icon

Kam smeruje Slovensko po posledných voľbách?

7. mar 2024

Ospravedlnujem sa za politicky ladenu temu, no zaujimal by ma vas pohlad. Poprosim bez nejakych urazok ci nadavok.
To ako dopadli volby ma velmi sklamalo, no bohuzial, mame co sme chceli. Tak som si tak nejak povedala ze dobre, najblizsich par rokov slovensko necaka nejaky vyrazny pokrok, ale nie je az tolko veci co by mohli pokazit. No preslo mozno pol roka a ja sa nestacim cudovat akym smerom nas nova vlada vedie. Miestami je to az bizarne, nasa prezentacia slovenska v zahranici, ci celkova politicka situacia na slovensku. Cez toto sa nedokazem tak lahko preniest, kedze sa ma to osobne dotyka. Mam tu podnikanie v oblasti cestovneho ruchu, ked budeme mat v zahranici zle meno, staci ze aj v okolitych krajinach, odrazi sa to na turizme. V buducnosti chcem mat deti a idealne ostat v mojom rodnom meste, ale coraz viac ma zacina desit ze v akom stave bude slovensko o tych par rokov. Je realne ze by sme ako krajina doplatili s dlhodobejsimi dosledkami na to, aku vladu sme si zvolili? Lebo casto to bolo pred volbami mojim okolim zlahcovane, ze maximalne si zas len nahrabu pre seba. Ale cim viac to sledujem, tym horsie to vyzera.

eva8
10. mar 2024

@chodec15 nie je to opacne? IP si napisal ty. Samozrejme, kazdy chape tvoj prispevok o nasili presne tak, ako si ho myslel. Z toho vyplyva, ze ucta k cloveku ma byt samozrejma.
Preco si ma teraz oslovil? Pretoze ta mam v zuboch? Dava to nejaky zmysel? Prosim, nespanujme diskusiu. Prajem pekny den

kristiii
10. mar 2024

@eva8 tak ale teraz sa musím zastať chodca, lebo toto si fakt vytrhla z kontextu. To, že silnejší vyhráva, tu tvrdila iná užívatelka (to ťa mimochodom ako ženu nepohoršilo?), lebo narozdiel od teba, @chodec15 vyjadril s týmto tvrdením nesúhlas

chodec15
Odpoveď bola odstránená
eva8
10. mar 2024

@kristiii ano, samozrejme, silnejsi chlap nema bit slabu zenu, tak to chodes myslel, rozumiem suvislostiam. Ale ani slovne sa nema "bit", ponizovat. Celkovo z praxe, ako sa pise, slovna bitka predchadza fyzickej. Preco sa neriadi tym, co presadzuje?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
eva8
10. mar 2024

@chodec15 tak ma neoslovuj, ked sa so mnou nechces rozpravat. Si predsa proti nasiliu na zenach

chodec15
Odpoveď bola odstránená
greta90
10. mar 2024

@mateson aj keby sme tu boli len tri, tak minuloročné voľby potvrdili niečo iné. Milión Slovákov vs. nejaké desiatky z mk.

mateson
10. mar 2024

@adrianap83 prečítaj si celú debatu a potom sa vyjadruj. Takže niekto môže aj inak urážať ale krkavec je niečo strašné 🤦

chodec15
Odpoveď bola odstránená
eva8
10. mar 2024

@chodec15
Z tebou pisaneho textu;
"podla teba" (t.j. podla diskuterky, ktorej si adresoval prispevok) sa nerovna "podla mna" (cize podla autora prispevku, v tomto pripade podla teba)
Cize neviem, o akom neporozumeni textu pises. Som rada, ze sa zhodneme, ze nasilie nie je vhodne. Preto som sa ozvala

chodec15
Odpoveď bola odstránená
eva8
10. mar 2024

@chodec15
"Myslel som si, ze by malo platit pravo. Takze aj domace nasilie je tym padom podla teba opravnene a normalna evolucna vec, ved silnejsi (muz) vyhrava a slabsi zena bude chodit dobita... atd."

A tvoje dodadky:
"Vsetci to pochopili tak, ako to bolo myslene. Ze silny nema nikdy pravo utocit na slabsieho. Staty, ani jednotlivci. Jedina ty si to pochopila opacne. Vies z toho vyvodit zaver?"

"Najskor ma v x prispevkoch obvinujes z urazok zien...
teraz dokonca z nasilia na zenach. Dosli ti lieky, alebo mas dislexiu a nerozumies pisanemu textu?"

Len som reagovala na vyssie uvedeny prispevok, aj s vysvetlenim, ze neschvalujes nasilie na zenach. Ano, priklad si uviedol v kontexte, ze v evolucii nevyhrava silnejsi.
Ale v evolucii, co sa tyka prirody, naozaj silnejsi vyhrava. Lenze autorka toto nepouzila ako vhodny priklad v tejto debate, co si jej nazorne vysvetlil, co je fajn.
Prepac, ze rozpisujem tak podrobne, len by som nerada, aby doslo k nedorozumeniu 🙂

Cize v konecnom dosledku som ti v6svetlila, ze som to nepochopila opacne, ako si si to vysvetlil

cafelatte
10. mar 2024

@chodec15 pozitívne je, ze vládu nevolis ty, ale občania. Slovensko má regulérne zvolenú vládu a ľudia podporili Fica, slobodne, bez nátlaku.
Uz raz pochop, ze nikto nie je proti Ukrajine a nikto nie je na strane Putina, je to dezinterpretacia, ktoru vyvolavaju a dokola tocia media a opozicia.

Laskavo prestaň s trolimi farmami a prestaň vyhadzovať nás občanov SR do Ruska.

Mohol by si skončiť s tvojou kŕčovitou vojnou proti každému kto nezdiela tvoj názor, s tvojou jedinou stratégiou, lebo nevieš diskutovať iba dokola opakovat tvoju osvojenu ideológiu a jedinu praUdu.

cafelatte
10. mar 2024

@adrianap83
"no prvá nás poslala preč @cafelatte. Tak sme jej vysvetlili, že ak nezvláda západný kultúrny okruh - kde patríme, historický, kultúrne aj my. Ma vždy na výber."

Bud taka dobra a daj dôkaz kedy, kde a koho som poslala preč.

" my sme jej vysvelili"
to kto je my? S Tebou som si tu nevymenila ani jednu správu. Tak kto je "My"?

Na odpoveď si počkám. Ďakujem.

carolynka
10. mar 2024

Ale terajsia vlada, to nie je Len pristup K vojne na Ukrajine. To je aj snaha o ovladnutie medii, "vlada tvrdej ruky' podla Danka, kralovna hoaxov Simkovicova na ministerstve kultury, rusenie financovania mimovladnych organizacii. Danko mal nehodu a potrestani boli policajti. Terajsia vlada predstavuje aroganciu moci, myslim, ze vacsina ludi v tejfo diskusii Sa obava prave tohto. Sposob vyjadrovania vladnych predstavitelov, ich arogancia, bohorovnost , toto prekaza Vela ludom. Vela krat nejde o to co clovek povie, ale ako to povie. Aby jeden premier krajiny nebol schopny prijat negativnu spatnu vazbu a musel oznacit media, ktore ho kritizuju, za nepriatelske. On ma byt vdacny za kazdy feedback, a snazit Sa vladnut pre vsetkych. Vladu platia obcania, vlada ma sluzit obcanov a nie formovat zakony krajiny tak, ako Sa im paci. Ich celkovy pristup, slovnik, arogancia, sposob komunikacie, takto Sa v civilizovanej spolocnosti profesionalni statni uradnici nemaju chovat, je to absolutne Bez urovne.

annm81
10. mar 2024

@greta90 Znova sa pýtam, prečo by sa NATO malo rozpadnúť len preto, že ruské impérium krachlo. Existoval nejaký paragraf medzinárodného práva, ktorý to mal nariaďovať? Neexistoval. Naopak, každá krajina má právo rozhodovať o tom, akých si vyberie spojencov, čo napr. Rusko neakceptuje. Existovala nejaká zmluva, podľa ktorej sa tak malo stať? Neexistovala. Existoval nejaký logický dôvod, prečo rozpustiť fungujúce spoločenstvo, ktoré
má rovnaké hodnoty a chce spolupracovať v bezpečnostných otázkach ? Neexistoval. A na základe čoho si si vytvorila presvedčenie, že existovala (morálna, legislatívna alebo akákoľvek iná) povinnosť vytvoriť aliancu s Ruskom, už vôbec neviem.

Neviem ani o tom, že by sa Putin bol Clintona pýtal na pripojenie k NATO. Pýtal? Nám Clinton tiež povedal nie a museli sme sa sakra snažiť, aby SR nakoniec bola prijatá. Vravíš, že je nepochopiteľné, že NATO nechcelo prijať krajinu, ktorá bola v tej dobe vraj ekonomicky na dne. Čo je na tom nepochopiteľné? Máš pocit, že byť ekonomicky na dne je nejaké zásadné kritérium na prijatie do NATO? A hneď druhé zásadné je to, že nevládnu komunisti??

US nie je, na rozdiel od Ruska, pre nás hrozba. Či je mierumilovné? Neviem, v druhej svetovej nám zachránili zadky. Juhokórejčania ich dodnes velebia, že nie sú súčasťou Severnej Kórei, v Juhoslavii dostal od nich Miloševič podmienku, aby zastavil genocídu, inak zasiahnu. Nezastavil. A to nebola vymyslená genocída ako na východe Ukrajiny. Sarajevo bolo obliehané 1500 dní. Vukovar Srbi etnicky očistili deportáciami aj masakrami civilistov. Masakre v Račaku a ďalšie potvrdili pozorovatelia OSCE (na Ukrajine naopak žiadnu genocídu nepotvrdili), v Srebrenici bolo zmasakrovaných vyše 8000 mužov a detí! Afganistan dostal podmienku, aby po útokoch USA , pri ktorých umreli tisíce civilistov, vydal bin Ládina a uzavrel výcvikové tábory teroristov - Afganistan ich nevydal a nič neuzavrel. Irak odmietol vpustiť nezávislých kontrolórov, ktorí by overili, že sa zbavil zbrani hromadného ničenia tak, ako mu to nariadilo OSN - tých zbrani, ktoré predtým použil aj na vlastné obyvateľstvo! Môže sa ti nepáčiť pozícia USA ako svetového policajta, ale realita je taká, že z napadnutých území si neprisvojili ani centimeter štvorcový a neboli motivovaní cieľom zničiť nejaký národ.

12 tajných CIA základní je niečo ako tajné biolaboratória? Že Ukrajinci s US spolupracovali na poli tajných služieb je nejaká novinka? Je na tom niečo nelegálne? Alebo zas narážaš na svoju mantru, že spolupráca=podriadenosť? Ako si asi myslíš, že Ukrajinci dokázali odraziť ruský útok na Kyjev a natiahnuť 3dňovú operáciu na roky? Tramtadadá, pre teba asi novinka - že im americké tajné služby dodávali a stále dodávajú informácie.

"Ukrajina je samozrejme suverénne krajina, to že nechcela byť s Ruskom, neznamená, že musela ísť do náručia zlu na opačnej strane. " 1. suverénna krajina sa mohla sama rozhodnúť. 2. Rusko do toho prd. 3. stále si mi nevysvetlila, ako to zlo NATO a dokonca EÚ pociťuješ na vlastnej koži. 4. Nemáš pocit, že tvoje tvrdenie je trochu zastaralé vzhľadom na to, že sa ukázalo, ako im taká suverenita pomohla? Prečo Rusko nezaškodilo najprv na podstatne menšie krajiny pobaltia? No asi preto, že nie sú suverénne ako Ukrajina (teda suverénne vo význame, ako ty chápeš suverenitu).

chodec15
Odpoveď bola odstránená
cafelatte
Autor odpoveď zmazal
chodec15
Odpoveď bola odstránená
annm81
10. mar 2024

@chodec15 Ja sa príliš do tejto hádky miešať nechcem, ale drobnú poznámku si nepdpustím - tvrdenie, že silnejší vyhráva, nemá s evolúciou veľa spoločného. Evolúcia neuprednostňuje najsilnejších.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
annm81
10. mar 2024

@chodec15 V zásade vyhrávajú tí, čo sa najlepšie vedia adaptovať na okolie a na jeho zmeny. My ľudia sme sa dostali na vrchol preto, že sme inteligentní. Ak dôjde k veľmi zásadným zmenám prostredia, potom vyhrajú baktérie a šváby. Ani ľudia, ani šváby ani baktérie rozhodne neoplývajú silou.

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
chodec15
Odpoveď bola odstránená
viestta
10. mar 2024

@cafelatte neda mi, ale ako sa mierove riesenie zhoduje s tym, ze "silnejsi vyhrava"?

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
bu1bu
10. mar 2024

@cafelatte mozes dat priklad? Kedy bude UA spokojna viac a Rusko menej a budu s tym hlavne Rusi suhlasit? Fakt som zvedava🤔

eva8
10. mar 2024

@cafelatte Blanar ma dnes nesklamal v O 5 minut 12, co sa tyka vysvetlenia stretnutia s Lavrovom. Nemyslim to ironicky. V ostatnom tiez "nesklamal" (to uz myslim ironicky)
Som velmi za spolupracu, nie za striktnu odvetu napr. Fialu, aj ked uplne rozumiem, ze preco Fiala tak zareagoval

bu1bu
10. mar 2024

@cafelatte takze si predstavme situaciu: Madarsko uskutocni specialnu vojensku operaciu za cielom obnovi velkeho Uhorska. Slovensku ostane: Horny Saris, Horny Zemplin, Orava , Kysuce, Liptov, pripadne aj Povazie. Vsetko na juh si Madarsko privlastni. Nerobim zuadnu mikroanalyzu ale Slovaci maju byt spokojni lebo im aspon nieco ostalo a Madari budu spokojni lebo scasti obnovili Velke Uhorsko, takto mam chapat tvoje slova?