Kolektívna vina
Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?
Asi by som tuto temu otvorila na rodicovskom zdruzeni. Najprv si zistila, preco to rak ucitelka robi, ci uz skusala aj nieco ine, co ju k tomu vedie, atd. Proste vysvetlenie. A az potom by som argumentovala. Akoze nabehnut za ucitelkou a zacat jej diktovat co sa mi nepaci, to nie je pristup dobreho rodica. 🙂
Neviem ci si uvedomujete, ze toto bude viest k sikane zo strany spoluziakov. Keby vase dieta zlostilo tak by vam prislo normalne ze ho zacnu spoluziaci odstrkovat a nenavidiet ho? Ved to je strasne. Chapem, ze vztahy medzi detmi su komplexne, ale toto podporuje pani ucitelka. Mne to teda pride uplne sibnute. Absolutne nevhodne vzorce spravania pre deti - ako vedenie kolektivu, tak riesenie problemov.
@kittykat22 Ahoj, sama som učiteľka a v školstve pôsobím už dosť rokov... Táto učiteľka, je buď totálne mladá alebo totálne hlúpa. Nevie si rady s nespratníkmi, tak si to "odnesú" všetky deti. Poradiť ti neviem, ale v živote by som netrestala deti, ktoré sú vychované a majú voči dospelým slušné správanie a akceptujú autority kvôli deťom, ktoré okolo výchovy veľmi nekráčali. Dcéra mala takú na prvom stupni. Tiež neviem posúdiť, či bola len mladá alebo aj hlúpa, ale mali 3 nespratníkov a kvôli nim trpela celá trieda. Buď na telesnej robili všetci 50 drepov, alebo pre istotu telesnú nemali (väčšinou vystrájali zrejme v telocvični, lebo stále riešila nejaké tie "telesné" tresty, ak to takto môžem nazvať). Akože, pohyb nezaškodí nikomu, ale toto ja neuznávam.
ak ti to však vadí, čo učiteľka robí (pochopiteľne, veď tvoje dieťa sa potrebuje vycikať a najesť a pre nevychovance sa mu uberá neprávom čas), tak za ňou zájdi a povedz jej, čo sa ti nepáči a požiadaj ju, nech sa poradí so skúsenejšími kolegyňami, ako riešiť nepríjemné situácie. Ja som to napokon nechala tak (u dcéry), lebo v daný rok, keď toho už bolo "moc", tak práve na tej škole končila (v II.ročníku) a potom prestupovala inde. Keby tam mala byť do 4. určite by som hodila s učiteľkou reč.
@queen_mary nemame rodicak - uz nebudeme mat. Povedala ze nechce na prvom stretnuti na zaciatku roka. Ze zdruzenie na zaciatku roka jedno staci a ked nieco chceme, tak mame napisat email. Nedala nam ani cislo.
@panelacikova A ako by si spacifikovala troch nespratníkov v triede? Vážne ma to zaujíma, lebo moja dcéra má v triede jedného, od prvej triedy si s ním nevedia poradiť. Rodičia ( nie socky) majú hlboko v paži.
Aj keď i. už bolo niekoľkokrát dohovárame zo strany učiteľky.
@kittykat22 tak sa nakontaktuj na viacerych rodicov a stretnutie si vyziadajte.
@kittykat22 Ak par deti vtipkuje a ostatni sa na tom bavia, tak kolektivna vina to je, lebo keby zvysok triedy tych par deti ignoroval, tak by nemali divakov a divadlo by skoncilo. Takze sa zrejme ucitelka rozhodla ist tou cestou, ze ak nie su divaci, nie je divadlo. A Tie ostatne pripady boli mozno podobne. Predpokladam, ze si na vyucovani nebola, takze to vies len od syna, z jeho pohladu. V kazdom pripade, ak si nespokojna, tak to ries s ucitelkou. Chod za nou a spytaj sa jej, preco to robi prave takto.
@kittykat22 neviem, ja by som to tak čierne nevidela. Doteraz to asi skúšala riešiť individuálne s tými deťmi a nezabralo to. Píšeš, že len teraz to tak začala riešiť - veď tomu dajte čas 🤷. Ostatné deti ich v narúšaní nie len podporujú, ale sa k nim aj pridávajú svojim smiechom a upriamením pozornosti na nich. Veď tomu dajte apsoň šancu. Keby to bolo tak, že sa dve deti rozprávajú a dostane trest celá trieda, tak je to divné, ale pokiaľ sa celá trieda smeje a nedáva pozor, tak prečo má dostať trest iba jeden? 🤨
@kittykat22 Tak neviem, ale pozri si na stranke skoly organizaciu sk. roku a tam budu triedne schodzky isto vypisane centralne pre vsetky triedy a zvycajne byva niekedy v novembri, tak sa mi nechce verit, ze by si mala dieta v nejakej spec. skole, kde triedne schodzky nebyvaju.
@kittykat22 vieš keby sa jednalo o závažný problém, o šikanu, o zasadnutie si na syna, zlé správanie zo strany učiteľa, alebo spolužiakov,tak rozumiem tvojmu príspevku, avšak toto je taká hlúposť a nepodstatná vec. Tie deti musia od malička vedieť, že musia niesť následky. A bohužiaľ, niekedy sa zvezie aj nevinný.
@panelacikova dik. Ucitelka je prvy rok po skole. Je mlada. Minuly rok ucila vytvarku a anglictinu a tento rok jej dali nasu triedu. Je to velka a tazka trieda a ona sa v tom placa. Trestanie vsetkych deti na dennom poriadku. Napriklad bola na zaciatku roka situacia:
Pani ucitelka ze hlasno hovoria. Tak im povedala, nech si sadnu na miesta a z miesta sa postavia, idu k nejakemu spoluziakovi, podaju mu ruku a potichu povedia ahoj ja sa volam xyz xyz. Pretoze mala pocit, ze deti nehovoria dostatocne potichu, tak ich to nechala robit 30 minut. Normalne 30 minut hore dole. Nejake dievcata sa rozplakali, pretoze to bolo pre ne prilis. A ona povedala "Vidis Adam/Petr (vymyslene), to je vasa chyba ze dievcata placu, lebo nedokazete dostatocne ticho hovorit" A pokracovala v tej "hre dalej". Nechapem co to malo znamenat.
@stanulienkat ale toto je na dennom poriadku. Rozne druhy trestov. Extra uloha z anglictiny pretoze Peter nedaval pozor. Deti hovoria nahlas tak opakujte nieco 30x, Pretoze Adam povedal vtip tak z prestavky dole najskor 3 potom 5 minut. Syn sa nestihol ani najest. Ale ona takto riesi problemy dnes a denne. To nie je len jedna udalost - to je kazdy denn nieco
Ty si sem prišla očakávajúc že s tebou všetci budeme súhlasiť a učiteľku zjazdime pod čiernu zem a zistila si že všetci dobre vieme aké dokážu byť deti (btw 10 rokov už dávno nie sú malé detičky ale pod zlou výchovou to dokážu byť riadni zmetci, nevravím že všetci ale detičky to nie sú) a že patrične súcitime s učiteľkou a vôbec sa ti to nepáči. Vravíš že si sa rozprávala s rodičmi tých detí, tak prečo- ak už chces byť učiteľke tak strašne nápomocná že si ochotná jej vyhľadať alternatívne možnosti výchovy- im ty iniciatívne nepovieš nech si robia s deťmi poriadok lebo to tvoje dieťa ukracuje o prestávky a vzdelanie? Prečo sa k tým deťom a rodičom neozveš ty? Či kecať druhým do výchovy to je už cez čiaru, ale kecať učiteľke do fachu je úplne v poriadku a na mieste?
Suhlasim - je to padnute na hlavu a absolutne neprofesionalne,aby cela trieda bola potrestana kvoli jedincom. U nas to tiez tak bolo. Ale este absurdnejsie☝️ Decka sa PO VYUCOVANI pohadali,resp.,ktosi komusi cosi roztrhol. Dievcata,co pri tom boli to nabonzovali triednej a ta dostala na druhy den skvely napad,ze sa najprv opyta,kto bol vinnik a ked sa nepriznal,tak vsetci,co boli vtedy pri tom incidente vonku,museli STAT celu hodinu a tak pisat a este aj cez PRESTAVKU🤦♀️😡Taky nerv do mna vosiel,ze moje decko tam ako taky vol odstalo celu hodinu a jedine cim sa vlastne previnilo bolo to,ze bolo VONKU PO SKOLE😡Okamzite som pisala ucitelke,aky mala dovod a ze to bolo naposledy a neprajem si,aby ho takto nezmyselne kvoli niekomu inemu trestala. Ze dobre. A bol pokoj. Niektorym ucitelkam to treba razne a jasne vysvetlit,ze to je cez ciaru.
@kittykat22 ty keď si bola dieťa, mali ste to iné? U nás niekto vykríkol niečo cez hodinu a učiteľka hneď povedala - otvárajte zošity, píšeme písomku a bolo vybavené. Nikoho ani nenapadlo sa ísť sťažovať, alebo rodičia, aby protestovali. Veď by sme tým učiteľom o chvíľu vyskočili na hlavu.
Teraz tým deťom len zametame cestíčku životom a z prvej banálnej prekážky sa psychicky zosypu, a posielame ich po 10 psychiatroch a psychológoch, nie sú odolní a pri prvej banálnej prekážke su bezradni.
Na druhej strane píšes, že je to na dennej báze, to tiež nie je v poriadku.
Pozri, treba ísť 1) za triednou, 2) za zastupkynou. Ak sa to ziadno nezmení, tak riaditeľ, zriaďovateľ, inšpekcia. Hádam tu nejdeš zbierať rady pre učiteľku, neprijme ich.
Čím dlhšie mám deti v škole, tým viac si myslím že pozastavovat sa nad čímkoľvek čo hovorí pedagóg je zbytočne.. nech sa človek ozve aj v najlepšom úmysle, vždy z toho vzíde ako nespokojny debil.. ja už to robím tak, že s čím nesúhlasíme, s deťmi si vykomunikujeme, povieme si že pani učiteľka má právo si myslieť čo chce, my tak isto a budeme len plniť svoje povinnosti.. kolektívna vina mi príde chorá, pouziva ju aj pedagóg ktoreho poznám, nesúhlasím s tým.. ale neriešim, lebo to nevyriešim, len zase budem za zlu.. a to som sa dostala do zlého svetla aj keď som sa ozvala za viac rokov 2x a v naozaj vážnej téme.. ale v nasej spoločnosti sa zväčša nenosí diskutovať, počúvať druhú stranu, asertivne argumentovať a uznať aj chyby...
@stanulienkat ty a tvoje prispevky plne nenavisti a ponizovania su dovod preco budem pisat ucitelke. Ty si bola ponizovana a trestana a teraz to schvalujes aby sa to robilo dalej. Nechcem aby z mojho dietata vyrastlo nieco take ako si ty. Podporovat sikanu, trestanie, kolektivnu vinu. Dik za prispevky. Paradoxne si mi pomohla najviac.
@kittykat22 ok
@beatrixx1525 preco by to mala riesit s rodicmi? Ti predsa nie su zodpovedni a plateni za vychovno-vzdelavaci proces jej dietata.
@stanulienkat tlačiť na učiteľku alebo vedenie, aby volali rodičov ako na klavír v prípade, ak sa situácia nebude zlepšovať. bohužiaľ, rodič je v prvom rade zodpovedný za výchovu, ak bude v škole každý týždeň na koberčeku kvôli decku, tak snáď si ho začne vychovávať. ak by rodič bol rovnako blbý, ako je to dieťa, existujú potom poznámky, upozornenia rodičom, výchovné opatrenia, či už pokarhanie triednym alebo riaditeľom, znížená známka zo správania. pochopiteľne, za tým všetkým musí stáť jednotný kolektív rešpektujúci školský poriadok s jednotným vedením školy, ktoré sa postaví za svojich pedagógov. akonáhle je kolektív rozvrátený, tam môže nastať problém, že učiteľka bude mať snahu, ale vedenie ju za to ešte "zhodí"... ak by bola učiteľka autorky v tejto situácii, v tom prípade by mala nechať nespratníkov jednoducho "po škole", pričom by nešli do družiny, ani domov, ale ostali by hodinu navyše a robili by opäť to isté, čo sa robilo na hodine. a jasne by som povedala práve tým deťom, že toto sa bude opakovať zakaždým, keď budú robiť problémy. myslím si, že najneskôr po 10 takýchto hodinách by sa ukľudnili. pri všetkej úcte, fakt si nevieme rady so štvrtákmi???
ešte podotknem, že keďže sama robím v škole, nikdy, fakt nikdy som nepritakávala dcére, naopak, vždy som jej dohovárala, že pani učiteľka nemá inú možnosť a bla bla bla. nikdy som proti učiteľke nezbrojila pred dcérou, faktom je, že ak by tam mala byť dlhšie, konala by som jednoznačne. nikdy nebudem uznávať, ak bude trpieť za chyby iných nevinný. potom nám tu vyrastajú také hovadá, ako vídame posledné dni, že?
Podľa mňa jej ide o to, aby chlapci pochopili, že vďaka ním bude trpieť celá trieda a je na nich, či sú tak sebeckí a budú robiť zle celej triede alebo si vstúpia do svedomia a začnú rešpektovať autoritu. Keď to dokáže 24 deti, nieje chyba v učiteľke… a celkovo, mojej mame keď povedala učiteľka, že som si sepkala na hodine alebo posielala lístočky so spolužiačkou a chichotali sme sa, dostala som od mami, že robím hanbu a bolo po probléme 😁 nemám žiadne traumu, žiadne depresie, nebijem svoje dieťa a som podľa mna aj slušná. Deti musia mať hranice, a je jedno, či sú doma, na ihrisku, u babky a dedka alebo v škole. Bodka.
@panelacikova vies si predstavit ten fukot od rodicov, ze ich dieta muselo byt hodinu po skole? Staznosti by boli az na mjnisterstve. V nasej triede opakovane dohovaranie nepomahalo.
@stanulienkat ale tak nech sa sťažujú aj na lampárni. škola má nejaký školský poriadok, ktorý jasne hovorí, ako sa má žiak správať. pokiaľ žiak sústavne porušuje svojím správaním tento školský zákon, tak to treba riešiť. ak by sa to rodičom nepáčilo, robiť si hodinové schôdzky s nimi. vari máš sama také dieťa, že toto nevieš pochopiť?
@mandzula prečo by si rodičia mali vychovávať deti všakže? Veď od toho nie sú platení...toto snáď ani nemyslíš vážne preboha 🤦♀️
@mandzula samozrejme, ze rodicia su zodpovedni za spravanie deti. SKola je zodpovedna za vzdelavanie a bezpecnost. Myslim, ze mas uplne pomylene hodnoty.
@kittykat22 no hlúpa je. riešila si to už s ňou či vôbec? ak áno a nepomohlo, zájdi za vedením školy, prípadne napíš oficiálnu sťažnosť na tieto veci. na jednej strane sa tu totiž kráka o individuálnom prístupe ku každému žiakovi, na strane druhej ideme robiť tresty na základe kolektívnej viny? toto mi hlava neberie. nie, ty si v práve, pokiaľ si si teda práve ty svojím dieťaťom istá, tak choď do toho. a ešte pani učiteľku upozorni, že nech ju boh varuje, ak si na tvoje dieťa zasadne alebo ho prezradí ostatným deťom, že jeho mamina bola riešiť situáciu... lebo to by bola konečná a práve vtedy by bolo tvoje dieťa šikanované ostatnými. len tie veľmi mladé učiteľky s takou alternatívou veľakrát nevedia počítať, a sú schopné to deťom potom ešte vytárať, že tá alebo hentá mamka tu bola a preto to ona ide riešiť inak. a šikana je na svete. no bohužiaľ, je dobré ju na toto upozorniť....
Este taka technicka - deti nemaju zlost na spoluziakov, ale zacinaju nenavidiet ucitelku. S cim ona asi nepocitala. Ze sa zlost deti moze otocit proti nej samotnej.

@stanulienkat uplne jednoducho im ma zavolat, ze par chlapcov rozvracia hodinu nech sa s nimi porozpravaju - ze to je problem, pretoze narusuju chod hodiny a nebudu vediet preberanu latku. Narusovanie hodiny je proti skolnemu poriadku. Pokial sa problemy opakuju tak si treba dohodnut stretnutie dieta + rodic + pani ucitelka a porozpravat sa o tom.