Kedy k vám chodí Mikuláš?
Ahoj, rada by som sa inšpirovala tým, ako u vás prebieha príchod Mikuláša... my máme 4 deti. Starší už samozrejme vedia, že Mikulášom sme my - rodičia. Avšak škôlkarka (najadší je ešte bábätko, ten nevníma) doslova žije duchom Vianoc, očakáva Mikuláša, rozpráva o tom, každý deň si otvára okienka na adventnom kalendári... no a tu trochu nastáva moja dilema. Ona vie, že si má nachystať čižmičku. Doteraz sme to mali tak, že si dali deti 5.12. večer čižmičky na okienko, ráno vstali a balíčky tam boli. Avšak tým, že teraz vstávame o dosť skôr ráno a nie je čas ešte na takéto chvíle, chcela by som to posunúť na večer 6.12. Nechcem, aby ráno vstali, bum bum balíček a bež do škôlky...chcem, aby si to deti vychutnali a my s nimi tieto čarovné okamihy. Ako to robíte, ak dávate balíčky večer 6.12.a aby to vyzeralo, ako keby to bol zázrak od Mikuláša? Niečo, že bol tu a predsa ho nestihli vidieť... 🙂 ďakujem
@elibelipebeli bože ale veď vnoci z 5 na 6 🤦🏼♀️🤦🏼♀️dieťa ide spať o 8/9 a keď zaspí tak mu dáš do čižmy balíček a nájde si ho ráno 6.12…….. aj keď mu dáš ten balík do čižmy večer 5.12. keď už dieťa spí tak si ho nájde až ráno na Mikuláša. Ja už fakt niekedy nechápem tieto myšlienkové pochody ľudí.
@sabina230 keby si citala s porozumenim, tak by si mozno tie myslienkove pochody aj pochopila ;) hold, za to ja nemozem.
@elibelipebeli Ja davam 5.12 vecer to sa aj potešia a rano kludne do skoly
@elis248 Presne takto si to pamätám aj ja 🥰 Aj dnes to mam pred očami, tmu, otvorené okno a v cizmickach lesklé červené balíčky 🥰🥰🍬🍭🍬🍫 Vždy sme netrpezlivo pri rozprávke čakali, kedy rodičia zasepkaju, že niečo počuli a isli akože skontrolovať izbu 😁 Dodnes mám na pamiatku dve retro vrecka z tých čias, tak krasne stále voňajú 🥰🥰
Davame vecer 5.12. Tento rok sme si objednali Mikulasa domov, aby deti mali zazitok a mladsi trosku pochopil preco dostal balicek.
@elibelipebeli keď sme boli deti, k nám chodil. ozajstný krásny Mikuláš ( nie dnešní santovia 👎👎👎👎) večer, čiže asi 5.12.
napriek tomu sme čistili čižmičky a mali sme. ich na chodbe a tiež večer nám do nich rodicia niečo hodili, už bez toho pekného sáčku, proste priamo. do čižmy ovocie, orechy, nejakú sladkosť.
My teraz dávame 5,12 večer čižmičky do okna a ráno 6.12 si veci nájdeme, stíhame všetko, malý si to obzrie, niečo si dá, ak chce, ale keďže sladkosti nemá zakázané, netrha mu to žilami a úplne v pohode to dá bokom a ide do škôlky. nepotrebuje sa nad sackom ovocia a sladkosti radovať hodinu. teda Mikuláš nosí ovocie, sladkosti a nejaké zemiaky, cibuľu a uhlie napríklad 😁 na hodnotnejšie darčeky tu mame Ježiška, ale ak tam niekto nabali darčeky ako na Vianoce, je jasne ze tie deti potom majú stres z toho ísť do škôlky a nevychutnat si to
@elibelipebeli ja budem za krkavciu 🤣🤣 u nas az teraz pred chvilou.. vzdy sme dostavali 6.12. Na vecer cca o 17 tej,cizmy si davaju 5.12. Vecer. Mame to tak zauzivane a nema s tym problem a teda ani kusok nezjedia z pytliku 🤷♀️ ako kedy,dnes ani gram nicoho..
@elibelipebeli u nas chodi v noci, najdu si darceky rano, nemenili sme to ani kvoli skole, je to jeden z tych dni, kedy vstavaju vsetci s radostou aj bez budika a aj skor, aby si vysypali topanky 😊 pre mna to ma takto vacsie caro a ten uponahlany svet mi ho nevezme
@elibelipebeli ako deti sme tiež ráno vstali 6.12. a balíček bol tam. Teraz pri dcére keď chodila do škôlky prišiel Mikuláš väčšinou v sobotu alebo v nedeľu, podľa toho, kedy mal čas a ona nevedela kolkého je, aj keď nebolo presne šiesteho ale sme jej povedali, že dnes má čas a príde k nám, že volal a čakali sme, potom recitovala alebo spievala, Mikulášovi sme vopred dali všetky balíčky, ktoré jej on spolu s čertom a anjelom odovzdal. Tento rok nám Mikuláša neprišli zahrať, tak muž zazvonil na chodbe na zvonček, ona sa išla pozrieť a balíčky boli pri topánkach. Povedala som jej, že nestíha tak iba hodil balíčky a utekal. Dala by som jej to tam aj ráno, no my ráno nič nestíhame ledva sa vypravíme do školy a nechcela som aby to bolo rýchlo rýchlo tak som to nechala na večer, prišli aj naši aj svokrovci a mala radosť.
Ak chceš podľa tradície tak večer 5.12. Pretože naši predkovia počítali nový deň od večera.. Čiže večer 5.12. bolo pre nich akoby už 6.12.
@elibelipebeli u nás chodí až dnes večer.
Keď som bola mala, k nám chodil 5.12.večer. Ale dostali sme balíčky a dovi dopo, ide sa spat. Teraz, keď mam svoje deti, 5.12.večer čistia čižmy, idu spat s očakávaním, čo rano. Úplne sa tesia. Keď boli mensi, dokazali zaspat za 5 minut v ten večer, aby bolo hneď rano 😃 rano ich budím o polhodku skôr, aby sa mali čas potešiť, potriedit si, čo si daju “na ranajky”. Mikuláš je jediný den, kedy môžu sladke hneď rano k raňajkám ☺️ tým, že vstanu skôr, stihame všetko, užijú si to. Nechajú si to rozložené, odchádzame do inštitúcii, ked sa vrátia, tesia sa z toho ďalej. Tento rok vedia prvý raz, že balíčky sú od rodičov, ale ostali verní svojej tradícii a mali sme to presne takto ☺️
@elibelipebeli My sme dostavali 6.12 rano... na Mikulasa staci aj 15 minut. Potom uz deti zaujima aj tak nieco ine.😀
Ale som sa tu dozvedela zaujimavu vec... doteraz som bola v tom ze uplne kazdy oslavuje Mikulasa 6.12 rano.
Ja osobne som zase prekvapená koľko ľudí dáva už piateho, to tak kedysi vôbec nebolo (aspoň o tom neviem). U nás odjakživa (a aj u každého koho poznam) si dieťa našlo mikulasa rano šiesteho. Ako už bolo spomenuté. Odporúčam zobudit dieťa trosku skôr 🙂
@andreatytler no presne akurát som to písala, pre mňa to jentake cudne. Aj teraz keď bolo piateho a všetci ze ideš do mesta na Mikuláša? Ja reku sak ale ten je zajtra 😀
@elibelipebeli K nam,odkedy si pamatam ako dieta,chodil Mikulas vzdy 5.12.vecer 🙂 a je aj cas.na spolocne chvile,aj si popozerat balicky aj sa potesit 🙂
U nás chodi vždy 6.12 ráno.. večer predtým si vyčistia čižmy, dajú pred krb a ráno si nájdu.. ja mám práveže toto obdobie rada lebo konečne sa dobrovoľne budia, na Mikuláša sami vstali o pol 6tej.. u nás Mikulas donesie aj adventný kalendár kde im potom do vianoc nosí vianočný anjelik nejakú maličkosť (ceruzky, gumu, malu hračku...) A vďaka tomu vstávajú každý deň dobrovoľne skoro.. neznášam totiž ranné budenie, takze aspoň v decembri to ide bez neustáleho obliehania izieb aby už vstali.. 😅
My sme odjakživa dostávali Mikuláša 6teho večer. Áno, spolužiaci chodili s Mikulášom už do školy, no my sme to so súrodencami absolútne neriešili a tešili sme sa na večer. Vôbec ma netrápilo ako to majú iní a prišlo mi oveľa lepšie dostať ho az po škole, v kľude a podvečer. 🙂

@tosomja U nas tiez tohto roku vyslo tak,ze dnes vecer,hned ked sa zotmelo po 16tej dostali balicek a zjedli 2 male vecicky. Presli sme sa k svokrovcom a s5 a su ok. :D Maju 3 a 4r. U nas je pravidlom,1 sladkost po ranajkach a poobede len ak spali alebo je to vynimka (navsteva,sviatok,oslava,a pod..)