icon

Kam smeruje Slovensko po posledných voľbách?

7. mar 2024

Ospravedlnujem sa za politicky ladenu temu, no zaujimal by ma vas pohlad. Poprosim bez nejakych urazok ci nadavok.
To ako dopadli volby ma velmi sklamalo, no bohuzial, mame co sme chceli. Tak som si tak nejak povedala ze dobre, najblizsich par rokov slovensko necaka nejaky vyrazny pokrok, ale nie je az tolko veci co by mohli pokazit. No preslo mozno pol roka a ja sa nestacim cudovat akym smerom nas nova vlada vedie. Miestami je to az bizarne, nasa prezentacia slovenska v zahranici, ci celkova politicka situacia na slovensku. Cez toto sa nedokazem tak lahko preniest, kedze sa ma to osobne dotyka. Mam tu podnikanie v oblasti cestovneho ruchu, ked budeme mat v zahranici zle meno, staci ze aj v okolitych krajinach, odrazi sa to na turizme. V buducnosti chcem mat deti a idealne ostat v mojom rodnom meste, ale coraz viac ma zacina desit ze v akom stave bude slovensko o tych par rokov. Je realne ze by sme ako krajina doplatili s dlhodobejsimi dosledkami na to, aku vladu sme si zvolili? Lebo casto to bolo pred volbami mojim okolim zlahcovane, ze maximalne si zas len nahrabu pre seba. Ale cim viac to sledujem, tym horsie to vyzera.

tilly
9. mar 2024

Ja som bola teraz týždeň odtrhnuta od správ, užívali sme si prázdniny, nečítali noviny, nepozerali správy...
Včera som otvorila správy a chytila ma úzkosť a strach.

mateson
9. mar 2024

@jednoduchomaria89 nikoho nepoštval🤦 většina národa nemůže Fialu a tu jeho bandu ani cítit. Tak tu prosím nemel . Názor toho blázna opravdu není názorem většiny obyvatel ČR a Moravy už vůbec.

janinah
9. mar 2024

@mateson väčšina národa? Máme v Česku a na Morave rodiny,vase spravy sledujeme tiez,takže nemel ty....

chodec15
Odpoveď bola odstránená
fajnova
9. mar 2024

@janinah Fiala má dôveru 17%, tak tvoji priatelia a rodina zjavne patria medzi nich. Ja mám zase známych v druhej skupine a jedna sa vyjadrila, že nám závidia Fica, úplne vážne.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
annm81
9. mar 2024

@greta90 Prosím??? Na základe čoho sa malo NATO po rozpade ZSSR rozpustiť??? Rusko o členstvo v NATO oficiálne nežiadalo, takže mu nebolo v čom brániť, alebo sa mýlim? Na základe čoho by sa tiež NATO nemalo rozširovať? Lebo ty si si povedala? Akými krokmi konkrétne bolo Rusko provokované, aby začalo vojnu?

Že sa Ukrajinci chceli orientovať na západ, nie viac na Rusov? Ukrajina je snáď suverénna krajina, tak si o tom môže rozhodnúť sama, nie? Či ty si zástanca suverenity len keď ide o teba, ale ostatní ťa nezaujímajú?

Ako konkrétne Američania operovali na Ukrajine? Že platili knižné publikácie o ľudských právach alebo podporovali monitoring volieb? (Mimochodom, konzultácie a odporúčania v týchto oblastiach poskytovala najmä EÚ, my sme teda tiež tí, čo provokovali Rusko?) Čo je vlastne Rusku do toho? Na ukrajinskom území nebojuje nijaká americkou vládou vyslaná vojenská jednotka, nevraždí a neznásiľnuje tam, nebombarduje obytné štvrte, neunáša si ukrajinské deti na prevýchovu do Ameriky, nevyhlasuje referendá, nenúti ukrajinských občanov pod hrozbou smrti bojovať na ich strane, nepripojilo si k sebe ani meter štvorcový ukrajinského územia? Čím teda Američania ublížili Ukrajine a ako provokovali Rusko?

Aká červená čiara a prečo? Ukrajina mala vstúpiť do NATO? A čo, že má NATO základne od Kanady po Turecko? Znova, čo je Rusku do toho, kto chce byť v obrannej aliancii? Teda, rečnícka otázka samozrejme - je ho do toho to, že čím viac krajín sa bude schopných efektívne brániť proti ruskému imperializmu, tým menej územia si môže vojnou ukoristiť.

Keď čítaš samé argumenty za dobrý západ a zlé Rusko, tak pridaj nejaké vecné argumenty z opačnej strany, lebo zatiaľ tu také nie sú.

Nenávidíš ľudí, ktorí rozoštvávajú spoločnosť? A preto podporuješ Rusko so svojimi troll farmami, podplácaním zradcov, a slovenských politikov podporujúcich nenávistnú propagandu? A aj ti to dáva nejakú logiku?

Rusko nikto nechce poraziť. Nikto nevzniesol jedinú požiadavku na ruské územie. Rusko chceme jednoducho vyhnať z Ukrajiny. Ak sa Rusko dnes zbalí, odíde domov, preruší kontakt so svetom a začne stavať na hraniciach nepreniknuteľný múr, budeme šťastní a ešte sa mu na ten múr v priebehu pár hodín vyskladáme v nejakej dobrovoľníckej zbierke.

"Ukrajina dostane bezpečnostné záruky, že jej bude zaručená územná celistvosť, Rusi sa odtiaľ stiahnu"
Toto myslíš vážne? Ukrajina mala bezpečnostné záruky - Rusko si nimi s prepáčením vytrelo riť. Čo konkrétne bráni Rusom odísť? Čo ich prinútilo vôbec prísť???

mateson
9. mar 2024

@janinah nemáš pravdu a dobře to víš. Důvěra v jeho vládu je katastrofální. A zprávy v TV jako posel pravdivých informací😅

mateson
9. mar 2024

@chodec15 Babiše do toho nepleť, vůbec s tím nesouvisí

mateson
9. mar 2024

@fajnova přesně tak. Toto je názor většiny

chodec15
Odpoveď bola odstránená
janinah
9. mar 2024

@fajnova Fica nám môže závidieť len nepricetny blázon ako je on sám...a to nechcem uraziť tvoju rodinu,ale je to tak

annm81
9. mar 2024

@chodec15 Za vysvetľovanie holokaustu dávam obrovský palec hore. Na slovenských školách (nielen) sa na túto tému hovorí strašne málo. Ja mám staršieho ešte len prváčika, ale odkedy sa vojna dostala tak blízko, veľa sa s ním na podobné témy zhováram. Práve s ním muž číta Watership Down (myslím, že vyšla aj v slovenčine) a tam sa hlavné postavy knihy (zajace) dostanú do nory ovládanej diktátorom, perfektný podklad, ako začať s deťmi hovoriť o ich občianskej zodpovednosti. Pred dvoma mesiacmi som naň bola tak hrdá - cestou na školský výlet prechádzali okolo Stolpersteine a on normálne zastavil celú triedu prváčikov a vysvetľoval im, ako práve z toho domu odvliekli celú rodinu a zabili ich a to len preto, že ľudia si zvolili vládu, ktorá nenávidela.

mateson
9. mar 2024

@chodec15 ty porovnáváš holokaust s tím, že nekdo nemusí lgbti? 🤨 To jako fakt? Tak potom o holokaustu opravdu malo víš . Nastuduj si to. A mimochodem. I když s holokaustem bych to opravdu nesrovnavala. Bylo to tu nedávno. Neočkovaní. Také si vláda vytvořila domáci nepřítele.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
adrianap83
9. mar 2024

@mateson ved aj holokaust začínal útokmi na jednotlivcov, min10 rokov pred vojnou. u nás útoku sú realita. Bohužiaľ.

annm81
9. mar 2024

@mateson Čo je na tom porovnani nekorektné? Najmä , holokaust bol spáchaný fašistami. Smer a ďalšie antisystémové strany, nielen zo Slovenska, perfektne spĺňajú definíciu fašistických strán - je tam všetko, čo u správnych fašistov má byť.

janinah
9. mar 2024

@annm81 veru,budúcnosť sú nase deti a tie musia mať otvorenú myseľ aj srdcia,musia ovládať históriu aj sa z nej poucit...a rodicia sú ich prví učitelia.. ale keď čítam názory poniektorych rodičov,tak je to tragikomédia....

viestta
9. mar 2024

@mateson ano, porovnavat hon na zidov, Cechov za Slovenskeho statu alebo hoc aj LGBT+ komunitu je primerane. Pretoze vsetko je zalozene na nenavisti k inakosti a v minulosti to viedlo k vyvrazdovaniu urcitych skupin ludi. Staci sa pozriet do historie kde to zacalo a kde to skoncilo.
A zial to ako niektori politici komunikuju svoju nenavist k inakosti naplna znaky fasizmu

adrianap83
9. mar 2024

@mateson a okrem iného, tie útoky boli reálne aj na homosexuálov a inak iných ľudí. 100 rokov dozadu. Tiež sa ocitli v rôznych táboroch. Tu netreba nič porovnávať, len si pripomenúť! Je to to iste, ak nie horšie.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
janinah
9. mar 2024

@viestta lenže tu už inakosť začína byť aj to,že máš zdravý sedliacky rozum,vidíš a rozpoznavas dobro a zlo,oponuješ terajsej vláde a jej voličom, chceš budúcnosť svojich detí v europe a nie v satelite Ruska ...a už si nepriateľ len preto,lebo si normálny a chceš slušne žiť..

mapa
9. mar 2024

@jednoduchomaria89 nie len gluck sa vysmieval znasilnenym zenam, tato tupa, dezolatska existencia z ocovej si tiez zgustla... a roduverna primitivka sa na tom uchechtava
https://www.instagram.com/reel/C4PkrD1qxCj/?igs...

adrianap83
9. mar 2024

@janinah veď áno znak autoritatívneho režimu.

drahomirrra
9. mar 2024

Mne nikdy nebolo tak dusevne tazko, ako mi je v tychto tyzdnoch, zo stavu nasej krajiny. Krasnej krajiny.
Netusim, kde sa rutime, ale dobre to nebude.
Aspon, keby PV vyhral Korcok. Modlim sa za to.

mapa
9. mar 2024

@jednoduchomaria89 tento link o katastrofalnej neucte k zenam tym primitivom z ocovej som myslela
https://www.instagram.com/reel/C4L5w-Irxb7/?igs...

tilly
9. mar 2024

@drahomirrra presne moje pocity

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
tilly
9. mar 2024

Ja sa obávam, že sa zas obrátime na východ, kam sa už pomaly obraciame, len teda sa bojím, že to pôjde rýchlejšie, ako by sme očakávali.
Každopádne, keď odídeme my schopnejší, ktorí tu už máme aj nejaké tie majetky. Tu to predám a odnesiem vlastne slovenské peniaze do zahraničia, tak čo tu zostane?

greta90
9. mar 2024

@annm81 tak neviem či existuje nejaká presná definícia Západu ako takého. Tento pojem sa začal používať po 2.svetovej vojne, kedy si 2 veľké krajiny rozdelili svoju sféru vplyvu podľa území, ktoré oslobodili. To všetko s právom a filozofiou je vlastné práve Európe ako takej a nie USA. Macron vyjednával s Putinom ešte pred vojnou, to je pravda, ale čo robí teraz? Otvorene sa priznáva k možnosti priameho zapojenia sa do vojny, že Rusko musí byť porazené aj spolu s českým prezidentom, ktorý mu ochotne pritakáva a ešte na začiatku chcel ďalšiu nebezpečnú vec - bezletovú zónu nad Ukrajinou. Johnson išiel na Ukrajinu v čase, kedy sa uvažovalo nad mierovou dohodou a potom nič sa nestalo. Veď takmer všetci lídri európskych krajín neustále podporujú Ukrajinu zbraňami, nie aby sa spojili a mysleli na mierové riešenie. Že ako si to predstavujem? Ako Slovensko budeme hľadať partnerov všade vo svete, samozrejme s krajinami, ku ktorým máme bližšie, bude bližšia spolupráca, obchody atď. Budeme sa snažiť, aby sme si udržali dobré vzťahy s každým. Ak nastane porušenie medzinárodného práva, tak bez ohľadu na to, aká krajina to urobí, budeme reagovať a snažiť sa o mierové riešenia aby sme zabránili ďalšiemu a väčšiemu zabíjaniu ľudí. Sme malý štát, môžeme spolupracovať s ďalšími malými štátmi, ktoré nám budú rovnocennejšie. Nie veľmoci, ktorým sa budeme podriadovať. Prečo mi vadí, že máme blízko USA? Pretože USA je takmer to isté čo Rusko. Akurát na opačnej strane a s tými úžasnými modernými technológiami. Takisto má mocenské chúťky, áno, vy budete všetci tvrdiť, že to je ačohentizmus a neviem čo všetko, ale aký je rozdiel v zabíjaní ukrajinských, sýrskych, palestínskych a jemenských detí? Prečo by sme my mali byť odkázaní na to, aby nám niekto platil našu obranu? Prečo práve USA? Načo máme teda naše inštitúcie? Nemôžeme sa rovno premenovať na americkú kolóniu? Prečo máme práve s USA podpísanú zmluvu, ktorá bola aj podľa generálneho prokurátora považovaná za pre nás nevýhodnú? No neviem, podľa teba je v poriadku mať tu vojenské základne cudzieho štátu? Nebolo niečo také aj pred 1989? Využívanie cudzích pozemkov bez primeranej náhrady? Nepotrestanie amerických vojakov za prípadné zločiny na území SR? Veď to ani sovietski vojaci nemali také privilégiá, museli sa zodpovedať pred zákonom. Kto nechcel Rusko pozvať do NATO, keď o to samo žiadalo? Kto začal s rozširovaním NATO a amerických základní a kto naopak zrušil Varšavskú zmluvu? Áno, Európa mala dobré vzťahy s Ruskom v podstate až do začiatku občianskej vojny na Ukrajine. Kto mal ale záujem na tomto konflikte, prečo Rusko izoloval? Je choré obhajovať USA a považovať Rusko za jediného nepriateľa. Pretože áno, Rusko je teraz agresívna veľmoc, ale USA v tomto rozhodne nie je sväté a za súčasný stav nesie tiež zodpovednosť.