Je trestné nechať si nájdenú hotovosť?
Ahojte chcem sa spytat ak som našla na zemi 100€ v blízkosti obchodu je to trestne ak si ich ponecham?
@bojovnicka stalo sa Ti co? Nasla si, alebo zabudla?
@aalt našla....vzala som ich ,zniesla na pobočku,do polhodiny vedeli kto tam vyberal....spísali sme papier,pána kontaktovali,on prišiel....keby si ich vezmem mám prúser....
Moj ocino ešte za koruny stratil 5000sk a nikto mu nevrátil, mal smolu a niekto radosť.
@bojovnicka tak mi bolo povedane. Ze hladat ho aktivne nebudu, lebo pre GDPR sa k tomu nevedia dostat, ze sa musi sam nahlasit ci uz v banke, alebo na policii. Bola tam aj kamera, bolo to cez den.
@aalt záleží od ochoty pracovníkov....
@mannia ja som raz tak vrátila peňaženku kôli dokladom.pan bol u nás šofér autobusu.prisiel,pozrel dovnútra a povedal že tam mal 1000 korún žene na Ježiška.....cítila som sa hrozne....dobrý pocit vystriedal hnev a smútok naraz....
@bojovnicka ochota neochota, tvrdila, ze maju urceny postup, mala na to tlacivo ...
@mondolina áno v bankomate to chápem, aj ja by som také vrátila. Lebo tam sa dá zistiť kto je majiteľ a predpokladám ze tam sa majiteľ aj sam ozve.
@hugoboss1923 "Nie je to trestné, ani priestupok. Berte to tak, že vám ich zoslal pánboh za nejaký dobrý skutok." :D Akoze to sa mi asi sniva takyto nazor...
Ano, dopatrat sa praveho majitela moze byt zlozite ale aby som mal nebodaj radost z toho ze najdem peniaze? Som myslel ze iba zlodeji maju z nalezov radost - tu najdu bicykel, tamto telefon no, asi sa pred nimi zjavili tieto veci ze robia dobre skutky...
Ja by som teda z takeho nalezu penazi mal velmi zly pocit a teda snazil sa vratit a ak by sa nepodarilo tak ako uz pisali, niekde podaroval. Mne by ani jedlo nechutilo za ne ak by som si kupil ze niekto druhy bol o to ukrateny.
Nechápem, že väčšina z vás by si tie peniaze nechala. Normálne treba doniesť na políciu a policajt si nemá čo po hlave ťukať, že ste to tam doniesli, to asi ani žiadny normálny neurobí.
My sme išli s mužom na veľký nákup do tesca v piatok poobede a vyberal peniaze. Nakúpili sme a išiel platiť a peniaze nemal v peňaženke. Zabudol ich v bankomate. Tak sme išli pozrieť bankomat a neboli tam ani na informáciách ich nikto neodovzdal. Tak sbs pozreli kamery a nejaká pani išla po nás a ich pravdepodobne zobrala. Banky už boli zavreté, tak sme išli na políciu a spísali záznam. Na druhý deň sa prihlásila pani, že našla peniaze v bankomate. Tvrdila, že to bolo o 100 menej ako bolo naozaj, ale policajti jej vysvetlili, že veď vieme koľko sa vybralo a v pondelok budú mať kamerový záznam z bankomatu, tak nech si porozmýšľa koľko našla.
Že ona to ani vrátiť nechcela, ale deti jej povedali, že sú tam kamery.
Som rada,že stále existujú aj ľudia ktorí vedia,čo majú urobiť. Ešte to nie je s týmto našim Slovenskom stratené 😊.
Vrátila by som sa do obchodu a nechala u vedúcej kontakt na mňa.
Pár dní počkala, potom peniaze nejak rozumne minula & nie na seba, samozrejme
Neboj nič z toho mať nebudeš 😀 niekto mal smolu a niekto šťastie, ja som tiež zopárkrát stratila ale aj našla.
Mna by zaujimalo ze preco ked zbadam na ulici bicykel za 100€ tak ho nezoberiem lebo by niekomu mohol chybat a mohol by ho hladat ale ked zbadam na ulici 100€ tak ich zoberiem lebo nikomu chybat nebudu a nik ich nebude hladat? Divna logika. Samozrejme ze aj bicykel aj peniaze bude niekto hladat. Ani bicykel ani peniaze nemusia byt podpisane aby bolo jasne ze niekomu patria. Keby oboje ostali na mieste a kazdy by nechal cudzie veci na pokoji tak majitel si ich najde. V takom Japonsku by na ne dali kamen aby ich vietor neodfukol a nechali tam. A u nas je natura ze niektori si myslia ze prave oni su povolani aby si privlastnili to co najdu.
Keby nájdem peňaženku s hotovosťou čo sa aj stalo, vratim, kedze podľa dokladov viem komu to patrí.
Keby nájdem len tak peniaze na zemi tak si ich nechám.
Ocino asi pred rokom isiel do bankomatu vybrat peniazky, nasiel v priecinku 200 euro, isiel do banky ktorej bankomat patril, povedali mu ze do tyzdna najdu majitela a ocinovi daju vediet ako to dopadlo, do dnesneho dna mu nikto nic nedal vediet 💁♀️
@refly suhlasim a pripajam sa so skusenostou. na ruzinej v oplotenom vraj strazenom kempe nam miestni indiani kompletne vybielili stan pocas nepritomnosti. zobrali vsetko - fotak, drahe dioptricke okuliare, ruksaky, penazenky, doklady, dokonca mokre pouzite plavky. prisli otraveni policajti so psom (psa ani nepustili z vodzky), dali nam nieco podpisat a odisli. s padnutymi sankami sme obe isli prezriet okolie a hned za plotom sme nasli jeden maly ruksak, nic viac. ten pes by ich zarucene doviedol za nimi a mohli sme to este v ten den vsetko mat naspat. nestalo sa. na cestu domov sme si museli pozicat. majitel kempu sa nam vtedy "vysmial" do ksichtu a my sme boli mlade a tak v soku, ze sme ho ani neatakovali, ze predsa, nech aspon zaplati cestu domov, ked to tam ma tak skvelo strazene. potom mi nejaka anonymna dobra dusa poslala prazdnu penazenku s dokladmi (zjavne zahodenu). medzitym som uz vsetky doklady vybavila, kartu zablokovala, ale aj tak potesilo. takze policajti vtedy aj dnes - s cimkolvek takymto figu spravia. druha osobna skusenost - ako dieta som nasla prazdnu penazenku s dokladmi. zaniesla som ju dotycnej osobe, ktora sa obvinujucim tonom spytala, ze kde su peniaze a potom mi zabuchla dvere pred nosom bez podakovania. ludia su rozni. osobne si myslim, ze ked clovek spravi v danej chvili vsetko, aby najdene prasule vratil, ale majitela nenajde, tak nech si prasule necha. policajt majitela nevypatra, predavacka tiez nie. fakt len sledovat fb straty a nalezy, pripadne nechat odkaz u predavacky, ze nasiel som prachy, ak sa niekto ozve, dajte mu moj mail, ked sa trafi, ze ktory den, kedy priblizne a aku sumu, tak by som odovzdala. alebo tie kamery este pripadaju do uvahy...
@zuzanita1609 ja som tiež raz nechala 10 na sedačke v autobuse.
Pridám osobnú skúsenosť. Našla som v obchode na zemi 20€. Spýtala som sa ľudí naokolo, či im nevypadli. Nikto sa nehlásil. Tiež som nevedela, čo urobiť. Napadlo mi ísť na informácie. Išla som, odovzdala a myslíš si, že to vyhlásili? Kdeže.. nechali si. Takže asi tak.
@rebelka2014 tak keby vyhlasili,mohlo by sa prihlasit viac ludi. Komu by ich dali?
Trestne to neni. ALE! Nam sa stalo nieco podobne v opacnej situacii. Riesili sme vtedy vela vydavkov, penazi nebolo nazvys. Manzel zobral z domu 100€, isiel do skolky pre syna a nasledne isiel vyplatit zalohu za stoly a lavice. Potom mi vola, ci niekde doma tu stovku nezabudol,ze ju nema a nevie si spomenut,ci ju bral,ci nie. Presiel celu cestu z domu ku skolke /byvame cca 100m/, na zemi nenasiel, s malou dusou prisiel do skolky sa opytat p.uc, ci sa tam nenasli nejake peniaze. Tak ona hned vyzvedala,ze ake, manzel popisal na 2x prelozena 100€,tak ta mu ju hmed dala. Dakovali sme jej na 100x, rovnako aj cestnemu nalezcovi -spoluziakovmu otcovi. v satni vtedy nikto nebol, kludne si ju mohol nechat, nikto by na to neprisiel,on by zarobil. Poviem ti, boli sme velmi stastni,ze sa nasla, aj ked sme nezili z ruky do ust, ale penazi nazvys sme veru nemali.
nechala by som si, tolkokrat som stratila peniaze, ze to ani neporatam, brala by som to ako dar z hora a nie ako vycitky... fb mam, ak by niekto zhanal, vedel by kde cca stratil, kedy, tak by som sa ozvala (ono ak bola 100vka padnuta niekde, tak to tam bolo minuty... urcite ju nik nestratil pred pol dnom). Inak by som sa pozrela po okoli, ak by nikto nebol... kto by to vytratil, koho sa opytat, tak neriesim. Na policii nic neurobia s tym, tiez nakoniec si to necha niekto alebo neviem co... na fb keby ja napisem, ozve sa mi xy ludi ze stratili... Este je moznost, ze by osm sa opytala sekuritaka, ktory zvacsa je okolo obchodneho domu, ci maju kameru, ak vidno kto tam stratil tie peniaze, da sa aspon podla toho cca najst clovek... ak by boli ochotni. Urcite by som ale nenechala peniaze ani tam v obchode, ani nikde, "ak bude niekto hladat", lebo proste nebude...a ak by aj, povedia ze nie nenaslo sa :DDD zabudla som si takto penazenku v AT na pumpe, do 3 minut som bola spat, ziadny zakaznici neboli, prazdno bolo a zhodou nahod slovenksa upratovacka na mna, ze nieee nic nenasli.. tak mi bolo jasne kolka bije ;) Penila som, mala som tam kopu firemnych dokladov.. ale tak ,hadam jej posluzilo...
@lentilka46 len ono je to trosku ine, ked najdes v zavretom priestore, kde pride dajme tomu 40rodicov, niekto z nich to stratil, tiez u nas sa kadeco uz naslo, ci na ulici,alebo ja aj vo firme, ale tu sa nepremelie 50ludi, 1000ludi, plus kamery, vsetci sa pozname.. ale ulica, supermarket? komu to vratis? kde sa obratis?
@petulda333 Nemuseli by povedať, aká hodnota peňazí to bola a ani miesto, kde boli nájdené.
@rebelka2014 kludne sa do tej sumy mozu trafit viaceri a miesto? To zrejme nebude vediet ani skutocny majitel,kde ich stratil
@petulda333 Môžu ale za pokus to stojí.. Na čo si tie peniaze potom odomňa vzali?
@rebelka2014 ved si ich odovzdala,co ti mali povedat? Nechaj si ich?. Mozno odlozili a cakali kym sa niekto neprihlasi

@aalt to nieje pravda...podľa kamerového záznamu majú osobu,kto vyberal ,čas,miesto,údaje.....mne sa to stalo....