icon

Kde sa podelo letné slnko: nový štandard počasia?

1. aug 2025

Aj vy ste si všimli? Všade sa hovorí o globálnom otepľovaní sú mierne zimy no leto už tiež nie je také aké by malo byt. 30 stupňov tu bolo tak pár dní a je po všetkom. Vkuse je zamračené prší alebo fúka sem tam búrka a teploty max 25 stupňov aj to mimoriadne. Je to vždy okolo 20. Bazén na dvore nehrozí voda sa nenahreje a aj tak nie je stabilné počasie, čím to je? Treba sa naučiť na nový štandard alebo je len taky nepodarený rok? Keby sme neboli na dovolenke ani neviem ze je leto. 🥺

anonym_94c9e1
2. aug 2025
@guiseppinka

@anonym_94c9e1 teple leginy som nemala asi ani v zime. Do decembra asi raz som mala nejake pancuchy pod nohavicami a v kancli mi bolo neskutocne horuco a az zle. Ale zase po vonku sa na velmi dlho nepohybujem, takze pohoda. Aj teraz mame 18 stupnov, sice som si zobrala dlhe nohavice, ale nohy mam bez ponoziek. A to som na nohy citliva...

@guiseppinka Mať nohy naboso,tak zmrznem. Mám ponožky a vyteplené vlnené papuče.

terry658
2. aug 2025
@anonym_1bd7c2

Inak,pisete tu o letach ake si pamatate z detstva.hm,neviem..ja si teda ani nahodou nepamatam take navalove dazde a tie vetriska az vichrice..asi funguje u vas spomienkovy optimizmus,ci? Faktom je ze klima celej Zeme je nenavratne ina,takze to co bolo uz nikdy nebude

@anonym_1bd7c2 ja si z detstva pamäťám také búrky, že nám cez okná pršalo dovnútra utierali sme handrami vodu z dlážky. Toto sa už nestalo u našich ani nepamätám. Žiaden spomienkový optimizmus.
Ako decko som na doma ani sandále nemala, lebo trava bola stále mokrá z dažďu. Tak tenisky stačili.

unicornlady
2. aug 2025

Ja si pamätám, keď sme v lete chodievali na Liptov a vždy ráno bola rosa na tráve, aj večer pri opekačke sme mávali mikiny.
Teraz posledné roky žiadna rosa, teplo cez 30 a aj cestou na turistiku som bola ako v ohni.

Tento rok Orava, tak uvidíme.

anonym_b883c4
2. aug 2025

my kysuce, tesim sa

bobrina1
2. aug 2025

Si nepamatam leto, kedy som nosila takmer cely jul dlhe nohavice, tenisky a bundu. Kedysi letne saty, kratasy, sandalky ( tie som nemala s vynimkou 2 horucich tyzdnov koncom juna a zac jula doteraz na nohach). V byte aktualne 26 , priame slnko a ja sedim pod dekou s ponozkami na nohach.

anonym_fde7a7
2. aug 2025

@anonym_autor ak ides do prace, potom na nakup a domov, tak idealne pocasie. Ak vsak robis aktivity vonku, pocasie o nicom, kazdu chvilu prsi. A nehovoriac o vode a kupani, co k letu patri. Ale jasne, nie kazdeho to bavi, niekto radsej sadnut na pivko, prejst sa, cestovat.🤣

sara07
2. aug 2025
@bobrina1

Si nepamatam leto, kedy som nosila takmer cely jul dlhe nohavice, tenisky a bundu. Kedysi letne saty, kratasy, sandalky ( tie som nemala s vynimkou 2 horucich tyzdnov koncom juna a zac jula doteraz na nohach). V byte aktualne 26 , priame slnko a ja sedim pod dekou s ponozkami na nohach.

@bobrina1 neber v to v zlom ale štítnu máš v poriadku , lebo zase pri 26 takto byt ?

bobrina1
2. aug 2025
@sara07

@bobrina1 neber v to v zlom ale štítnu máš v poriadku , lebo zase pri 26 takto byt ?

@sara07 neviem, ale tiez sa mi to nezda. Ruky, nohy mam stale studene.

anonym_8a6982
2. aug 2025

Už vám všetkým hrabe z toho leta? či tu či na FB každý plače za 40 stupňovym peklom , ktoré neprospieva ľuďom, zvieratám,prírode,NIKOMU!!!
Máte fakt spečené mozgy z tých minuloročných úpekov?

sara07
2. aug 2025
@anonym_8a6982

Už vám všetkým hrabe z toho leta? či tu či na FB každý plače za 40 stupňovym peklom , ktoré neprospieva ľuďom, zvieratám,prírode,NIKOMU!!!
Máte fakt spečené mozgy z tých minuloročných úpekov?

@anonym_8a6982 asi hej, nechápem, v noci prší cez den svieti slnko
nič lepšie nemôže byt
zapnu si klimu a vybavené , však klby raz si povedia svoje

ivuska444
2. aug 2025

@anonym_autor
Áno, aj mne sa zdá, že toho roku pár dní teplo bolo a ináč nič, aj to cez týždeň a cez víkend sa to vždy pokazí, boli sme raz na kúpalisku a keby sme neboli na dovolenke, tak tiež ani neviem, že leto je, možno ti čo žijú južnejšie to cítia inak, ale mi tu pod Tatrami žiadne leto, a to si pamätám oveľa krajšie leta a to nie len posledné roky, ale aj keď sme deti boli bolo pekné teplo, teraz otras

anonym_1bdc98
2. aug 2025

Bolo koze dobre, išla sa šmýkať na ľad. Ľudia vážme si takéto počasie. Užívajme si leto s deťmi a nehľadajme stále problém tam, kde nie je. Vážme si, že tu nemáme záplavy, zemetrasenia, tsunami, tornáda, zosuvy pôdy, vojny. Mimo tsumami tu vieme všetko mať raz-dva. A potom budeme so smútkom spomínať na leto, keď jediný problém bol ten, že sme sa nemohli kúpať s deťmi v bazéne a vypekať na slnku. Mier priatelia 🙏.

beronsche
2. aug 2025

@anonym_autor globálne otepľovanie neznamená, že budú u nás 38 stupňové horúčavy celé leto, to si riadne pleties..
V celosvetovom merítku rastie teplota, topia sa ľadovce, mení sa klíma a to tak, že rastie výskyt extrémneho počasia - suchá, príliš prudké prívalové dažde, ničivé búrky, hurikány..
Celkom prúser..

Ale áno, aj ja mám rada teplejšie leta - také 28 - 30.. z detstva si práve pamätám, že leta bývali teplé. netvrdím, že bolo vyše 30 stupňov non stop, ale boli tak pocitovo letné teplé. 4 ročné obdobia boli také nejaké jasnejšie definované. Sneh po kolená v zime, teplo v lete. Kalamity, záplavy, všetko bolo, ale menej časté.

henka123123
2. aug 2025

Mne je super..konecne sa da v noci spat..a uz niekolko mesiacov ja;muz aj deti nosime len kratase a tricko.slapky..takze teplo je..naco nam je 40 stupnov tu na slovensku?..a kuoat sa chodime na jazera kazdy vikend uplne v pohode

mimi3008
2. aug 2025
@anonym_729b2b

@mimi3008 Tak si treba vodu v bazene zohriat.

@anonym_729b2b samozrejme, ze zohrievame, ale ked je von 22 a prsi, tak solarne panely, ani tepelne cerpadlo efekt nemaju

dominikamacakova
2. aug 2025

Úplne štandardné počasie. Rok 2023

senta_sofia
2. aug 2025

@anonym_autor normalne leto ako si pamatam z mladosti. Mne vyhovuje, da sa v pohode fungovat, v tych extremnych horucavach uz bol problem aj na kupalisku. Kludne aj dalsie roky takto.

liusa82
2. aug 2025
@bobrina1

@sara07 neviem, ale tiez sa mi to nezda. Ruky, nohy mam stale studene.

@bobrina1 ja som rovnaká od decka mám ruky,nohy ako lad 😁 a vyšetrenia ok.Ale ja som celkovo chudučká mám 43 kg najviac 45 a 158 cm.Podla mňa je teplo len tlstejším ludom v takých stupňoch ked je dajme tomu lahko nad 20.A ešte záleží aký máte dom alebo byt či hrubé mury čo sa riadne neprehreju alebo klasické.Zateplený alebo nezateplený dom alebo byt.Na vela faktoroch záleží.Ale tiež som taký zimomravec ako ty takže chápem ťa a súcitím 😊 dobrý na nohy je aj termofor mne pomáha a nohy mám v teple pod dekou aj x hodín.Aj telo je potom lepšie prekrvené a zahriate

heln
2. aug 2025

@anonym_autor necitala som diskusiu, ale napisem, zle sa zauzival pojem globalne oteplovanie, spravne ma byt globalna zmena klimy.
preco by mal byt toto leto standard?
ved je to super, ze nie su kazdy den 40tky a ze aj poprsi. u vas nie je sucho? ja byvam v lokalite, kde byvali mociare a vlhke luky, teraz je tu sucho a popraskana zem, v zime bolo malo zrazok, ved je to opakujem super, ze nie je tak horuco ako posledne roky, ved niekde bol minuly rok aj problem pre nedostatok pitnej vody. praveze novy standard maju byt tie horuce leta od maja do oktobra, minuly rok sa nejaky vedec vyjadril, ze minulorocne leto (globalne) bolo najchladnejsie z buducich 50 rokov. a bude len horsie.

lilke
2. aug 2025

@anonym_autor nič zvláštne. Tento rok platí pranostika: Na Medarda kvapka, 40 dní kvapká. Takéto letá bývali aj pred pár rokmi. Len vtedy nebol bazén v každej druhej záhrade, dospeláci aj deti si našli iné zábavky. Nielen ja ako dieťa, ale aj s našimi teraz pubertakmi iba zopárkrát sme boli na kúpalisku, viac-menej bicykle, les alebo behanie s kamarátmi.

simsalabim
2. aug 2025
@bobrina1

@bobrina1 neblazni, pri 26 stupnoch pod dekou? Jedine ak sa dlho nehybes…. Ja som teda dost zimomriva, teraz sedim na terase, pod mrakom, 24st a mam 3/4ky, ponozky a lanovu koselu s vyhrnutymi rukavmi.

anonym_786efe
2. aug 2025

Obavam sa veru, že vitamín D sme tento rol moc nestihli doplniť v lete🤨. To bude zase super chrípkova sezóna.🙄
Dnes jw teplúčko, idem na terasu vyhriat sa.

bobrina1
Autor odpoveď zmazal
bobrina1
Autor odpoveď zmazal
nelka93
2. aug 2025

Ja som nadmieru spokojná, neznášam vysoké teploty. Aj dnes už bolo moc teplo, von bolo 28 v dome 26. Kľudne by to takto mohlo byt každý rok

guiseppinka
2. aug 2025
@dominikamacakova

Úplne štandardné počasie. Rok 2023

@dominikamacakova toto presne si pamatam. Dosli sme z benatok, tam sme mali take idealne pocasie na poznavacku a na stanici sme skoro zamrzli, dosli sme domov, horuca sprcha, pod perinu a dospat deficit (nocna jazda vlakom s brutalnym meskanim) a potom najvyssia teplota bola asi 14 st. Aj u seba na stene to mam cvaknute🤣

kacena2022
2. aug 2025

Konečne máme normálne počasie cez leto.Celý júl bolo medzi 25-30 stupňov to vám je málo?Si pamätám minulý rok boli 40tky to bolo moc horúco a toto leto je tak akurát.V noci je príjemne dá sa dýchať,spíme pri otvorenom okne dokorán.
Pozerám že od piatka zas budú do 35 teploty zase bude horko až do konca augusta.

oblecenie99
2. aug 2025

Ľudia, choďte sa pozrieť na juhovýchod SK, už sa mení na step, viď. starší článok: https://zemplin.korzar.sme.sk/c/20964704/dolny-...

Pochádzam z tejto oblasti, poľnohospodári, ale aj obyčajní ľudia sú z tejto situácie už zúfalý. Minulý rok to bola totálna katastrofa, doslova neprešlo skoro nič, ani kvapka. Môj otec vláčik z domu vodu do vinice a polievka s mojim mužom vinič. Vážte si takéto počasie, fakt. Ja ako decko sa ešte pamätám presne na takéto letá: nad 30 to bola skôr výnimka, podvečer sme vždy mali mikiny či ľahký letný kabát. Posledné leta to bol čistý horor.

anonym_fde7a7
2. aug 2025

Aby tu neboli len dohady a pocity, trochu statistiky: jul 2025 - o 42% viac zrazok ako je dlhorocny priemer, padlo najviac zrazok od r.2012 a jeden z 5 najdazdivejsich julov od roku 1961 a 27% menej slnecnych hodin ako je dlhorocny priemer. Jul 2025 bol "najhorsi" (v zmysle najviac zrazok, najmenej slnka,take jesenne pocasie) od roku 1979 a jeden z 15 " najmenej letnych" od roku 1925. Jul 2025 - najmensi pocet letnych dni (minim.teplota 25') od roku 2014 (do 500 mnm) a od 20111 (500- 1000 mmm). Jul 2025 - nadpriemerne vela zrazok a malo slnecnych hodin.

anonym_b883c4
2. aug 2025
@anonym_fde7a7

Aby tu neboli len dohady a pocity, trochu statistiky: jul 2025 - o 42% viac zrazok ako je dlhorocny priemer, padlo najviac zrazok od r.2012 a jeden z 5 najdazdivejsich julov od roku 1961 a 27% menej slnecnych hodin ako je dlhorocny priemer. Jul 2025 bol "najhorsi" (v zmysle najviac zrazok, najmenej slnka,take jesenne pocasie) od roku 1979 a jeden z 15 " najmenej letnych" od roku 1925. Jul 2025 - najmensi pocet letnych dni (minim.teplota 25') od roku 2014 (do 500 mnm) a od 20111 (500- 1000 mmm). Jul 2025 - nadpriemerne vela zrazok a malo slnecnych hodin.

@anonym_fde7a7 a co nam tato statistika pomoze? nic. konecne normalne leto. prijemne. o tyzden zas budu horka. nebojte sa.