icon

Kolegyňa nesplachuje wc, riad umýva raz za týždeň, podlahu zmýva raz do mesiaca

rybka48
15. júl 2022

Dnes sme mali v praci diskusiu ohľadom spotreby a vyúčtovania vody.A kolegyna povedala že ona nesplachuje WC po malej potrebe, býva sama takže nikto iný jej tam nechodí, že záchod splachne 2-3x za deň, riad umyva raz za týždeň alebo raz za dva tyzdne, umyvacku riadu nema takže ten riad umyje naraz ručne,podlahu zmyva raz za mesiac, sprchuje sa v praci dennodenne. Neviem ale pride mi to až prilis, že tak šetrí s vodou, aj ked je pravda že každý rok má na vode aj 250-300€ preplatok

Strana
z3
marca12
16. júl 2022

@rybka48 poznam ludi,ktori nesplachuju po malej potrebe. To este beriem. Umyvat podlahu raz za mesiac to je tiez v pohode. Ked je sama,nema jej kto narobit bordel. Riad by sa mi nechcelo tyzden skladovat v dreze a potom ho naraz umyvat. Ale je to pekne ako sa stavia k setreniu vodou.

mikadooo
16. júl 2022

@rybka48 podľa mňa jej vec. Ale asi chápeš, prečo je sama...

akvi
16. júl 2022

Mne príde viac choré to, že všetci v "civilizovanom" svete splachuju hektolitre pitnej vody len tak do kanála. Toto myslenie tento "civilizovany" svet privedie nepochybne do záhuby. A ešte sa ľudia budú čudovať, že čo také zlé spravili.

lalenka33
16. júl 2022

@tncka keď pracuje, tak asi má stravné lístky za ktoré si ten obed objedná, ked je v práci, doma potrebuje na víkend 2 obedy, to ju určite lacnejšie vijde donáška ako variť doma pre seba samú a možno sa stravuje u rodičov, poznám xy ľudí, ktorí šetria vodu, elektriku, ale normálne chodia do reštiky, na dovolenky, do kina. Niekto proste šetrí preto, aby nemal nedoplatok a nemusel sa báť otvoriť vyúčtovanie, ako to tu xy krat ženy riešili.

zuzinapipina
16. júl 2022

@rybka48 tak ja napíšem, že tiež sa snažíme šetriť vodu. Ide sa vycikat syn a potom hneď ja a spláchneme naraz. Zachod cisitm každý deň,som nato citliva. Avšak ked sa nad tým vážne zamyslím, uvedomujes si, že splachujeme pitnou vodou? Pitnou vodou!
Vies si predstaviť, kolko pitnej vody denne splachnes?
A takto nefungujeme len my so synom, aj moji rodica sa to tak naučili, ked treba na malu,idu vzdy po sebe a nasledne raz splachnu. Aj kamoska to tak robi a to maju tri deti. Aj ďalší známy a ďalší.
Žijeme dosť v komfortnej dobe si myslim, a nie som žiadna hnusacka, dosť dbam na hygienu, ale snazim sa setrit vodu ako sa da. Nie z finančných dôvodov, ale pre celý svet. Aby ked raz budeme starí, mali sme vôbec čo piť. A mozes mi veriť, že to posledné na svete ta asi bude trápiť,ci budeš mať cim po kazdom vycikani spláchnuť.
Inak ma zaráža, ako veľmi musis mat nudny život, ked mas potrebu rozoberať navyky tvojej kolegyne na koniku. Co si si tym chcela akože dokázať? Ze si lepšia, lebo to robis tak? A chcela si počuť,ze ano ty to robis spravne a tvoja kolegyna je humusacka? Ci co?
Dufam,ze ti to pekne nadstavilo zrkadlo a urovnas si priority. Pekný večer 😉

sonia_wiener
16. júl 2022

Niektorí ľudia nemajú doma ani splachovacie wc a niektorí ani pitnú vodu. Musia ju kupovať v obchodoch, príp. Im ju vozí cisterna a to nehovorím o krajinách tretieho sveta, na Slovensku je toto v mnohých dedinách realita. Nevidím na tom nič zlé, ak splachuje, umýva riad a podlahu priebežne. Je to jej vec. Podľa mna sa strašne vodou plytva a málokto si uvedomuje, ze na svet neprichadza žiadna nová voda. Všetok dážď co prší je voda vyparena z jazier, riek...., ktoré sa nachádzajú na zemi. Takže sa môžeme len modliť, aby naše pra pra pra pra pravnucata vôbec poznali solachovacie wc

akvi
17. júl 2022

@sonia_wiener modliť sa môžeme, aby naše prapravnucata neboli natoľko blbé, ako sme my a prestali splachovat WC pitnou vodou. Existuje už teraz xy spôsobov, ako naložiť s ľudskými exkrementmi bez zaťažovania životného prostredia.

petronela1985
17. júl 2022

@rybka48 tiež mám taku podobnu kamarátku, ešte väčší extrém by som povedala. Umývačku riadu síce má, ale ako ju ona dokáže napraskat, tam fakt je využitý každý milimeter na riad. S tým splachovanim to majú tak detto. Splachuju iba po veľkej potrebe... Čo ma však najviac zarazilo, to mlieko, z ktorého robila puding, palacinky a spol - materské. Keď sme boli naposledy u nich, tak síce pijeme s manželom kávu s mliekom, ale takú odvahu sme veru nemali, neverili sme, že ma aj iné mlieko doma 😆 fakt reálne veci, od oblečenia a topánok dedenych naprieč celou rodinou, cez nákup pečiva po určitej hodine v potravinách (50 percent zľava), proste tu by som to písala pol dňa. Myslela som, že sa to zlepší, keď budú mať deti a veru, ani nie. Podľa nej žijú ekologicky. My už sme si na tieto excesy zvykli, manželia si rozumejú, my dve si rozumieme. Keď dôjde na niečo také téma, tak vieme - ekológia ☝️

petronela1985
17. júl 2022

@rybka48 Ešte spomeniem moju druhu podobnú známu, raz boli u nás, deti fascinovane nejakou rozprávkou, ani nedýchali. Ja, že fíha, ako ich to chytilo. A že no lebo oni nemajú digitálnu televíziu, majú pár základných programov, potom mi ešte zadrela, že to len my mamonari máme Digi a ešte aj Netflix 😅 reku, ok. Viac u nás neboli 😂

sisaka
17. júl 2022

Ja som v šoku, koľkí ľudia sú Ok s nesplachovanim po malej potrebe 🤢 Až mi žalúdok otočilo takto zrána. Neviem si predstaviť, ako vyzerajú neumyté riady po 2 týždňoch, ale viem si predstaviť ten smrad, keď sa v záchode cely deň zbierajú štanky 🤮 Koľko centov tým ušetrite? Radšej si od huby odtrhnem ako čakať, kým sa cela rodina vyčura a potom spláchnuť. Fuj, na dnes mi stačilo

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
akvi
17. júl 2022

@vlcik1 mne to napríklad vôbec nepríde ako niečo zlé. Moč ak je človek zdravý, tak naozaj za pár hodín smrdieť nebude, to by musela nesplachovat niekolko dní. My máme na chalupe kompostovacie WC a nič nesmrdi, ak sa poriadne zasype. Myslím si, že ľudia časom budú musieť vyjsť z komfortnej zóny a exkrementy riešiť inak, ako splachovanim pitnou vodou. Vo Švédsku je napríklad úplne normálne, že ľudia majú separacne toalety, moč sa riedi a vylieva ako hnojivo na lúky a tuhé sa kompostuje. My sme si napojili WC na úžitkovú vodu a ak by som stavala ďalší dom, idem určite do kompostovacieho WC. Je mi jasné, že niektorí by asi skolabovali, ak by mali akokoľvek riešiť svoje h...a. Ale skôr či neskôr to bude nutnosť. Príliš sme si zvykli, že bordel po nás niekde "mizne". Či už exkrementy, ale aj klasický odpad, hodíme do kontajnera a nezaujíma nás, kde, kto, ako ho zlikviduje. Preto sa ľudia ani nesnažia redukovať spotrebu, lebo nevidia problém. Vidím aj tu v tejto debate, že kde asi sme myslením. A samozrejme chápem, nemyslím to v zlom. Takto sme boli vychovaní.

zuzki1
17. júl 2022

Pripomína mi to moju babku z dediny , dlho mali len latrinu a keď im záchod dorobili splachovala dažďovou vodou pekne zo suda z dvora vo vedierku si doniesla . Riady síce každý deň ale pekne v lavorikoch dvoch , v jednom umyla nahrubo a v druhom oplachla načisto.
Kúpeľ iba spongiou a rýchlo sa oplachnut .
Dozila sa vysokého veku . šetriť sa dá este viac ako vidíš na kolegyni 🤷‍♀️
ja by som takýto štandard nedodrziavala keby nie som donútená (našťastie nie som), ale kazdy mame iné potreby , tak zbytočne nerieš

sisaka
17. júl 2022

@vlcik1 aj keby pila litre vody, moč je sterilný keď z teba vyjde von, akonáhle ho necháš niekde “sediet” začne zapáchať. Akože keď niekto býva sám, tak sa môže zmeniť na prasa?
Nevadí jej vlastný smrad? Super, ale tváriť sa, že to je v pohode? No asi som fakt divná. Osobne radšej budem do smrti chodiť na latrinu, ako mať doma vo WC načurané cely deň a tváriť sa ako je to super.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
sinusoida
18. júl 2022

@rybka48 Opíš si seba, ako robíš určité veci a potom pochopíš, prečo ti niektorí píšu o tom, že by si ju tu nemala preberať.

Strana
z3