Koľko peňazí sa dáva za omšu?
Koľko peňazí sa dáva na omšu za niekoho ? Viem, že je to dobrovoľné, ale nechcem dať málo, ale zasa ani veľa. Aký je taký zlatý stred ?
@guudy nehnevaj sa, ale to zle hovoris. V Cechách vo vaznici za dlhú celozivotnu prax ceskeho sudneho psychiatra zmenil zo vsetkych nenapravitelnych tazkych kriminálnikov a vrahov iba jeden, a to boli ludia co nemajú city, necitia lutost nad spachanymi zlocinmi, nenapravitelny a jeden jediný sa za jeho cely zivot sa napravil pomocou krestanskej viery. Spolocnost je jeden celok, posobime na seba navzajom ci chceme ci nie aj bez slov. Oddelit Cirkev od statu je vacsi problem pre stát a malo by to nie dobrý dopad na bežných ludí. A ked uz nabozenstvo tak aj šport, pre mna nevytvara ziadne hodnoty, je to o peniazoch, klubom idu velke peniaze zbytocne podla mna.
@dagmarovita to, ze sme jedna spolocnost nema nic spolocne s financovanim cirkvi. Poprosim vysvetlit, aky zly dopad bude mat odluka cirkvi od statu na mna ako ateistu.
A ako je mozne, ze bezne krajiny nefinancuju cirkev a obyvatelstvu sa nic hrozne neudialo, dalej funguju ako spolocnost. Pripadne niektore krajiny funguju na cirkevnej dani, ktoru platia clenovia cirkvi. Co je na tomto pristupe nespravne?
Aby som tuto debatu zo svojej ukoncila… Pedofili v cirkvi maju byt odsudeni na zodpovedajuce tresty odnatia slobody, ako ostatni pedofili v spolocnosti. Takito ludia nemaju ziadne pravo kazat o moralke, pretoze to by najprv museli ist prikladom. A to, ze ich nadriadni kryju, je uplny nonsense…. vinni su aj oni. Namiesto lasky siria nenavist (voci inym skupinam ludi), vyhrazaju sa aj vlastnym a pachaju vo velkom trestne ciny (celosvetovo miliony deti).
Nie je ziadny dovod, preco by stat mal dat co i len cent akejkolvek sekte...
Dakujem a prajem prijemny vecer😊
@guudy vsak na Teba nie, ale sluzby ktore poskytuje obcanom teraz katolicka Cirkev samozrejme o tej sa bavime iba si ludia nebudu moct dovolit, skoncia na ulici, alebo vo velmi zlom stave, to je vela ludi o ktorych sa bavime. Ale ako ja nie som proti odluke uplne, az tak do toho nevidim.
ale to ked hovoris o pedofiloch v Cirkvi katolickej, lebo len na tu sa utocí samozrejme, tak si podlahla medialnym klamstvam a nemas na to triezvy pohlad. Celkovo pises choré veci o tom ako KC siri nenavist, vsak co si pila? Proste katolicku Cirkev treba znicit, umlcat, podupat, lebo vadí, tak je to vyse storocia, mozno od francuzkej revolucie.
@guudy prepáč, ale píšeš klamstvá. Žiadna štatistika nehovorí o "státisícoch detských obetí". Najviac zneužívania sa deťom dostáva od príbuzných a v rodinách. Nasleduje škola a krúžky.
Ak je páchateľ z radou cirkvi, je súdený presne tak, ako každý iný občan. Podľa nariadení KBS nesmie byť kňaz/mních/mníška/iní predstaviteľ cirkvi sám s maloletou osobou. Vždy má byť prítomná iná dospelá osoba, alebo má ísť o verejné priestranstvo.
@elizabet173 každá farnosť posiela časť milodarov na biskupstvo, ktoré z toho financuje Katolícku charitu a rôzne charitné domy. Takmer všetky útulky pre bezdomovcov, matky s deťmi sú cirkevné. Časť peňazí ide aj na financovanie charity v zahraničí (vojna na Ukrajine, utečenci, utečenecké tábory....). Napríklad aj najväčšia zbierka v SR Koledníci dobrej noviny sú aktivitou Katolíckej cirkvi.
Zienky, ste zmanipulovane vasou cirkvou, ked si nechcete pripustit, akej sekte ste verne.
Len vo Francuzsku identifikovali 330 000 detskych obeti sexualneho obtazovania/zneuzivania za poslednych 70 rokov predstavitelmi katolickej cirkvi. Vysledky vysetrovania uverejnili na jesen 2021. Ja myslim, ze kedze sa francuzsky ‘sef biskupov’ ospravedlnil za tieto ciny obetiam, tak je to jasne priznanie viny a zodpovednosti. Takze odporucam vytiahnut hlavu z piesku a pozriet sa pravde do oci.
Len pre info, som 100% abstinent, vlastne rozhodnutie.
Vatikan samozrejme mlci….keby to nebola pravda, tak sa minimalne ohradia…nenechali by sa nepravom ociernovat. No ale co narobis, ked ta pristihli pri trestnom cine. Mimochodom, mame aj na Slovensku odsudenych pedofilov z cirkvi za sexualne obtazovanie… ci to su podla vas tiez len vymysly ‘zmanipulovanych medii’?
@guudy máš pravdu, taká správa bola spracovaná a nie len pre Francúzsko, ale aj pre iné krajiny EU a mimo EU. A o ich spracovnie požiadala sama Katolícka cirkev, aj ich uverejnila. To číslo 330 000 obetí nehovorí o takom počte sexuálnych obetí, sú tam zahrnuté aj slovné vyjadrenie, obťažovanie. Čo nechcem zľahčovať, ani to sa nemá diať!
Treba si ale uvedomiť, že hovoríme o dobe, keď napríklad vo Francúzsku verejne žil spisovateľ s nezletilou osobou, v televízii sa tým chválil. Rovnako existovali politické požiadavky v Nemecku na uvoľnenie pravidiel a dovolenie spolužitia pedofilov s deťmi. Jednoducho niektoré veci sa brali inak a inak sa tolerovali.
Na záver napíšem, že podľa kanonickeho práva je sex s osobou mladšou ako 18 rokov nezákonný, i keď by s ním súhlasila. Ak sa to vyšetruje, dostane kňaz najvyšší trest - prestane byť kňazom. Katolícka cirkev nemá väzenia a nemôže nikoho zatknúť. To musí urobiť príslušný štát. Treba o Tom hovoriť a jasné to odsúdiť! Vždy, nech sa jedná o kohokoľvek.
@mamina7070 ziadne minimum nie je
@zuzuliennka1 je odporucane minimum stanovene KBS vygooglinsi
@mamina7070 odporucane neznamena povinne. Cirkev nema stanovene poplatky napr. za sviatosti, ma len odporucane vysky, ktore ale NIE SU povinne. Odporucane a povinne su dve rozne slova. Takze ano, kazdy moze na omsi dat do zvonceka tolko, kolko uzna za vhodne - 10 centov, 50 centov, 2€ aj 100€. Tak tu nezavadzaj s povinnymi poplatkami ze 5€ minimum a od toho vyssie, lebo to nie je pravda
A knaz vysluzi sviatost/omsu aj bezodplatne
@zuzuliennka1 do zvonceka a za omsu su 2 rozdielne veci
A ano,kbs za odsluzenie omse schvalilo min poplatok 5€.do zvonceka mozes dat kolko chces
@danculka25 ale poplatok nie je za beznu omsu. Kam sa rata aj omsa za niekoho. Nepise podrobnosti, ci zadusna, spomienkova, jubilejna,.. Treba sa informovat priamo na farskom urade, nie na modrom konovi, a najlepsie anonymne na rozvirenie vasni. Aj za sobas sa plati, dobrovolne, nie natlakom, a kazdy sudny clovek chape, ze mat k dispozicii kostol v urcity cas, vyzdobeny a len pre urcity pocet konkretnych ludi, snd nebude za pekny usmev, tych 5€ ich hadam nezabije. Aj krajcirka si za odstrihnutie nohavic noznicami a jeden steh na zapositie vypyta aj 15€.
@dagmarovita to, ze sme jedna spolocnost nema nic spolocne s financovanim cirkvi. Poprosim vysvetlit, aky zly dopad bude mat odluka cirkvi od statu na mna ako ateistu.
A ako je mozne, ze bezne krajiny nefinancuju cirkev a obyvatelstvu sa nic hrozne neudialo, dalej funguju ako spolocnost. Pripadne niektore krajiny funguju na cirkevnej dani, ktoru platia clenovia cirkvi. Co je na tomto pristupe nespravne?
@guudy cirkev zastupuje aj urcite moralne hodnoty v spolocnosti ako takej, taktiez v mnohych pripadoch pomaha socialne slabsim, rehole sa staraju o chorych atd. V pripade, ze by sa zaviedla cirkevna dan, tak urcite tebe ako neveriacej ti neznizia tvoje odvody, ktore platis, ani dane sa ti neznížia, ale veriacim by pribudli dalsie odvody este. takze sebe nepolepšíš, len veriacim priťažíš.
Tak isto by som ja mohla povedat, mna nezaujima sport, nechodim na sportove podujatia, tak ho nebudem podporovat z mojich dani? akebo nech sa nepodporuje kultura, lebo ja nechodim do divadla , do kina ani nikam?
To je co sa blbost. Su urcite veci, ktore spolocnost proste podporuje nezavisle na tom, ci sa ty osobne toho zucastnujes.
@anonym_autor to je dobrovoľný príspevok 😊 aj do zvončeka. Záleží od štedtosti. Nedáva sa to " farárovi" je to môj milodar, ktorý som ochotná dať Bohu. Pretože chudobná vdova dala poviem teraz v našej mene cca 0,10€ a dala všetko čo mala a Boh si to vazil viac ako to, že mu bohač dal 100€ a ani to nepocítil v peňaženke....

@bloger Cirkev pre neveriacich nevytvara ziadnu kulturu, nema co patrit pod ziadnu statnu instituciu. Povedala by som, ze vzhladom na statisice zneuzitych detskych obeti, si nezasluzia v ziadnej krajine ani euro od statu. Viera je dobrovolne rozhodnutie cloveka. Peniaze pre cirkev zo statneho rozpoctu su prispevkom od vsetkych obcanov statu, aj tych, ktori s tym nesuhlasia a nemaju nic spolocne s cirkvou. Uz?