icon

Je tu možnosť pre dieťa vyrastať v pohlaví, na ktoré sa cíti?

barbora2804
6. máj 2018

Skúste si predstaviť, že by sa Vaše dieťa necítilo na pohlavie, v akom sa narodilo. Viem, na Slovensku to nie je veľmi rozšírená téma a preto také deti často veľmi trpia. Keď som začala takú tému pred rodičmi, nezvládli to pochopiť a nechceli nič také počúvať...
Je teda v našej krajine pre dieťa možnosť vyrastať v pohlaví, na ktoré sa cíti?

dorotik
7. máj 2018

@liv1 Nesuhlasis s rodovou rovnostou? Takze zena nie je rovna muzovi alebo muz zene? 🙂

liv1
7. máj 2018

@barbora2804 ešte má zaujíma kto si? Si Ucitelka? Preco si tému predostrela rodičom?

liv1
7. máj 2018

@dorotik to je o niečom inom. Prečítaj si niečo o gender ideologii so súvislom s rodovou rovnosťou. Je to aj o popieraní biologického predurčenia pohlavia. Aký to má cele zmysel? Aby sme my ľudia boli už úplne zdegenerovaní? Nevedeli by sme kto sme kým sme? Kde by bol základný princíp rodiny? Rodina je silná “jednotka”. Ak sú ľudia zmätení, neistí, ľahšie sa nimi manipuluje. Atd. atd.

dorotik
7. máj 2018

@liv1 Daj su do google slovné spojenie "gender ideológia" a pozri aké zdroje s takýmto pojmom pracujú. Sú to kresťanské stránky a blogy, dezinformačné weby. Tento pojem má negatívny podtext a dezinterpretuje politiku rodového scitlivovania a rodovej rovnosti. Nikto netvrdí, že ženy a muži sú rovnakí a rod je čisto a len sociálnym konštruktom bez biologického základu. Rod je síce sociálnym konštruktom, ale s biológiou človeka súvisí. Potvrdzuje to aj samotná dôvodová správa istambulského dohovoru, kde členské štáty prijali v bode 43 definíciu „rodu“, ktorý vychádza z existencie dvoch pohlaví, pričom však môžu existovať určité vzorce správania, ktoré daná spoločnosť považuje za čisto ženské alebo mužské. Členské štáty zdôraznili, že „rod“ v žiadnom prípade nenahrádza pojmy „muži“ alebo „ženy“ v texte dohovoru. V jednoduchosti. Cieľom všetkých týchto dokumentov nie je niekoho zneistiť v jeho identite, ale dať priestor tým, ktorí sa so svojím pohlavím nestotožnia, aby boli spoločnosťou prijatí a rešpektovaní. S rodinou toto nemá absolútne nič spoločné, to je úplne iný tématický okruh 🙂.

duun
7. máj 2018

@liv1 celé je to dovedené do extrému - iné je myslenie typu "ak nikomu neubližuješ a nikoho neobmedzuješ, tak môžeš byť/cítiť sa či myslieť ako chceš" a úplne iné je dnešný EXTRÉM - nasilu nútiť uvoľnenie toho, čo pokladáme za ženské či mužské. Každý sme jedinečný mix. Nesúhlasím s automatickým prisudzovaním úloh alebo obmedzeniami (čo rada robí cirkev a démonizuje úplne racionálny Istanbulský dohovor - Kuffa je tiež extrém) ale ani s opačným extrémom, keď je všetko dovolené - priznám sa, že dieťa od náhradnej matky porodené pre dvoch homosexuálov vo mne vyvoláva veľmi zmiešané pocity újmy voči dieťaťu, ktoré nemá šancu voľby.

montemotherone
7. máj 2018

@duun veď to. To som nechcela rozpisovať, lebo na Slovensku ťa hneď označia za homofóba. Tiež ma štve, keď sa tu umelo a úplne zbytočne vytvára otázka tolerancie LGBT... a pritom je kopec skupín, ktoré majú naozaj problém prežiť a s diskrimináciou sa stretávajú na každom kroku. Počnúc ZŤP občanmi (vozíčkarmi, nevidiacimi...) až po sociálne znevýhodnené skupiny (matky s malými deťmi, niekedy aj osamelí otcovia...) Táto pozitívna diskriminácia robí v spoločnosti len neplechu a nahráva agresivite, a extrémistickým stranám. A zatiaľ jediní, kto by mali dostať po hube sú politici na najvyšších miestach, ale aj v samosprávach, ktorí nám majú slúžiť, tvoriť takú legislatívu, ktorá chráni slušných, pracujúcich ľudí, zodpovedných rodičov, zlepšovať podmienky pre bežný život a nie užívať si z našich peňazí a smiať sa na našich žabomyších vojnách na ulici... Ľudia sa žerú a oni sa nám smejú do tváre...
Uff, ale som sa rozbehla 😒 Idem radšej k hrncom, nech mi dieťa nehladuje...

moonlight1210
7. máj 2018

@dorotik divila by si sa, ale ziadna jasna hranica nikdy existovat nebude. ani nemoze, aj ked by si chcela.
vysvetlim:
ako toto hnutie, aj to ostatne bude uz len o retorike a pouzitych argumentoch.
cim je spolocnost toleratnejsia a otvorenejsia, tym sa z toho postupne stava viac jej klietka a obmedzenie.
ak je dovolene jedno, preco nie aj nieco ine, co je len trosku odlisne od toho prvého (nie, nepojde to hned od lgbt+ k uznaniu zoofilov, ako si naznacila. to by bol prudky skok a toto sa nedeje. vzdy je to krocik po krociku. vid kolko casu zabrala hoci taka akceptacia slobodnych matiek, rozvodov, spoluzitia bez sobasa, orientacie na rovnake pohlavie, atd.).
a potom dalsie a dalsie odlisnosti vzdy len trosku odlisne od toho, co uz bude akceptovane, takze to nikomu nepride ako vyrazne divna poziadavka.
a kazda ta vec si najde svojich podporovatelov a fanusikov.
to je to posuvanie krok po kroku.
iba v porovnani s tym uplne povodnym vyskakuju uz naozaj ocividne odlisnosti (ktore napr ty teraz davas do zrovnania lgbt+ vs. pedofili, zoofili, ...). ibaze to povodne ti uz nikto nebude vtedy brat do uvahy, lebo sa to bude povazovat za prekonane myslenie.
tak ako teraz akceptacia orientacie na rovnake pohlavie v porovnani s tym, co bolo za cias nasich starych rodicov, vyskakuje ako brutalny rozdiel v posune spolocenskych pravidiel. ale kto sa na toto odvola, je poslany s prepacenim do prdele, lebo to je uz prekonane.
a toto sa ti stane neskor aj s tymi pedofilmi.

tak trebárs ti pedofili (kedze je to realna kauza, ktora sa na pokracovanie postupne riesi a znova vytahuje, nie vymysleny priklad):
su pedofili, ktori sa distancuju od tych, co deti natvrdo chytia a zneuziju na ukojenie svojho pudu. oni sa oznacuju za tych, ktori ovladaju svoj pud, ale chcu mat slobodny , verejny pristup k detom, aby sa s nimi mohli verejne stykat a ukazovat, prejavovat si city, atd. vytvarat si s nimi partnersky vztah, kde sa tiez obe strany budu citit win-win (odovzdavat si pozitivne veci).
nie hned len sulozit.
a ak sulozit, tak po vzájomnom suhlase - a tu sa mozeme zas chytit toho, ze zacneme dokazovat, od akého veku si dieta vie slobodne vybrat sexualeho partnera a kedy je to este manipulacia dospelym k tomu, aby malo samo pocit, ze dobrovolne suhlasilo, atd. (nie, neodvolavaj sa na to, co je teraz stanovene. to moze byt zas len o nejaku dobu prekonane.)

na hnutie uznat lgbt+ slobodu sa totiz nabaluje kopec dalsich veci. nie je to ohranicene hnutie, ktore ked dosiahne svoje, tak sa vsetko skonci a ukludni a bude sa nam vsetkym zit fajn.

takze ked sa toto prijme, nastane cas na dalsi posun.

preto je velmi dolezita diskusia, co ano a kde uz su hranice a preco su tam stanovene a je definitivny zakaz ich posuvat (toto je dolezite obhajit, lebo nikdy do toho nespadnu vsetci ludia). je to velmi tazka uloha. vzdy najdes niekoho, kto nespadne do toho sita a bude mu ublizene. a vzdy tu budeme mat samovrazdy nepochopených ludi, co trpeli nastavenymi pravidlami a neuniesli ten tlak.
a ktore v ramci pravidiel silnej tolerancie budu nutit spolocnost kusocek po kusku rozsirovat, co je este akceptovatelne (podporene napriklad aj vyraznou dojimavostou ich pribehov).

a uz aj preto nieco ako striktne stanovenie hranic vlastne neexistuje. vzdy po case sa zacnu posuvat. dopredu, alebo naspat (uvolnovat, alebo este zostrovat).

zoja82
7. máj 2018

@duun súhlasím vo všetkom...dôležité je dať deťom voľnosť, aby sa venovali tomu čo ich baví a netlačiť ich do toho aby plnili sny a predstavy svojich rodičov, ked su to uplne ine osobnosti a uvidíte po 18tke sa kazdý vyberie svojou cestou a urobí čo bude chcieť, len ich prosím neodsudzujte za ich rozhodnutia

kathy93
7. máj 2018

Dieťa ktoré sa narodí v inom pohlaví tak väčšinou to už vie vo veľmi mladom veku. Treba si všímať svoje detičky a netreba ich za to odsudzovať oni za to vôbec nemôžu. Dnešný svet hlavne u nás na Slovensku takýchto ľudí odsudzujú. Preto ak sa vám takéto dieťa narodí možno to bude pre vás šok ale treba ho naozaj podporovať lebo vo svete už takú podporu ako od rodiny nedostane. Takéto deti majú potom psychické problémy a depresie pričom je to úplne zbytočné. Pretože dnešný lekári dokážu zmeniť pohlavie. Síce je to dlhá cesta. Ja len dúfam že Slovensko raz bude takýchto ľudí
myslím tým celú komunitu LGBT podporovať viac a nie ich odsudzovať.

deti95060810
7. máj 2018

ak si niekto myslí, že jemu sa tento problém nikdy nemôže stať - veľmi sa mýli...Tiež som si myslela... Až nedávno som sa dozvedela, že bratová manželka mala tento problém s jedným dieťaťom... narodili sa dvojičky dievčatá a už sú len ako dievča a chlapec....Deti nám boli predstavené už po premene.... z našej rodiny to vie len môj syn - ten mi to oznámil a ja.... neviem ako by to prežrel môj otec a ja to neriešim....rodina žije tu na Sk, deti sú už dospelé...

zoja82
7. máj 2018

a ešte mám potrebu napísať ohľadom Cirkvi a náboženstva...filozofia je, že pán Boh nás miluje bez rozdielu, takže kresťan, ktorý odsudzuje niekoho, len preto, že je iný ako on, ten to cele podla mna nepochopil správne...kazdý jeden človek má právo na život

dorotik
7. máj 2018

@moonlight1210 Takže ty porovnávaš spoločenské prijatie slobodných mamičiek a homosexuálov k prijatiu pedofílie? Ja ti mám pocit, že práve ľudia, ktorí najviac hlásajú o morálke a o tom, čo je dobré majú svoj morálny kompas pekne rozladený. Nepoznáme sa, a tak ťa nechcem škatuľkovať, no pokiaľ tam tú jasnú hranicu nevidíš, vidím to ako problém.

marusia12
7. máj 2018

Fuuuu.... to je zas debilná téma 😃 Celé mi to zas pripadá ako téma nejakej pošahanej redaktorky Nového času a jej zbieranie materiálu pre rovnako chorý článok. Podsúvanie nezdravej sexuality sa tu deje posledné roky, žijeme s tým a je to súčasťou Agendy 2030. Bohužiaľ ani zadávateľka témy netuší... inak by sa nepýtala.... že? 😀

marusia12
7. máj 2018

@kathy93 Ja si myslím, že sa tu NIKDY nebude podporovať žiadna LGBT komunita. Svoju sexualitu nech si každý rieši doma... mňa osobne vôbec nezaujíma, či je FERO ešte FERO, alebo sa z neho stala VIERA. A ak pod to balia svoj problém, že nemajú rovnaké práva ako manželia... tak majú. Dnes nie je problém všetko ošetriť právne... len ten "satan" tu furt podsúva tieto bludy 😀

marusia12
7. máj 2018

@basska_b toto je taká kravina až to dvermi plieska :_D Aká maternica v tele muža? Vieš ako prebieha vývoj jedinca???? Hovorí ti niečo DNA? Ale chápem, ak mi niekto niečo povie a ja som intelektovo slabšia, môžem tomu uveriť. 😀

kathy93
7. máj 2018

@marusia12 áno nech si to každý rieši doma ale ak idu po ulici gayovia držiaci sa za ruky tak na nich každý zazera nedajbože im aj nadávaju tak to normálne nieje takže tebe to možno môže byť jedno ale žijú medzi nami aj taký ľudia čo by ich fyzicky napadli.

marusia12
7. máj 2018

@kathy93 takže ty si ďalšia, čo vôbec netuší, o čo v Agende 2030 a LGBT ide 😀 Vôbec to nie je o držaní sa za ruky na ulici ale hlavne o kontrolovanej pôrodnosti a rozvratu rodiny ako takej.

liv1
7. máj 2018

@dorotik pozri z môjho pohladu si dosť vedľa. Ale nehovorím že nemôžeš mat iný názor. Budem sa opakovať. Neodsudzujem LGBT, ale hranice ktoré momentálne sú, stačia. Nepotrebujem tu mat rovnosť v tom aby sa moje deti rozhodovali či ich budú oslovovať on, ona, alebo to. Oni sú dievča a chlapec. A pokial sa neskôr z toho vyvinie niečo iné, a bude z nich niekoho priťahovať rovnaké pohlavie, alebo nebodaj budú sa cítiť cudzí vo svojom tele, moja láska sa k ním nezmení. Nehovorím že by som sa z toho zrovna tešila, ale budem im pomáhať ako sa bude dať.

montemotherone
7. máj 2018

@kathy93 ale prosím ťa, to sú také táraniny. Dnešný svet... Slovensko... Ľudia si dokážu závidieť aj nos medzi očami a odsúdiť ťa aj pre iné somariny. Osobne som sa stretla s chlapíkom, ktorý bol predtým žena. Dal sa preoperovať, našiel si priateľku s dieťaťom, pracuje v zdravotníctve. Nikto ho neodsúdil, nikto na neho nepľuje. Poznám homosexuálov, ktorí pracujú na vysokých postoch v banke, v manažmente firmy... Všetci o tom vedia, nik ich nerieši... Je zopár úbožiakov, ktorí zbijú na ulici cigána, araba, ktorý tu študuje... Ale taký chudák by zbil aj bieleho, keby sa zle vyspal. O takých tu nejde. Bežní ľudia si žijú svoj život, doma si pofrflú, popíšu somariny na FB, ale keď na to príde, nikto nerieši sexualitu druhého. V bežnom živote, v práci... ich zaujímajú iné veci. Je to všetko mediálne vytvorená nenávisť z ktorej ťaží niekto úplne iný a bežný hetero, či homosexuál z toho nič nemá. Len zlo medzi ľuďmi.

zenaajmama
7. máj 2018

Moja najlepšia kamarátka je orientovaná na ženy 🙂 vôbec to neriešime, keď nam pride so svojou partnerkou tak sa spravaju ako normálny pár, dajú si pusu, sadne jedna druhej na kolená.Mala to este nerieši, väčšia už vie, že proste jej sa páčia ženy, jej partnerka je zena, a hotovo.budem vsemozne podporovať svoje deti nech ich cesta bude akákoľvek.Pre mna tobudu ani nie je otaznenajlepsie.Osobne mi vadia viac ludia ktorý popijaju lacny, alkohol v parku.Ale beriem ze kazdy sa ma o svojom zivote pravo rozhodnúť.Kym niekto neublizuje, tak to povazujem za jeho sukromnu vec.

moonlight1210
7. máj 2018

@dorotik nejaku vec chapat a suhlasit s nou su vzdy dve rozdielne veci.
mozu prebiehat spolu, ale nie je to podmienka.

ty mozes mat za kamosku lesbicku a predsa to neznamena, ze zatajujes svoju orientaciu a chlapa mas len na plodenie deti, socialny status a krytie skutocnosti.
to ze ju akceptujes a priatelis sa s nou z teba nerobi lesbicku.

@marusia12 ano, existuje to. a dokonca maju zmenenu DNA. teda nie len beznu XX a XY.
pre kratky priklad https://cs.wikipedia.org/wiki/Intersexuál

kiwi3
7. máj 2018

vseobecne nerozumiem, preco su ludia ochotni tak zurivo bojovat proti niecomu, co sa ich vlastne netyka. akoze vedla mna byval sused a uz je tam susedka. velky rozdiel. keby to bolo moje dieta, tak by som to asi prezivala celkom tazko, ale je mi jasne, ze nieco taketo niekto netvrdi/nespravi zo srandy. lebo, naozaj, je to extremne super, ked ho prirovnavaju k priviazanemu psovi a hovoria ako o zvratenej existencii atd. akoze na slovensku su ludia naozaj v niektorych veciach v dobe stredovekej inkvizicie. :( 👎

dorotik
7. máj 2018

@montemotherone Nepamätáš na Referendum o rodine? Bolo len nedávno. Vtedy si LGBTI ľudia prežili takú vlnu hejtu, ako máloktorá menšina na Slovensku. Ak máš teda pocit, že ich nikto nerieši a môžu si spokojne fungovať podľa seba, dianie v tejto krajine to definitívne nepotvrdzuje.

marusia12
7. máj 2018

Našťastie debata tu je úplne zbytočná 😀

terezka1947
7. máj 2018

Neviem,ja mam skor pocit,ze prave LGBT vytvara tlaky na spolocnost a v spolocnosti
Pretoze nemoznam vo svojom.okoli nikoho,kt.by mal problem fungovat s tymto clovekom normalne
Ale ako nezaujima nikoho to,ci som vydata,ci slobodna,tak mna nezaujima kto co vo svojom sukromi riesi.
To uz aby som sa bala povedat svoj nazor,ze rodina su pre mna otec,mama,dieta......ja sa mam bat,preco?
Myslim,ze ludia by mali prestat filozofovat,ale radsej sa venovat zmysluplnemu konicku,ci praci,ucit sa,studovat....menej by riesili hluposti
Bojovat proti obycajnemu seiackemu rozumu sa neda,ani proti prirode...vsetko tu uz bolo,aj mnohe vyspele civilizacie,ci trebars stary Rim....tam tiez bola zmiesana spolocnost....no ako to dopadlo?
Skutocne stastny clovek,ci taky,ci onaky nepotrebuje verejne riesit zivot
A co LGBT vyriesi?budu "ich"ludia tym hurhajom stastnejsi?nemyslim.

bmuller
7. máj 2018

no baby, trochu od temy a trochu k teme...
taka vyspela Kanada uz v tej rodovej rovnosti podnika kroky...
The news that the federal government is directing Service Canada employees to refrain from using common pronouns and use gender-neutral terms in their place was welcomed by a Charlottetown advocacy group.
The new guidelines rule out using honorifics such as Mr., Mrs., and Ms., and terms such as mother and father because they are "gender specific" and say the neutral word "parent" should be used instead. Employees can still use those terms if that's what the caller prefers.
http://www.cbc.ca/news/canada/prince-edward-isl...

terezka1947
8. máj 2018

Mna by celkom.zaujimalo,podla coho a akych kriterii riesime vyspele civilizacie
Lebo kazda krajina ma to svoje,svoju kulturu,tradicie a jasne,ze od toho sa odvija aj jej myslenie,citenie,pohlady na zivot,vychovu,....
Slovensko tiez ma co ponuknut,lenze my radsej budeme inych obdivovat ako by sme sa zamysleli nad svojou hodnotou.
Ak tu celu diskusiu trosku prenesiem na trebars otvorenu vychovu deti,cize:ten je vyspely rodič,kt.detom odstrani odstrani vsetky vychovne mantinely,jednoducho bude otvoreny vsetkemu,lebo...lebo jeho inyeligencia a laska k jeho detom stoji prave na uvolnenosti,no co vychova????
Aka je a moze byt vyspela civilizacia,kt.bezhlavo "dovoli"vsetko.....lebo...lebo demokracia...demokracia???
Niekedy je ovela lahsie prijat nazory inych,len nepohnut vlastnym zdravym rozumom,ked vsetci uznavaju,tak aj ja...ved nebudem vytrcat z davu,ved iny svet,moderný....
Niekedy sa ozaj zamyslime,ci ozaj stojime o tu "moderne zmyslsjucu"civilizaciu,kt. Zabija male deti v nemocnici a berie rodicom pravo rozhodovat za svoje dieta....a tych prikladov modernych civilizacii v roznych vyspelych sratoch je viac.
Nie LGBT komunita,ale ja sa citim utlacana za svoj nazor na rodinu.

dai
8. máj 2018

Zaujimava tema - a opat tu vyskakuju sr typicke nazory - ochrana rodiny - no iste🙂 ved tu rodinu nikto uz pomaly nechce - viac ako 50 % deti sa rodi v zvazku partnerskom, manzelstvo ludia povazuju za zdrap papiera, aj ti co sa rozhodnu pre sobas sa rozvedu v 50% pripadov - toto je podla mna rozvrat rodiny - ziadna rodova idrologia tak rada prezentovana konspiratormi, ci lgbtju nema sancu ohrozit ak by bola realne zita jej velkohubymi zastancami...
Poznam ludi z lgbt komunity - ludi utlacanych ktori utekali zo svojich homofobnych rodisk do velkych miest aby mohli volne dychat, aby neboli v dedinke prepierani na omsiach, neukazovali na nich krestania prstom, nestastne matky ktorych deti neboli akceptovane spolocnostou... na hednej strane aj v tejto teme tliachanie o tom ako nikto lgbt ludom neublizuje ale v tom istom prispevku odsudenie a pomaly prirovnanie k pedofilii...
Moja skusenost je ze najviac proti homosexualom vystupuju zakrpateni ludia ktori ziadneho nepoznaju... a svoje vlasrne komplexy zo zlyhani si potrebuju vyvrsovat na inych ludoch... osobne ako mi na lavicke vadi pohlad na muchlujucich sa heterosexualiv, vadi mi aj pohlad na muchlujucich sa homosexualov... deti potrebuju okolo seba ludi ktori ich miluju - nie nestastnu matku a otca tyrana - aj ked navonok v kostole krasnu hetero rodinku - a to si dokaze priznat kazdy kto lasku zije, kto nie bude stale hladat vinnika - homosexualov, ciganov, rodovu ideologiu - kohokolvek len nie seba..

bmuller
8. máj 2018

@dai ale tak zas odtal-potal toho schematizmu o tyranskej hetero rodine a skvelych homo rodicoch 😉 Gaussovo rozdelenie plati pre vsetkych, takze homosexuali su povahovo rovnaki ludia ako hetero, to znamena, ze aj medzi nimi nimi su rovnako tyrani aj nezni ludia...
btw. no to by si sa divila.... najzarytejsich homo-hejterov, co poznam, su VS vzdelani neveriaci chlapi 😛

dai
8. máj 2018

@bmuller ja som nediferencovala ludi na vzdelanych a nevzdelanych... poznam aj velmi vzdelanych velmi zakomplexovanych a s prepacenim sprostych ludi - zial vzdelanie neznamena ze clovek nema komplexy ci ma sebareflexiu...
Vacsina homo ludi co poznam po ziadnom dietati netuzi, vacsina zijucich v peknom zvazlu tuzi po sobasi aby mali prava ako napr. Dedit, informovat sa v nemocnici a pod. ...
Gausova krivka je sice fajn ale logicky kedze homo ludi je len cca. 4-5% bude tych tyranov v cistych cislach menej ako hetero... a ako som pisala - u nich sa tuzba po detoch objavuje velmi striedmo a ak sa ukaze tak vacsinou si to vedia pokryt aj bez vedomia tetusiek z kostola...vacsinou su to potom ludia zijuci v peknych vztahoch lubiaci deti ( oni musia prekonat omnoho viac prekazok ako klasicky hetero par, o pohlade verejnosti uz ani nehovorim...)