icon

Koľko rokov je už možnosť byť s dieťaťom do troch rokov doma?

7. júl 2022

Aj vy ste sa zamysleli nad tym, ze ake mame stastie, ze mozeme byt s dietatom do 3 rokov doma? Len tak ma zaujima, ze v ktorom roku tuto krasnu vec schvalili? Nase mamy museli ist co najskor do prace a take drobatka male isli do jasliciek. Viem, ze aj dnes niektore zeny musia ist skoro od deti. Ale tie co nemusia, tesme sa, ze sme s detickami do 3 rokov doma.

macko_usko222
7. júl 2022

to co su za blbosti?moja mama bola doma s nami a keby sama nehcela ist pracovat ani nemusi.Nechapem to porovnaavanie tak rozdielnych režimov dookola.Dnes sa v práci maká, vtedy tak akurát išli zaplniť počty.Mali iné výhody ako sú nižsie dane a bezúročné požicky a byty for free.V každom štate su ženy s malými detmi doma, akurat vo vyspelejsich krajinach je viac moznosti a zena si moze vybrat..

rfrd12
7. júl 2022

Áno je to luxus a väčšina mám si to neuvedomuje. Syn má 24 a už vtedy bola rodičovská 3 roky, neviem ale odkedy je tak.

licona
7. júl 2022

Od roku 1970 bola materska zvysena z 1 roka na 2 roky, od roku 1989 z 2 na 3 roky 😉

pribinak
7. júl 2022

Pri sile našej ekonomiky je to neuveriteľný luxus. A väčšina si to neuvedomuje a stále sa im máli.

roja01
7. júl 2022

@macko_usko222 mylis sa. Nezila si vtedy. Podla coho sudis? Musela som ist po 1 roku dietata do prace, pretoze sme mali 1900Kcs jeden cisty plat (VS pozicia vo vyzkumnom ustave), z toho sme platili 300Kcs pozicku na byt, 300Kcs pozicku na chladnicku, vysavac a pracku a mesacny predpis najomneho bol 580 Kcs. Cca 200 Kcs mesacne na cestovanie do zamestnania a zostalo nam okolo 500 Kcs na mesiac. Z toho sa dalo zit len velmi skromne. Dieta muselo do jasli a v zamestnani sme sa neskutocne nahanali. Ja velmi casto nevyspata, unavena. Muz stale na sluzobnych cestach.

stanulienkat
7. júl 2022

@macko_usko222 u reba konstatujem spomienkovy optimizmus a o zenach v zahranici nevedomost.

lienka9
7. júl 2022

@macko_usko222 no ked ja som bola dieta bola materska pol roka a bid robota,alebo ta mohli prepustit,resp preradit..a v sucasnej dobe je to vo vacsine statov,ze materska 3mes max 6mes..ano mozes byt doma aj potom,ale nedostavas vobec nic.my dostavame skoro 400 eur plus platia odvody..takze sme na tom naozaj dobre ked toto porovnavame..

xena0
7. júl 2022

Áno je to síce pekné že máme tu možnosť 3 roky byť doma...ale pri tej drahote a pri výške rodičovského je len šťastie byť doma ak potiahne manžel...

basska_b
7. júl 2022

Podla mna je to uuuuzasne, naozaj. Uzivam si to, napracujem sa este dost. Stretla som davnejsie 2 dochodkyne pri stanku, mala som so sebou dve deti a ony ze 3rocna uz pojde do skolky? A ja ze nie, ved som doma s mladsou. A ony obidve "nedavajte ju... keby sme my mohli, nedali by sme. Tie roky su najkrajsie a uz sa nikdy nevratia..." slzy som mala v ociach...

macko_usko222
7. júl 2022

@stanulienkat tvoje vyjaderenie o mne tak siaha akurát tak do výšky tvojho vlastného sebahodnotenia a vnímania sa a svojho života.Lebo tak sa aj hovori, podla seba sudim teba.Abslutne ty nemozes vediet v kolkych krajinach som zila a čo viem 😉

mamula20
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
7. júl 2022

@macko_usko222 trosku veľa blbosti na hromade nemyslíš? Tak vo väčšine vyspelých štátov je materská, rodičovská tak do max 2 rokov. Na výber máš aj na sk a to dokonca do 6 rokov. Nikto ta nikde nenúti ísť do práce, len v tých vyspelej sich poväčšine teda náklady donútia aj skôr. Moja babka ako lekárka musela ísť od mojej mamy áno trojmesačnej a nemám pocit, že si chodila do prace oddychovať. Moja mama odišla do prace keď som mala pol roka. Tiež v práci pracovala. To je fakt vtipné. Ze chodili do počtu, najmä tá babka, čo makala s tuberakmi... 👍Škoda, že jej ten vtip o doplnení počtu v práci už nemôžem povedať.

macko_usko222
7. júl 2022

@maciatkolulu a to akože jedna veta ktorá je pravdivá: že plnili počty ťa akože irituje? ved to je pravda..proste vtedy sa vytvarali pracovne miesta len aby ludia mali pracu :D teraz je to naopak.Akoze som napisala nieco, co nie je pravda? ved mne to rozpravali starsie rocniky, ja som si take veci nepovymyslala

vroni
7. júl 2022

@macko_usko222, áno i nie. Boli pozície, ktoré boli len do počtu. Kadejaké referentky zbytočnosti, skladnici na počet kusov tovaru a kadejaki podopieraci lopat. Ale zďaleka to neboli všetky pozície, ba dokonca ani väčšina, iní ľudia makali aj vtedy a zarábali všetci unisimo mizerne (okrem papalasov a šikovníkov s lepkavymi prstami) Dieťa ta stalo podstatne menej, lebo v obchodoch bolo trojo dupaciek a dva druhy košieľok (z toho jedny vypredané), proste nebolo čo kupovať. Vitamínové doplnky sa nepredávali, ovocie bolo väčšinou len miestne, na dovolenku sa moc ist nedalo, proste bolo oveľa menej možnosti peniaze obuchat. Tak to niektoré rodiny dali aj s jedným platom a žena mohla byť doma, koľko len chcela (vydatá žena, slobodná za to mala na krku paragraf prizivnictva. Rozkošná doba) Ale to nemá nič s luxusom trojročnej materskej. V krajinách smerom na západ ženy môžu zostať doma, koľko len chcú. Ale štát im k tomu neprispeje ničím. Ani rodičakom ani zaplatenými odvodmi, ničím. Môžu byť doma ale za svoje. A riskovať, že keď raz veľká láska pominie, ocitnú sa v tých najnižších sociálnych vrstvách. (o minimálnych sumickach na krátku dobu teraz nehovorím) Minimálne v Európe nepoznám žiadnu pricetnu ženu, ktorá by dobrovoľne išla do tohto adrenalínového dobrodružstva. Väčšinou pracujú aspoň na skrátené uvazky alebo sa vopred zabezpečia inak. Takže áno, tri roky je ťažký luxus. Rovnako ako neobmedzená ocr a zákony, chrániace zamestnancov pred prepustením. Na jednej strane fajn, na druhej je to tiež dôvod, prečo si ženy ťažko hľadajú miesta. Tak si vyber 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

viestta
7. júl 2022

Naša mamy mali 6 mesiacov materskú, potom mohli ostať do dvoch rokov doma, s prvým bez príspevku, s ďalším dostávali nejaké peniaze.

zuzanockamt
7. júl 2022

@macko_usko222 moja mama musela ísť do práce po polroku

kate_cs
7. júl 2022

Je to hlúposť. Moja mama bola s nami normálne doma, do troch rokov a potom sme išli obe do škôlky a ona do práce. Žiadne jasle. Tak veľmi nemám rada toto porovnávanie. Žijeme v dobe, v akej žijeme, mamy a babky žili v dobe ktorej žili. Koniec.

roja01
7. júl 2022

@macko_usko222 ja si myslim, ze ti ktori hovorili o tom, ze za sociku sa vytvarali miesta len aby mali pracu znamena, ze chceli, aby mal kazdy ako taky prijem, aby nebolo bezdomovectvo. Vacsia ludi robila vo fabrikach. V nich sa pracovalo na starych strojoch, ktore boli hlucne a narocne na prac. silu. Zial boli aj menej vykonne, takze sa stale nestihali plnit plany a preto sa zavadzali nie len 2-zmenne prevadzky ale aj 3oj a nepretrzite. Ludi bolo malo, riaditel a namestnici tlacili na vedúcich a majstrov, boli to nervy. Pokial niekto robil v obchode, na MNV ci na poste, bolo to lahsie ako po stranke naplne, tak aj casu. Ale tejto prace v pomere k praci vo fabrikach bolo minimum. Ludia sa vacsinou nadreli a dnes za to maju najnizsie dochodky.

lucinka9292
7. júl 2022

Ale tak materska je 34 tyzdnov, potom je rodicovska do 3 rokov a prispevok dostavas ci pracujes ci nepracujes, cize je to akoby neplatene volno v praci. A odvody sice platia, ale v nejakej vyske, nie kolko si zarabala predtym. Co viem, babka bola doma s mamou a jej bratom tiez dlho…kto chce moze odtst doma bez prispevku do 6 rokov a ani odvody neolati, len to uz malokto chce…

salamistka
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
7. júl 2022

@zuzanockamt ale musela kvôli financiám, nie že by jej niekto držal zbraň za chrbtom, či?

venividivikinka
7. júl 2022

poznam dost vela zien v amerike, kde maju matersku NEPLATENU 6 tyzdnov aj menej bezne ich vyhodi zamestnavatel tehotne tesne pred porodom a podobne, lebo tam nemaju funkcny socialny system. tie zeny su zlomene matky, cele rodicovstvo tam vyzera uplne inak, hrozne skoro sa tlaci na samostatnost babatka, samostatne spanie, pitie z flasky, dojcit znamena vlastne produkovat mlieko a odsavat si ho v praci a mrazit, po porode sup sup do starych siat a do roboty este s vlozkou medzi nohami. a potom su ako samostatna kapitola jaslicky, vsetko sukromne, drahe jak slak - aj niekolko tisic dolarov mesacne v istych statoch - a kedze je to neregulovany volny trh, kde chcu jedni zarobit a druhi usetrit, tak ich sprevadza kopec skandalov o zneuzivani, biti deti, dogoogli sa clovek xy pripadov aj utyrania babatka (lebo to dieta do tych 3-4 rokov vela neporozprava doma). je to podla mna jedna katastrofa a nikdy by som tak nechcela vychovavat deti. cudujem sa velmi, velmi americkym zenam, ze tie deti vobec maju (a veru, nemaju, sak uz im pre istotu zakazali potraty) a som vdacna za nas system a povazujem tie tri roky za uzasne privilegium. pracujem popri detoch z domu - to je druha skvela vec, ze aj ked zacneme zarabat, nikto nam rodicak nevezme, stale mame narok- a nikdy by som to nechcela inak. raz som na konferencii pre rodicov pocuvala taku prednasku, kde presne hovorili, ze toto sa v cr a na sk zaviedlo kvoli psychologickym vyskumom, ze aka dolezita je matka alebo ustredna osoba prve tri roky zivota. a my mame aj statisticky nizku kriminalitu, malo masovych vrahov a sociopatov a pod.

zuzanockamt
7. júl 2022

@elizabet173 skončila jej materská, musela nastúpiť

macko_usko222
7. júl 2022

@roja01 no takto to aj fungovalo..ale ja sa s tebou nechcem hádať.. Ja nehovorim ze vsetci sa tak mali.. Ale nie je to tajomstvo a ludia o tom hovorili a pise sa o tom j verejne, ja som si to nenavymyslala z nudy

zuzanaete
7. júl 2022

@licona Si si ista tymi rokmi a udajmi? Ked som sa narodila, tak materska bola 6 mesiacov. Ak chcela zena zostat dlhsie doma,tak bez penazi. So mnou bola mama do 2 rokov. S bratom uz mala platene 2 roky.

roja01
7. júl 2022

@macko_usko222 ja netvrdim, ze kazda praca bola vykonavana efektivne, len vzdy budem tvrdit, ze vo fabrikach sa pri strojoch pracovalo na vykonovu normu, kde so stopkami v ruke kazdy ukon merala normovacka. Tyzdenny pracovny cas bol 42.5h a na kontrolu pritomnosti v praci sluzili cvikacie karty. Nikdy nešiel nik skorej domov, ani v piatok okrem osobitnych dovodov. A ver, ze vacsina ludi v mestach robila vo fabrikach. Ved sme vyrabali vsetko. To je moja zivotna skusenost.

zuzanaete
7. júl 2022

@macko_usko222 Ake byty for free. Mozno tak statne. Ale pri druzstevnom museli na zaciatku zaplatiy nejaku ciastku a potom ho mesacne postupne splacali. Po 30 rokov sa mali stat vlastnikmi. Pad komunizmu to urychlil a doslo k odkupeniu bytov skor. Fungovalo to podobne ako dnesne hypo. Jedine vyhoda bola, ze bola vacsia istota mat pracu pracu a moznost platit ucty. Ale ani vtedy to v mnohych rodinach nebolo jednoduche a ratali peniaze.

licona
7. júl 2022

@zuzanaete Zeny mohli zostat doma, ked mali deti v rokoch 1970-1989 do 2 rokov, ale neviem, ci to bolo platene alebo neplatene. Len sa nemuseli vratit do prace a zrejme im museli v tom obdobi drzat miesto. Od 1989 to bolo do 3 rokov.

macko_usko222
7. júl 2022

@zuzanaete ano a aj lekarska starostlivosť zadarmo 😄😅skutocne nejdem sa dotahovat, vtedy sa nemala zle pracujuca trieda robotnikov.Teraz robíš a aj tak nemáš 😪