Komu vlastne vadia vlci na Slovensku?
Ahojte. Dávam to neanonymne. Chcem vedieť relevantnú odpoveď na môju otázku či poľovníkov,či poľnohospodárov. A pomimo,chcem vedieť, koľko "bodov" je za vlka,pre poľovníkov? A koľko je odškodné pre "strhnutý"dobytok, zvieratá pre chovateľov hospodárskych zvierat?Viem ,že ma nahlásia,ale kým človek "čuší"nič sa nerieši. Kto videl naživo vlka, tiež chcem vedieť. Medvede boli problém,teraz vlci. Normálne si myslím,že táto vládna koalícia hľadá všade iba "čarodejnice". Ďakujem 😈
@jakubrianka táto téma je oveľa rozsiahlejšia a treba sa na ňu pozerať z oveľa väčšej perspektívy nez sa deje v tejto diskusii. A nemyslím si ze tu niečo vyriešime. Každopádne zver regulovať treba, nehovorím ze ju treba vykynozit na nulu ale treba pocty udržiavať na udržateľnej úrovni.
@janka_23 no tak my sa po lese nemotame so psom. Naposledy som po stretnutí starej s mladými sto metrov odtiaľ musela ženskej povedať, nech si láskavo da psa na vodítko a ide naspäť na cestu! Je úplne jasne ako dopadne taky stret keď máš so sebou psa. O tom tu tiež málokto rozmýšľa. Ja taku matku s mladými stretnem a obídeme sa, ona ma počuje vopred a robí zvuky. Rešpektujeme sa. So psom je to problém. Ale vieš koľko ľudí tu v okoli dodržuje pravidlo “pes len na vodzke a ostať na tur.znacke”? Možno tak 10 percent! Ešte majú debilbe reči, ked ich upozornim, že už bolo priveľa prípadov že sa rozbehli a ustvali srnu pred pôrodom!
@janka_23 lenže človek má pocit,že tu regulovane niekto ide po určitých druhoch. Najskôr maco,teraz vlk a nakoniec bude rys? Veď to ide postupne. V živote som rysa nevidela,len mačku divú aj to som bola do...aná, aký nádherný tvor to je? Mačka,ako "teľa" skoro 2x väčšia ako nás kocúr,ináč farbou skoro tak podobná. Vidieť vlka naživo zoči voči v prírode,veď by som "umrela" šťastím.
@janka_23 vysadiť môžeme stromy, nie les. Zoskupenie vysadených stromov na lesnom pozemku môže byť lesným porastom podľa legislatívy. Les je však najma ekosystém so špecifickou druhovou rozmanitostou, kde všetky bio- aj abioticke faktory prostredia sa podieľajú na ekologickej stabilite. Toto nevysadis. Les predsa nemá len produkčnú, ale aj ekologicku funkciu (ochrana pôdy, vodozadrznost etc). Čiže dajme tomu piseme o hospodárskych lesoch, ale asi všetci vieme o čo sa snaží súčasná vláda a snažili sa v minulosti aj iné a že sa rube aj hlava nehlava, lebo drevo je biznis a že sa prikrmuje zver aj na vnadiskach pri obciach,lebo poľovníci https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/720865-d....
@zuzanita1609 napr. pri Slovenskej Lubci je ich vidiet rovno od cesty v zime na poli. Nie len vlk samotár. A to hlásili hned ako sa zacalo s medveďmi, ze nie je medvede su problem ale zacali byt aj vlci. Tak dva roky dozadu. Cize to nie je nova tema.
@betulinka1 Slovenskej LuPči a ja žijem pri Partizánskej Lupči. Tu na Liptove je naživo vidieť,čo urobili s Demänovskou dolinou a okolím a prečo sa potom človek čuduje,že maco nasratý uteká cez Mikuláš.
@zuzanita1609 prepísalo mi.
Všetko je to hlavne o politike. Vadili medvede, odrazu je o medvedoch ticho. Teraz začínajú vadiť vlci a nakoniec to bude rys. Je to len oficiálne regulovaná honba na naše najvzácnejšie šelmy. Plus k tomu neregulované výruby, ktoré spôsobujú odtok,rovno splav, dažďovej vody z "lesov" -rúbanisk do dolín,miest potom už bude neskoro zachraňovať a obnovovať. V prírode je len tá nevýhoda,že ak raz niečo zmizne,už sa nenavrati. Alebo možno len veľmi ťažko. Stále človek nevidí,či je až tak slepý,čo sa deje? Ak zachranime čo i len jedno divé zviera,či strom,či rastlinu,či chrobáka , príroda nám to dobrom vráti. V posledných rokoch nám vracia iba to, čo niektorí ignorujú, niektorí začali vnímať. Vlk je pre mňa symbol poslednej divočiny,slobody a začať "hon" na vlka je posledný zdvihnutý varovný prst.
@zuzanita1609 ty by si si mala hlavne uvedomiť, že pokiaľ nejaká regulácia nebude, dopadneme ako pri medveďoch a diviakoch napríklad.
Skus sa na to pozrieť z pohľadu tých chovateľov, asi by si nebola rada keby ti zabije svorka vlkov tretinu alebo polovicu stáda, sú to nemalé peniaze, a zabudni na to ze dostanú nejaké veľké odskodne🤣v našom štáte sa hľadajú vždy spôsoby ako vyplatiť co najmenej.
Moji rodicia majúensie hospodárstvo, veľké pole so zemiakmi, tento rok to bol brutal aké bolo rozryte od diviakov, doslova zničená úroda a do záhrady chodia pravidelne medvede, mali aj elektrický oplotok ale aj ten zničili, otec už zadný plot ani neopravuje, neoplatí sa, niekoľko jabloní a sliviek s dolamanymi konármi po nich každý rok ostáva. Takto sme dopadli kvôli neregulacii. Naozaj chceme toto zažiť aj s vlkmi?
@jakubrianka ach jaj, tieto reči milujem. Si asi z ľudí pre ktorých je zviera viac nez clovek
@jakubrianka 23:41 mozes mi napisat,cim som ta urazil?Zil som cast zivota na Orave.Uz v r.1986 vlci strhavali vysoku v oblasti Habovky a Zuberca.A nie,necital som to internete,bol som pri tom,pomahal som zvysky nakladat na voz.
Napisala si hlupost,tak som,chcel vediet zdroj.
Je to verejne forum a napisem si co chcem, kedy a komu chcem.Ak som ta urazil,tak sa ospravedlnujem,nebolo to myslene tak,ako si to pochopila.
V roku 2013 nebol v kantone,kde zijem, ani jeden vlk.O 10 rokov su tu dve svorky a napachali dost skody na to,aby rolnici spisali peticiu a vlada povolila odlov.
https://www.gl.ch/public-newsroom.html/31/newsr...
@jakubrianka tu vykonava odlov vlkov Wildhüter,je to profesional,ktory ma na starosti vsetko zive v kantone.V linku sa pise,ze povolili odlov polovicu mladych vlkov,cize z 8 ks 4ks odlovil.Obcas sa tato informacia o uloveni vlka dostane do novin,ale je to len info.,nie senzacia.Zabezpecenie zvierat,nie je vôbec jednoduche,su cele leto vonku,mimo mastale.Minuly rok, dokonca vlada zrusila dotacie na kupu psov,proti vlkom.Z môjho pohladu problem vlka,nie je v tom,ze ho chcu ludia vystrielat pre trofej,ale kvôli financnym stratam a bezpecnosti obyvatelstva.Deti chodia casto, kus cesty od autobusu domov pesi a bola uverejnena fotka vlka,len par metrov od tychto ciest.Zimy su tu v horach pomerne tvrde s velkou nadielkou snehu.
Pri strhnuti domacich zvierat ,je vzdy odoberana DNA a nasledne vedia urcit,ci uloveny vlk ma na svedomi zabitie hosp.zvierat.
8:09 si z Oravy,kde su krasne lesy.Na nestastie prave teraz dosiahli hospodarsku zrelost,cize dochadza k obnove.Pred 20-30 rokmi sa museli stavat cesty,aby sa drevo mohlo vytazit.Robili sa kalkulacie,ci sa to oplati.Dnesna technika-lanovky na priblizovanie dreva,cestu nepotrebuju, az k hrebenu.Pamätam si,ked robili svaznicu v Zemianskej dedine a kolko dreva islo z doliny.
Teraz to vyzera katastrofalne,ale o 30 rokov,tam bude mlady les a zacne prinasat uzitok,prvymi prebierkami.Je to kolobeh zivota.Pochadzam z Bielych Karpat a koncom 80-rokov,boli buciny,doslova oholene,vsetko vytazene...
Dnes, je tam zase vsade les.Lesu, treba aj trochu rozumiet a vediet,preco sa tazi.Lesne hospodarstvo, bolo na Slovensku, nadstavene dobre.Neviem,ako teraz,uz som par rokov mimo...Tazi sa aj v Rakusku,Nemecku,Švajciarsku.
@jakubrianka len napríklad tam kde žijem ja nejako razantne les neubuda a zveri iba pribuda, hlavne tých medvedov a diviakov. Jednoducho regulácia je potrebná.
Ako dieťa si pamätám, že popri cestách rástli zemiaky, obilniny atď, dnes je všade tu v okolí len sama kukurica, zivna pôda pre zver, potom sa nekontrolovateľne množia lebo zradla majú dostatok, minule mi známi (traktorista) vravel ako kosil kombajnom tu kukuricu a len videl každú chvíľu vybehnúť medveďa, na jednom veľkom poli pri hlavnej ceste ich na počítal 12! Každý mal svoje lezovisko
@lentilka78 toto...a koho je chýba,že je tam kukurica. Medveďa alebo človeka? Ak sa má niečo efektívne riešiť, tak treba riešiť príčiny.
@zuzanita1609 vadia Tarabovi, Huliakovi a Kuffovcom. Ale tým vadí celá príroda, preto im birmovaný súdruh dal Ministerstvo životného prostredia, lebo jemu tááák záleží na Slovensku
@zuzudrnda bohužiaľ to je globálny problém, mňa ako bežného človeka nezaujíma ta kukurica, ani neviem čia je a kam sa podeje keď ju pokosia, mňa zaujíma bezpečnosť mňa a mojej rodiny, ver mi ze nie je nič príjemné ísť s manželom a ročným synom poobede na prechádzku a 100 metrov od posledných domov v obci zažiť ze sa zrazu proti tebe vyrutia 2 obrovske medvede, preskočia cestu nenormalnou rýchlosťou a zmiznú v kríkoch, to sa nám stalo pred 13 rokmi, odvtedy sa situácia tu v okolo podstatne zhorsila
Zase úplne zbytočná téma ,len aby ste mohli obviňovať vládu. Ak ste neštudovali vo Zvolene lesníctvo alebo poľovníctvo tak je úplne zbytočné s vami diskutovať. Oni najlepšie vedia aký je tu stav,oni sa starajú o našu prírodu. Ak ste to chceli robiť vy,odporúčam ísť študovať do Zvolena ,tam sú na to študovaní odborníci,ktorí by vám otvorili oči. Aj keď niekomu by možno ani to nepomohlo ako tak čítam komentáre.

@mamutka tak by som ti dopriala porozprávať sa s mojim kamarátom ktorému bachyna zabila psa a jemu roztrhla stehno, má pamiatku v podobe jazvy na celý život. Plus s mojimi známymi ktorí ťažia drevo v okolí Polany ktorých vlci doprevadzaju každý deň cestou z hory na čo majú aj dôkazy v podobe fotiek.
Takže sto ľudí sto názorov 😉