Klávesnica na notebooku prestala reagovať
Dobrý večer. Nestretli ste sa s tým, že by vám klávesnica na notebooku prestala náhle fungovať ? Skúsila som všetko. Ide iba myš. Sú tu nejake žienky, ktoré by mi vedeli s tým pomôcť?
Ja som si raz omylom zamkla klávesnicu cez touchpad - v ľavom hornom rohu som prešla po takej malej boduje, ktorá zostala svietiť. Našťastie mi kolega povedal, že treba presne cez ten bod prejsť ešte raz a odomkla sa.
Vlákno je staršie a časť odpovedí je zmazaná, tak to sem doplním kompletne - ľudia sem chodia z Googlu s presne týmto problémom a vo väčšine prípadov to nie je dôvod kupovať nový počítač. Postup, ktorým sa to dá zúžiť za pár minút: 1) Pripoj USB klávesnicu. Ak externá funguje, notebook je v poriadku a problém je len v internej klávesnici alebo v ovládači - a dovtedy máš aspoň funkčný počítač. 2) Vyskúšaj klávesnicu v BIOSe. Notebook vypni a pri zapínaní drž F2 (pri Aceri). Ak sa do BIOSu dostaneš a šípky v ňom fungujú, klávesnica je fyzicky v poriadku a ide o Windows - vtedy pomôže Správca zariadení, pravým tlačidlom na klávesnicu, Odinštalovať zariadenie a reštart. Windows si ovládač nainštaluje sám. Ak v BIOSe klávesnica nereaguje, je to hardvér. 3) Skontroluj Filtrovanie klávesov v Nastavenia - Zjednodušenie ovládania - Klávesnica. Zapne sa omylom podržaním pravého Shiftu a klávesnica potom reaguje s oneskorením alebo vôbec. Ak to vyjde na hardvér, sú dve typické príčiny: uvoľnený plochý kábel klávesnice v konektore na doske (stane sa po prenášaní alebo páde) alebo vyliata tekutina. Prvé je lacná oprava - technik zloží spodný kryt a konektor zacvakne späť. Výmena celej klávesnice pri lacnejších modeloch typu Aspire 3 vychádza orientačne v desiatkach eur aj s prácou, čo je pri notebooku, ktorý inak funguje, výrazne menej ako nový. Nechaj si to naceniť vopred - napr. iguru.sk opravuje všetky značky Windows notebookov a zariadenie sa dá poslať kuriérom, ak nemáš servis v okolí, podobne fungujú aj FixServis alebo PCexpres. Čo neodporúčam: rozoberať klávesnicu doma podľa videa. Pásik ku konektoru je krehký a keď sa zlomí, oprava sa predraží.