icon

Kolektívna vina

kittykat22
14. okt 2022

Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?

judar
14. okt 2022

Jaaaj tak tebe sa zjavne nepaci ze tvoje poslusne dieta je zatiahnute do motta jeden za vsetkych vsetci za jedneho ze ano 🤦...ja som zazila casy ked neposluesne deti boli predvolane pred tabulu a dostali po ritach aj paprcach s palicu, zazila som aj ked spoluziaci smykli dole schodami uviazany plny sacek s vodou rovno ucitelovi do xichtu ze nam to vsetkych spocital krikom a okamzitou pisomkou ...a vacsina tych co nic nespravila to tych darebakom spocitala kvoli pokazenym priemerom z tej pisomky......🤦 Hadam necakas ze pri 30tich detoch bude mat tvoje "poslusne" dieta kolektivnu vynimku

kittykat22
autor
14. okt 2022

@panelacikova tak som si ista, ze sa to deje a stazuju sa aj ine deti. Ale nikto moc nema kapacitu na riesenie. Ja jej napisem email, ze by bolo lepsie, keby problemy s detmi riesila s ich rodicmi a netrestala zvysok triedy. Aj tak to nefunguje. Napisem jej aj pravdu v tom, ze ta nenavist a zlost sa otaca voci nej, nie voci detom ktore zlostia. Myslim, ze s tym vobec nepocitala.

Ja som zatial nic neriesila - vidim ze je mlada, vidim ze nezvlada situaciu. Ale cakala som co bude. Ako to bude riesit, ako sa k tomu postavi a ci ked sa veci usadia - prvy mesiac je narocny tak sa situacia zlepsi. Ale nielen ze sa situacia nezlepsila - ide sa dalej do extremov a trety na dennom poriadku.

beatrixx1525
14. okt 2022

Inak @kittykat22 ja by som tiež na učiteľkinom mieste volila iné metódy výchovy, aj prevenciu pred ďalším takýmto správaním by som riešila inak, aby sme sa chápali tiež nemám rada ak trpí za chyby druhých nevinný. avšak nie je v mojej réžii do tohto danej učiteľke kecať, ona má svojich nadriadených ktorí v ňu vložili dôveru a ja môžem maximálne vyjadriť svoj názor na vec. To som urobila, a ak ani z privilegovaného fleku učiteľky si ja nedovolím kecať kolegyni do toho ako má robiť svoju robotu, fakt nie je na mieste aby to robil rodič ktorý do tej práce nevidí. Z tejto diskusie ti vzíde asi toľko že sme si tu zanadávali, buď jedným alebo druhým smerom a to je tak celé.

mandzula
14. okt 2022

@beatrixx1525 este k tomu kecaniu do faku ucitelke... porovnam to s kecanim do fachu napriklad lekarovi. Ak clovek nie je spokojny s tym, ako lekar postupuje, moze sa stazovat na UDZS, kedze mohlo byt nespravnym postupom lekara ovplyvnene jeho zdravie. Rovnako moze nespokojny rodic "kecat" do fachu ucitelovi, ak citi, ze je nespravodlivo trestane jeho dieta. Tak isto je mozne stazovat sa napriklad na postup statnych uradnikov atd., proste kdekolvek, ak mame pocit, ze boli porusene nase prava.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@beatrixx1525 ucitelka je ROK po skole. Je uplne mimo. Vlozit doveru??? To si robis srandu. Mali jej dat asistentku a nie jej strelit najvacsiu triedu z celej skoly a nechat ju tam samu. Mali jej dat asistentku alebo menej hodin a nie jej hodit na hlavu cele triednictvo. Oni jej nedali doveru, oni sa na nu doslova vys....

mandzula
14. okt 2022

@kittykat22 asi si nepochopila, k comu pisem. K tomu, ze ti niekto pisal, ze to mas riesit s rodicmi deti, ktore neposluchaju. Pisala som, ze nemas dovod riesit spravanie tych deti v skole s rodicmi, lebo tam je za ich spravanie zodovedna a platena ucitelka.

beatrixx1525
14. okt 2022

@kittykat22 ale ty všetko vieš najlepšie ako kto mal čo robiť a ako kto čo robí zle a najhoršie a vlastne len ty vieš všetko naj naj naj... Načo si sa potom tu ostatných pýtala keď aj tak vieš riešenie a všetok správny postup v tejto neriešiteľnej situácii? Tak choď rovno za učiteľkou všetko jej nadiktuj ako má robiť a nemusela si zakladať diskusiu... Človek sa tu s tebou snaží slušne pekne a ty furt len svoje. Hrach o stenu....

beatrixx1525
14. okt 2022

Ma ešte napadlo či autorka nie je aj majiteľkou tej minulej diskusie o učiteľke a rume lebo tiež si veľmi podobne ide svoje dookola 😃

mandzula
14. okt 2022

@beatrixx1525 asi sme sa nepochopili, pisem o tom, ze rodic nema co riesit s rodicmi tych deti, co v skole neposluchaju, v skole to ma riesit za to zodpovedna a platena ucitelka.

panelacikova
14. okt 2022

@beatrixx1525 len asi ťažko s ňou bude riešiť veci nadriadený, keď možno ona sama netuší, že takto by to robiť nemala... čiže ako som písala už
@kittykat22 asi by bolo najlepšie osobne sa stretnúť s učiteľkou, povedať jej svoj názor a slušne ju požiadať, aby veci riešila inak a hlavne, aby deťom nehovorila, že si s ňou hovorila práve ty (už som písala, prečo). ak nezaberie a bude to pokračovať, napísať sťažnosť vedeniu, kde uvedieš fakty ako aj to, že si sa s triednou už aj stretla, ale situácia sa nemení. no a uvidíš. ak nepomôže, už tu ktosi písal - zriaďovateľ, inšpekcia, atď...

deti95060810
14. okt 2022

@stanulienkat zle si porozumela... učiteľke som nepovedala nič, skôr ľutujem že som to neriešila s riaditeľom...

kittykat22
autor
14. okt 2022

@judar To, co si opisala, tak za to dnes by ucitel skoncil v sekunde. To boli neprijatelne praktiky - vdaka bohu je to za nami.

panelacikova
14. okt 2022

@mandzula ale veď všetci dobre vieme, že tak, ako máme aj učiteľov niektorých neschopných, máme aj lekárov niektorých neschopných.... ja som na moje veľké šťastie si dovolila pred cca 8-9 rokmi kecať jednému do fachu a možno som si tým zachránila život. lebo to bol obmedzený debil, ktorý nevedel riešiť môj zdravotný stav, tak ma posielal na psychiatriu. napokon šlo o diagnózu, ktorá sa dala celkom dobre zaliečiť (hoci to bolo na véééééľmi dlho) a som tu a žijem. keby som to nechala na neho, no bohvie, zrejme by som buď už voňala fialky alebo by som skončila napokon v blázinci, o ktorom ma ten cvok presviedčal, že tam patrím 🙄

panelacikova
14. okt 2022

@mandzula ale súhlasím s tým, že s rodičmi detí to musí riešiť učiteľka, nie autorka. autorka tým nedosiahne nič....

kittykat22
autor
14. okt 2022

@panelacikova uz som napisala email, ze s nou chcem hovorit. Neviem ako to mam ponat cez email, je to velmi kompexne. Ja jej nechcem zle, ale toto co robi nie je dobre riesenie. Moj syn povedal otvorene ze ju nenavidi - a ze nie je sam. Musim si napisat par bodov co jej poviem. Ale ona vsetko co sme po nej chceli na zdruzeni neguje. Ak bude k synovi zla alebo bude robit rososo tak pojdem za riaditelkov. Nemoze terorizovat deti - ved to nie je normalne. Nech si to riesi s rodicmi. Moc diky za prispevok.

mandzula
14. okt 2022

@panelacikova presne o tomto pisem, nechajme si vsetci skakat po hlavach "fajchmanmi" a len na nich zbozne hladme.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@panelacikova ja nebudem behat za rodicmi inych deti. To nie je moja vec a pride mi to absolutne drze a invazivne. To ma ani nikdy nenapadlo. Mamicky chlapcov osobne poznam, mam na nich cisla ale nebudem im volat ani pisat. To nie je moja vec. A je mi jedno ktore su to deti - kolektivna vina nie je riesenie.

panelacikova
14. okt 2022

@kittykat22 neviem, či je dobré písať, že sa syn takto vyjadril. ako som spomínala vyššie, volila by som osobné stretnutie, ak na ňu nemáš kontakt, zájsť do školy, vyhľadať ju a poprosiť o nejaký termín, ak by práve nemala čas... a slušne jej vysvetliť, že toto nie je vhodné, že niektoré "nevinné" deti nemajú čas na wc alebo desiatu, lebo ona trestá všetkých a proste skúsiť jej to vysvetliť. možno len fakt nevie, čo s tým, bohvie. akože tá, čo som o nej písala, že mala dcéru na starosti, keby som za ňou šla, tak by si asi dala povedať a už by to viac nerobila. ale ja som to nechala tak, lebo keď sa to stupňovalo, do konca šk.roku boli asi 2 mesiace a potom som vedela, že dávam dcéru preč (z iných dôvodov).

@mandzula priznávam, že keďže som ti adresovala 2 príspevky po sebe, netuším, ako si myslela túto poslednú poznámku 🙂

mandzula
14. okt 2022

@panelacikova chapem, zrejme si sa stratila v tom kvante odpovedi.😀 to bolo k tym lekarom a ucitelom, ze si nimi nemame nechat skakat po hlave.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@panelacikova mozem ti napisat IP? Rada by som to formulovala nejako jemne a s citom. Nechcem ju vytocit ani nic. ALe toto spravanie co predvadza je idiotske.

panelacikova
14. okt 2022

@mandzula jáj, no to áno. situácie treba riešiť. slušne, ale asertívne.

panelacikova
14. okt 2022

@kittykat22 môžeš mi poslať prípadný text, ktorý sformuluješ a ak budem mať pocit, že je tam niečo cez, napíšem ti. rozhodne ti však nechcem ja radiť alebo písať text z mojej hlavy, lebo ja danú situáciu nevidím a vnímam ju len cez túto tvoju diskusiu

vevesh
14. okt 2022

@kittykat22 ano, poznam👿👿👿👿 nielen, ze je to neefektivne, ale skodci si z toho s prepacenim prdel robia a normalne deti na to doplacaju. A ano, dieta mi chodilo domov hladne, lebo takto nemali narok na ani jednu prestavku, ergo nemohlo sa najest. Riaditel s takymto postupom suhlasil, lebo ze " si nevedeli dat s detmi rady"🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴

panelacikova
14. okt 2022

@vevesh 🙄😠

lilke
14. okt 2022

@kittykat22 tvoj syn nenávidí učiteľku. Len preto, že aj ty ho v tom podporujes... Rodičov výkukov poznáš, ale alibisticky im nič nepovieš. Veď učiteľka! Ale mnohokrát práve tlak iných rodičov pomôže, učiteľa mnohokrát nerešpektujú - viď seba samú. A áno, aj kolektívna vina je jeden z fungujucich spôsobov, ale v triede, ktorá je dobrým kolektívom a problémoví nie sú autority.
@panelacikova som kolegyňa, a prišlo mi ľúto, že si niekoľkokrát zopakovala: "hlúpa učiteľka". Keď už, neskúsená, hľadajúca. Mám taktiež skúsenosti, vyviedla som zopár tried. Na začiatku na slučku, na konci sa všetci kolegovia tešili do nich, zlatíčka. Ale doteraz som ani v jednej triede nemohla ísť totožne. Tiež to bol pokus-omyl.

kittykat22
autor
14. okt 2022

@lilke moj syn ju nema rad pretoze nema rad nespravodlivost. Musim ta sklamat ale ma vlastnu hlavu. Tie veci ktore riesim idu od neho a jeho pocitu zlosti - ja si tieto veci nevymyslam. A nebudem podporovat kolektivnu vinu - nie je to spravne. Ucitelka nemoze nechat stavat a sadat deti 30 minut kym sa niektore z nich nerozplace - lebo jej to nie je dost. To co robi, nie je spravne. Vylievat si zlost cez vsetky deti - kde sme?

ailiba
14. okt 2022

@kittykat22 podla mna uz ucitelka kadeco skusila a nefungovalo. Tak skusa toto. Su dve verzie... Bud to vyjde, alebo nie. Ale nema to lahke. Suhlasim s tym, ze autorita ucitela je v dnesnej dobe mizerna. Ale za to mozu hlavne rodicia. Zatial sa triede nic nestalo. Skrati sa prestavka, viac uloh... Mozno to nauci aj ostatne deti postavit sa za seba. Ja som za.

drzaopica
14. okt 2022
kittykat22
autor
14. okt 2022

@ailiba kadeco skusila? Ved je tam mesiac 🤯

lienka.7
14. okt 2022

@kittykat22 tieto "excesy" si na začiatku vobec nespomínala, ale co píšeš dalej je uz cez.
P.ucitelka situáciu evidentne nezvlada... cize ano, je na čase to riešiť.
Napisala by som jej e-mail so žiadosťou o stretnutie. Ideálne ale aby vas bolo viac.
Ak by to nepomohlo, alebo by nereagovala, riešila by som to vyssie.
Ty nemáš co riešiť rodicov deti, co neposluchaju, to si ma riešiť skola!