icon

Kedy sa z človeka stáva snob?

26. máj 2025

kde je ta hranica medzi tym, ze mam rad pekne veci a tym, ze uz som zbytočne snob len kvoli okoliu Ked uz nejde len o kvalitu alebo vkus, ale o to, ukazat sa, porovnavat a dokazovat si nieco cez znacky, drahe dovolenky alebo insta fotky... poslednu dobu som z toho uplne v prdeli

Strana
z2
doriiis
26. máj 2025

Také to: raz za mesiac Taliansko a more musí byť.Veci z temu sú shity a ja NIKDY odtiaľ nič neobjednam,halušky s Bambinom sú len pre chudobných a ja NIKDY takéto do úst nedám.A podobne blaboly

mandinka
26. máj 2025

tá hranica je podľa mňa presne medzi tým robiť niečo pre seba, svoje potešenie s pocitom zadošťučinenia.... alebo to robím spôsobom ukazovania sa, toho spomínaného dokazovania , pre obdiv iných, prípadne závisť...

melanta
26. máj 2025

Chodím na dovolenky často, ale nikto z mojich známych nevidel nikdy jedinú fotku na FB či IG, pretože to s verejnosťou nezdieľam. Ak si kupujem topánky od Jimmyho a ozaj dobrú LV kabelku, nikto nevie, že sú to drahé topánky či kabelka. Ak by som si kúpila niečo od Balenciaga alebo vzorovanú kabelku od LV, tak áno, vedia to všetci. Ale také veci si nekupujem. Snobizmus je podľa google predstieraná vznešenosť. Ak kupuješ drahé veci, aby si ich ukazovala iným, tak áno, si snob. Ak si ich kupujem, lebo sa mi páčia a sú kvalitné, ale nikomu ich nedávam na obdiv, tak to za snobizmus nepovažujem.

melanta
26. máj 2025
@doriiis

Také to: raz za mesiac Taliansko a more musí byť.Veci z temu sú shity a ja NIKDY odtiaľ nič neobjednam,halušky s Bambinom sú len pre chudobných a ja NIKDY takéto do úst nedám.A podobne blaboly

@doriiis nemyslím, že je snobizmus, ak niekto povie, že nekupuje veci z Temu. Nekupovať veci z Temu, Ali a Shein je v poriadku, pretože tie veci sú nekvalitné a prostrediu to fakt neprospieva, že každý deň príde do Európy z Činy niekoľko ton lacného tovaru, ktorý vyrábajú deti za mzdu euro denne.

martinmmartin
26. máj 2025

Snob je podla mna ak tvoj dobry pocit pride iba ked vidis ze niekomu je horsie ako tebe

melanta
26. máj 2025
@mandinka

tá hranica je podľa mňa presne medzi tým robiť niečo pre seba, svoje potešenie s pocitom zadošťučinenia.... alebo to robím spôsobom ukazovania sa, toho spomínaného dokazovania , pre obdiv iných, prípadne závisť...

@mandinka ešte by som doplnila, že za mňa je snobizmus aj kupovanie fejkov. To je presne tá definícia snobimu - predstieraná vznešenosť. Nemám na to, ale chcem, aby videli, že mám Gucci kabelku, ja keď vlastne každý vidí, že to Gucci nie je.

melanta
26. máj 2025
@martinmmartin

Snob je podla mna ak tvoj dobry pocit pride iba ked vidis ze niekomu je horsie ako tebe

@martinmmartin to je podľa mňa debilizmus a hyenizmus 😉

doriiis
26. máj 2025
@melanta

@doriiis nemyslím, že je snobizmus, ak niekto povie, že nekupuje veci z Temu. Nekupovať veci z Temu, Ali a Shein je v poriadku, pretože tie veci sú nekvalitné a prostrediu to fakt neprospieva, že každý deň príde do Európy z Činy niekoľko ton lacného tovaru, ktorý vyrábajú deti za mzdu euro denne.

@melanta ....poviem to inak.Snobizmus je pre mňa,keď niekto vyvysuje svoje správanie a ciny nad správanie a ciny iných.Kazdemu je u prdele,že nekupujes veci z Číny,keď každú chvíľu sadas do lietadla a cestuješ za oddychom od tvojho strašne ťažkého života.Ekologicka stopa a dopad na životné prostredie je po tebe také isté devastujúce ako po balíkoch z Číny.Nemyslim konkrétne teba.
Aj aj tu značkovú kabelku a topánočky vyrábajú otroci z tretích krajín za pár supov.

larinka552
26. máj 2025
@melanta

@melanta presne tie veci maju nulovu hodnotu (casto aj kvalitu) a vyrabaju sa v chudobnych krajinach za neludskych podmienok
Podla mna Mojsejovci boli svojho casu zivym prikladom snobizmu 🤭😁

martinmmartin
26. máj 2025
@melanta

@martinmmartin to je podľa mňa debilizmus a hyenizmus 😉

@melanta Je to skor o tom ze naozaj bohaty ludia su proste happy a ani ich nenapadne riesit nic podobne, ak im chuti bambino tak si daju bambino, ak im chuti kaviar daju si ten. A nikto sa to nedozvie
Snobizmus je neustale porovnavanie kazdej sekundy tvojho zovota ze "co na to povie niekto" a rozhodovat sa podla toho plus oznamovat kazdemu ze ako sa rozhodujes nahlas

jeennyv
26. máj 2025

Ak si moze clovek dovolit a kupuje si to pre seba svoje potesenie ok, ze ho to “naplna”,ale snob pre mna bola moja znama, kym ju zivot nevytrestal kus, ona sa dokazala chvalit, ze za 200-300e kupila cistiace prostriedky domov a len znacky a vsetko s blbosti pritom vkus ziadny…dovolenky, aby mohla povedat…podla mna je snobizmus ked niekomu predhadzujes, ze ty na to mas aj ked nie vsetko drahe je super…a druhy je nic

jeennyv
26. máj 2025
@martinmmartin

@melanta Je to skor o tom ze naozaj bohaty ludia su proste happy a ani ich nenapadne riesit nic podobne, ak im chuti bambino tak si daju bambino, ak im chuti kaviar daju si ten. A nikto sa to nedozvie
Snobizmus je neustale porovnavanie kazdej sekundy tvojho zovota ze "co na to povie niekto" a rozhodovat sa podla toho plus oznamovat kazdemu ze ako sa rozhodujes nahlas

@martinmmartin suhlas ludia, kt maju skutocne peniazky to neukazuju…ani o tom nevies a ani by si nepovedal

domkakvet
26. máj 2025

Na co to vobec riesis, nech si kazdy robi to co ho naplna, ak si niekto dava fotky v znackovych veciach a fotky z dovoleniek a robi ho to stastnym, tak nech to robi nadalej, ak niekto kupuje neznackove veci, lebo si na tom nepotrpi, tak tiez nech to robi nadalej. Ak ma niekto rad halusky s bryndzou, tak dobru chut a ak ma niekto rad halusky so syrokremom, tak tiez dobru chut a ak ich niekto nema rad a musi ich jest, lebo nema peniaze na bryndzu, tak isto jeho zivot a nikoho do toho nic nie je, mozno ma radost s inych veci.

deedol
26. máj 2025
@melanta

@melanta presne tak, na dovolenku sice kazdy mesiac nechodime, ale z temu ani shein nenakupujem kvoli eko aspektu, zdravotnej nezavadnosti (a ciastocne aj pracovnym podmienkam, ale to je problem aj pri inych znackach) a halusky s bambinom tiez nezjem, lebo proste nejem nezdrave tavene syry, ale halusky s bryndzou a smotanou su pre mna uplne ok. som preto snob? nemyslim. nevlastnim drahe znacky a na ig mam dokopy asi 25 ludi (rodinu a najblizsie kamosky) a skoro nic tam nedavam.

autorka, ak do toho padas a uvedomujes si to, tak to vedome zastav. nesleduj tolko fb a ig a neprispievaj tam. uvidis, ci pomoze.

melanta
26. máj 2025
@martinmmartin

@martinmmartin pozri, ja idem aj na drahý steak, aj na langoš na Draždiak. Ale vždy ma pobaví, keď vidím okolo seba za stolom ľudí, ktorí si to jedlo fotia, či už ten steak alebo langoš, lebo musia sa s tým podeliť na sociálnych sieťach. Niekedy si pripadám, že sme s mužom ako z inej planéty, keď ideme von jesť či na kávu a niekedy sme snáď jediný, kto nemá na stole mobil. Je to smutná realita, koľko ľudí dnes žije nie pre seba, ale pre iných.

mirka0677
26. máj 2025

veď si si na to asi aj odpovedala. Keď si dopriavaš príjemné a pekné ale drahé veci nie kvôli tomu, že ťa to poteší ale kvôli tomu, aby si sa predviedla pred okolím a poteší ťa až ten obdiv okolia. A súčasne pohŕdaš ľuďmi, ktorí si tie drahé veci nemôžu alebo nechcú dopriať a považuješ sa kvôli tomu za niečo viac ako oni.

ciernysokol
26. máj 2025

Problem je aj ten, ze ludi trapi, co maju alebo robia ini. Keby im to bolo jedno, snobi a plackove by nemali obecenstvo.

muchotrafka298
26. máj 2025

Pre mna je snob niekto, komu nie je nic dobre, lebo on ma na lepsie a ma peniaze, ktore aj okato ukazuje. Dovolenky, oblecenie, proste len aby to bolo najlepsie a kazdy to videl.

martinmmartin
26. máj 2025
@melanta

@martinmmartin pozri, ja idem aj na drahý steak, aj na langoš na Draždiak. Ale vždy ma pobaví, keď vidím okolo seba za stolom ľudí, ktorí si to jedlo fotia, či už ten steak alebo langoš, lebo musia sa s tým podeliť na sociálnych sieťach. Niekedy si pripadám, že sme s mužom ako z inej planéty, keď ideme von jesť či na kávu a niekedy sme snáď jediný, kto nemá na stole mobil. Je to smutná realita, koľko ľudí dnes žije nie pre seba, ale pre iných.

@melanta To nebude podla mna snobizmus to je FOMO (fear of missing out) s tym langosom , nech si fotia co mna po tom.
Inak suhlasim

lenka.25
26. máj 2025

No ak si to ty , čo si oblečie iba CK a šetrí na 100€ kabelku tejto “značky “, tak ty nie si snob , si iba nevyzreté decko a máš mylnu predstavu o kvalitných s drahých veciach .

minenkaa
26. máj 2025

Ja som mala kolegyňu -podriadenú a ta teda bola snob aj keď nechodila na dovolenky a ani sa neobliekala značkovo ,nemala na to ,ale ta si teda o sebe myslela ,že je pomaly anglicka kráľovná

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
buberova
26. máj 2025

Myslím že sa to aj prejavuje v pohľade na "chudobnejších".. snob ich podľa mňa neberie za nič alebo sa na nich pozerá veľmi zvrchu

atinkaa
26. máj 2025

Uplne si nie som ista, ci sa pytas na seba, ako to rozpoznas, ze uz si v tom...😀 a je z teba snob...alebo je to taka ta recnicka otazka pre kona.

Ak sa pytas na seba, tak uz prva neistota, sebareflexia o tom, svedci, ze si v snobarne naplno a je prima, ze sa vies zastavit, pokukat okolo a pytat sa samej seba, ci je to pre teba ok, ci je to pre tvoje okolie ok a ci si to este stale ty.
Teda uz ked si sa opytala, uz si podla mna aspon jednou nozkou tam. Ale pytas sa a tak vies z toho aj vyskocit🙂

A ak je to recnicka, tak ja myslim, ze je to klasika slovenska, este obvykle aj ina, ze hram sa jak nic len pohodka, jak len chodim po tych dovolenkach a jak sa mam len super fajn....potom sa zapocuvas do rozhovorov takych ludi, jak vazne riesia ze menucko netusim kde uz nestoji 5 eur a zistis, ze dovolenka je sice fajn, ale nie je to vsetko. Teda u nas rozhodne nie je vsetko zlato, co sa blysti a pre insta a FB to plati o to viac.
A ak niekto je taky, ze nevie co s peniazmi a kam ich uz ma rvat...tak neviem, ci to su tie znacky a snobarstvo o ktorom pises. Myslim, ze u nas je tych ludi len par a ty ostatni su iba akoze aj v tomto 😀 o to je vacsia sranda to obcas sledovat, ci uz v telke, online alebo aj nazivo ak sa da.

mandzula
26. máj 2025
@tanapeta
Odpoveď bola zmazaná

@tanapeta a neskusila si sa zamysliet nad tym, ze ti fotiaci sa ludia mozno letia prvykrat, cely rok, a mozno aj zivot, setrili na letecku dovolenku? Ked sme s dcerou leteli prvykrat, bol to pre nas obrovsky zazitok, a veru sme sa aj odfotili, aby sme zachytili emociu. Snobizmus je u nas presna 0. Jasne, ze ked niekto leti 156-krat, je to pre neho ako cesta elektrickou. Skus sa nad tym zamysliet aj takto, predtym nez pojdes do tych kolien.

autor
26. máj 2025

Asi to naozaj bolo o tom, ze som sa zacala pytat sam seba, ci este robim veci pre seba alebo uz len pre to, co to povie okolie. Nie som typ co si kupi kabelku aby ju polozil na stol v kaviarni, ale zistujem, ze som sa sam seba pytala, „je toto dost dobre?“, aj ked by mi to inak uplne stacilo. A to uz nie je len o vkuse. Zaujala ma aj veta, ze ozaj bohaty clovek o tom nahlas nerozprava. Moze byt, aj ked zas netreba mat pocit viny za to, ze si niekto nieco dopraje. Len si musim sama so sebou vyjasnit pre koho a preco to robim.

mane01
26. máj 2025

No, neviem, ale podla mna je na Slovensku viac malomeštiactva ako snobizmu 😂

rejon21
26. máj 2025

Po navrate na slovensko mam pocit, ze snob je, alebo chce byt skoro kazdy. Ta drzost a nevychovanost, co z ludi doslova srsi, to sa neda ani opisat. Kazdy je milionar, alebo chce byt, ma nejakeho Hilfigera na pleci a uz je majster sveta- a to nejdem rozoberat vobec auta, lebo staci stara audina alebo bmw a novy Rocky Balboa zmiesany s Hamiltonom je na svete. Ludom chyba pokora a to hovorim uplne vazne. Nevazime si nic a nikoho. Tak som sa tu tesila, ale teraz mam pocit, ze slovaci su vzdy pripraveny a boj a bitku viac, ako na pekny a prijemny den. Takto by som zakoncila temu- kocky uzivajte si, kupte si co len chcete_-znackove neznackove, to je uuuuplne jedno ak vam to urobi radost a lepsi den, ale neznizujte sa byt nieco viac ako vsetci ostatni, to fakt nema zmysel. A aj o tom je snobizmus. Ked mas naviac- tes sa a bud stastny. Ked nemas, kup lacnejsie a raz to pride.

zmrzlinka2021
26. máj 2025
@doriiis

@doriiis
Temu, shein a podobne weby je podpora ludskeho otroctva, a nakup produktov, ktore realne neprechadzaju ziadnou kontrolou, cize asi vies co to znamena.
Ludom,ktorym len trosku zalezi na ich zdravi, na urcitych hodnotach, ani nenapadne z tade kupovat veci.

zmrzlinka2021
26. máj 2025

Autorka,

za mna neviem definovat snobizmus.

ale pre mna to je napr. aj to, ked viem, ze niekto ma pomaly "4 ľudové", robí prácu za minimálku ale tričko s velkým nápisom puma a hlavne všetko sa snazí mať s mega nápismi akoze znaciek.

A celkovo sa snazi prezentovat "vecami", tym, co je vidno, nie tym, co nie je vidno, napr. talent, kvalitne vzdelanie, dobre knihy... lebo tym svoju komunitu velmi neohuri.

Z popularnej ekonomie je fajn jeden clanok - preco cernosi nosia zlaté retaze.
Tam je to pekne vysvetlene

Strana
z2