Koľko sa dáva do vienka na svadbe?
Ahojte. Chcem sa spytat kolko sa cca dava na svadbe do vienka? 🙂 a kolko kam dat do obalky? To sesternica bude mat svadbu a vôbec neviem kolko jej dat. A s priatelom mame na polovicu ist ci každý sam za seba? 🙂 a este ide o to ze moc s tou sesternicou sa nenavstevujeme. Dakujem ☺
@0silvia0 Ale ano inac mas pravdu aj v tomto.Cloveku to pokazi atmosferu,nech by sa na urcitu udalost akokolvek tesil,ale uz sme odbocili od temy,co zalozila natal.
@kapustovafliacka99 co ja si spomiman na moj redovy tak sa zbieralo do hrnca prikryteho s utierkou ktory mala momja krstna matka nad hlavou a pri nej boli dvaja druzbovia v kroji
@julma a aku ste ju museli mat krasnu 🙂
Každý podľa možností a množstva financií... ja by som dala tých 100€ a keď sa bude vyberať na svadbe do vienka tak tam ešte nejakých 5-10€ 😉
@nikki20 si zober ze by som na hlavu dala 50 a sme 4 , 200 eur, este sa musis obliect, kyticu a redovy ...fakt ako sa zamyslite nad hodnotami baby
Svadba ma byt o oslave nie o peniazoch
Ved ja mam 3 zamestnania a z jedneho z nich zarobim 200 eur , co mesiac detom nevyplatim skolne a kruzky a podobne len aby som dala 200 eur neveste , to uz fakt je cez
Minule som bola s manželom na kamarátovej svadbe, ktorú mal ako garden party. Tomu sme dali do obálky 50€ (+kvety, fľaša...).
@bambinomio99 Jasne, chapem. Myslela som skor 50e na dospelu osobu, podla mna deti sa nerataju. Cize ak ste 4-clenna rodina, tak 100 staci. Uplne chapem, co myslis - svadba ma byt naozaj o oslove a nie o peniazoch, ale zial vsetci len cakaju, kolko dostanu. My sme boli pred 2mi rokmi na svadbe kamosky, co byva strasne daleko a dokonca chceli, aby sme si platili ubytko sami. No tak cesta tam a spät, ubytko, oblecenie, svadobny dar...bola to teda riadna palka.
@ivetdulka Nuž, ti, co dali len 40 eur asi nemohli viac. Nad tym si rozmyslala? Svadba je uz aj tak dost narocna zalezitost. Treba sa obliect a obut (co dost stoji), priniest dar + niekedy su tam este dalsie vydavky. Predpokladam, ze si sa vydavala, lebo chces zit so svojim muzom, nie kvoli darom...
@libawet redovy/rejdovy tanec/vykrúcanka - po polnoci, snime sa vienok, zacepci sa, nabehnu muzikanti a bud hrat a kazdy, kto chce nevestu vykrutit musi zaplatit ... inde posielaju tanier okolo stola a peniaze sa davaju tam "na kolisku a pod" ... skratka na vykrytie nakladov na svadbu 🙂
Vo vseobecnosti: ja davam inac, ked som "len na hostine" a inac napr ked aj prespavame (na naklady svadobcanov) - vzdy sa snazim sumu odhadnut tak, aby vykryla naklady, co s nami maju a bolo aj navyse pre mladych ako dar. ale celkom ma udivuje - dakedy bolo 500 SK uz velka suma a na vykrucanku stacila dvadsat korunacka za "bezneho hosta" a blizka rodina davala viac ... dnes, ked tam uz je 5€ ako najmensia papierovka, uz niektori ohrnaju nosom 🙂
Vo vseobecnosti- aspon, co mam ohlasy, tak na daroch a vykrucankach sa minimalne vratia naklady na svadbu. Vsetko navyse je uz bonus. Ale ked chcem honosnu svadbu v kastieli s konskou brickou a holubicami, nemozem cakat, ze kazdy, co ho pozvem, aj bratranec s troma malymi detmi a zenou na materskej, budu davat 300 €ciek.
@0silvia0 a tak citas aj tu - redovy ze 10/20/30 ... a pred 10 rokmi, ked sme boli este na korunackovej svadbe, tak na vykrucanku obyc hosstia 20 a ropdina 100 (kto mal, dal viac)
Ja nemam problem dopriat a dat, lebo mam z coho. Ale pozyvat ludi na svadbu a kalkulovat, kolko daju - a 40 je na smiech .... ako na smiech? Tak sa im aspon naklady na menu vratili. Potom ti ludia maju naklady na cestu/kytice/mozno kolace a torty/vykrucanku .... tieto velke svadby, cele na prt 🙂
@ukulela tiez nechapem ako na smiech, podla mna kazdy ma dat tolko kolko moze, nie kazdy si moze dovolit davat nejake horibilne sumy a s tym treba ratat a zase si myslim aj to, ze ked mam svadbu, tak nejdem do toho s tym, ze kolko asi penazi naspat by sa mi mohlo vratit 😲 zase secko cez peniaze 🙏
@natal12 a opytam sa co bude robit so satenovou kyticou?a dary nikomu nedavajte pokial sa ich nespytate co si zelaju a ci naozaj chcu dary alebo peniaze.dary nie su od toho aby sa nosili zbytocnosti na ktore bude sadat prach a nehodia sa do alebo k domacnosti.
1.najlepsie sa ich spytat ci peniaze alebo dar ak dar tak co.
2.ak to nechces riesit pytanim sa tak im urcite dajte peniaze.preboha len ziadne satenove kytice...nechcem sa nikoho dotknut ale nic nie je horsie ako taketo rarohy.
@0silvia0 podla mna sa to kazdy az neskor dozvie ako kto ohrnal nosom.. ako ja som sa dozvedela o svojej trapnej kratkej svadbe bez tancovacky, tanierov a cepcenia od svokry co ktora svokrova sestra rozoberala a co sa im nepacilo (tie tetky su najvacsie kriticky, najma jedna z nich).. a tiez sme sa dozvedeli, ze muzove sesternice nepridu, lebo sme ich nepozvali osobne.. tak tam poslala len jedna svoje deti 🤷
@jana_eyre bože mať tento rozum a ešte raz si zopakovať svadbu, nikto, fakt nikto by ma nedonútil toto ešte raz absolvovať... ja som sa obetovala kvôli mužovej rodine, nechcela som byť trapná, ale ja mám po 17-tich rokoch z našej svadby len hmlu a trápny pocit, lebo vôbec nebola podľa mojich predstáv...
@0silvia0 na trapny pocit kasli, manzelstvo Ti vydrzalo a zrejme vydrzi a to je to hlavne😉 My sme mali podobne nudnu svadbu ako @jana_eyre a som rada, ale svadba, to je stale len zaciatok, aj ked niektori sa predovsetkym na nu sustredia a potom sa ani nezbadaju a uz sa rozvadzaju, nuz ale svadbu mali honosnu, cela dedina chvalila😕Precitala som tu skoro vsetky prispevky a ani neviem, ci sa mam smiat, alebo plakat. Som si myslela, ze taketo zvyky padli po revolucii.
nech každý dá, koľko uzná za vhodné.... niekto má viac, niekto nemej, niekto je lakomý, niekto dopraje.... u nás v rodine sa dávajú dary v podobe peňazí + fĺaša a kvety, nakoľko máme domácnosti zariadené a vkus každého je jedinečný, aj keď sme netrvali ani na peňažných daroch, chceli sme ten deň zdieľať s rodinou a priateľmi, na peniazoch predsa nezáleží a do vienka sa nám nezdalo vhodné vyberať, s nevestou a ženíchom sa tancovalo "zadara" a keľkokolvek,,,,
@dskjhfdlkdjhl a veď ja to tak neprežívam, len mi je ľúto, že som bola taká sprostá a nedokázala som si povedať svoje... ale nerozoberám to v hlave stále, len pri príležitosti tejto témy, inak to mám zabudnuté...😕
@mentolka12 no unas sa stale nosia bud xakusky alebo torty. Tento zvyk je stale. A ked nedaju zakusky daju viac do obalky ale kto nema tak nevadi nepozyvam ludi aby mi dali peniaze
inac. ludia, ja ako clen nealkoholickej domacnosti - my ani flase nenosime. ked sme mali potrebu, dali sme urobit speci tortu, kamosovi zas bonbonieru s bonbonami s menami a datumom svadby a cokoladovou tabulkou s foto a ku tomu male privesky na retiazku/klucenku rucne robene s foto a obalku ku tomu. kyticu davam radsej mensiu (podla seba sudim teba) ako velku rarohu za 50 eur. a ak viem, ake kvety sa pacia neveste, resp ako ma ladenu kyticu, tak proste necham doladit aj nasu kytku vo farbe/z kvetov .... aj tak to len zvadne/resp skonci v lepsom pripade niekde na cintorine ...
@nikki20 nerobím svadbu na to, aby som zarobila. otázka tu znela, koľko ľudia dávali do daru. vyjadrila som sa. v ďalšom komente som napísala, že ľudí, ktorých som pozvala, mám rovnako rada, či dali, či nedali dary. mne je to absolútne jedno. ja tých ľudí poznám, viem že nemajú peniaze, tak asi kvôli daru som ich na svadbu nepozvala.tak prosím, takéto komentáre si nabudúce odpustite
@ivetdulka Necitala som uplne celu diskusiu...Reagovala som na Vasu vetu "ale keď som otvorila obálku a videla 40 €, tak mi to prišlo také...". Ked ste vedeli, ze ti ludia nemaju peniaze, tak naco toto pisat. Nehadam sa s Vami a nic, len ma vseobecne irituju ludia, co beru svadbu ako podnikatelsku cinnost.
@libawet na Východnom Slovensku ked je svatba tak ked je redový tak rodina tancuje z nevestou a po zatancovani jej dajú do košika alebo misy na polievku alebo klobúka nejake peniaze väčšinou od 20 eur a viac a oni za to dostanu bud malú fľastičku domácej pálenky alebo zákusky v tváre červeneho srdiečka každy ma iný zvyk ale predtým než nevesta ide tancovať chodi pomedzi stoli a vyhadzuje s košika rôzne druhý cukrikov je to symbolika hlavne na tých dedinách na Východe Slovenska a potom je únos nevesty to ju akože unesú nejaký ženichovy kamárati presne na polnoc idú do nejakeho baru alebo krčmi on ich hľada a oni zatiaľ pýtajú rôzny alkohol a ked ju ženich najde musi vyplatiť v bare takú sumu za všetko čo vypili ked ju uniesli.

@janinah vysvetlené v príspevku o 8:32 na konci... ľudia, ktorí príliš kalkulujú vedia pekne znechutiť človeka, ktorý nie je až tak zištne založený a zaťažený na peniaze...