icon

Kam odísť žiť do zahraničia za benevolentnejším systémom?

19. feb 2021

Asi nie som jediná, ktorej sa nepáči, ako Slovensko ide do záhuby. Kam by ste odišli do zahraničia, ak by ste vedeli pracovať aj na diaľku, alebo kde žijete a deti chodia do školy, nemusíte sa pridúšať na čerstvom vzduchu a testovať, ak chcete žiť?

Keď nechceme zomrieť, nesmieme prestať žiť...

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
mnamko
21. feb 2021

@vlcik1 ale nemozte porovnavat platy na slovensku a v zahranici,lebo uplne su odlisne vydaje.Mi sme v Mnichove byt 1000€ na to aby bol nas by sme museli zit aspon do 150rokov,,skolka 255€ desiatu som dcere platila a nie nebola sukromna,skolska duzina 200€,lizing na auto 350€ +mesacna poistka 100€,a radio,televizor stvrtrocne okolo 50,€ mi ako cudzinci vacsina ma este jednu pracu tzv.minidzob,takze neni to az take ruzove ako si myslite

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
21. feb 2021

@oblecenie99 ja som neriesila ake maju opatrenia teraz, ano aj na jar, armada vracala ludi do domov, ked mali zakaz vychadzat a bez debaty. PRoste nelogicke veci sa u nas robia... takto pred vianocami, dieta v karantene, lebo kontakt s pozitivnou osobou v skole? cela rodina chodi mimo dom.. a to je v pohode, cize bezne triedy zavreli, deti domov ale rodicia behali dalej do prace.. no ako sa nam to asi stalo, ze sa to roznieslo :D Uplne suhlasim, totalne nezmysly sa tu schvaluju ako "opatrenia". A o ruskach a o tom ako to tam vyzeralo som pisala v lete, ked si to lepsie precitas ;) Nic o terajsich opatreniach som nepisala, iba to, ze premier to tam vobec neriesi (nie ze kovid nie je), ale ze to nechal tímu ludi co to riesi... Najhorsia vec co moholi urobit, je po plosnych testovaniach dat ludom s vysledkom "volnost", ako to spravili, pretoze ludia proste prestali davat pozor, prestali riesit... a dopadlo to tak, ze sa zvysil pocet infikovanych, ako keby nejaky papierik bol priepustka do sveta, detto hranice otvorene, ludia behaju po dovolenkach... karanteny kto kontroluje? CHodia mi kolegovia 3x do tyzdna cez hranice, vacsinou ich nekontroluje NIK. Ak sa niekto neprihlasi do karanteny, tak by ma zaujimalo, ako ho vobec najdu..

vevesh
21. feb 2021

@vlcik1 a prosim ta, ake su teda vydavky na severe a praca? Lebo samotna nehnutelnost nie je vsetko. Aj v nemecku kupis na samote u lesa barabiznu za 50tisic, ale na to, aby si prisla do prace, ta cestovne vyjde 1500e....alebo v moslimskom/pristahovaleckom gete bytik za 250tisic, no ale to okolie🤐🤐🤐🤐 a v anglicku je to s cenami a vydavkami tiez nie najmenej. Ty sa stale tocis o tom, ze nehnutelnosti stoja okolo 100tisic, lebo vasi znami takto kupili....bohuzial oficialne trhove ceny su okolo 300.000 za stare nerenovovane nehnutelnosti (inac v kazdom meste je zaznam z minuleho roku/rokov, aka priemerna hodnota domov je podla ulic a za ake priemerne hodnoty sa nehnutelnosti v danych uliciach predali)...

nienna
21. feb 2021

@mnamko ale ved to nie je ovela viac ako na SK. 3i byt prenajom v Poprade 550€, skolka 200€ (do statnej dieta nezobrali), lizing na auto v nizsej triede tiez 350-400€. Cize akurat ten najom je drahsi. Ale ked si vezmem, ze tu je bezny plat 600-800€ a v Nemecku povedzme 3000, tak to je sakra rozdiel. A to nevravim, ze potraviny, drogeria a ine somariny su tam lacnejsie ako u nas. Ved napr. v Kik, Tedi a podobnych obchodoch, kde mate uvedene ceny v roznych krajinach, tak ta nemecka cena je najnizsia 🤷 v Lidli v Nemecku sme kupilu tie isté veci co u nas za ovela menej atď...

vevesh
21. feb 2021

@nienna 200 eur stoji len desiata, skolne v tom nie je🙈 to su dalsie 100-400e k tomu. Kruzky pre dieta cca. 100-300e/dieta/mesiac. Naozaj jedine, co je najlacnejsie su potraviny s drogeriou, okrem masa. Ale to je nekvalitne (i ked kvalitnejsie ako na sk). Ak chces kvalitnu stravu tak si priplatis ovela viac ako na sk. Inac ostatne vydavky niekolkonasobne vyssie. Dan za auto 40-500eur podla modelu. Mesacna poistka auta od 120eur po 1000e. Dan z nehnutelnosti 40-100 e mesacne. Smeti 50e mesacne. Telefon 30e. Net 40e. Cestovne- ups. Minmalna mzda 1500. Ak robia dvaja minimalku, tak dostanu netto cca. 1600-2000e. A skus z toho vyzit pri 1600e najme za 3izbak (tolko stoja u nas stare byty, novostavba je za 2200e+🙄🙄🙄). Nejak si to velmi ruzovo predstavujete s vydavkami. V nemecku sa dobre zije sockam a velmi bohatym. Stredna vrstva uz pomaly zanika a drie uz pomaly "drzku o chodnik"...

jana_eyre_2
21. feb 2021

@vevesh ja som sa stratila v toľkých príspevkoch už, ja len toľko - chápem že nikde nie je ideálne a 100% to sa ani nedá.. ale niečo ta asi v zahraničí drží, niečo tam musí fungovať inak a lepšie keď si tam, nie?

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vevesh
21. feb 2021

@jana_eyre_2 ano, za mna osobne je to rasizmus, kedze moj muz je pristahovalec a na sk by si pracu nenasiel a nevedel by sa uplatnit tak ako ma moznosti tu. Na sk by sme hladovali. Ale ja v nemecku tiez nie som spokojna, i ked na sk by som sa nevedela uz vratit- ten rozkol, na co som zvyknuta v zahranici, a ake je to na sk je prilis velky (myslim tym pristup ludi, institucii, ako veci funguju) . Ak sa odstahujem, tak do inej krajiny, ale sk to nebude...

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vevesh
21. feb 2021

@vlcik1 lebo ty tam byvas😀svagor a zvysok vzdialenej rodinu su roztruseny po celej uk, takze tiez sa mozem vyjadrit, ak dovolis. Nikto nekupil za taku cenu nehnutelnost, lebo na aukciu ti banka nezalozi. Ak mas tak super. Ak nie, tak musis kupit nehnutelnost za trhovu cenu takisto ako drviva vacsina ludi s hypotekou. A v jednej veci pravdu nemas. Robotu vsade nenajdes. Ak ano, mali by iny socialny system. A oprav ma, ale v uk, ti co maju minimalku, su na benefitoch (cize po slovensky na socialke, ktora funguje trochu inac ako ta sk...) a teda hypo urcite nemaju sancu dostat....

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
21. feb 2021

@simca06022011 Práve pozerám,aký dátum som komentovala, proste žena na materskej som 😁 ja si myslim, tiež,že tie hrozne čísla máme najmä aj kvôli testovaniu .. keď si len zoberiem,že predtým sa chodilo po pozitívnom kontakte na PCR po nejakom čase,a teraz ľudia odbehnú hneď v ten deň alebo najneskôr na ďalší po kontakte na antigen,kedy sa to ešte nemusí prejaviť na teste... Sú negatívni,často falošne a s dobrým pocitom to roznesu dalej... 😕 Máme na hlavu postavený aj ten lockdown a la nájdi si svoju výnimku

nienna
21. feb 2021

@vevesh ono sa to najlepšie da porovnat, ak si zratas prijmy a odratas vydavky, ze kolko ti zostane na volny cas, volne peniaze. U nas ked dvaja zarobia dokopy 1400€ (chlap 800, zena 600, co je taky priemer), tak povedzme 1400-550€ najom - 200 skolka - 350 leasing - poistky sa platia rocne, ale dajme tomu 20€ mesacne to vychádza, to mas 280€ zostáva, neratala som vydavky na stravu, lebo to je velmi individuálne, paušál za mobil, internet, TV....ale vidis, ze z tych 280 co zostalo budu radi ak zaplatia stravu. Neviem kolko su rodinne pridavky v Nemecku, ale na Slovensku je to myslim 25€ mesacne, my mame v Luxembursku 280€, cize ak ma rodina 2 deti tak to uz mas 560€ plus k platu 🤷 je jasne, ze tie vydavky su obrovske v zahraničí, ale stale podla mna zostava viac penazi na zivot, užívanie si

nienna
21. feb 2021

@vevesh a este dodam, ze porovnavam ceny v malom mestecku ako Poprad s velkomestom ako je Mnichov, keby ste dali ceny v rovnako malom meste v Nemecku tak aj tie ceny budu ine. Napr. baby, co zije v Bratislave by tiez vedeli pisat svoje, ake su tam ceny najmov, škôlok atd....

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
misickaa4
21. feb 2021

@nienna zijete v luxembursku? Ako sa tam zije? Su tam taketo opatrenia, ako tu, alebo je to tam normalnejsie? Kludne aj ss poslite...vdaka

vevesh
21. feb 2021

@nienna ja neviem, ale ceny v poprade su vysokohorske oproti inym mestam na to, ake "male mestecko" to je- to by som za vzorku sk nebrala🙃🙃 a za posledne roky nehnutelnosti stupli na 2-3nasobok ceny, comu sa nie je divit, kedze dlhe roky sa tam nic nestavalo. A ked porovnas rovnaku prijmovu rodinu, tak ti to vyjde narovnako. Tu tiez vela ludom ostava 200-300e na stravu a zvysok. A teda tie rodiny si urcite nevyskakuju tak ako na sk, lebo tu si mozu dovolit iba z toho, co zarobia. Tu ti banka neda pozicku len pre tvoje modre oci. Na sk si zoberu pozicky na lyzovacku, letnu dovolenku, vianocne darceky a potom si ich pekne splacaju a potom si vezmu novu. Toto tu nefunguje. Preto si slovaci myslia, ako dobre si vies vyzit z nemeckeho platu- ano ti, ktori su na socialkach, dostavaju vsetko zadarmo. Ale ti, ktori zarabaju tesne nad minimalkou uz to take jednoduche nemaju....

jana_eyre_2
21. feb 2021

@vevesh veď toto - to je to najfrustrujucejsie čo tu ja pociťujem - prístup ľudí, inštitúcií a (ne)fungovanie...

andreatytler
21. feb 2021

Autorka, aha... tak ty uz zijes mimo Slovenska a bez obmedzeni... no to si mala hned povedat... to sme nepochopili. Ale nerozumiem teda ze naco je dobra tato tema? Tebe nepomoze a kedze tajis to miesto kde zijes, nepomoze ani nikomu inemu.
Osobne si myslim ze sice zijes bez obmedzeni ale nie legalne. Taka krajina je mozno malinky ostrov v strede Ticheho oceanu alebo inuitska osada za polarnym kruhom. Ziadna krajina, ktora ma hustotu obyvatelstva ako Slovensko (a nie je totalita) nedokaze fungovat bez opatreni.
Povedz mi jedno... ako chces chranit ohrozene skupiny obyvatelstva ak zvysok zije normalne? To hadam len ak by si tie ohrozene skupiny nastahovala do hermeticky uzatvoreneho priestoru alebo na ostrov a starali by sa o nich roboty. Nevidim iny sposob.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
21. feb 2021

@jana_eyre_2 Wow... Slovensko je prve v umrtnosti na obyvatela... aky obrovsky rozdiel medzi prvou a druhou vlnou... to je uz fakt na zamyslenie.

jana_eyre_2
21. feb 2021

@andreatytler veru je... A teraz sa začína vo vláde vyťahovať že by bolo dobré otvoriť kostoly.. deti a ich vhodne testovanie nikto nerieši a druhostupniari a stredoškoláci sú doma od októbra a nikto nic. proste keď si čítam toto ako uvažujú ti čo nás majú viesť, tak ma to neuveriteľne rozčuľuje...

elementissa
21. feb 2021

@vlcik1 aj v BA zarabaju bezni ludia v sluzbach, vo vyrobe, v obchodoch, v skolstve, v zdravotnictve (doktorov vynimajuc) 700-850€. Uz na vyssich poziciach, manazeri prevadzok, manazeri vyrobnych liniek atd je to lepsie. Ja zijem v 4izbaku v BA a za menej ako 220.000€ ho veru nepredam ;)

elementissa
21. feb 2021

@nienna presne o to ide. Nejde iba o vysku platu a vysku vydavkov. Ide o to, ci zijes z ruky do huby- ako mnohi na SR, lebo prijem - zakladne vydavky = 0 a niekedy az minusove hodnoty alebo po zaplateni vsetkych vydavkov ti ostava 500-1000€ na to, aby si mohla zit. Odborne sa tomu hovori zivotna uroven. Na Slovensku je nizka, lebo po zaplateni vydavkov ti neostane nic alebo doslova drobne. V zahranici je vyssia, lebo ti nieco zostane. Na zaklade toho ,ake vysoke je to "nieco" sa potom ludia delia na strednu vsrtvu, bohatych a chudobnych a podla toho, kolko je ich kde najviac sa vypocitava cisty kapital na hlavu a vyratava sa, kolko si ludia kde dovolia minat sami na seba alebo investovat. Ak niekde zarobim 4000€ mesacne, ked aj 3000 miniem na vsetky vydavky a stravu, stale mi ostane 1000...a to je pekny peniaz. Pri nasich platoch a vydavkovkoch som rada, ked mame na ucte tyzden pred vyplatou 50€. A to sme nikde neboli cely mesiac.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
elementissa
21. feb 2021

@vlcik1 ani sa ti necudujem...I'm on my way too :D a kde zijes? V UK?

vlcik1
Odpoveď bola odstránená