icon

Koľko stojí adopcia šteniatka?

sejbipi
9. jan 2023

Z útulku/Oz-tka?
Dostala som ponuku na adopciu za 150€. Veľa? Málo? Neviem.
Takúto vec riešim prvýkrát. Ďakujem

lasoli
9. jan 2023

@sejbipi to je dost podla mna,mozu byt radi ze sa jednejo psa v utilku zbavia,nie este pytat peniaze.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
pribinak
9. jan 2023

@estrella5 mne je jedno podľa čoho si ty vyberáš veterinára, náš poskytuje kvalitne služby, má nirmalne ceny. Chodím k nemu už s 2. psom a zatiaľ nemám dôvod meniť.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
ropucha6
9. jan 2023

@estrella5 ano, tiez sme nedavno vysolili 200E za poldnovy pobyt kvoli zastavenym plynom 🙂

marsmykkok
9. jan 2023

@estrella5 no presne, ja som bola dvakrát u veterinára zatial, raz zápal žalúdka a raz zápal ucha. A nechala som tam vždy dokopy 200 eur. Vstupné vyšetrenie, vyšetrenie krvi, lieky, kontrolné vyšetrenie, kontrolné odbery a nazbiera sa tam hneď aj 30-50 poloziek dokopy.

reisi
9. jan 2023

V dnešnom svete týmto vyšším poplatkom je istota, že daný človek psika chce, bude sa mu venovať, vie mu zabezpečiť potreby, starostlivosť atď. Keby psikov už vypiplaných s rôznymi osudmi ( zanedbaných, týraných…) rozdávali útulky po 5€ alebo aj 25€ zase by mohli skončili tak ako predtým u rôznych individuí. Ten kto psika chce, je ochotný ponúknuť svoj domov a srdce a starostlivosť vie akceptovať aj túto vyššiu sumu. Z tej sumy zrejme potom financujú potrebné veci pre iných psíkov.

gejb
9. jan 2023

@sejbipi nieje to veľa ani malo. Tie € pokryju náklady vynaložené na to šteniatko (,granule, očkovanie,čip) a prevádzkové náklady útulku a granulky a odcervenie aj pre iné opustene psíky. Plánuješ si adoptovať nalepsieho priateľa na 15 rokov. takže 150e je zanedbateľná suma 😊

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
lindusss2016
9. jan 2023

@estrella5 ale prosim ta, neprehanaj. My sme roky rokuce chodili u nas na veterinu, ktoru zalozili skveli a velmi skuseni dvaja veterinari, casom k nim pribudol jeden mlady, ale velmi sikovny veterinar. Postupne sa im zacalo fakt darit, klinika sa rozrastala, nakupili vybavenie, pristroje a pobrali najskor kopec veterinarov, co ledva vyliezli zo skoly, tych stsrych tam uz zachytis ozaj len obcas. Ked sa psovi nieco stane a treba vysetrenia, ti mladi len skusaju, hadaju, zaplatis tam stovky eur a nic nevies. Vobec by som nechcela riskovat, ze mi budu uspavat zviera. Oproti tomu na malej veterine dr nema take vybavenie, ale robi to xy rokov a macka bola uplne v pohode, rana sa jej krasne zahojila. Inak ja som pisala o sterilizacii, ty o kastracii, to su dva odlisne zakroky.
Dalsia vec je ta, ze ty si mozno vyberas partaka, clena rodiny a nrviem, co vsetko, ale my mame doma okrem ineho 3 zachranene macky, jedneho zachraneneho velkeho psa a jedneho zachraneneho zajaca. Dokopy v domacnosti mame 7 zvierat. Tak mne naozaj nie je jedno, ci dam za sterilizaciu 35€ alebo 3 x tolko. Dalsi priklad uvediem, mali sme choreho potkanika, uz sa trapil, chceli sme ho dat uspat. Na veterinarnej klinike eutanazia hlodavcov od 20€ 🤦 a obyc veterinar to urobil za 2€. Tak ako vazne? A nie, neklepol ju kladivom po hlave. Manzel tam s nou bol a dostala injekciu, po ktorej hned zaspala. A nepis mi, prosim, ze robime malo pre nase zvierata. Rok sme s kocurom dochadzali do Chorvatskeho Grobu na Cat Vet, kde sme vysolili obrovske prachy, lebo sme verili, ze je to to najlepsie, co pre neho mozme urobit. Ale za ten isty ukon nebudem platit 3 nasobnu cenu, nie som hlupa 🙂

abbey1
9. jan 2023

@pribinak Ja uznám, že 150 eur je veľa peňazí. Len tu je potom otázka, za čo tie peniaze dávame. Šteniatka sa celkom dobre darí útulkom umiestňovať, kľudne i v zahraničí. Na druhú stranu sú útulky plné starých, chorých a nechcených psov. A tie stoja útulok najviac peňazí. Bohužiaľ, útulky nemajú neobmedzené zdroje.
Preto si myslím, že už len zo slušnosti a solidarity, keď si od nich beriem mladé a relatívne zdravé dieťa, tak určitou čiastkou rada prispejem.
Pred 2 mesiacmi sme brali vyhodené mačiatko. Vypiplali ho od narodenia. Dala som vcelku malý obnos, pani sa veľmi potešila. Následne malo a má mača určite zdravotné problémy, je na špeci strave. Behom prvého týždňa nás stálo cca 150 eur. Bohužiaľ, nemilé, ale i s tým treba počítať, keď sa ujme človek takého zvieraťa.
My sme dlhé roky robili dočasky pre útulok: mačiatka, osy, šteniatka. Vstávali sme každé 2 hodiny, masírovali brušká, konečníky, kŕmili fľaškou, striekačkou, behali na veterinu, čistili od výkalov, prali,... A to všetko len za slovko ďakujem a nesmiernu vďačnosť tých zvierat. Preto viem z druhej strany, čo to obnáša. To nie je len cena za ičkovanie. To je krmivo, čistiace prostriedky, benzín na veterinu, postieľka, peliešik,..kúrenie, vida, elektrina v útulku...... To nie sú peniaze do vrecka na prilepšenie.

pribinak
9. jan 2023

@abbey1 tak ale potom by malo byt, že náklad na psíka či mačiatko sú 80 eur ale mame tu staré zvieratá a tie potrebuju toto a toto a myslím že väčšina ľudí by prispela
Ale keď takto dajú 150 eur a útulok o 35 km pyta 55 eur, tak väčšina ľudí pôjde kam?

abbey1
9. jan 2023

@pribinak Tak kam pôjdu, záleží už na ľuďoch. Myslím, že inteligentný človek ako tak pochopí. A ešte sa im nepáči, že si útulok dovolí klásť otázky, kde a ako bude zvieratko žiť. A že iný útulok pýta menej? No možno má väčšiu finančnú podporu samosprávy, alebo neberie do opatery staršie psy,prípadne vôbec nie mačky. Tých dôvodov môže byť veľa. Niekde choré staršie zviera automaticky rovná sa uspatie. To už si musia ľudia zvážiť, od koho a kde si vezmú zvieratko?

pribinak
9. jan 2023

@abbey1 nebudem sa s tebou ťahať. Začínaš už úplne inú tému.
150 eur je jednoducho veľa.

pribinak
9. jan 2023

@abbey1 a ešte v jednom nesúhlasím, ja nie som šialený humanista ktorý bude zachraňovať za každú cenu, proste ak je ten stav zlý, tak humánne utratiť a nie trápiť len preto aby som sa mohla bit do hrude že ja zachranujěm

Niekedy je záchrana aj to humánne uspatie

abbey1
9. jan 2023

@pribinak Veď ja sa nehádam a nedoťahujem. Nie je to iná téma. Téma je adopcny poplatok. Tak vysvetľujem, čo všetko pokrýva adopcny poplatok a poskytla som i pohľad z inej strany. Pre niekoho je to neakceptovateľná suma, niekto ju zasa zaplatí, lebo si uvedomuje, vo je za tým. A niekto si zaplatí benzín a prevezie sa pár kilometrov pre lacnejšie zvieratko. Má na výber.

abbey1
9. jan 2023

@pribinak Píšem niekde, že treba za každú cenu zachraňovať nezachranitelne? To som ani len nenaznačila. Ale skutočne máš útulky, kde ti napr zrazene zviera nevezmú, mačku nevezmú. Nedomyslaj si, čo nepíšem. Tak ako sú rôzny ľudia, sú i rôzne útulku a každý má právo si vybrať zvieratko, aké mu vyhovuje a za cenu, aká mu vyhovuje.

pribinak
9. jan 2023

@abbey1 nie lacnejšie zvieratko, ale normalnejsi poplatok

pribinak
9. jan 2023

@abbey1 pozri mne je to jedno, daj aj 1500 a buď spokojná

estrella5
Autor odpoveď zmazal
puklica13
9. jan 2023

@pribinak vazne vela? Ja asi pred 7mrsiacmi..najdene vyhodene stena na sidlisku v nz, cca 7tyzdnove..s krvavou hnackou..len prva navsteva vetosa bola cca 70€, po 3 dnoch dalsich 90..robene opakovane odbery, potvrdene masivne zacervenie giardiami, po liebe opakovane odbery, stale giardie az po 3 davke liekov to preslo..ked to tak z brucha ratam, stena sa od nas adoptovalo po cca 3mesiacoch, okolo 350e liecba, strava,ockovanie..nie som oz, roky spolupracujem z roznymi ako docaskar..toto konkretne som nasla ja, platila komplet zo svojho...fakt mi je vtipne, ak si niekto zoberie zdrave stena, ma pocit ze 30e je tak akurat...oz vacsonou funguju na obetavosti a dobrej voli dobrovolnikov,ktori obetuju vlastny cas a castokrat vlastne prachy aby poskytli sluzby co nedokaze zabezpecit ani stat ani obec, a nie nemaju automaticky prispevky od statu ako si niekto mysli

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
pribinak
9. jan 2023

@puklica13 ale toto nemá každé stena, ktoré sa ponuka, tak zas to netreba uvádzať ako normu

puklica13
9. jan 2023

@pribinak lenza vacsina zvierat ktore sa dostanu do utulku tak prichadza v katastrofalnim stave..staci jedno parvo u steniat, a naklady u veta su katastrofalne, tie oz castokrat platia najom, benzin na vozenie ci k vetovi, ci pre vyhodene psy, a mrte dalsich veci...a dospeli psy..len taky podrbany svrab, zlyhavajuce oblicky..fakt le lepsie,pokial o tom clovek nema ani paru, nech radsej nekomentuje

pribinak
9. jan 2023

@puklica13 nemudruj. Kedysi som chodila venčiť a prekvapivo žiadne takéto šteňatá tam neboli
Ja neviem, ale toto čo popisuješ je už fanatizmus a preto končím debatu

sejbipi
autor
9. jan 2023

Ďakujem za rady, o ktoré som nežiadala 🙂 boli pre mňa veľmi “prospešnými”. Psíkov som už mala, takže viem čo to finančne obnáša. Moja otázka znela inak. Ďakujem

puklica13
9. jan 2023

@pribinak nemudrujem, to ty..ze si kedysi chodila vencit neznamena ze vobec tusis.. stena s patvom sa nevenci, stena s parvom je vacsinou na infuzkach u vetosa..kludne ti odporucim nejake oz v tvojom okoli, ked mi napises mesti...chod si to intenzivne vyskusat ( aspon 3mesiace kompletka, nie obcasne na voditku pri venceni)teraz ty a potom sem prid pisat tie nezmysly

pribinak
9. jan 2023

@puklica13 ty sa nauč citat ! Kde píšem že som vencila choré stena?
Fanatická !

lula313
9. jan 2023

Kedze som z fachu ako dobrovoľník, prinesiem sem trochu svetla. My mame adopcny 50 eur/psik. V podstate pri vsetkych prevyšujú veterinárne poplatky adopcny. U veterinara mame zvýhodnené ceny, ale zase ak je veterinár platcom DPH, tá cena sa navyšuje. Keď sa naša veterinarka stala platcom DPH, navýšila nám cenu kastracie stredne veľkej feny na 200 eur, museli sme ju zmenit. Cipovanie 15 eur, ockovanie s leptospirozou u steniatka 15 eur/dávka, u šteniat sa davaju tri očkovania, ak sa najdu nejaké 4-6 týždňové, dával sa ešte canglob, takze tam sme sa vyšplhali aj na takých 60-100 eur na steniatko. Dari sa nám vyzbierať 2%, aj prispevky od ludi, takze nemusime zvysovat adopcny. Uvedomujeme si, že cenu musíme mat nízku, aby sme boli “konkurencieschopní” voči mnoziarnam. Lebo keď si niekto môže kúpiť “mini” yorkshira za 200eur z mnoziarne, tak nebude uvazovat o steniatku/dospelom psovi z utulku, pokial si nechce adoptovat psíka z presvedčenia.
Niekto má vyššie adopčné poplatky, lebo nemá širokú zakladnu podporovatelov a pouziva ich na financovanie aj ostatnych zvierat, ale treba si uvedomiť, že väčšinou v utulku končia psy, ktoré sú zanedbane, so zdravotnými problémami. Je bežne, že keď má niekto psa chorého s nadorami, starého, s alergiou, zrazeneho autom, tak sa ho zbavi. Tu sa veterinárne náklady vedia vyšplhať do stoviek eur. Dospelé psy treba tiež dvakrat ockovat+vakcína proti besnote(keďže o psovi nič nevieme, ani či už bol ockovany, musi sa zaočkovať ako keby ockovany nikdy nebol a aj preočkovať). Ako ešte súkromná osoba som dala do zachrany cudzej vlciacky 1000eur a to som mala oztkove ceny, takze tie náklady na niektorých psikov sú naozaj vysoke. A to sme len pri veterine, nie pri inych poplatkoch ako strava(mali sme veľkého psa v dočasnej opatere aj rok), kým sa adoptoval a trebalo ho prestravovat a nemohol dostavať shitne granule, lebo bol alergik. Takze nejedna sa o ziaden biznis. Vsetkych dobrovolnikov, ktorých poznam, normálne pracujú a zachranovanie (benzin, telefonovanie, veterinu, granule) si hradia z prijmu zo svojho zamestnania.

puklica13
9. jan 2023

@pribinak ja pisem ze si vencila chore stena??? kde prosim ta..zbytocna debata toto