icon

Kolektívna vina

kittykat22
14. okt 2022

Ahojte, rada by som vedela, ci ste sa s tym niekedy stretli - keby tu boli pedagogicky tak ich vyjadrenie by bolo uplne super. Moj syn chodi do 4 rocnika - velka trieda. 30 deti z toho 10 chlapcov. 6 chlapcov su nezbednici prvej triedy, ktori dokazu cloveka priviest do psychiatrickej ambulancie. Zlostia - nostop zlostia. Nova pani ucitelka zacala ich zlostenie riesit cez kolektivnu vinu. Janko (priklad) hovori cez hodinu vtipy a trieda sa zacne smiat - tak sa pozrie na hodinky a tie sekundy ktore Janko rozpraval vtip a deti sa zasmiali zoberie z prestavky. Adam a Elias zacnu kvakat, tak to k tomu pripocita. Dnes uz mali deti 5 minut z prestavky dole, lebo par deti zlosti a neposlucha. Minule Alex neposluchal a vykrikoval, tak detom povedala, ze budu za trest mat dlhu domacu ulohu z anglictiny - lebo Alex neposluchal. Ja teda pozeram, co je to za pedagogicke vedenie, ze vsetky su trestane za par chlapcov a nepride mi toto spravanie v poriadku. Stretli ste sa s tym niekedy?
Inak ucitelka je mlada, je prvy rok po skole a nema skusenosti a bohuzial je triedna a uci 90% predmetov. Pride mi ze hodiny celkovo nezvlada - ale chapem, ze sa uci. Ale tato kolektivna vina mi pride padnuta na hlavu. Absolutne nevhodne riesenie situacie. Nemate radu?

Strana
z7
viestta
15. okt 2022

@seepferdchen a co ak je to v tej triede úplne ináč? Co ak tých "vyrastkov" niekto z tých "tichých a poslušných" nabáda k robeniu opiciek? Co ak sú tí "vyrastkovia" vyradení z kolektívu tými "slušnými" a pokúšajú sa včleniť aspoň tým, že robia celej triede zábavu?

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen Pozri, mne je jedno, ze to riesi na MK, mna len udivuje, ze hned automaticky je zla ucitelka, pritom na tom vyucovani nebola ani autorka, ani ziadne jej fanynky. Ale nakoniec, mne to je naozaj jedno, niektorym ludom aj tak nie je sanca vysvetlit.

seepferdchen
Autor odpoveď zmazal
seepferdchen
Autor odpoveď zmazal
viestta
15. okt 2022

@seepferdchen nie, podstata môjho komentu bola, že učiteľka si môže aj oko cez rectum vytisnut, rodičom sa nezavdaci. Ani niektorým, nie to ešte všetkým. Nič viac, nič menej som tým prvým komentom povedať nechcela. Kto pointu pochopil, ten pochopil. A ostatní? No co už...

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen A co teraz? Pisem ja niekde, ze sa ma citit niekto urazeny? Ja len pisem, ze je treba brat do uvahy aj ine metody a nazory, nielen tie, na ktore su ludia zvyknuti. A ak sa Ti moje nazory nepacia, tak mi to nemusis oznamovat, mne je to jedno😉

lienka.7
15. okt 2022

@zuzanockamt jaj, ale trestať deti obmedzovanim ich základných potrieb, t.j. ist sa vycikať a najesť cez prestávku, to je podla teba ok, ze??? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Trestať deti dávanim im uloh navyse - za trest je tiež ok, ze???
Trestať deti tým, ze maju byť po skole, navyse pokial ziak nic neurobil je tiez ok??? No obuť sa do toho nejaký otec, ci matka - sikovni pravnici, aby este ucitelka neskončila s tým, ze ich obmedzuje na osobnej slobode... len toľko ku kolektívnemu trestaniu.
Prosím ta, ked nemas co povedať k téme tak tu zbytocne nemudruj, pani učiteľka 👌👌👌
Sa mi tu paci, ako tu niektoré ste tým v pohode, trestať všetkých za tých, co sa nevedia jednoduch vpratat do kože. Vsak samozrejme, neviem si s nimi poradit, potrestám proste všetkých.
Vychadzajuc z vašej "ucitelskej logiky" navrhujem potom pokial v obchode niekto kradne, tak dať do basy všetkých ludi co boli vtedy v obchode. Hm? Vsak co, predsa kolektívna vina, nie?... mali mu povedať ze predsa sa nema kradnúť.

@kittykat22 daj potom urcite vedieť, ako si dopadla.

zuzanockamt
15. okt 2022

@lienka.7 Ako si prišla na to, že s postupom pani učiteľky súhlasím? 🤔

seepferdchen
Autor odpoveď zmazal
nikaeli
15. okt 2022

@lienka.7 a to je presne to.. nejakí šikovní rodičia právnici.. tak nech učiteľka zmlkne a neopováži sa čo i len zvýšiť hlas na ich potomka, že? a čo mi akože tí rodičia právnici urobia?? ideme sa súdiť, lebo deti cez hodinu vystrájali a učiteľka cez prestávku dokončila hodinu? myslíš, že z nich ubudlo? myslíš, že im zakázala ísť na wc alebo sa napiť? hádam to takto nebolo celý deň (!) a ak áno, tak naozaj ľutujem tú učiteľku, ak jej 6 detí rozbíja svojím drzím správaním celé vyučovanie. Nevieme, ako to bolo, máme tu len výlev matky reprodukovaný zo synových slov. A čo ak ani on nie je taký skvelý a poslušný, ako si ona o ňom myslí? čo ak sa aj on rehoce na tých vtipoch a mame sa radšej ani neprizná? hlavne, že kopeme do začínajúcej učiteľky a vyhrážame sa rodičmi právnikmi. Neskutočné. Fakt nemám slov.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen Je mozne, ze si doteraz nepochopila, co vlastne pisem. Ja nedrzim stranu ucitelke, ja len pisem, ze je dobre sa na to pzoriet z roznych stran a nie hned zavrhnut jej metodu a oznacit ju za hlupu/neschopnu. Ale to by ludia museli pripustit aj to, ze su aj metody, ktore nevyskusali a napriek tomu mozu fungovat (aj nemusia). A hlavne, ani jedna z nas tam nebola, mame to sprostredovane, este v tom podani info je male dieta, ktore to vsetko vnima svojou, detskou optikou a matka, ktora ma zase tiez svoju optiku. Takze uz ten uvodny prispevok ja beriem s rezervou. A ano, je mi jedno, ci sa niekomu moj nazor paci, alebo nepaci. Nemam dovod ho menit len preto, aby sa to niekomu druhemu pacilo.

seepferdchen
Autor odpoveď zmazal
seepferdchen
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl z prestavky sa jednoducho neukrajuje. Bodka. Tam nie je o com. Raz za cas sa to moze stat, netvrdim, ze nie. Ale nesmie to byt pravidlo alebo nastroj trestu.

luxus10
15. okt 2022

@viestta vies co, u mojho potomka v triede sa akosi tento rok rozrozpravalo viacero deti a to hlavne pocas hodin...komentuju nevhodne doplnaju vyklad ucitelov, nasledne sa chechce viacero deti, bavia sa medzi sebou aj cez ulicky medzi radmi, ani sa nemusia povzbudzovat ani nabadat...jednoducho to robia, ako keby im vcely uleteli, a vadi to nielen ucitelom, ale aj ostatnym detom...pritom uciva je viac ako dost, tlak na vykon je zo vsetkych stran...a deti maju zabavu...a potom lietaju z pisomiek 3,4,5...asi tazsie zvladaju navrat do lavic, 45 min sa sustredit, kricat po nich zatial nekricia, maju tam psychiatrickeho pacienta, ktory vyrusuje tiez, niekedy aj sam, a vobec mu to nevadi...tak som zvedava, dokedy to potrva...aj ich strasia, davaju minusky a cierne body, a melu vkuse...no vela deti si dnes sobrusuje po cely den v skole svoje ego...

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen takze si stale moje prispevky nepochopila. Co uz, aj take sa stava.

seepferdchen
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl áno máš pravdu 😃 môžeš byť spokojná 😃

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@luxus10 a to su deti v akom veku? Lebo toto by som tipovala na taku predpubertu, tam zacina hrabkat skoro vsetkym a tak to bolo aj za mojich detskych cias.

lienka.7
15. okt 2022

@nikaeli este raz, ak si to náhodou nepochopila... ucitelka ma riešiť deti, ktoré neposluchaju. Nie unblok trestať všetkých, rozumieme sa?
Ak to nevie, ma sa opýtať iných, skúsenejších.
Uz tu boli príspevky (aj od uciteliek) ako to riešiť.
Tato to bud nevie, alebo sa jej nechce.
A zaujímavý je tento vas prístup... ano, situáciu nepoznáte, ale vylev je tu iba matkin, ze? Ale ucitelka je chuderka, ze?
Asi to učiteľka nerobi 1x, inak by tu @autorka asi nepísala, ze?
Navyse, prišla si tu po radu ako to riešiť, nie po vase mudrovanie.

dskjhfdlkdjhl
15. okt 2022

@seepferdchen Neviem, co si si sem prisla dokazovat, ale ak sa potrebujes hadat, tak skus niekoho ineho. ja o taketo nestojim😉

seepferdchen
15. okt 2022

@dskjhfdlkdjhl nikto sa s Tebou nehada 🙂 ale necham Ti posledné slovo, aby si bola spokojná

nikaeli
15. okt 2022

@lienka.7 ja som jej radu dala vyššie, stačí čítať 😉

Strana
z7