icon

Kde sú všetky geniálne deti so samými jednotkami?

22. dec 2022

Kde su vsetky tie genialne deti so samymi jednotkami? Tie co navstevovali mnozstvo kruzkov? Tie co sa ucili anglictinu este v skolkarskom ceku?
Ako sa z nich stali priemerni dospelaci?

Strana
z4
akvi
23. dec 2022

@vevesh tak ja som zistila, že v konečnom dôsledku jediné miesto, kde má syn problém, je klasická škola. Inde ho berú ako síce exota, ale veľmi mudreho a šikovného. A mne klasická škola nepripadá ako normálne a už vôbec nie zdravé prostredie, takže ma to nejako extra netrápi. Snažím sa, aby to v zdraví prežil a potom nech si už robí fakt čo chce.

anickaaa6aaa
23. dec 2022

Inak vysoko nadpriemerne inteligentné dieťa nemusí mat vobec same 1ky... Nie z kazdeho predmetu.

vevesh
23. dec 2022

@mooonika1975 nie, ja ju hresim a vysvetlujem. Nic viac nezmozem, ak chyba kooperacia zo strany ucitela. Ak mi ucitel ulohy nahlasi, na druhy den ich ma hotove. Ale ak mi nenahlasi, ja o nich neviem, dieta ich jednoducho nespravi. A mozem na hlave aj odzemok skakat. Ucitelka to vzdala, lebo si myslela, ze dieta sa to nauci, ked bude tyzden-dva pisat. A za dalsie, vzdy jej dava o 2 stupne znamku dole, lebo nedonesie dobre vypracovanu ulohu nacas, tak dieta jednoducho ma ulohy hlboko niekde (a aj autority celkovo, ale to by si musela taketo dieta zazit). Rozkazom a prikazom nedosiahnes nic, vydieranim a trestom toboz. A ani podplatenim. Odmena musi dietatu vyhovovat, aby ho motivovala. To je problem s tou genialitou, mysli uplne mimo bezny ramec ako vacsina.

slovakboy
23. dec 2022

@mooonika1975 nehovorím o nepočúvnych deťoch čo nerešpektujú pravidlá a nič im nie je sväté. Hovoril som o človeku ktorý mal tiež diagnózu nejakú a vie o nej. Onnadanom človeku. Nie všetky deti treba dať do laty. Ale keby bol každý taký ako on nedopadlo by to dobre. Spomenul som si aj na podobného spolužiaka zo strednej. Samé jednotky ale príkazy nerešpektoval. Hlavne keď učiteľ povedal počúvajte ja som tu učiteľ. Mali sme branné cvičenie cely týždeň spali sme v chatkách. V jednej sa popilo v druhej našli ucitelky v posteliach dievčat chlapcov. Na druhý den nástup a všetci čo boli u dievčat trojky z chovania. Na druhý den prišiel otec toho spolužiaka na aute ho navštíviť. Bol som pri tom. Otec sa ho pýta ako sa mu dari. Spolužiak hovorí: budem mat trojku z chovania boli sme v noci u dievčat. Otec sa tak zamyslel a hovorí: no to nie je najlepšie. A inak sa ako máš? Jeho otcovi na tom až tak nezáležalo.

dominikamacakova
23. dec 2022

@vevesh tvoja dcéra má pravdu, ona nemá povinnosť si robiť domáce úlohy. Odporúčam pozrieť aj túto učiteľku, ona má podľa mňa super pohľad na školstvo. Má aj video špeciálne kvôli domácim úlohám https://fb.watch/hBzmWYS7Pt/

lauriik
23. dec 2022

Ja som si nechala zmerat IQ a mam 140, to je spodna hranica geniality. A na vysvedceni som mala aj stvrorku. Ale zo slovenciny. Ja som dobra v matematike, informatike. Tam som mala vzdy dobre znamky ☺️

akvi
23. dec 2022

@dominikamacakova toto platí pre ČR a SR, vevesh žije v zahraničí ak som dobre pochopila, takže tam to môže byť inak, aj keď skôr si myslím, že je to podobne, vlastne všetky štáty, kde je PSD to majú podobne. Učitelia ale fungujú zotrvačnosťou a neznalosťou zákona, takže je dobré to pripomínať, tiež sa o to snažím.

kaktusik007
23. dec 2022

@vevesh velmi trefne - myslia uplne inak ako vacsina. A total suhlasim, dieta musi vidiet zmysel v tom co od neho chces - inak proste veci neurobi.

scorpionflower1
23. dec 2022

@ciernysokol co chces pocut, ze kazdy moze vystudovat za lekara, stat sa sudcom alebo vedcom? Nie, nemoze, lebo na to nema hlavu alebo ma a nevynalozil dost usilia. Ano, pre mna su tito ludia nadpriemer, lebo tahaju spolocnost ideovo dopredu a musia na sebe neustale pracovat, tak, ako pracovali v detstve.
Nikto nevravi, ze je niekto menejcenny, kazdy ma svoju ulohu v spolocnosti, ale niektori su v profesionalnom zivote lahsie nahraditelni. To je fakt. Tak sa, prosim ta, nezduvaj. Tieto hovadiny, ze kazdy je na pracovnom trhu rovnako cenny su vymysel.

kvetinka75
23. dec 2022

@lauriik fiha ja mam iba 135. Ale zase mi idu jazyky. Bez problemov sa ich dokazem naucit. A na strednej som mavala aj 3 pretoze uctovnictvo ma vrcholne nebavilo.

kiki68
24. dec 2022

Genialita nie je o tom kolko kruzkov a neviem coho dieta navstevuje. Tam je iba vidiet, ze v urcitej oblasti alebo vseobecne ma aj keby ho nech as tak proste navrch. Asi ako s mojim muzom hrat nejaku stolovu hru, kde je nejaka strategia. My tam dalsi traja nemame oproti nemu sancu. Ako nie ze sa nechytame, ale on ma prirodzene ten talent kombinovat na 20 tahov vopred. Cize tlacit na dieta , nech robi 30 veci naraz nie je o produkcii nejakeho genia. Mozno su taki dospelaci u psychologa s traumou z detstva. Zase treba v tom mat nejaku zdravu mieru a dieta nepretazit aktivitami

dadis
24. dec 2022

@kiki68 Ona to myslela ironicky, ze genialne..

gertrudaosem
25. dec 2022

@kaktusik007 ešte že ty nie si krava... Po tebe asi dieťa nezdedilo inteligenciu že nie

ciernysokol
25. dec 2022

@scorpionflower1 pochopila si to po svojom samozrejme.snazim sa poukazat na to,ze koncept hodnoty cloveka vytvoreny nasou spolocnostou je cely zly.nadpriemer a ako sa tu pise nadani a ceneni ludia su ti,co maju vysoke iq,su priebojni a zastavaju urcitu poziciu v preferovanom odbore.a tak sa vsetci pretekame,kto ma vyssie iq a koho dieta viac dokaze.akosi si viaceri identifikujeme so zamestnanim.hodnota cloveka s tym nema nic spolocne.akosi nikomu nevadi,ze niekto je skorumpovany a vela ludom ublizil,hlavne,ze je politik,sudca.atd.praca je stale len praca.robime to,na co mame talent,co nas niekam posuva.ale neurcuje to nasu hodnotu.niektore deti sa narodia s vyssim iq,niektore s nizsim,niektore introvertne,niektore spolocenske,vesele,ine hlbave,dalsie pekne spieva.nasa spolocnost preferuje ludi s vlastnostami,ktore sme si vybrali.za to,ze mam rada jahody neznamena,ze hrusky su horsie.snad to chapes uz.pre uplnost,patrim k tej pracovne a intelektualne preferovanej casti obyvatelstva a co z toho?nic.lebo je to uplne jedno.

scorpionflower1
26. dec 2022

@ciernysokol o tom mi nemusis hovorit nic, moralizujes pri nespravnom nicku. Ide o to, ze tato tema je o "genialnych detoch" teda detoch, neskôr dospelych, s vyssim iq ako je priemer - teda su v nadpriemere, co sa tyka ich iq. Ty si tu zacala obsirne rozoberat koncept cloveka a jeho hodnoty v spolocnosti, a to teda nie je na par viet na MK. Vsuvas mi myslienky a na zaklade mojho slova "nadpriemer" si si vyfabulovala, co si myslim o spolocenskej hodnote cloveka.

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
scorpionflower1
26. dec 2022

@ciernysokol mimochodom, ja zas nerozumiem dobre tej tvojej uvahe - chces popriet, ze ludia s vyssim iq (lebo to je od 125 a viac) efektivnejsie riesia problemy alebo maju vyssiu mieru kerativity, ktora v profesiach, ktore som vymenovala, je casto nutna? Pripominam, ze inteligencia ma mnoho druhov - neexistuje len ta matematicko-logicka, ktora je u nas taka velmi cenena. Ludia su nadani hudobne, vytvarne, lingivisticky... Skôr by ma zaujmala tvoja definicia "nadpriemeru". Celkovo si myslim, ze s pokojnou dušou mozem tvrdit a nikoho neurazit, ze asi najdem viac nadpriemerne intelektovo nadanych jedincov medzi ITckarmi, lekarmi, sudcami, pravnikmi alebo umelcami...ako medzi murarmi, predavackami alebo skladníkmi. Ci ani to nie je pravda a som k niekomu strasne nekorektna?

ciernysokol
28. dec 2022

@scorpionflower1 nie,isto je viac nejakym smerom nadanych ludi medzi porovnavanymi poziciami,len si uprimne myslim,ze je to jedno.ze naozaj nie je dolezite,kto je ako nadany,akym smerom,lebo kazdy na nieco je.skor mi ale velmi vadi to vytvaranie nadpriemeru medzi ludmi.vytvaranie kast,rozdielov,skupin,niektorych akoze lepsich,druhych horsich.lebo prave toto nezodpoveda skutocnosti.

kaktusik007
28. dec 2022

@ciernysokol toto o skupinach - ved sa pozri vsade v svojom okoli. ludia sa prirodzene zdruzuju - vrana k vrane sada, rovny rovneho si hlada ----- prosto myslime inak, chapeme veci inak, vyjadrujeme sa inak. A ano - chcela som - strasne moc - riesit nieco s clovekom co ma priemerne IQ - ale nevydalo. To jeho myslenie bolo tak pre mna nepochopitelne - ze nevidel jasne suvislosti, chcel dokazovat a zdovodnovat elementarne veci -- proste vztah s takymto clovekom bol pre mna psychickou zatazou.
Ale to pochopis co tym myslim iba ak realne sa stretavas s ludmi vyrazne menej chapajucimi ako si ty.

Strana
z4