icon

Kde sa podelo letné slnko: nový štandard počasia?

1. aug 2025

Aj vy ste si všimli? Všade sa hovorí o globálnom otepľovaní sú mierne zimy no leto už tiež nie je také aké by malo byt. 30 stupňov tu bolo tak pár dní a je po všetkom. Vkuse je zamračené prší alebo fúka sem tam búrka a teploty max 25 stupňov aj to mimoriadne. Je to vždy okolo 20. Bazén na dvore nehrozí voda sa nenahreje a aj tak nie je stabilné počasie, čím to je? Treba sa naučiť na nový štandard alebo je len taky nepodarený rok? Keby sme neboli na dovolenke ani neviem ze je leto. 🥺

anonym_7e6f60
1. aug 2025

@anonym_autor no radsej nech je 20stupnov ako ked bolo pomaly 40 🙈 je mi az zle ked spomeniem na tie horucavy

zobaka
1. aug 2025
@anonym_b883c4

@zobaka ano presne tak, ma to ist hore. ale ja uz predpovediam nejak neverim a august je zradny

@anonym_b883c4 no to hej, ale napriklad dnes Kosice idealnych 27, uplne prijemne je, takto by to bolo okej, vcera bolo chladno

anonym_b883c4
1. aug 2025
@zobaka

@anonym_b883c4 no to hej, ale napriklad dnes Kosice idealnych 27, uplne prijemne je, takto by to bolo okej, vcera bolo chladno

@zobaka aj u nas, uplna pohoda. ale niekto sa potrebuje opalovat, nech biela vynikne a teraz je hodne oblacno. nelutujem. mimochodom, vsetkym opalujucim sa, narasta velmi melanom. takze budte radi ze je oblakov vela.

zobaka
1. aug 2025
@anonym_b883c4

@zobaka aj u nas, uplna pohoda. ale niekto sa potrebuje opalovat, nech biela vynikne a teraz je hodne oblacno. nelutujem. mimochodom, vsetkym opalujucim sa, narasta velmi melanom. takze budte radi ze je oblakov vela.

@anonym_b883c4 tak ono opaluje aj pri nizsich teplotach, pravdupovediac kazdy den by ma nebavilo sa grilovat, urcite spf je potrebne aj pri prechadzke mestom

anonym_b883c4
1. aug 2025
@zobaka

@anonym_b883c4 tak ono opaluje aj pri nizsich teplotach, pravdupovediac kazdy den by ma nebavilo sa grilovat, urcite spf je potrebne aj pri prechadzke mestom

@zobaka ked vidim vycapene 8hodin denne tie tela na kupku ci jazere, ich dopredu lutujem , len preto aby bolo opalene. smutne. clovek by mal mat vacsie priority v zivote a to je ochrana zdravia.

terry658
1. aug 2025

@anonym_autor ja si na takéto letá pamäťám z detstva. Čiže pre mňa normálna klíma u nás.

zobaka
1. aug 2025
@anonym_b883c4

@zobaka ked vidim vycapene 8hodin denne tie tela na kupku ci jazere, ich dopredu lutujem , len preto aby bolo opalene. smutne. clovek by mal mat vacsie priority v zivote a to je ochrana zdravia.

@anonym_b883c4 ja by som ani nevydrzala, akoze clovek vyzera lepsie ked ma farbu, som tiez opalena, ale taká ta farba uz spečených špačiek sa mi nepaci na nikom, staci tak akurat

zobaka
1. aug 2025

oprava špekačiek 😎

anonym_b883c4
1. aug 2025
@zobaka

@anonym_b883c4 ja by som ani nevydrzala, akoze clovek vyzera lepsie ked ma farbu, som tiez opalena, ale taká ta farba uz spečených špačiek sa mi nepaci na nikom, staci tak akurat

@zobaka potom budu plakat ze maju rakovinu

nevenka
1. aug 2025
@lupajole

Nemame leto? Ved je super pocasie. Naco su nam 40 stupnove horucavy. Ked je 25 stupnove (na mna aj to moc este) 😃je to idealne pocasie. Aspon pre mna je dokonale leto a dufam, ze uz take aj ostane😃😃

@lupajole no na kupanie to fakt nie je. Boli sme tu pri priehrade, 1 clovek na obed siel do vody po kolena. Fukal strasny vieror, do vody by ma nikto nedostal. To je tak na zapal mocaku alebo pluc. Deti absolutne nie.

nevenka
1. aug 2025
@anonym_b883c4

@anonym_fde7a7 ojojoj v jazere zas seru psy no dakujem ti. psy tiez prenasaju kopec chorob aj vtaci co tam su. 😅

@anonym_b883c4 ja som vcera na brehu videla zdochnuteho kapra, asi 50 cm mal a muchy ho zrali. A vedla chlapik si siel plavat do cistej vodicky...😳

mirokub
Odpoveď bola odstránená
nevenka
1. aug 2025
@anonym_1bdc98

Kto si pamätá, mi dá za pravdu, že v zime bol zima, sneh niekedy napadal už na Martina. Ak nebol sneh na Vianoce, vždy bol na Silvestra a naopak. Stavali sme snehuliaky, šmýkali sme sa, chodili sa korčuľovať, guľovali sme sa. Jar bola jar. Poltopánky, bundičky, svetríky, plášte, trenčkoty. Leto začínalo od polovice júna a bolo presne takéto do 28 stupňov. Raz za čas, keď bolo 30, tak už sme skapíňali. Na kúpaliska sme chodili, keď nepršalo a svietilo slniečko a bolo aj 24 stupňov, aj sme sa opálili aj sme sa spálili. Ku večeru sako, kockovaná košeľa, alebo ľahká mikina. Jeseň bola jeseňou s koženkami, rifľovými bundami, džínsami, poltopánkami, púšťali sa šarkany, chodili posledné kolotoče. A koncom novembra sme vytiahli bundy, s huňatými kapucňami, čižmy, rogery, rukavice, šály a čiapky a odložili sme ich vo februári. Ja si pamätám teda 4 ročné obdobia. A to som mileniál.

@anonym_1bdc98 no suhlasim, ale teraz mas 22 stupnov a studeny vietor. Keby bolo 24-28 a bez vetra ladoveho, tak aj s detmi k vode v pohode. Takto sa to neda. Aj pri mori sme boli a 1 den bol riadne veterny a darmo bolo 31, detom, co su ako spegetky chude, bola zima, ked fukalo, museli sme ich hned osusit a prezliect.

anonym_729b2b
2. aug 2025
@mimi3008

@anonym_autor Ja som z toho tiez zhrozena. My mame posledne roky vo zvyku chodit na dovolenku do tepla v zime, aj tento rok to tak bude, lebo ved leto, teplo si uzijeme na dvore pri bazene. Ale toho roku uplna slabota, bazen na dvore stoji, kupali sme sa parkrat. Strasne ma to stve...

@mimi3008 Tak si treba vodu v bazene zohriat.

nikpa
2. aug 2025

@anonym_autor minulý rok boli extrémne teploty takmer celé leto. Toto leto je slabšie. Nikde nie je napísané, že to už bude štandard. Načo robiť paniku po 4 týždňoch priemerného leta. Počkaj pár rokov a uvidíš, čo bude štandard...

anonym_1bd7c2
2. aug 2025
@anonym_b883c4

@anonym_1bd7c2 viem ake su hora v panelaku. velmi dobre viem.

@anonym_b883c4 a ako sa teda schladzujes ?viem o ludoch co spia v mokrej plachte,ale pre mna je to uz ulet totalny.daj tipy

anonym_94c9e1
2. aug 2025

@anonym_autor Veru zima je. Ja ani kraťasy nevyťahujem, mala som ich možno dvakrát, párkrát šaty a sandále. Inak chodím v dlhých nohaviciach, ráno/večer sveter. Kúpať som sa nebola ani raz. Toto mi tak pripomína jar/jeseň.

anonym_1bd7c2
2. aug 2025

Inak,pisete tu o letach ake si pamatate z detstva.hm,neviem..ja si teda ani nahodou nepamatam take navalove dazde a tie vetriska az vichrice..asi funguje u vas spomienkovy optimizmus,ci? Faktom je ze klima celej Zeme je nenavratne ina,takze to co bolo uz nikdy nebude

anonym_1bdc98
2. aug 2025
@anonym_1bd7c2

Inak,pisete tu o letach ake si pamatate z detstva.hm,neviem..ja si teda ani nahodou nepamatam take navalove dazde a tie vetriska az vichrice..asi funguje u vas spomienkovy optimizmus,ci? Faktom je ze klima celej Zeme je nenavratne ina,takze to co bolo uz nikdy nebude

@anonym_1bd7c2 v roku 2004 boli v lete v júli veľké záplavy, hlavne na východe Slovenska, vyžiadali si obete. Bolo to vtedy strašné: https://domov.sme.sk/c/1696146/prva-obet-povodn.... Inak veľké záplavy boli v roku 2013, v BA bola mimoriadna situácia, aj u nás na východe boli určité časti mesta Košice pripravené na evakuáciu, viem že sme boli pobalení doma a čakali sme, či odchádzame alebo ostávame. Pamätáme si na spúšť v Tatrách, ktorá bola v roku 2005 a zdevastovala celé TA3. Čiže nie, nemáme spomienkový optimizmus.

cafelatte
2. aug 2025

Aj mne chyba večerné vysedavanie na terase v letných satickach, teraz nosím ráno aj večer sveter dlhé nohavice a o sandaloch ani reč.

anonym_94c9e1
2. aug 2025
@anonym_1bd7c2

@anonym_1bd7c2 Návalové dažde boli aj pred 30-35 rokmi v lete, aj silné búrky, vietor. Pamätám si ako dieťa ako sa v lete voda valila po ceste.

zuzinabila
2. aug 2025
@anonym_1bdc98

@anonym_1bd7c2 v roku 2004 boli v lete v júli veľké záplavy, hlavne na východe Slovenska, vyžiadali si obete. Bolo to vtedy strašné: https://domov.sme.sk/c/1696146/prva-obet-povodn.... Inak veľké záplavy boli v roku 2013, v BA bola mimoriadna situácia, aj u nás na východe boli určité časti mesta Košice pripravené na evakuáciu, viem že sme boli pobalení doma a čakali sme, či odchádzame alebo ostávame. Pamätáme si na spúšť v Tatrách, ktorá bola v roku 2005 a zdevastovala celé TA3. Čiže nie, nemáme spomienkový optimizmus.

@anonym_1bdc98 🙈 10 -20 rokov dozadu je detstvo?u mna nie

zuzinabila
2. aug 2025
@anonym_94c9e1

@anonym_1bd7c2 Návalové dažde boli aj pred 30-35 rokmi v lete, aj silné búrky, vietor. Pamätám si ako dieťa ako sa v lete voda valila po ceste.

@anonym_94c9e1 ok,v nasej lokalite su posledne roky take prirodne katastrofy ake tu neboli 200 rokov. A myslim ze aj kade-tade ,asi okrem vas

anonym_94c9e1
2. aug 2025
@zuzinabila

@anonym_94c9e1 ok,v nasej lokalite su posledne roky take prirodne katastrofy ake tu neboli 200 rokov. A myslim ze aj kade-tade ,asi okrem vas

@zuzinabila U nás posledné roky to ustupuje. Ale ozaj 30-40 rokov dozadu boli horšie dažde, búrky, voda vyliata, vetrisko, zimy také, že sme sneh nestíhali odpratávať.

marsmykkok
2. aug 2025
@anonym_94c9e1

@anonym_autor Veru zima je. Ja ani kraťasy nevyťahujem, mala som ich možno dvakrát, párkrát šaty a sandále. Inak chodím v dlhých nohaviciach, ráno/večer sveter. Kúpať som sa nebola ani raz. Toto mi tak pripomína jar/jeseň.

@anonym_94c9e1 Pochop že u nás nie je klíma aby v jazerách mala voda 30 stupňov a chodili sme v minišortkách a tielku. Ja si pamätám aj z detstva že cez prázdniny som išla do mesta v lete cez prázdniny naobed a mala som rifle, krátke tričko a ak bolo pod mrakom alebo fúkalo dilemu či zobrať aj tenký sveter alebo tenkú mikinu. Nosila som šaty, ale pod ne pančuchy a na ne tenký sveter. Toto je fakt leto aké má byť u nás.

anonym_1bdc98
2. aug 2025
@anonym_94c9e1

@zuzinabila U nás posledné roky to ustupuje. Ale ozaj 30-40 rokov dozadu boli horšie dažde, búrky, voda vyliata, vetrisko, zimy také, že sme sneh nestíhali odpratávať.

@anonym_94c9e1 bola som na strednej škole - 90te roky. Išla som ráno na nultú hodinu na telesnú a v meste som išla v snehu vtedy po zadok, mala som asi 165 cm. Bola vyhlásená kalamitná situácia, električky nechodili, autobusy, autá nevedeli ísť po ceste, mali sme niekoľko dní riaditeľské voľno. Kedy si v posledných rokoch pamätáme toľko snehu? Túto zimu napadol sneh 2x, a hneď sa roztopil.

guiseppinka
2. aug 2025
@anonym_1bdc98

@anonym_1bdc98 v 2013 som v juni statnicovala na filozofickej a z jedalne som videla dunaj po ten protipovodnovy mur. To boli mega zaplavy... inak v tom roku bol august neskutocne studeny...
V tatrach bola smrst v novembri 2004, v auguste 2005 tatry horeli.
Za mna toto leto moze byt. Teraz je celkom prijemne, mam aj kratasy, bose nohy. Rano okolo 7, ked idem do prace, tak mame okolo 14 15 stupnov. Konecne nejdeme umriet v robote, lebo klimu nemame a teploty 30 stupnov...

anonym_94c9e1
2. aug 2025
@anonym_1bdc98

@anonym_94c9e1 bola som na strednej škole - 90te roky. Išla som ráno na nultú hodinu na telesnú a v meste som išla v snehu vtedy po zadok, mala som asi 165 cm. Bola vyhlásená kalamitná situácia, električky nechodili, autobusy, autá nevedeli ísť po ceste, mali sme niekoľko dní riaditeľské voľno. Kedy si v posledných rokoch pamätáme toľko snehu? Túto zimu napadol sneh 2x, a hneď sa roztopil.

@anonym_1bdc98 Mne sa zdá,že veru to ustupuje. Ja si pamätám z detstva 80.-90.roky viac kalamít a výkyvov počasia. Teraz nič, stabilita. Teplá zima a veľmi studené leto.

anonym_94c9e1
2. aug 2025
@guiseppinka

@anonym_1bdc98 v 2013 som v juni statnicovala na filozofickej a z jedalne som videla dunaj po ten protipovodnovy mur. To boli mega zaplavy... inak v tom roku bol august neskutocne studeny...
V tatrach bola smrst v novembri 2004, v auguste 2005 tatry horeli.
Za mna toto leto moze byt. Teraz je celkom prijemne, mam aj kratasy, bose nohy. Rano okolo 7, ked idem do prace, tak mame okolo 14 15 stupnov. Konecne nejdeme umriet v robote, lebo klimu nemame a teploty 30 stupnov...

@guiseppinka Ja sedím v teplých legínach, na ruky mi je chladno v krátkom tričku. Ráno sme prikúrili v peci.

tetapetra
2. aug 2025

Chodím do práce ráno o 5:00, chodím v overaly alebo v krátkych nohaviciach, akurát včera som si dala na seba mikinu.🤷🏻‍♀️ Kebyže prší len večer,tak máme ideálne leto. Okná máme na vetracku v celom dome, odkedy sa ochladilo. Za mňa naj leto je s teplotami do 30C, s kratkymi letnými dažďami

guiseppinka
2. aug 2025
@anonym_94c9e1

@guiseppinka Ja sedím v teplých legínach, na ruky mi je chladno v krátkom tričku. Ráno sme prikúrili v peci.

@anonym_94c9e1 teple leginy som nemala asi ani v zime. Do decembra asi raz som mala nejake pancuchy pod nohavicami a v kancli mi bolo neskutocne horuco a az zle. Ale zase po vonku sa na velmi dlho nepohybujem, takze pohoda. Aj teraz mame 18 stupnov, sice som si zobrala dlhe nohavice, ale nohy mam bez ponoziek. A to som na nohy citliva...