icon

Je Slovensko najbohatšia krajina v Európe?

31. júl 2023

Podla toho tu citam kazda uzivatelka zaraba minimalne 2500€ v cistom (ale vacsina ovela viac), co je okolo 3000€ v hrubom, manzel minimalne 5000€-6000€ v cistom. Kazda ma aspon jednu kupenu a davno splatenu nehnutelnost, dve-tri top auta, na dovolenky sa chodi aspon 2x do roka, minimalne na Seychely. Teraz bola diskusia ze za platovy nadstandard sa povazuje minimalne 8000€ v cistom, inde ze od svadobnych hosti dar minimalne od 200€-500€ na osobu.

To nehovorim s nejakou zavistou, ale vsinam si, ze to je vyssia zivotna uroven a vyssie predstavy o nadstandarde, ako napriklad vo Svajciarsku alebo v Skandinavii, a ja mam VS magister a pracu v odbore na plny uvazok, a ani nesnivam o takychto prijmoch. V mojom okoli v Bratislave to tiez nie su u ostatnych take palky. Akoze nezivorime, ale tiez ziadne desattisice v cistom a exotika 2x rocne. Tiez to nesedi s “oficialnymi” udajmi o podmienkach na Slovensku, kde sa uvadzaju ovela nizsie sumy.

Tak ako to je?

negymama
31. júl 2023

autorka, musim sa @cubo2 zastat, dal tu bezny nekonfrontacny vecny prispevok, dobre mozno zopakoval nieco co vies alebo co nepotrebujes vediet, ci nie je priamo k tvojej teme...tak co? Polovica prispevkov v diskusiach na koniku je na tom tak.

a ty uz jesitne donho ako si sa "neprosila chlapa" miesat sa do diskusie... A ostatnych si teda prosila? Ved kazdy moze pisat podla uvazenia do verejnej temy, ak nejde priamo o urazanie ci uplne od veci prispevok, tak preco nie?

bloger
31. júl 2023

Ja si myslím, že ani zdaleka nie je. Však to stále počúvame. Je veľa ľudí čo si nemôžu dovoliť ani výživné jedlo. Vždy budú bohatší a chudobnejší.

riamia91
31. júl 2023

Vieš o tom, že si na virtuálnej sieti, kde si každý/á môže napísať, čo chce? Ja by som rada zarábala tvojich 1700 eur, ale chcela som byť učiteľkou /momentálne na RD/ a nevyplakávam tu kvôli tomu. Mám svoje zamestananie rada a keď už mám deti, tak v tom vidím iba samé benefity, čo sa týka pracovného času, či prázdnin. Nie je všetko čierno-biele... ja hľadám vo veciach prínos a neľutujem sa. A nie ani môj muž nezarába tvojich 1700 eur. Ale nesťažujeme sa. Bohatstvo je aj dosť relatívne... niekomu nebude stačiť ani 10 000, niekomu stačí aj 1000... obrazne povedané.

cubo2
31. júl 2023

Aha, takze najprv napises, ze dan z prijmu je okolo percent 21 (nie je, je 19, preto si si nevsimla silnu ironiu v tomto prispevku - "ropucha6 • Dnes o 07:31 Dan z prijmu 21%? No dobre teda…ani sa necudujem potom tomuto prispevku 🙂"), potom napises ze prispevky na MK povazujes za reprezentativne, potom ze o diskusiu tu nikto neprosil (zalozenie novej temy je asi na nieco ine?) a potom mi vlozis do ust, ze si myslim, ze zenu sproste (nemyslim). Tak urcite. Jediny, kto tu mina pointu si ty. Ked ti to vysvetlujem, tak na mna utocis. Ale dobre, vidim, ze ty strasne chces pocut iba to, co ti sedi do tvojho videnia sveta, tak ja ti to brat nebudem.

cubo2
31. júl 2023

@negymama dakujem za podporu 🙂, clovek sa niekedy snazi trochu pomoct a vidis

negymama
31. júl 2023

@riamia91 Presne a tieto temy o tom kto kolko zaraba su uplne mimo v tom, ze neprihliadaju na kontext.
Autor si vyberie nejaku zuzenu cast reality, par prispevkov o platoch ci dovolenkach a z toho uz vyvodzuje nejake zavery. Pri zarobku je predsa dolezita celkova situacia cloveka...kde zije, v akej oblasti, kolko a ake stare ma deti, vlastnenie nehnutelnosti, stav hypo /ak ma/, desiatky moznoch vydavkoch, alebo usetreni. Kolko zaraba druhy partner /ak je/ atd. atd.
Jedna rodina s priemernym prijmom sa moze zit vyssi starndart ako ina s dvojnasobnym prijmom. Ak ta prva ma cojaviem zdedenu nehnutelnost alebo len prerobila starsi dom kupeny lacno, alebo ma hypo splatenu. Zije v lacnejsom kraji s vypomocou rodicov, pestuje na zahrade. Ma blizko skolu a prace a nizke naklady na dopravu atd atd.

kofa77
31. júl 2023

@0silvia0 pobavila si ma, presne tak😀

petronelag
31. júl 2023

Však takéto príspevky o tom, aké jednoduché je byť kurierom a koľko zarobí, písal dlho nejaký 26 ročný muž, ktorý nemal o žiadnych predpisoch ani potuchu a mohol byť rád, že ho zamestnávajú na TPP. Keď mu tu na MK aj vysvetlili, čo je vlastne živnosť, tak on tomu nerozumel. A tak isto aj tento príspevok - z hrubého 3.000€, si musí živnostník vyplatiť odvody do Soc.poisťovne, do zdrav.poisťovne a potom vyúčtovať daň, príp. zaplatiť účtovníka, ktorý mu to vyúčtuje.
Sú miesta kde zarobí aj viac ako 3.000€, ale to musí aj vedieť niečo robiť, niesť zodpovednosť, s malým potenciálom a bez rozhľadu zarobí toľko, na koľko má schopnosti.

ropucha6
31. júl 2023

@cubo2 vdaka za spomenutie a ano, toto bol ironicky koment 🙂

negymama
31. júl 2023

A inak, ked sme uz pri bohatych ludoch, alebo pri tych, co sa tak citia... Vacsinou im nejde o plat. Lebo oni su ti, co tie platy davaju inym...zarabaju na firme, ci firmach, ci dalsich zdrojoch prijmu - investicie, cenne papiere, nehnutelnosti ap. Ich "plat" je zisk, alebo jeho cast, ktoru si vyplatia /a zdania/

ropucha6
31. júl 2023

@negymama ale naozaj existuju ludia, ktori vidia len to jedno cislo na paske. Nepozeraju na tvoju situaciu ani za co ten plat beries.

kvetinka75
31. júl 2023

@negymama sakra, dajte aj mne niekto zarobiť, som zodpovedná, spoľahlivá, učím sa rýchlo 😂.
Stačí mi netto 1,5-2tis. Zatiaľ 😉

zuzana76
31. júl 2023

@autorka musim sa
@cubo2 tiez zastat, nemyslel to v zlom, ja chapem co si svojim prispevkom chcela povedat, tiez som videla tu temu. Ide o to, co znova napisal cubo. Internet je aj nie je reprezentativna vzorka. Kto chce prispeje a cim chce prispeje. Okrem toho mnoho ludi netravi svoj cas citanim nezmyselnych tem a prispievanim. Takze nemozno z toho vyvodzovat zavery a uz vobec nie nejake statistiky. Urcite nie sme najbohatsia krajina a mame od toho dost daleko.

negymama
31. júl 2023

@ropucha6 no presne. my mame napr. celkom slusne prijmy /nebudem uvadzat/, uz aj hypo mame davno skoro 3 roky spat splatenu.
Ak som niekomu neprozretelne povedala, kolko my mesacne "otocime" penazi, tak hned udiv a zavist.... Ale kontext je ten...ze mame 4 /slovom styri!/ pubertalne studujuce deti, sme velka rodina s velkymi vydavkami, takze kludne nejaka mala rodina s jednym babetkom moze zit s nasim prijmom aj 3 mesiace a este usetri a povazovala by to za super prijmy...ale my sme len tak ze udrzime bezny priemerny standart a tesime sa buduce osamostatnenie deti.

takze tak asi vypoveda paska o "bohatosti"

tosomja
31. júl 2023

Ja som sa cítila bohatá aj keď som zarobila 700e v čistom, a môj ex vraj menej ako ja. 😃 A nakoniec bol bohatší ako ja keď sme sa rozviedli. 😃 (Neriešme)
A teraz sa cítim ako priemer, aj keď môj manžel zarába od 2500e...ale zase máme veľké výdavky.
Ináč, som bohatá na deti 🤣 a trpezlivosti mám na rozdávanie.
A už keď sa bavíme o tej logike...
Manžel hľadá inú prácu. Volal do jednej firmy.
Núkali mu 4000e na živnosť, alebo 2500e na zmluvu. A on hovorí, že tak on chce radšej na zmluvu, lebo keď zaplatí odvody a nemá zaplatenú dovolenku, on atď, tak sa mu neoplatí. Ten pán mu hovorí, že no ale 4000e je krajší príjem ako 2500e. A keď chcete byť doma, tak to ako keby ste mali zaplatené, veď 1500e máte za tie dni čo ste doma.
Čiže áno, je krajšie dostať 4000e na účet, ale z toho treba zaplatiť odvody a iné je mať len 2500e už po stiahnutí. 🙈 a mať nárok na platenú dovolenku, PN.

negymama
31. júl 2023

@kvetinka75 to sa musis obratit inde 😀 Ja nie som ten bohaty zamestnavatel, ale ani zamestnanec. Pracujem na zivnost.

h2
31. júl 2023

Autorka, a ty si na koníku nová? Alebo celkovo na internetovom fóre? Nečítala si iné diskusie? Alebo aspoň iné príspevky v tej diskusii, kde sa písalo o nadštandardnom príjme 8000€? Veď tam boli aj iné odpovede. To, že niekto napíše, že nadštandard je 3000, neznamená, že toľko zarába. Veď si pozri aj iné diskusie. Či už prišiel rodičák, či mať v malom byte pri nízkom príjme ďalšie dieťa, ako čo najlacnejšie navariť pre rodinu, keď na jedlo zostane pár stovák... Diskusií, z ktorých je jasné, že veľa rodín žije veľmi skromne, či dokonca až na hranici chudoby, je tu celá kopa.
Druhá vec je, koľko máš rokov. Žena pod 30 na materskej sa asi finančne a majetkovo nemôže porovnávať s o 20 rokov staršou, čo má veľké deti a za sebou dlhoročnú kariéru.
No a napokon, áno, sú tu aj veľmi dobre finančne situované ženy, čo je vidieť z fotiek (čiže nie len, že to napíšu, čo môže, aj nemusí byť pravda, ale reálne vidíš, že to pravda je). Treba to prijať, nezávidieť (netvrdím, že ty závidíš!) a zmieriť sa s tým, že vždy bude niekto, kto je na tom finančne lepšie. To je proste fakt.

viera27
31. júl 2023

@h2 presne tak,rocnako ako bude vzdy niekto mladsi,krajsi,zdravsi,uspesnejsi. Porovnavanim sa iba dostavame do depresie. Ja si vzdy poviem,ze jediny s kym sa oplati porovnavat som ja "vcera". To je jedine kriterium,kde clovek dosiel.

h2
31. júl 2023

@viera27 Alebo keď už porovnávať sa, tak s tými, čo sú na tom horšie a hneď sa človek cíti bohatý. 😃

slniecko5
31. júl 2023

Ja tu skôr dlhodobo vnímam iný extrém, je to extrémna citlivosť na pomery iných a skôr mám pocit, že tí bohatší musia často kamuflovat, písať anonymné, aby nikoho neurazili, lebo sa to hneď berie ako chvastanie. Nie je to tak. Je to opis životnej situácie daného človeka, nič viac.

eliska13
31. júl 2023

@kvetinka75 môj švagor má firmu, ktorá zapája internet pre Orange všetci jeho pracovníci pracujú pre neho na živnosť a v priemerný mesiac majú 2500-3500 t eur a stále tá istá monotonna práca a nemusia sa starať o zákazky.Poznam iba pár ludí čo majú vysoký plat danovy audítor, lekárka a moja pedikerka, kozmeticka😂 denne ma 5 zákazníkov po min.35 eur vo vlastnom priestore bez nájmu, ak by chcela robí viac, ale poobede sa venuje deckam odišla od muza.

@anonymous87 tá cena je pre leteckú dovolenku s 2 deťmi normalna.Horsie je to zarobiť🙂ale, tak zase sú to 2 platy 2 mesiace ušetrené cca

anonymous87
31. júl 2023

@h2 ono podla mna porovnavat sa je uplna blbost. Lebo kazdy mame tie priprity niekde inde. Pre niekoho su to drahe auta, tak zije v garzonke, ale ma nove MLko, pre niekoho je to dom, cize vacsina mzdy ide na byvanie, pre niekoho cestovanie… teda ak sa bavime o rodine, co ma priemerne zarobky… tam si kazda urci priority kam “investovat”… preto si myslim, ze nema zmysel sa porovnavat 🤷‍♀️

slniecko5
31. júl 2023

Proste napísať, že som zaplatil x tisic za dovolenku vôbec neberiem ako chvastanie, to je hlboký omyl, je to proste fakt, ktorý tu mamička uviedla. Tak isto výšku jej príjmu atď

rebrambora
31. júl 2023

Suhlasilm, az na to o Svajciarsku a Skandinavii.

anonymous87
31. júl 2023

@eliska13 tiez si myslim, ze je to normalna cena… nic poburujuce 🤷‍♀️ ale tak vidis, asi sme brani ako bohata elita (co teda vobec nie je pravda, sme absolutne normalna slovenska rodina 😂)

zmrzlinka2021
31. júl 2023

Autorka,

ja si myslim,ze dost skaredo si tu vyletela na @cubo2 a pritom ti tu pekne vecne argumentoval.
Prosim, nehnevaj sa, ale ja nechapem, ako moze osoba z VS na zaklade par prispevkov posudzovat a hovorit o vacsine, pričom ani nevies, kolko tu na MK je profilov. Toto nieze je statisticka chyba, ale toto je vyslovne chyba IQ.

Vo vseobecnosti - jednym z narodnych sportov slovakov je stazovanie sa a pindanie na vsetko. Realita vsak neraz vobec nie je taka hrozna. Slovensko same o sebe nie je chudobna krajina a znacna cast ludi tu ma slusny standard. Najviac su ohrozeni osamoteni rodicia, dochodcovia, chori a hendikepovani ludia... toto vsetko je tu kazdemu zrejme. Ale ak pracuju obaja manzelia, nemaju vela deti, nepotrebuju "k stastiu" dom s bazenom a trampolinou, tak dokazu obvykle realtivne slusne zit.

A ano, kazda z nas mame tu svoju bublinu, kde sa pohybujeme. Ale cislo na bankovom ucte predsa neurcuje nikoho hodnotu.

Za vyssimi prijimami je neraz makacka, zodpovednost, neustala praca na sebe, a tiez tu najdes aj dost zien, co rovno napisu, ze chcu mat "socializacnu" pracu, nenahanat sa, nemat nejaku zodpovednost.. prirodzene v takej praci sa tazko moze ocakavat lepsi prijem.

anonymous87
31. júl 2023

@zmrzlinka2021 amen 🙏

zmrzlinka2021
31. júl 2023

@slniecko5
Vacsinou za tym je frustracia z nedostatku.
Na slovensku pocas komunizmu aj ked si bola sikovna, aj ked si chcela, mala si obdobne ako niekto, kto nic nerobil, o nic sa nesnazil a cela spolocnost bola zamerana na "choru rovnost" a choru glorifikaciu chudoby. Chudobnemu sa davali pozitivne vlastnosti, clovek s peniazmi bol triedny nepriatel. A toto zial aj teraz je v ludoch.

petulda333
31. júl 2023

Vies ako. Internet znesie vela. Ja si pamatam,ze ked zacala uradovat corona a ludia ostavali doma,bez prace,tak sa to tu riesilo,ze z coho maju zit atd. Kazda druha tu pisala o tom,ze musis mat nasetrene aspon na 6m,ze ak prides o pracu,aby si m dokazala tahat vsetko. No tu zeny pisali,ze dokazu z uspor zit rok,niektore aj viac a este aj dovolenka by im vysla. Aj v inych temach sa niektore najdu. Maju domy,auta,chodia xy krat do roka na dovolenky. No uprimne si myslim,ze mnohe len prehanaju a chvalia sa,aj ked realita bude ina.

andrejka1974
31. júl 2023

Kuriéri zarobia do 1500 na živnosť aj to sa obracajú od 6.00 do 17.00 čo že nič moc