Každý večer si musím dať pohár vína

3. júl 2022

Ahojte ženy hlavne maminky manželky.
Ako začnem. Poslednú dobu, ako máme s manželom dve malé deti, musím mať každý večer pohár vína. Áno pohár, lebo viac neunesiem a pripita som už z jedného. Mám strach, že si zarábam na dosť veľký problém. Teším sa nato celý deň, že konečne deti zaspia a ja si dám ten pohár vína.
Môj strach vychádza z mojej svokry. Keď som s mužom ešte iba chodila, tak som si všimla, že jeho mama každý večer vypila FĽAŠU vína. Muž mi hovoril že to začalo tiež len jedným pohárom. Dnes je natom už zle, je doslova alkoholicka. Mám strach že dopadnem ako ona. Je to v pohode ten pohár vína? Budem časom piť viac? Nebála by som sa tak, keby som si nevsimla že sa nato normálne už teším. Dopadnem ako moja svokra?? 😥

martinmmartin
3. júl 2022

Davaj.....ake mas skore??

Pozorne si prečítajte nasledujúce otázky. Keď budete rozmýšľať nad odpoveďou, berte do úvahy obdobie za posledných 12 mesiacov.

Áno alebo nie sú jediné možné odpovede na nasledujúce otázky pre tento alkohol test, preto dobre zvážte svoju odpoveď pri každej otázke a poznačte si koľkokrát ste odpovedali áno a koľkokrát nie. Na konci testu nájdete vyhodnotenie.

Pijete, keď ste sklamaný, pod stresom alebo sa s niekým pohádate?
Vypijete viac alkoholu teraz, ako predtým, keď ste s alkoholom len začínali?
Stalo sa vám niekedy, že ste si nepamätali časť predchádzajúceho večera, keď ste pili, aj keď vám priatelia povedali, že ste boli v pohode?
Máte chuť vypiť viac drinkov ako ostatní s kým pijete?
Cítite sa zle, ak nemáte k dispozícii alkohol?
Máte chuť vypiť si počas dňa skôr ako obvykle?
Cítite sa niekedy previnilo kvôli svojmu pitiu?
Vyjadril sa niekto z vašich blízkych alebo priateľov negatívne voči vášmu postoju k alkoholu?
Mali ste v nedávnej minulosti viacero výpadkov pamäte?
Stáva sa, že máte chuť piť dlhšie a viac ako vaši priatelia?
Máte často dôvod k tomu, aby ste si vypili viac ako obvykle?
Ľutujete niekedy za triezva to, čo ste povedali pod vplyvom alkoholu?
Skúšali ste niekedy meniť značky alkoholu alebo alkoholické nápoje, aby ste mali požívanie alkoholu pod kontrolou?
Porušili ste niekedy sám sebe sľub o nepití alebo obmedzení alkoholu?
Porušili ste niekedy pravidlá cestnej premávky kvôli alkoholu, alebo spáchali iný priestupok v súvislosti s požívaním alkoholu?
Vyhýbate sa rodine alebo známym, keď pijete?
Máte problémy v práci, v škole alebo finančné problémy kvôli pitiu?
Odporučil vám niekedy váš lekár, aby ste obmedzili požívanie alkoholických nápojov?
Jete málo alebo nepravidelne pokiaľ pijete?
Máte občas ráno triašku, ktorú pomôže odstrániť malý drink alebo iné lieky?
Zistili ste, že v poslednom období už nemôžete vypiť toľko alkoholu ako kedysi?
Ste v stave opitosti niekoľko dní za sebou?
Máte po období pitia vidiny?
Radili ste sa niekedy s niekým ohľadne svojho pitia?
Boli ste niekedy depresívny alebo úzkostlivý počas pitia, po pití alebo pred požívaním alkoholu?
Má niekto z vašich pokrvných príbuzných problémy s alkoholom?
Vyhodnotenie:

Ak ste odpovedali 2 až 8 razy “áno”, mali by ste sa poradiť s odborníkom na alkoholizmus alebo lekárom ohľadne vášho vzťahu k alkoholu.

Ak ste odpovedali viac ako 8 razy “áno”, máte vážne problémy s alkoholom, ktoré vyžadujú okamžitú pozornosť alebo liečenie.

dzulli1980
3. júl 2022

Pozri, napíšem Ti to takto ... tiež si, roky rokúce, každý večer, keď sú všetci na poriadku, dám pri PC pohár vína, celý deň som v jednom kolotoči, pomáha mi to uvoľniť sa ... na akciách, rodinných oslavách, firemných večierkoch atď., nepijem alkohol vôbec ... ja vlastne okrem vína nepijem žiadny iný alkohol ... a teda necítim sa ako alkoholička.

minutka
3. júl 2022

Moji rodicia vypiju kazdy vecer spolu flasu vina. Uz desatrocia. Posledne 2-3 roky si davaju pred v nocou 40 dni post. Cize vtedy nepiju. Nebyvaju ozrati a davku nezvysuju. Podla mna je to ok. Ja si dam s muzom pohar cez vikend. Velmi mi alko nechuti.

Ale myslim ze vacsina prispevkov ti napise ze denne popijanie je alkoholizmus a pozor na to

autor
3. júl 2022

@dzulli1980 ani mlja svokra nepije nič iné iba víno. Môžem vedieť koľko rokov? Naozaj každý jeden večer? Takže niesom na tom tak zle? 😀

autor
3. júl 2022

@minutka áno aj ja si myslím že denne piť je cesta k alkoholizmu. Ale mne to robí dobre po tom celom dni čo nemám chvíľu pre seba to je strašne na hlavu dve malé deti

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dzulli1980
3. júl 2022

Tak pokiaľ nie je nejaká neštandardná situácia napr. dcéra má teplotu, zvracia, je chorá, vtedy nie ... ale inak každý večer cca 6 rokov ... ale mňa to ani neláka dať si viac.

martinmmartin
3. júl 2022

Hlavna otazka- Ako by to vyzeralo keby ten pohar nebol? Odpovedz si sama sebe uplne pravdivo a budes tusit ako na tom si. Hlavne je nic si neprikraslovat pred sebou.

autor
3. júl 2022

@dzulli1980 tak to áno to by som si ani ja nedala. Ale hovorím svokra tiež vypila iba pohárik časom to už bola fľaša

autor
3. júl 2022

@martinmmartin veď akože niesom závislá, ja sa pýtam či k tomu nesmerujem, aby sa moje deti nemuseli na mňa pozerať tak, ako sa pozeral môj muž na svoju mamu

martinmmartin
3. júl 2022

To ze ci si zavisla alebo nie, nevie nikto a objektivne ani ty. Co mna osobne zarazilo je to tvoje tesenie sa na to cely den. To znamena ze alkohol sa ti nenapadne votrel do velmi velkej casti zivota ,Problem je ak sa upinas mentalne k tomu jednemu momentu, je to tvoj celodenny ciel, tvoja odmena ktoru si ZASLUZIS, tvoj motor co ta pohana dopredu cely den a to je podla mna velmi jasny signal ze nieco sa deje.

dzulli1980
3. júl 2022

Pozri, všetko je to o psychickej sile každého jedinca, o prioritách atď. ... sú ľudia, ktorí pri problémoch jednoducho alkoholu prepadnú, zdá sa im, že alkohol ich problém vyrieši ... lenže to nie je dobrá cesta ... kvôli jednému poháru vína by som fakt výčitky svedomia nemala.

martinmmartin
3. júl 2022

@dzulli1980 Ano suhlasim. Ak je to pohar denne a nic viac tak mas pravdu. Ale ak ten pohar je celodenna tema , odmena, vysnivany ciel, jediny sposob ako sa 100% zrelaxujes, proste nieco co ta okupuje myslienkovo cely den tak tam je uz nabeh na psychycku zavislost

deedol
3. júl 2022

skus vymenit vino za iny napoj a uvidis, ci je to o tom, ze chces chvilu kludu s niecim (hocicim) v ruke, alebo ci ti bude chybat to vino.
aj keby ti nechybalo, keby som bola na tvojom mieste, tak by som s tym prestala, ale to uz je potom na tebe. hlavne by som sa ale neutesovala tym, ze ked ini takto piju a su ok, budes urcite aj ty, lebo kazdy clovek je iny, ma iny sklon k zavislostiam a alkohol ma nanho iny vplyv.

h2
3. júl 2022

Ahoj, prepáč, ale podľa mňa to nie je v pohode. Ak je to každý večer, keď na to už od rána myslíš a tešíš sa na to, tak už je to vážne. A je jedno, že je to len jeden pohár. Píšeš, že si z neho pripitá, takže je to dosť.
Ja neviem, čo keby si si ho skúsila nedať? Nalej si niečo iné, napríklad nejaký miešaný nealko nápoj s džúsom a ovocím. Niečo, čo si vychutnáš a môžeš to popíjať dlhší čas. Možno to, po čom túžiš, je ten pokoj, keď deti zaspia.

autor
3. júl 2022

@martinmmartin ešte viem usúdiť v akom stave som. Opitá spať nejdem kým ja idem spať ten pohárik zo mňa vyprchá takže tam nejde o ten pocít opitosti podľa mňa. Vnímam to ako KONEČNE relax

autor
3. júl 2022

@dzulli1980 áno máš pravdu každý je inak psychicky silný. Ale je úplne jedno z akého dôvodu si ten pohárik dáš nemusia to byť problémy. Čo vidím ľudí v okolí mňa je takých viac. Neriešia problemy berú to ako rutinu

autor
3. júl 2022

@deedol áno je to tým že chcem tú chvíľu kľudu. Ale aj víno má svoje čaro to je zase úplne iná vec ako keby si dám radler dajme tomu. Proste si ten pohárik mám chuť dať

20erika07
3. júl 2022

Ja sa vecer ked zaspavam velmi tesim na rano a kávu s cigou. Milujem ked este vsetci spia a ja si to vychutnavam. Niekedy mam taku chut, alebo vela na hlave a chcem mat svojich 5min, ze musim aj večer .
Je to uz ritual. Ja som sice naozaj zavisla na tych dvoch veciach, ale u teba neviem, mam pocit z tvojich slov, ze ty sa skor tesis na ten klidek nie na vino. Skus vino nahradiť niecim inym. A uvidis ci to ide. Sem tam si daj aj vino . U nas v rodine, jedna osoba ,ked prisla jej oblubena návšteva vtedi si hrkla velmi rada, neskor si zacala sama upijat z flase. Denne flasa ale tvrdého. Tak vsetko s mierou no

autor
3. júl 2022

@h2 nir je to tak že sa vyslovene teším. Ale už keď som unavená z detí, alebo mám z niečoho stres, tak si iba tak povzdychnem že nech je už večer a dám si vínko. Skusala som už aj sumaky namiesto toho ale nie je to ono

autor
3. júl 2022

@20erika07 áno presne toto. Ten kľud. Ale tiež nenahradis kávu s cigaretou za čajík so susienkou. Proste to nie je ono. Fúha tak to sa pekne zvrhlo toto mi ani nepíš že zrazu fľaša tvrdého 😵

deedol
3. júl 2022

no len presne to, co si napisala v poslednom prispevku, svedci o zavislosti. rovnako ako cigu nenahradis cajom (lebo si zavisla od tej cigy), ak nevies nahradit vino napr. limonadou, tak je to podla mna problem.

martinmmartin
3. júl 2022

A vies si odpovedat preco to bez vina nieje ono? A co by sa stalo keby to nebolo? Ako by si reagovala ked s prekvapenim zistis ze vino nebude( minulo sa, niekto ho omylom vylial....)
A uprimne.. si si ista ze chces vediet na toto nazor inych ludi alebo si sem prisla sa uistit ze je to ok? Ak by ti niekto pivedal ze si zavisla- budes sa citit urazena a presvedcis samu seba ze je to blbec alebo mu podakujes a skusis to riesit?
Tu sa rozdelime do dvoch taborov - jedni ze nie si alko a druhy ze si. Budes podvedome verit iba prvemu taboru a komplet vsetko co pride z druheho si budes "logicky" vyvracat ? Alebo dokazes pripustit ze pravda bude niekde na pol ceste?

h2
3. júl 2022

Autorka, zastav to, kým ti to neprerastie cez hlavu. Ak naozaj ten pohár vína potrebuješ, je pravdepodobné, že časom budeš na dosiahnutie rovnakého efektu potrebovať tie poháre dva, neskôr viac... je to cesta do pekla. Sekni s tým, najlepšie hneď.

autor
3. júl 2022

@deedol no neviem ho nahradiť lebo to beriem ako rutinu uvolnim sa a idem spať.. nedám si ani druhý pohárik nie to ešte tretí atď

h2
3. júl 2022

Vieš, čo je super na uvoľnenie a dobrý spánok? Dať si teplú sprchu a dobre si zasexovať. A budeš spať, ako bábätko. Aj manžel bude spokojný. 😉

autor
3. júl 2022

@martinmmartin keď nie je víno tak dokážem ísť spať bez neho. Keď ho mám v chladničke tak jasné že si ho dám lebo môžem.
A samo uznávam že sa to môže zvrtnúť nato sa tu pýtam sama som si nie istá a bojím sa aby to tak nedopadlo. Takže priznávam časom.. možno to bude trvať aj roky to môže byť horšie

autor
3. júl 2022

@h2 skúsim to obmedziť na pár pohárikov týždenne nie každý deň. Ďakujem

autor
3. júl 2022

@h2 teplú sprchu mám každý večer a kým sa dostanem do postele muž už spí 😀 takže bez pohárika mi trvá zaspať

svetlonos
4. júl 2022

Autorka, pozri ty mas uz teraz stres z dvoch malych deti a potrebujes vecer pohar vina. Kolko toho vypijes ked by nedaj Boh prisli vazne problemy? Ty sa poznas najlepsie. Ja si obcas tiez rada dam pohar dobreho vina alebo drinku, i ked posledne try roky takmer nic 😂 Raz som mala chut a vypila som flasu sumiveho malunoveho vina za den. Ja mam ale uz davno odskusane, ze keby som mala problem, ktory by ma trapil - nezacnem koli tomu pit. To este nikdy dobrotu neurobilo. Mala som dost ludi vo svojom aj blizkom okoli, ktori problemy riesili pitim.