Každý večer si musím dať pohár vína
Ahojte ženy hlavne maminky manželky.
Ako začnem. Poslednú dobu, ako máme s manželom dve malé deti, musím mať každý večer pohár vína. Áno pohár, lebo viac neunesiem a pripita som už z jedného. Mám strach, že si zarábam na dosť veľký problém. Teším sa nato celý deň, že konečne deti zaspia a ja si dám ten pohár vína.
Môj strach vychádza z mojej svokry. Keď som s mužom ešte iba chodila, tak som si všimla, že jeho mama každý večer vypila FĽAŠU vína. Muž mi hovoril že to začalo tiež len jedným pohárom. Dnes je natom už zle, je doslova alkoholicka. Mám strach že dopadnem ako ona. Je to v pohode ten pohár vína? Budem časom piť viac? Nebála by som sa tak, keby som si nevsimla že sa nato normálne už teším. Dopadnem ako moja svokra?? 😥
Podl mna zakladny rozdiel je v tom,ze ty si to uvedomujes ze moze byt problem.a tym padom to vies regulovat a dat si na to pozor.alkoholik si ten problem neuvedomuje..ked tit o urobi dobre v case stresu nevidim v tom nic zle.aj ja si davam vecer.aj som sa na pohar vina doslova tesila.ale potom je pohoda a nedam si aj mesiac..ak mas pocit,ze ti to prerasta cez hlavu,daj si radsje pauzu.ale podla mna z jedneho pohara na vecer sa nic nestane.ked tak daj si len decku,ked sama hovoris,ze si pripita,nemusis 2dcl pohar.len tak na chut.
U mňa to bolo tak na matreskej, že som sa tešila večer na pivečko 🤭. Celý deň s dieťaťom je vyčerpávajúce a hlavne ak je dieťa náročné a nespave. Nie je so mňa alkoholik, ale samozrejme som to neskôr obmedzila. Skús si povedať, že tak dnes si nedám, alebo si skús dať pohár vínka len v sobotu večer, ako odmenu za cely týždeň 😉😊
Ved si urob tyzdnovy test. Od dnes tyzden vynechaj vino. Ak to v pohode zvladnes, o tyzden si mozes dat znova. Ak ale nebudes mysliet na nic ine len na to, ze to vino vecer nebude, vecer sa nebudes vediet sustredit, lebo nemas svoj poharik a nedajboze sa budes budit unavena a cez den budes potom nervozna, lebo si sa vecer predtym nezrelaxovala dostatocne - mas velky problem a odpoved na tvoju otazku. Nikto iny ti nepovie, ci uz zavislost mas, aj ked ja mam pocit, ze tam uz nieco bude. Zavislost totiz v prvom rade zacina v hlave, ked sa k nemu upinas ako k barlicke alebo mas z akehokolvek dovodu pocit, ze ho potrebujes (hoci len ako sucast rutiny).
Skus ten tyzden a sama uvidis.
Podľa mňa máš slušne nakročené k závislosti. Každý deň to je naozaj moc. Nepoviem,keby cez víkend. A ešte keď sa ti po víne ľahšie zaspí....... Naozaj,zastav to kým je čas a ešte sa dá. Všetci alkoholici začínali jedným pohárom.
Aj ja to robim odkedy mame druhe dieta, je to moj relax vecer,par minut pre mna...neozieram sa
Ťažko povedať, o čo ide u teba, či o túžbu po relaxe s vínom, alebo vyslovene že nevieš sa bez toho vína uvoľniť.
Ja napríklad som si zvykla ako slobodná dat párkrát do týždňa pohár vina, aj potom, keď sme sa vzali, dali sme si tak 3-4xha víno, manžel pohár piva.
Potom som otehotnela a bez problémov som to vynechala. Po pôrode sme sa k tomu zase vrátili, a potom nasledovalo ďalšie tehotenstvo, a znova úplne bez problémov som víno zrušila.
Takže ťažko povedať, aké to je alebo bude u teba. Keď máš obavu, tak zredukuj to a uvidíš
Nuz tak zacni pracovat na inom style "relaxu" lebo ano... Tesis sa na ten pohat vina, lebo ta psychicky upokoji, zrelaxuje a ano to uz je alkoholizmus. A nie nie je to dobre. Ja som si tiez sem tam strelila, ked som bola na totalku uvena a znicena, ale skor jeden stamprlik palenky😆😆ale nie kazdy den... Len raz za 3 mesiace napr.
Toto je zaciatok alkoholizmu, najma preto, ze ty sama to tak citis. Ja som koli tomuto zakazala mužovi pivo... Tesil sa tiez nan "vic" ako na nas.. Takze stop. Bud pivo alebo my.
Skus to sama zvladnut, normalne rozumne, nedaj si ho...uveodmim si ze sa to "nepatri" alebo vyhladaj psychiatra hned terazv tomto stadiu... Neboj sa zvladnse to. Super, ze to chces riesit a ze si to uvedomujes. Ale tvoje ruky spravia LEN to co im TY dovolis😊
Presne ako pise" luthine" daj si test tyzden bez vina. Podla mna pohar vina je Ok, kazdy den nie je OK.. telo si dokaze vytvorit zavislost na comkolvek : na behu, sporte, citani... na chlaste ovela rychlejsie a jednoduchsie. Sama pises, ze nahradit cimkolvek nie je ono - tu by som spozornela byt tebou. Daj si metu: pohar raz za tyzden. Chod si zabehat, sprav si peknu manikuru, kup drobnost, nieco pekne vytvor. Moznosti je dost. Alebo si sadni do miestnej krcmy, objednaj kofolu a pozoruj tych ludi co maju "nakupene" je to celkom pekny odstrasujuci priklad, co z cloveka urobi zavislost. Drzim palce
Baby alkoholizmus nie je pohar vina... Je to ten relax, ktory ti to da... Je to tuzba, dat si lebo potom sa mi lepsie zvlada svet... Atd. Telesna zavislost je tu azneskor... Psychicka je pritomna skor....a ci si to uz same sopravedlnujute alebo nie... Kazdy den je moc...
Ja mam rada, ked sa nieco deje, opekacka raz za mesiac, svadba raz za rok... A nie vyhladavat svoatky, meniny, aj susedov aby som si mohla dat. Ale to uz je na kazdeho zvazeni... Ale tesit sa na moj pohar vina... Nuz...
Jeden môže piť pohár vina každý vecer 30r a nic sa nestane… a druhy z toho spadne do alkoholizmu. Ak tomu chces preventívne predísť tak s tým prestaň, nikdy nevies ci dopadnes ako ten prvý alebo ako druhy.
Ak pijes pohár vína denne mozes skončiť ako alkoholik, ak nepijes tak tým možnosť skončiť ako alkoholik výrazne obmedzis.
@andreatytler presne tak.. Rozdiel je aj v ludoch.. Niekto si da fakt to pivo pre chut ale niekto pre obsah alkoholu... A spozna sa to lahko niekto sa div ide zblaznit a ten druhy tomu je jedno... Ci ho bude mat alebo nie... Mne presne ta nevyrovnanost a ta ubohost alkoholizmu vadi...
Ono pozri, pokiaľ máš nad tým kontrolu a sama vieš, že áno viem byť bez toho ale jednoducho na také uvoľnenie a vypnutie ti dobre padne nevidím na tom nič zlé.
Ide o ten pohár alkoholu? Myslím tým, že potrebuješ ten alkohol, alebo je to iba symbol vydýchnutia, kľudu, keď ťa nikto neotravuje, keď máš čas na seba? Ak je to to druhé, tak skús vymeniť za niečo iné. Ale ak je to doslova víno...no neviem. To už je red flag.
Tiez si davam k veceru uz roky rokuce, vacsinou vino a nemam problem, skor mam pocit, ze s vekom sa to mnozstvo vypiteho alkoholu zmensuje. A sem tam si tam dam napriklad suchy tyzden alebo aspon vikend, aby som sa presvedcila, ze nie som alkoholicka. Zatial v pohode. Ale ked mam narocny den, trva, kym decka zalezu do postele, teraz cez leto cely den pistia dom, robia ramus a neporiadok, tak vecer ten pohar vychladeneho bieleho je svetlym bodom dna.
Chybou je možno skôr to, že to je pre teba akoby znak takého relaxu po celom dni. Čo keby si si z tohto urobila nejaký iný zvyk? Žeby zvyk bol napríklad teplá vaňa alebo niečo také? Iná chvíľka pre teba?
Odpoved na tvoju otazku je ANO, smerujes k alkoholizmu (ak uz nie si). Tesit sa na pohar vina kazdy den, a predpokladam ze vo viacerych odpovediach si odpovedala ano. Ak ti niekto napise, ze pije jeden pohar vina kazdy vecer uz roky, a “len” jeden, aj on je alkoholik, len si to nechce priznat. Rutis sa do katastrofy, rychlo s tym nieco urob a maximalne s tym sekni. Vymen to za ritual s cajom alebo co. Pitie zacina a pokracuje presne tymto akoze “nevinnym” pitim doma. Viem o com hovorim, mam mamu psychologa, kopec debat o tom a o mnohych inych veciach mame za sebou a nielen to, aj precitaneho, lebo jeden blizky clen z muzovej rodiny bol alkoholik.. tak drzim silno palce ✊
Keď sa naň takto tešíš a doslova napíšeš, že musíš, tak by si to riešiť mala, toto je nábeh jak vyšitý. Teda ak je to stále ešte len nábeh... Alkoholik nie je len ten, čo sa váľa v priekope keď ide z krčmy domov.
Rozmýšľam takto, keď si dáš denne len jednu cigaretu, si fajčiar? Si. A keď si dáš denne len jeden pohár vína lebo sa naň vyslovene tešíš si čo?
A dodam, ze tyzden bez alkoholu nie je ziadny test. Aspon mesiac. A keby po tom mesiaci by si sa triasla, ako ai konecne mozes uliat svoj oblubeny pohar vina, tak by som s tym sekla nadobro uplne na tvojom mieste. A mozno ako sa aj hore pise, pohovorila si s nejakym odbornikom.
@elizabet173 na zaklade coho tvrdis, ze tvoj ujo nie je alkoholik. Ze si ten alkohol obcas neda? Ze nerobi excesy? Nespije sa pod obraz? A este napises, ze si da po veceri tvrde? A kazdy den jedno alebo druhe? Tak nech skusi mesiac dva nepit, to mozno bude ukazovatel, ze to naozaj nepotrebuje. Inak je to alkoholik ako vysity. Aj susedov takych mame. Ked sa so zenou pohadaju, dva dni nepije. Ale inak kazdy den.. je uplne jasne, ze bez toho alkoholu nemoze byt. Mysli na neho, tesi sa na neho a vyhladava prilezitoati. Ale cudujem sa tym ludom, co sa tvaria ze akoze nie su zavisli, lebo alkohol je pekne svinstvo, od rakoviny po demenciu, kardiovaskularne problemy a ani nepokracujem 🤷♀️. Nie, pravidelne pitie alkoholu nie je v poriadku a nikdy nebude. Existuje milion inych napojov, ktore si po veceri moze dat, aj nealkoholickych. Ale on si da alkohol. Skus sa opytat na nejakej protialkoholickej klinike. A este kolko takych je ze ved jedno pivko, a ostatne piju tajne. Boze kolko ja pribehov poznam.
@liv1 mozem sa spytat? Ako vyssie spominam, moji rodicia vypiju kazdy vecer flasu vina. Cize kazdy po 350 ml. Ak je oslava, tak viac. Tento ritual maju hadam cez 20 rokov. Podla mna nie su alkoholici. Ale dajme tomu ze ano, su (podla teba). Zaujimalo by ma. Ako sa to prejavuje? Do akej katastrofy sa vrutili? Mama toho roku dosahuje dochodkovy vek (je cula, pracuje nadalej-cudujem sa). Neuziva ziadne lieky. Ani pravidelne ani obcasne. Je odporca akychkolvek ibalginov a pod. Ak je problem, da si caj. Vazny problem zatial nevznikol. Takze celkom ma zaujima ako ich katastroficky alkohol zasiahol. Dakujem
Milá autorka,už som to tu písala viackrát.Pracujem vo vinárstve,máme tu aj vinotéku.Denne vidím ľudí,ktorí začínali s pohárom vína,a teraz ledva vydržia aby sa otvoril obchod.Nic v zlom,ja sa divím ľuďom,ktorým víno chuti.Denne s ním pracujem,a to máme ozaj kvalitné vína,ale ja som nevypila ešte ani deci.Mne to proste nechutí ,a ani žiadny alkohol.
A ešte k tej fľaši každý večer ,Každý večer stiahnuť 750 ml fľašu vína je podľa mňa dosť .To je skoro 4 dcl pre každého.keby to je len cez víkend ,dobre .Každý deň roky rokúce je už závislosť ako vyšitá Vidím takých ľudí u nás v obchode, každý týždeň kartón vína,to už je vidieť aj na pokožke.
Podla mna si uz zavisla ako vazne, vsak si daj vinko dajme tomu piatok, sobota a dost, ak mas potrebu kazdy den uz si na tom zle, vyhladala by som pomoc, vyhovorka dve deti je fakt dobra, kolko ludi ma aj 5 deti a nepije, ty to proste potrebujes a tu je zavislost
Odporúčam ti aby si nepila ak to vôbec vydržíš. Ja sa toho tiež bojím, v rodine máme závislosti a práve kvôli tomu si dám pohár vína len raz, alebo dva krát za týždeň. Alebo keď mám chuť na víno, tak si poviem, že nie nedám si. Presne takto to začína a volá sa to "dvojdecové alkoholičky" , väčšinou sú to ženy na materskej 🙈

Autorka, nikdy nepouzivaj alkohol ako pomocnika pri problemoch.
Jedna vec je ak si vyrovany clovek da kazdy den pohar vina k obedu lebo mu chuti a ine je ak si unaveny a vystresovany clovek da pohar vina, lebo potrebuje zrelaxovat.
Ide o to ze sa naucis pouzivat alkohol ako riesenie problemu. Zatial tvoje problemy nie su velke (len vycerpanie z malych deti) a tak ti staci jeden pohar, ale v momente ked sa dostanes do vaznejsieho problemu, budes potrebovat 2 pohare a nakoniec celu flasu.
Zacni pouzivat nieco ine namiesto alkoholu. Je to velmi nebezpecne. Si tak vzdy na sikmej ploche a staci jeden zly krok a sklznes sa dolu.