Je tu žena, ktorá dokáže len tak sedieť a nevytvárať si v hlave žiadne myšlienky?
6. feb 2023
Ahojte, mám tému trocha na odľahčenie. Čakali sme so synom v aute na jeho otca. 6ročný syn sa díval do diaľky bez jediného slova. Pýtam sa ho, nad čím premýšľa. Vraj nad ničím. Je tu nejaká žena, ktorá dokáže len tak sedieť a nevytvárať si v hlave žiadne myšlienky? Či je to len mužská schopnosť? A je to naozaj možné, nemať v hlave nič? Žiaden obraz, vetu, slovo? Skúšala som to tak, že sa sústredím na dýchanie, ale po pár sekundách sa mi v hlave začnú tvoriť minimálne slová "nádych ", "výdych " 🙂

@annm81 nemyslenie je základ liečby psychicky ťažkých stavov úzkosti. Pokým som to nezažil nevedel som aké je nemyslenie dôležité pre psychickú pohodu. Nemyslenie je vtedy náročné. Nemyslenie je základ meditácie. Sú ľudia, ktorí po dlhom tréningu dokážu vydržať v tme a nemyslieť aj 4 dni. Ja dokážem nemyslieť minútu a trénoval som to asi rok počas liecby. Na začiatku som dokázal nemyslieť len asi 5 sekund a nevedel som dlho ten čas predĺžiť. Pomáha vtedy myslieť aspoň na niečo jednoduché a neutrálne alebo príjemné. Napríklad na pláž zaliatu slnkom alebo obyčajný pomaranč svietiaci v tme. Keď niekedy stretnem človeka so samomluvou tak si uvedomím ako trpí tým že nedokáže nemyslieť. Nemyslieť je veľmi dôležité aj v dnešnej dobe kríz a zlých správ, ktoré vedú k uzkostiam.