icon

Kedy máte čas pre seba?

24. júl 2022

Asi mam zly time management… pocas tyzdna po praci pridem domov a venujem sa synovi kedze bol cely den v skolke. Popri tom sa snazim pustit aspon pracku alebo priebezne doma nieco urobit. Ale neda sa to poriadne. Vecer som unavena a snazim sa aspon nieco pozehlit… Potom pride vikend, chcela by som dobehnut, no MM len s otazkou kam ideme na vylet “lebo je vikend”
Cas sama na seba nemam, mama ani svokra mi syna neberu, MM tiez nejavi extra zaujem o “animacie” pre neho. Keby som aj chcela ist zabehat, nemak energiu, a viem ze ked sa vratim, izba bude hore nohami a zase len robota “navyse”…
Zaspavam do minuty, velakrat sa budim rano v detskej izbe a netusim ako a kedy som tam v noci dosla. Ci idem spat o 20:00, ci 23:00 rano sa budim polamana, unavena a vycerpana…

Mam pocit ze po nastupe po materskej to cele nestiham…

Prosim dajte mi tipy ako fungujete, lebo ja nevladzem…
Nejake vitaminy na dobitie energie, alebo co….

A nerieste svokru, mamu, lebo s nimi nepohnem… Max. doma nastavit nejake pravidla…

Strana
z2
pribinak
24. júl 2022

Syn sa môže zahrať aj sám, nemusíš sa mu neustále venovať.
Ak sa manžel nechce venovať synovi, tak treba aby sa viac venoval domácim prácam

Potom treba ubrať zo štandardu, nemusíš mat tip-top vyupratovane, byt je pre teba a nie ty pre byt

Koľko má syn rokov?

anonym42
24. júl 2022

Bolo by fajn sa porozprávať s manželom,že by bolo dobré keby,že ti viac pomáha aj s domácnostou a aj so synom. Človek sa potrebuje poriadne vyspať a netreba to podceňovať. Základ je komunikácia vo vzťahu.
https://www.pilulka.sk/jamieson-staminatm-kompl... Tieto vitamíny sú dobré keď potrebuješ mať viac energie.

autor
24. júl 2022

@pribinak no je mi luto ze ho cele dni nevidim a potom by chcel trochu pozornosti no ja radsej riesim domacnost…. MM si vyzaduje cistotu, ja na nej tiez trvam ale nie prehnane. Pomaha s kychynou, navari, cize aspon toto ide mimo mna. No po uvareni necha bordel a zase to upratujem len ja… syn ma 4 roky.

autor
24. júl 2022

@anonym42 MM vstava 6:00 bez budika aj ked ide spat pred polnocou. Kym ja rano so synom 8:00 vstanem, on sa vrati z rybacky na ktoru siel 5:00 a nechape co “tolko vyspavam”
Ozaj sa mi pocas poslednych 5 rokov nepodarilo spat dlhsie ako do 8:00

heidy222
24. júl 2022

No ja mam doma neporiadok, nezehlim, chodime v trochu pokrcenim a mam cas hoci aj na knizku 😊

pribinak
24. júl 2022

To je síce pekne že tvoj muž vyžaduje, ale nech potom priloží ruku k dielu
Nie aby si po nom upratovala

ailiba
24. júl 2022

Kazdy mame inu potrebu spanku. Muz vyzaduje? Ved ty nie si jeho sluzka, on nema co vyzadovat.
A keby cez vikend isiel na vylet manzel so synom? Ty by si si aspon oddychla. Povedzme jeden den s nim manzel na vylete a druhy den spolu cela rodina.

andrejka1974
24. júl 2022

Vykašli sa na poriadok a žehlenie zahod úplne za hlavu ja nezehlim roky iba ak je nejaká príležitosť ozehlim košeľu a upratujem len to čo je nutné že je bordel a čo aj tak pri deťoch mám do 10 minut rovnaký stav jednoducho sa venuje dieťaťu manželovi a počas víkendov si užívajte spolu výlety a ty aspoň vypnes

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elementissa
24. júl 2022

Žehlenie je sprostost, to nerob. Kúp si roboty, čo budú udržiavať poriadok za teba - obaja s mužom chodíte do práce, máte jedno dieťa, peniaze na to budú. Namiesto novej kabelky si radšej kúp roombu (úplne parádne zoženies za 200€) a braavu na podlahy, robota na okná (hobot, tesla). Ak máš miesto v byte, zožen si sušičku. Dúfam, že umývačku berieš ako rovnako štandardnú výbavu domácnosti ako sporák či práčku. Čo sa týka "bordelu" - vy dvaja v robote, dieťa v škôlke, určite doma bordel nemáte. Zvyknite si po sebe hneď odpratávať oblečenie, hneď zastlat postel... Kúpeľnu čistiť po každom použití. Stačí rukou prebehnúť umývadlo alebo mať v kupelnovej skrinke keficku a keď vidíš, že je zalepene od mydla a vlasy napadane, tak len šup šup prekefujes a zmyjes. Sprav si život jednoduchým. Ja tiež milujem poriadok, ale môj čas je oveľa drahši a nemienim ho tráviť upratovaním, keď to vie spraviť AI. Úplne normálne je, že keď prídeš s dieťaťom zo škôlky, že sa mu chceš povenovať. My zo škôlky cestujeme busom každý deň 30-45 min podľa spojov a situácie na cestách. A je to výborne strávený čas, porozprávame sa, potulkame sa, zopakuje mi, čo sa v škôlke učili, každý deň mu vysvetlím niečo nové na inú tému... Prichádzame domov zvyčajne 18:15, tam už veľa priestoru nie je, nachystáme spolu večeru, sprcha, knižka, ešte sa trochu porozpravame a okolo 19-19:30 je už v posteli. Potom už máme večer pre seba s manželom. Cez týždeň chodíme do postele o 22, zvyčajne o 22:30 už spíme. V týchto horúčavách nemôžem spať, čo je dôvod, prečo ešte čítam kobylu a píšem tento príspevok 😅 ale striedame sa s manželom. Pracujeme v rovnakej firme a máme pre deti súkromnú škôlku v budove, takže sa striedame a chodíme do roboty každý druhý deň, raz ja, raz on. Od septembra pribudnú krúžky, to budeme syna vyberať skôr, aby sme stíhali, takže jeden deň budeme musieť mať každý z nás kratší a na HO si nadrobime. Zároveň ten, čo je na HO strávi ten čas, čo by inak prekecal s kolegami pri dlhom obede alebo na káve svojimi zalubami, cvičením, nevyhnutnými úkonmi v domácnosti (naložiť práčku, vyložiť prádlo na sušiak, vyčistiť mačkám zachodiky, napustiť vodu do braavy a pustiť ju atď). A víkendy máme také, že každý druhý víkend je krpec u starých rodičov, takže má program s nimi a keď je doma, tak oba dni máme rodinný program, výlet, kultúru, návštevu a podobne. Keď sme s mužom sami, ideme na wellness, do kina, do divadla, na večeru. Proste na rande jeden deň a druhý deň nákup, ak je treba tak trochu poupratujeme a inak chill, či už doma alebo kúpalisko teraz v lete. Je to určite náročné skĺbiť, ale veď od toho su tí partneri dvaja, aby si pomohli, prestriedali sa, podieľali sa na chode domacnosti a rodiny rovným dielom atď. A že muž u teba vyžaduje :D no pri mne by rychlo dovyzadoval- co mu bráni v tom aby luxoval vo voľnom čase? Keby mi muž povedal, že chce mať vyžehlené veci, tak mu poviem, že doska je v skrini ak.bude hľadať (máme doma zehliacu dosku, za 6 rokov sme ju použili snáď 10x, aj to som prehnala), vyberáme si nekrcive materiály a dávame sušiť na vešiaky. Nesnaz sa podávať výkony ešte aj doma. Na to máš robotu. Doma sa máš cítiť dobre. Nie byť otrokom

keyla38
Odpoveď bola odstránená
nesvadbovo
25. júl 2022

tiez som nedavno natupila do prace, dve dievcata 5&3 roky. Po skolke ideme spravidla este niekam do parku, potom sa s muzim stretneme doma, este sme na terase, na ulici so susedmi, baby sa bicykluju, hraju v bazene. Ak mam chut, vtedy si idem zabehat, na korcule, alebo idem nieco uvarit (na 2 dni) a zatial je s nimi muz. Mam do tyzdna dva dni HO, to je velka pomoc. Vtedy vyriesim pranie.. Zehlim tak raz za mesiac, tym, ze mame susicku, vacsinu veci davam rovno do skrine. Vysava tu kazdy den roboticky vysavac a vecer umyjem podlahu parnym mopom + vycistim linku a kuchynsky stol - to stiham, kym baby pozeraju rozpravku a kym im ide muz citat rozpravku (to maju svoju rutinu). A kupelnu cistim, kym sa kupu. Zrkadla, umyvadlo, baterie, to je otazka par minut.. Akonahle su v posteliach, mame cas pre seba. Kniha, telka, cvicenie, spolocenske hry, len tak si sediet na terase, na co mame chut.. A ano, vikendy sme spravidla na vyletoch - ja to beriem tak, ze cim menej sme doma, tym menej neporiadku sa spravi 😄 Ale je pravda, ze tak raz do mesiaca ich posielam niekam samych na den a vtedy robim vacsie upratovanie… nemame tu vzdy dokonaly poriadok, pre mna je zaklad cista podlaha, linka, stoly, wc.. Dolezitejsie je pre mna, ze sa tu citime dobre a uprimne, radsej si s babami zahram pexeso, akoby som mala cistit savom spary v kupelni 😉

bluka2
25. júl 2022

Zvyčajne medzi 21-22 je môj čas, to už deti spia a môžem si odbehnúť do fitka dole v baraku. Chodím skoro každý deň. Inak pomáha to okrem resetu hlavy aj proti únave. Potom 22-24 ďalší čas pre seba, zvycajne sprcha a čítanie si niečoho do práce, čo ma baví alebo niečo iné.

2 deti, tiež jedno skoro 4 ročne, práca na plný úväzok, len nemám toho manžela, čo by vyžadoval somarinky 😂
A pamätám si, že nástup späť do roboty s 2 deťmi bol ťažší než s predtým s jedným.

Sa musíš rozhodnúť, buď čistota alebo život (ja popracem len tak, ako by sa to tvojmu mužovi asi nepáčilo, ale zas nemám tu žiadny humus) alebo teda tvoj muž to môže robiť, ak chce

bluka2
25. júl 2022

Práčky púšťam 2 len cez víkend. Cez týždeň na to nie je čas. Z tých 2 dní víkendu to máme zvyčajne takto: pol dňa tréning, pol dňa upratovanie & domácnosť, 1 den aktivity s kamarátmi alebo sami

snezienkaaa82
25. júl 2022

No ved pusti rozprávku a hneď mas čas pe seba. V škôlke má dieťa aktivity, mozog mu pracuje, tak nech si oddýchne aj dieťa.
Mňa tiež išlo poraziť, že som si neoddychla. Švagriná mi raz normálne vynadal, že či som sprostá stále upratovať, behať okolo deti atď. Ona si zvykne po robote hodinu pospať, prečítať knihu... Deckám pusti telku a nerieši.
Mala som vycitky, že sa malo venujem deťom, no aj my man e 0ravo na chvíľu pre seba

adkalu
25. júl 2022

V noci, žiaľ... Tak som fungovala na materskej a pokračujem po nástupe do prace. Mam dve deti, kým zalahnu je 21.00, tak riešim žehlenia a podobne, takisto ešte študujem a cez skúškové je to masaker, niekedy spím žalostne malo. Cez víkend o riadim záhradu a takisto vylety, bike atď. A to mi manžel pomaha🤷‍♀️

555petulka
25. júl 2022

Na materskej a rodičovskej sa ženy starajú (okrem dieťaťa) aj o domácnosť...potom nastúpia do práce , takže deti, práca, domácnosť..takto sa nedá fungovať podľa mňa...aspoň nie dlhodobo....muž príde z práce a má voľný čas...žena príde z práce a kolobeh povinností...že raz za čas navarí, je fajn, ale v domácnosti je viac práce ako len príležitostné varenie...rozdeľte si úlohy a každý bude mať aj čas na seba...ak mu nič nepovieš, niečo sa nezmení...je to tvoj život, ak chceš takto žiť, tak pohoda, tvoja vec 😉

bluka2
25. júl 2022

@snezienkaaa82 práveže telka je pre dieťa v tom veku všetko iné než oddych pre mozog

snezienkaaa82
25. júl 2022

@bluka2 keď pustíš kľudnú rozprávku, je to oddych. Naopak, ked pustíš niečo uvrestane, s rýchlou hudbou, kde sa rýchlo strieda obraz, mnoho postáv, mnoho zvukov, vtedy je to pre mozog pohroma.
Aj na fakulte nás to učili. Záleží od toho, čo rodič vyberie a, dovoli.

trilliardr
25. júl 2022

@autorka, ja som to takto mala, a ešte som bola vyčerpaná aj z toho, že som si privyrábala aj na materskej, už 3 mesiace po pôrode som robila z domu...skoncila som po pár rokoch s tetaniou. Taktiež to začínalo vyčerpaním,ale nehovorím, že je to váš prípad. No, zľavte zo svojich predstáv a na prvé miesto dajte seba. Takže si choďte ráno zabehať pred tým, než urobíte raňajky, dohodnite sa s mužom, aby ich urobil on, aspoň niektoré dni. Ja som začala ako prvé chodiť večer na cvičenie, muž vždy ostal doma s deťmi, taktiež nemáme príbuzných, ktorí by nám mohli/chceli takto pomôcť. Vždy som mu len oznámila, že idem cvičiť v konkrétne dni a hod.,ale nepýtala som sa ho, či áno či nie. Jednoducho to bola nutnosť. A naučila som sa byť aj sebecká. Totiž už som bola na tom tak, že som zaspavala počas dňa, keď som sa hrala s deťmi a večer som nevedela zaspať...okresala som upratovanie, rada som piekla, ale aj to som obmedzila. Keď som bola unavená, tak žiaľ, keď sa nedalo inak, deti ostali sa hrať samé a išla som do postele. Vecer začal uspávať v niektoré dni len tato sám,a takto pomaličky som si našla čas aj pre seba. Aj obyčajná horúca vaňa, dobrý film, či len caj s kamoškou, a budete sa cítiť lepšie.
Nemôžete utiahnuť všetko sama. Domácnosť a dieťa si musíte podelit na polovicu s mužom, ak chodíte obaja do prace. Možno ak máte spolu par korún naviac, tak si niekoho zaplatiť na žehlenie alebo také hlbšie upratovanie.

sundew
25. júl 2022

Pockat, pomaha s kuchyňou tak ze tam narobí bordel? Jednoznačne bo treba zapojiť viac do upratovania kedze vyžaduje čistotu.práčku naplniť a zapnúť moze aj on, popratat veci povysavat atd.zobrat maleho do parku atd

snezienkaaa82
25. júl 2022

@trilliardr aj ha som si uhnala tetanu. Keď deti spali ja hlúpa som upratovala, varila... Už nikdy viac. Schudla som na 50 kíl, slabá som bola, des.

smilingwoman
25. júl 2022

A kedy chodís spať? Ja som ranne vtáča. Keby si vstavala co i len o 7 00 pred synom, mas hodinu pre seba, najlepšie stráviť ju bez upratovania a bez mobilu. S kavickou, maskou, cvicenim alebo dobrými ranajkami. Ale zas samozrejme neist spat neskoro v noci. Tiez mam rada poriadok ale na materskej som niektoré veci vypustila, niektoré naopak pribudli. 🙂 A Tiez si myslím manzel by sa mohol viac zapojiť ci uz v domácnosti alebo vziat syna na ihrisko alebo von aspon ma hodku

klsmat
25. júl 2022

@snezienkaaa82 tiež som po 6 mes. po prvom pôrode schudla na šialených 45 kg (pri výške 172cm), lebo som všetko chcela stihnúť. Veľmi mi pomohlo zmierniť z nárokov a 1x týždenne si ísť zatancovať, vtedy dcéru strážil manžel. Vtedy sme bývali v byte a boli traja, teraz sme v dome, ktorý prerabame pomaly a máme záhradu, zvieratá, a 3 deti. Veľká výhoda je, ak sú deti aspoň 2. Vedia sa spolu prehrať kým rodičia niečo porobia v domácnosti / na záhrade. Samé dieťa sa nudi, najmä ak je spoločenské.

snezienkaaa82
25. júl 2022

@klsmat presne tak, dnes som mala na starosti aj synovca a je to na nezaplatenie, ak sa mnaju deti s kým pohrať. Dala som kaficko na záhrade, prečítala časopis a vôbec nna netrápilo, čo sa deje v dome. Deti sa hrali s legom, stíhali, lepili, kukali pesničky v telke a ja som vegetila. Zajtra pride zas. 😀

hilda08
25. júl 2022

Vyjadrím sa len k tomu behaniu..ja behám tak ze maly na bicykli a ja popri nom behám….vyberam trasy po rovine nech mame aj daku rychlost…malému sa to náramne paci a aj mna motivuje musim aj kednevladzem 😊 ako sa hovorí aj vlk sýty aj ovca cela😁

dager
25. júl 2022

🙏 ĎAKUJEM! teraz keď nezaspím pri malom, tak precitam aj rady. Zatiaľ len toľko, že KONEČNE VIEM, ŽE NIE SOM SAMA!!

pazdura
25. júl 2022

@pribinak čo nemám to mi nechýba 🤣🤣🤣

pazdura
25. júl 2022

Čo nemám to mi nechýba 😂😂😂

sintra
25. júl 2022

Cas na seba mam vtedy, ked si ho urobim. My sa s muzom napriklad striedame,kto uspava malu (3). Zehlime tiez striedavo, tak raz za tyzden. Upratujeme spolocne cez vikend. Nemame nikoho, kto by nam vzal malu, takze ked si chcem naprikladv klude pochodit obchody, poviem mu a je s nou on. Ja idem.

Strana
z2