icon

Koľko sa dáva do vienka na svadbe?

natal12
20. aug 2018

Ahojte. Chcem sa spytat kolko sa cca dava na svadbe do vienka? 🙂 a kolko kam dat do obalky? To sesternica bude mat svadbu a vôbec neviem kolko jej dat. A s priatelom mame na polovicu ist ci každý sam za seba? 🙂 a este ide o to ze moc s tou sesternicou sa nenavstevujeme. Dakujem ☺

mentolka12
24. aug 2018

My ideme manzelovej sesternici davame jej 150eur (tiez som zastancom toho, ze svadobne menu si maju hostia zaplatit) a na redovy tanec dame 20eur plus kupime este kvety

sabenka21
24. aug 2018

@natal12 my sme davali 50 euro a plus som dala vyrobit take ozdobne pohare a flasu vina s ich menami a tam namalovana nevesta a zenich to im zostane kym to nerozbiju tak aspon takto maju pamiatku a vedia ze to je od nas

silvinkastarunka
24. aug 2018

@robodracica my keď ideme na svadbu, tak nám nosia koláče a fľašu... Toto počujem prvýkrát, že ty nosíš

jana_eyre
24. aug 2018

@mentolka12 ak sa to berie takto, tak by malo byt aj normalne, ze clovek odmietne ist k svadobnemu stolu.. ale to sa povazuje za neslusne a to mi pride uz trocha cez - byt vpodstate donuteny si ist zaplatit svadobne menu, aj ked na to nemam a mladomanzelom prajem..

mentolka12
24. aug 2018

@jana_eyre nikto nikoho nenúti ísť na svadbu. u nás hostia čo na to nemali jednoducho neprišli a vec bola vyriešená. nikto sa nad tým nezamýšľal...ja hovorím ako je to u nás..a áno som hrdá na to, že my keď sme mali svadbu boli sme v pluse.

jana_eyre
24. aug 2018

@mentolka12 aha, no ja mam inu skusenost 😉 ja som len raz odmietla pozvanie aj to zo zdr.dovodov a to sme boli zatrateni, ako sme si to mohli dovolit..

a vidis, ty si hrda a mne bolo velmi luto, ze napr.moja sestra co sa starala sama o dve deti mi dala 100€ len zato ze som zmenila meno a ja som ju pohostila.. to by si fakt vlastnej sestre povedala, ze ked nemas ani nechod? 😨 peniaze spat nechcela..

mentolka12
24. aug 2018

@jana_eyre vieš iný kraj iný mrav 🙂 jasné že by som nepovedala ale u nás ľudia vedia čo sa patrí..a po ďalšie ja som platila ubytovanie 40 hosťom a tiež mi peniaze nepadajú z neba 🙂 tak za to, že to berieš tak, že si len zmenila meno nemusela si robiť hostinu a všetci by ušetrili mali ste sa zobrať na úrade a kooooľko peňazí by si hosťom ušetrila

jana_eyre
24. aug 2018

@mentolka12 no ved tak som to aj chcela, len svokra nesuhlasila, lebo sa to nepatri.. 😉 len si ma utrvdila v tom, ze svadby a vnimanie ludi tej udalosti dalej neznasam 😁 vela stastia v zivote..

bambinomio99
27. aug 2018

@mentolka12 toto co ty tu splietas nema s krajom a mravom nic spolocne
V zivote az tu medzi Vami nevestami som nepocula ze hostia si maju zaplatit svadobne mrnu a ty mas ist do plusu
Svadbu si robis ty preto,ze ju chces,robis taku na aku mas a robis ju pre rodinu a kamaratov aby oslavili s Vami vase stastie a Vasu lasku
Nikdy sa svadba nerobila aby sa na nej zarabalo
To ste si zaviedli vy novodobe nevesty
Podobne ako odmietanie kytic a darov a tradicii
Si najskor nastudujte co znamenala svadba v minulosti a netransformujte si to lebo ste na prachy a neopierajte to krajom a mravom

mentolka12
27. aug 2018

@bambinomio99 jaaaj nemoralizuj. Za to, ze Ty si o tom nepocula to neznamena, ze to tak nie je.

z1984
27. aug 2018

To som ani ja nepocula aby si hostia zaplatili menu 😄 robis svadbu aby si oslavila svoj velky den so svojimi najblizsimi. A ti aby ti urobili rarost ti daju dar. Kedysi sa davali zehliace dosky a zehlicky. Nemyslim si ze tym by si zaplatili svadbu

jankalukasova
27. aug 2018

@natal12 bezne s manzelom davame 100€ za dve osoby + kvety a nieco na vencek. Ked sme sa brali mi s muzom, tak sme sa tesili kazdemu €. Volali sme ludi aby sa s nami zabavili a oslavili, nie aby sme zarobili. Hoci je pravda, ze v jednej obalke bolo 40€ a vedela som, ze je od ludi, ktori nemaju a velmi velmi som si to cenila, lebo priniesli aj kvety a vela pomohli (uz to som brala v ich situacii ako dar) no a v dalsej obalke bolo 50€ od ludi, ktori mali a rozhodne im nechyba. Pre svadba nebola zarobkova cinnost, takze som neriesila ale zariadila sa do buducna, ked pojdem na svadbu im...

mentolka12
27. aug 2018

@z1984 volakedy sa nosili veci na pecenie svadobnych kolacov, volakedy sa na svadby nosili dary, kvety a aj torty a zakusky. Volakedy sa davali hmotne dary. Dnes je uplne ina doba. Dnes da clovek len za kolace cez 1000eur. Takze asi tolko k tomu 🙂 u nas je taky zvyk a hotovo.

0silvia0
27. aug 2018

@mentolka12 no inak fakt, co by robila nevesta ako ty, s hrdou kalkulackou miesto srdca, keby si dostala ako to bolo kedysi, 3 mixery, 4 supravy poharov, 4 supravy postelneho pradla... Hadam by si to svadobnym hostom aj o hlavu oplieskala pri takejto mentalite, to fakt dnesne nevesty - hotove ratacky a podnikatelky na vlastnej svadbe!😰

cuculiatko88
27. aug 2018

@mentolka12 nerobim predsa svadbu na ktoru nemam a kde cakam ze sa mi vrati vsetko co do toho vlozim, ak sa to vrati dobre ak nie tak nie... ale ty budes zrejme ten typ cloveka ktory by chcel zarobit na vsetkom.... ja som veru nepocula o takom zvyku kde sa svadba robi nato aby sa zarobilo to co sa do toho vlozi a este aj daco navyse,plus ti co si nezaplatia za jedenie nech ani nepridu 🤦😂😂😂

mentolka12
27. aug 2018

@z1984 volakedy sa nosili veci na pecenie svadobnych kolacov, volakedy sa na svadby nosili dary, kvety a aj torty a zakusky. Volakedy sa davali hmotne dary. Dnes je uplne ina doba. Dnes da clovek len za kolace cez 1000eur. Takze asi tolko k tomu 🙂 u nas je taky zvyk a hotovo.

kapustovafliacka99
27. aug 2018

Nechapem,preco by si hostia mali platit za jedlo a tie vase kalkulatorske a manipulativne postoje..Idete sa vydat za muza, s ktorym predpokladam chcete zit po cely zivot,to by vam malo stacit,aby ste v den D boli stastne.Nie to este sledovat obalky a ako vidim vyssie,pozerat kto co dal do obalky. Ked dam malu kyticku tak je trapna,ked velku tak naco taku velku.Ked dam malo penazi tak som chudera,ked pridem bez daru,tak akoze neviem co sa patri. A ked dam vela penazi,zrazu ma zacne pozyvat cela familia,aj taki co mi nevolaju,ako je rok dlhy. Mna len zaujalo,ako sa stazujete na nizky 200eurovy rodicovsky ci co to je.Ale s 50EUR pohrdate. 50eur je vas tyzdnovy rodicovsky prispevok !! Bezny Slovak musi na 50eur robit aj niekolko dni. A vy tu este hundrete, lebo je to MALO!
A uz to tu zacina tiez / dali len 50eur hoci na to maju,zariadim sa ked pojdem na ich svadbu a podobne co vyssie citam.
Ano aj my sme z tych,co na to mame a sme vonku.Viem si prredstavit,tie sproste reci poza nas chrbat,pozvime ich oni ziju v zahranici,oni na to maju,oplati sa bla bla bla.Na nasej svadbe prislo 98perc bez daru.Ziadny ine zobranie sa nekonalo a som velmi rada,ze to tak bolo!
My s muzom z principu odmietame chodit na svadby. Vidim to aj tu,ze velka vacsina neviest kalkuje,koho sa oplati pozvat,atd.Raz sme odmietli ist na jednu oslavu v rodine,lebo bolo UPLNE DO OCI BIJUCE A JEDNOZNACNE,preto si vybrali nas,ked mali rodinu o dedinu dalej..A presne toto vidim tu, nielenze riesite kto si zaplatil za ucast,ale niektore riesite aj financnu situaciu hosti. Ak sa chcete mat lepsie,tak chodte do roboty a nerobte business este aj z vlastnej svadby.

0silvia0
27. aug 2018

@mentolka12 to asi nebude o zvyku, ale o novodobej kalkulácii, spýtaj sa svojej mamy a babky, či aj ona, keď sa vydávala preratávala, kto koľko dal a koľko mal dať a či sa jej svadba oplatila a či zarobila.

bambinomio99
27. aug 2018

@mentolka12 zrazu nemam moralizovat ? Vy sa tu stazujete aka je doba a ty tu davas uzasny priklad , to budes ucit aj svoju dceru ? Ze ked sa bude vydavat nebude to o laske ale p prachoch ? Krasa , co inac odpovedat nevies len ze moralizujem , ako krasa

moonlighting
27. aug 2018

@mentolka12 Vetu: "... áno som hrdá na to, že my keď sme mali svadbu boli sme v pluse" myslíš naozaj vážne??? To mi už len pripomína cigáňov čo majú biznis na vlasných deťoch a (údajne) rodia kvôli prídavkom.

liligreg
27. aug 2018

@0silvia0 my sme tiež takto “nevyberali”. Tiež mi to prišlo ako ďalšie ťahanie peňazí a už i tak je aj pre hostí niekedy svadba nákladná. Ale veľa bratrancov z muzovej strany bolo zaskočených. Že nevyberáme, nedávali obálku a chceli dať pri tanci. Tak potom bežali domov po obálku 😂

bambinomio99
27. aug 2018

@jana_eyre ako uprimne mne sa tu rozum pozastavuje , nam platili rodcia svadbu pred 10 rokmi, urobili sme si svadbu aku sme si mohli dovolit , zoznam hosti okresali podla financii, dodrziavali sme krasne krajove tradicie a ani ma nenapadlo pozastavovat sa kolko mame v obalke a kolko nam davaju na redovy ...a potom sa cudujme kam svet speje

0silvia0
27. aug 2018

@liligreg no vidíš, a tuná niektoré veľkopodnikateľky by dole hlavou každého svadobčana otočili aby povytriasal každé euro, aby po svadbe ako supy rátali, či sa im vlastne svadba oplatila.
Ja fakt nerozumiem až takémuto ťažkému preratávaniu, mne to je proti srsti, ale ľudia sú všelijakí...
Tiež som sa pri krstinách dozvedela, že švagriná sa vyjadrila, že keď ju neprídeme osobne pozvať, nič nedá... To ako fakt od nikoho nič nechcem, nepotrebujem žiadne peniaze, ani takýto trafený spôsob. Zato, že niekto je zaťažený na peniaze a cez peniaze vidí úplne všetko neznamená, že je každý taký... našťastie sú aj normálni ľudia s morálnymi a ľudskými hodnotami, nielen chodiace kalkulačky.

0silvia0
27. aug 2018

@bambinomio99 my sme si platili svadbu dokonca sami, moja rodina platila koláče, ale nikdy by mi nenapadlo takto kalkulovať. Ja neviem, či som ja až taká sprostá, asi aj som, ale mne práveže bolo tých ľudí aj ľúto, koľko peňazí nám dali. My sme si za tie peniaze kúpili nejaké zariadenie do domu, kvalitné postele, nábytok, koberec...

kapustovafliacka99
27. aug 2018

@0silvia0
@bambinomio99

osobne si myslim,ze dat peniaze a vysku daru,by malo byt dobrovolne.Riesit to niekde mimo svadby uplne,trebars par dni pred alebo po.Zobrat peniaze od takych,ktori SKUTOCNE DOBROVOLNE CHCU prispiet,lebo ideme sami byvat s muzom po svadbe,tak nam prispeju na kuchynsku linku napr.Ale tak ze pride par a povie,viem ze nic necakate, my sme sa tak rozhodli SAMI bez natlaku,ze vam chceme dat.
TO JE JEDNA VEC
ale toto co tieto podnikatelky vyvadzaju, normalne mi je z toho na grc. A baby viete co mam najradsej? Ked na ten takzavany redovy,ci kocikovy,ci klobukovy a ine zobronice,daju otvorenu misku,aby kazdy videl kolko ti predosli prispel,takze ak tam je stovecka,tak nech sa babicka s 10kou citila zahanbujuco.Uplne otvorena psychologia za ucelom ponizovania svadobcanov.Uz velakrat som videla,ze aj dar sa daval do otvoreneho kosa ABY KAZDY VIDEL KAZDEHO.Takze riadna hanba pre tych ktori nedali,nemali,nechceli,alebo hodili symbolickych 5EUR.
To je presne mentalita tychto podnikateliek,lebo takto pasivnou agresivitou dotlacia kazdeho,aby dal.

janinah
27. aug 2018

@kapustovafliacka99 len ma zaujíma čo vás s mužom dovieklo v princípu nechodiť na svadby....lebo jeden z dôvodov mi napadá aj...ušetríme😉
lebo ja sa na svadby v rodine tešíííím a som z tých čo dávajú celkom dosť financií,lebo chcem ,nieže niekto to odo mňa čaká....takže ten váš dôvod ma aj celkom zaujíma....a ako ste zistili,že na tú oslavu si vás vybrali len a len pre možný bohatý dar? ...vy si vyberáte účasť na oslavách podla toho či od vás dar čakajú alebo nie? či nechodítze nikdy nikam? no,raz by st emožno aj radi niekam šli ,ale už vás nik nepozve....to len taká moja úvaha,osobne mi je to jedno,nepoznám vás,ale úprimne? takú rodinu by som nechcela..../neprídem,lebo darisko odo mňa čakajú,tak nech si trhnú nohou...

0silvia0
27. aug 2018

@janinah veď to @kapustovafliacka99 vysvetlila to, čo sa pýtaš...
ja si myslím, že niektorí spoločenskí ľudia zbožňujú chodiť na všetky rodinné oslavy a ledva čakajú kedy ich niekto pozve. Niekto to jednoducho nemá rád, sú mu trápne všetky tie tradičné aktivity, tie spotené košele, pripité xichty, nevykvákané tetky... jednoducho to neberie tak že hurá zabavíme sa, postretávame sa, ale berie to tak, že zas si zatrapošíme a pretrpíme to...

julma
27. aug 2018

fuuuha som zhrozená. Mala som svadbu pred 8 rokmi, v starom kostoliku, oblecene sme mali kroje z Matice za 27€ pre oboch aj s topankami, kyticu mi natrhal muž na lúke, venček uvila krstna mama, hostina bola vonku pri bratovej chate v horach, gulás mi varil krstny otec, mali sme cimbalovku, kolace nam napiekla starka, asi 40 hosti...svadba nas vysla aj s obruckami, oblecenim, vsetkym aj s pohostenim hosti na druhy den komplet do 1000€. Svadobni hostia nam dali darceky ake vedeli a mohli, moji krstni rodicia mi dali 20€ so slzami a ja som plakala od vdacnosti, lebo som vedela, ze dali viac ako mohli a ze uspech nasej svadby je 80% vdaka im, mali najviac stresu a starosti (maminu uz nemam, krstni to brali akoby som bola ich). Muzov svedok nam dal s manzelkou krabicku s umeleckymi drobnostami, dar do 20€ a ja som sa potesila velmi, 2 kamaratky sa zlozili na set dvoch cajovych salok - doteraz ich opatrujem ako oko v hlave. Doteraz sa nam donesie do usi, ze to bola najlepsia svadba na akej boli.

221girl
Autor odpoveď zmazal
janinah
27. aug 2018

@0silvia0 hej,lebo si vie predstaviť tie sprosté reči poza ich chrbát...ozaj dosť úbohý dôvod,ale ja im ho neberiem,mňa zaujíma ten skutočný dôvod.....