icon

Kde sa zamestnať s ekonomickou školou?

alkaa44
30. okt 2017

Zaujímalo by ma kde pracujete s ekonomickou VŠ, myslím, že v dnešnej dobe je biznis veľmi in, ale kde sa zamestnať, aby aj človek mal pekný plat?

Ja som ešte študentkou VŠ a už počas štúdiu chcem prax atď., ale rada by som si spravila aj nejaký plán, niečo čo ma bude motivovať.

Rada by som si prečítala Vaše príbehy. Myslím, že s ekonomickou vš je široký okruh možností.

Strana
z3
rutie
31. okt 2017

@eribel su rozne juniorske pozicie otvorene, kde chcu iba zaklady SQL. Na tvojom mieste by som nevyberala prvy job podla toho, kde mi ponuknu najviac penazi, ale taky, kde sa rychlo dostanem ku IT odbonej robote (vyhybala by som sa administrativne ladenym jobom), najlepsie v k velmi rozsirenym produktom MS (CRM-ko, SharePoint...) produkty a pod. SAP (a ine ERP) konzultantske pozicie su velmi ziadane, tam sa hodia zaklady uctovnictva.
U nas prijmame projektovych manazerov, kde ocakavame, ze sa budu schopni rychlo naucit pracovat s velmi vela nastrojmi, ktore sa neustale menia, vyvyjaju, pribudaju, takze potrebujeme ludi s vybornou hlavou, schopnych rychlo chapat zlozite veci a zaroven schopnych komunikovat. Ale tie nase nastroje su velmi specificke nasmu odvetviu, to, ze ich zvladnes ti nezaruci, ze ziskas na trhu velmi ziadanu odbornost. Ale kandidatka so skoncenou matematikou, schopna dennodenne pisomne komunikovat po anglicky, komunikacne zvladnut rozne kultury a povahy, schopna zniest nejaky ten casovy stres, triedit priority a vidiet za vecami ich podstatu je idealna kandidatka 🙂

eribel
31. okt 2017

@rutie Toto si skopcim, aby som na nic z toho nezabudla a vyberiem sa tymto smerom.....zacnem kurzami, kym som doma s malym....normalne si mi zasvietila svetlo na konci mojho cierneho pracovneho tunela...som ti nekonecne vdacna!

rutie
31. okt 2017

@eribel Budem ti velmi drzat palce. Je vsak pravda, ze s dvomi detmi by som ani tak uplne nepohrdla na zaciatok ani miernou administrativou 🙂 Ale snazila by som sa ist niekam, kde budem mat sancu sa dostat casom k analytickej robote, alebo inej IT odbornej robote, aj ked by to mal byt na zaciatku helpdesk, praca s datami a databazami. Ozaj chybaju ludia na trhu a firmy si dnes nemozu dovolit nechat ludi s potencialom len tak niekde hnit... U nas su vyhodou aj DTP zrucnosti (desktop publishing), ale tam je velky tlak z Azie na ceny, lebo sa to lahko outsourcuje - tym smerom by som uplne vela energie nedavala.

vienala
31. okt 2017

@rutie ist robit projektoveho manazera do oblasti, v ktorej nie je vobec doma po materskej s dvoma malymi detmi mi pride ako utopia. Myslim tym to, ze si eribel spominala, ze u vas prijimaju projektovych manazerov. Mne teraz ponukali takuto poziciu vo firme, kde som pred materskou uz dost dlho pracovala a teda keby nemam male deti, tak by to bola praca mojich snov - predsa je to uz nieco technickejsie, nie iba ekonomicko-analyticke v mojom pripade. Ale s malymi detmi si to neviem predstavit - su to hodiny zaucania a aj nadcasov, to nie je len tak 8 hodin a padla. A to som vo firme uz dlho pracovala a poznam to tam. Podla mna nerealne pre cloveka, ktory tu pracu nikdy nerobil a este ma male deti - iba ak by mal niekoho z rodiny alebo opatrovatelku k nim. Nikoho nepodcenujem, je to iba moj nazor. Ja to skor vidim na to zacat v nejakej IT firme na administrativnej pozicii a po zauceni sa orientovat na nieco odbornejsie.

eribel
1. nov 2017

@rutie
@vienala Baby, zhodli ste sa 🙂 Vidno, ze viete, o com hovorite... Mne ani nenapadlo pokusat sa hned o manazersku poziciu....mam sebareflexiu a som dost poctivec na to, aby som chcela nieco, na co nemam.....islo mi o to, aby som vedela, ci ma v mojom pripade zmysel hladat si po RD novu pracu, v ktorej je sanca postupu a sanca na to, ze tam nebudem iba prezivat kvoli platu.....prave toho sa bojim, ze pri dvoch malych detoch a manzelovi, ktory pracuje prave v case, ked ostatni koncia (od 15tej), a inu rodinu tu nemam, pri lamani chleba sklznem na lahsiu cestu a vratim sa do povodnej prace, ktora bola uzasna v kazdom smere (kolektiv, vedenie, podmienky, pristup, pomer zodpovednostii a platu, 8h a padla, 5 min od domu....), ale dusevne som umierala a intelektualne upadala..... takze v tomto ste ma povzbudili.....

rutie
2. nov 2017

@eribel nuz, ja som pisala o vzdelani a uplatneni na trhu. Problem praca vs. rodina po materskej je uplne ina kapitola. Ja som po materskej dala prednost pokracovaniu v praci, co som robila na materskej ako partime, prihiadajuc na vsetky vyhody o ktorych ty pises: kolektiv, vedenie, podmienky, pristup, pomer zodpovednostii a platu a - v mojom pripade neobmedzeny homeoffice. Za cenu, ze okrem HR, ktore robim tak na 20% mojho uvazku dusevne umieram a intelektualne upadavam. Ale ja mam 4 deti, dve so specialnymi potrebami v uceni a uz nemam odvahu a sily bojovat aj v praci. Ale velmi drzim palce, kto tu odvahu a sily najde. Mne uz oboje bohuzial doslo. U nas nas na poziciu projektoveho manazera nastupila mamicka po 5 rokoch materskej. Je velmi statocna, zvlada to uzasne. Ale ona bola bola velka bojovnicka uz na pohovore. Neviem dokedy to zvladne tahat, vidim, ze je unavena. Mne uz po tych 10 rokoch dosli sily, som totalne vyhoreta.

kvetinka75
2. nov 2017

@soldi presne tak, len titul nestačí, tých titulovaných je už veľa okolo nás. Treba vedieť jazyk, PC, vždy ponúknuť niečo vaic ako ostatní. Ja poznám jedného chalana, ktorý len zmaturoval na obchodnej a je veľmi šikovný, hneď po škole sa mu hrnuli ponuky a dorába si VŠ. Hlavne, aby to človeka aj bavilo.

kvetinka75
2. nov 2017

@liv1 bezlepkovo-bezmliecns strava - tak to by ma veľmi zaujímalo. Ak niečo dáš na trh, tak ma prosím informuj, pre mňa sú to veľmi vhodné informácie.

eribel
2. nov 2017

@rutie Ja si myslim, ze pride den, ked si uz tvoja rodina nebude vyzadovat tolko tvojej energie a mozno aj casu, a budes moct ozivit svoj pracovny zivot...ten mozes hocikedy, ale deti ta potrebuju teraz...drzim palce a dakujem za prinosny dialog ☺

liv1
2. nov 2017

@kvetinka75 jasne rada, snad si ta budem pamatat alebo ak mi hodis kratku ip tak na teba isto nezabudnem 😊

alkaa44
autor
4. nov 2017

Rozmýšľala som nad ľudskými zdrojmi, ale neviem ako sa tam dá postupovať a či tam vôbec treba vysokú školu...vie niekto ako to je?

tiper24
4. nov 2017

@alkaa44 treba podnikat

loginexistuje
4. nov 2017

@alkaa44 ed na ekonomickej by ste mali mat predmet manazment ludskych zdrojov ale na tiez nie je treba vs ale teda clovek by okrem taky h standardnych dannosti pre tuto poziciu by mal byt ten clo ek zorientovany aj v oblasti v ktorej pozicie obsadzuje

vienala
4. nov 2017

@alkaa44 tak v podstate aj na mnohe ekonomicke pozicie nepotrebujes Vs, ak mas super prax, nikde na tieto pozicie nie je nutnost Vs - no ale tu dlhorocnu prax treba niekde ziskat, takze to nie je teraz tvoj pripad. Co sa tyka oblasti ludskych zdrojov, ja som videla viacero pozicii - hlavne personalnych agentur - aj pre studentov Vs formou brigady. Castokrat hladaju ludi, co budu vyhladavat vhodných kandidatov na ich otvorene pracovne pozicie napr. cez LinkedIn, alebo inzerovat pracovne pozicie na rozne portaly. Vedenie pohovorov s vybratymi uchadzacmi uz je vyssi level. Ale castokrat tam chcu ludi, co aspon vedia o com je HR praca, poznaju nejake procesy a zakony v tejto oblasti. Personalne agentury maju casto pozicie na absolventsku prax, ale to este nebude pre teba. Napr. Adecco malo na jar vela junior pozicii, ale nebrali ludi uplne bez skusenosti, mali vela prace a nemali cas ludi zaucat. Ale tak treba skusat a hladat. A co sa tyka postupu, neviem, ci si myslela karierny postup, ale ten tam casom a nabratymi skusenostami urcite je.

Strana
z3