Konzumný životný štýl vs. budúcnosť našej planéty
V dobe kedy hrozí klimaticka kríza, globálne znečistenie prírody, vody, ovzdušia, tak ženy riešia farbu kočíka aby bolo naj pre jej dieťa (nový, bazarovy je fuj a nesedel by tak dokonale) , XY nepotebnosti na vianoce, Mikuláša, sviatm, dovolenky a iné spotrebné zbytočnosti ktoré k zivotu až tak nepotrebujú a tým zas zbytočnou nad spotrebou predstavujú zas záťaž pre našu planétu? Zamysleli ste sa nad tým akú budúcnosť týmto konzumnym správaním v dobro svojich detí a seba, deťom pripravujete? Pozrieme si scenáre vývoja klimatickej krízy a s ňou spojenú migracnu krízu,, pozrite sa okolo na znečistenie planéty, prírody.. toto chcete pre svoje deti a ich deti?
@lelelienka toto si presne výstihla, aj keď ti co majú peniaze aj teraz, tak si to vždy dovolia kvôli sebe. Dnes vidím napr ze letenky sú lacné, že tým ľuďom sa oplatí ísť na lietadle medzi ba a ke, alebo ísť niekde na jeden deň.
@bessie12 žiť prítomnosťou a naplno sa dá aj inak ako nakupovaním darčekov a materiálne, ja tiež žijem naplno a prítomnosťou, ale inak ako ty, ale reálne proste sa zamýšľam co ďalej bude. Tak ako aj ty nežije úplne podľa toho čo píšeš, lebo rozmýšľaš o budúcnosti - to jest o Vianociach, iste si riešiš nejaký dôchodok už aj teraz, či už dôchodkov poistenie alebo sporenie, čiže aj téma klímy by ta mala zaujímať, nakoľko to bude ovplyvňovať aj tvoj život, čiže tak ako riešiš iné veci malo by ta trápiť aj toto a niektoré veci aj menej (načo je tvojim blízkym toľko darčekov, myslíš ze by uspev na tvári nemali aj ln z tvojej prítomnosti a tých koláčov?)
@stanielka17
ďakujem 😉 a čo bude? 😉 No to čo “má” byť… Ľudstvo dostane svoju “odmenu” a začne od znova - možno “správnejšie” možno nie… 😉
Autorka, tak teda znova: čo ty reálne robíš? Ako bojuješ proti klimatickým zmenám? Myslím okrem takéhoto nič neriesiaceho dristania.
@stanielka17 chces mat moje problemy ?? Chces mat strach napriklad o svoju matku, ktora je stastna, ze vobec dojde na zachod sa vys*at ?? Ktora musi brat niekolko druhov liekov denne, inak by mohla skoncit minimalne v nemocnici ?? Nie dost, ze ma problemy s pohybovym aparatom, problemy s chodidlami, so srdcom, tlakom a aby toho nebolo este malo, tak ju seklo v krizoch a este gratis ju nejaka hlupa zenska okradla, ked jej pomahala odniest tasky s nakupom k vchodu ?? Mala tam hotovost a tak nemohla ist nikam, lebo nemala ani na taxik. Dufam, ze tej osobe to dobre padne "urodu" a karma jej to na 1000x vrati. Navyse to bola nejaka matka s detmi. Pekny priklad dava svojim detom. Fuj hanba. Potom tato spolocnost tak aj vyzera.
Dalsi problem - celkova rekonstrukcia bytu. Odkial vziat minimalne 50 tisic €. Pozicky brat nebudem, tak ostava mi jedine tolko nasetrit. Zobrat po rodine nebudem.
Ako dostat rodica do zahranicia. To nie je az taky problem, skor to, ze najprv musime kupit novy dom. Taky, ktory nam bude vyhovovat a ten sa dlho hlada. Dozije sa toho vobec ??
Riesit problemy sveta by mali hlavne ti "kompetentni" a ti to maju uplne na haku. A co velke spolocnosti ?? Kolko odpadu vyrabaju ?? Chod im to vycitat.
@j_m Vies len problem nastava v tom, ze zatial co jedni prezivaju zo dna na den a svojim zmyslanim sposobili tuto situaciu, ini maju plany a ciele, ktore by radi dosiahli o tych 5. 10, 20 rokov. Jasne, moze ma zrazit zajtra elektricka, ale s najvyssou pravdepodobnostou sa to nestane, a ked sa budem starat o svoje zdravie, znizujem riziko tazkej choroby. Ja nezijem v presvedceni, ze zajtra zomriem, ale planujem buducnost.
@bessie12 Nedocitala som tento tvoj citovo vydieracny vylev, ale odpoviem ti na to tolko, ze ti nikto neberie tvoje prezivanie v minute pritomnosti. Mohla by si vsak chapat aj ty inych, ktori funguju inak. Planetu mame len jednu. To nema nic spolocne zo schopnostou vysrat sa tvojej babky.
@j_m začne odznova? Aha, jasne a kde? Keďže oteplovanie je také rýchle ze ani príroda sa nestíha prispôsobiť a tak vyhynu niektoré druhy, hlavne rastlín
autorka, neriesim ziaden dochodok. Do dochodku mam viac ako 30 rokov. Zijem v NL a nie na Slovensku. Budem rada ak sa zatial dozijem ten 30tky, ktoru by som mala mat buduci mesiac. Co bude o tych 30 ci 40 rokov ma absolutne nezaujima. Pochybujem, ze sa toho dochodku dozijem.Ten bude niekedy v 70tke.
@stanielka17 tak necitaj. Je to uz tvoj problem a nie je to vydieracny vylev, ale moj realny problem. Tak sa staraj o seba a nie do druhych. Ako som pisala predtym. Kazdy zije podla seba a najlepsie ako vie. Tot vsjo. Ty zijes inak, ja tiez, autorka ci dalsi uzivatelia MK detto.
Apropo nie je to moja babka, ale moja mamina. Bud rada, ze ( mozno, neviem nezaujima ma to ) nemas ziadne REALNE problemy. Vo svojom kratkom zivote som toho zazila viac nez dost.
@bessie12 No dobre, tak si polozme zasadnu otazku - pomaha ti konzum vyrovnat sa s tvojimi problemami? Zda sa mi, ze velmi nie. Kde figuruje orazka konzumu v tvojich problemoch?
99 percent zivocichov a rastlin na tejto planete vyhynulo skor, ako sa dalo vobec hovorit o ludoch a ich vplyvu na okolie. Rovnako sa menila klima. A ano planeta zacala odznova po kazdej velkej katastrofe. Teraz sme my ta velka katastrofa. Pripisujes sebe a svojmu kratuckemu zivotu prilisnu dolezitost....
@stanielka17 aky konzum ?? napr. nakupovanie?? Idu Vianoce, tak nakupujem vela, ale uz mam nakupene vsetko, tak teraz 75% z vyplaty pojde na sporiaci ucet. Handry, topanky ci kabelky nekupujem, lebo to nepotrebujem. Toho mam viac nez dost uz niekolko rokov. Kupim len vtedy, ked sa nieco znici alebo vtedy, ked vidim, ze dlho to uz nevydrzi. Snazim sa kupovat veci, ktore sa realne aj vyuziju a vyhadzovat minimalne.
@anjelicek26 A teraz intenzivne myslim na kolegov, ktori sa venuju klimatickej vede, ktori neunavne verklikuju, ze momentalna klimaticka zmena je sposobena ludmi. Maju za sebou roky vyskumu, miliardy dat, stovky publikacii. A potom niekto na nete zadre, ze NIE, my ludia za nic nemozme. Nezavidim im ich robotu.
Prosím ťa, vypni internet , vypni pc alebo mobil a choď šúchať nohami do prírody. Podľa teba tu už očividne všetci máme kupovať používané veci, na dovolenku ísť len tam kam dôjdeme peši, jesť len to čo si vypestujeme a sprchovatm sa v dažďovej vode. Spamataj sa trošku 🙂 Sme na tomto svete aby sme ten život žili, tak ako najlpešie vieme a tak ako to urobí radosť nám 🙂 Myslíš že mamičky, ktoré sa tešia na ich prvé bábätko a snívaju o konkrétnom kočíku už napr niekoľko rokov, si po tvojom príspevku pôjdu kúpiť nejaký z druhej ruky len aby si bola spokojná? Daj pokoj s hlúposťami prosím ťa , choď namiesto vypisovania robiť niečo dobré keď si tak nabudená 🙂
@anjelicek26 a kde v histórii zeme sa tak rýchlo menila teplota? Planéta a ive tvory na nej sa reálne vedia prispôsobiť rýchlosti otepľovania max jeden stupeň za storočie, podľa toho čo bude môžme dosiahnuť až 5stupniv za storočie. Napr koraly sú už na pokraji vyhynutia.
A svojmu životu nepripisujem nič, keďže som nicovate nič. Ale to ako ľudstvo dokázalo zmeniť celkový raz tejto planéty tak to v histórii nebolo a reálne nevieš aké to bude mať dopady. Ale reálne, možno moje snaženie nič nedokáže, keďže 90%ludi je slepých voči tomu a nie sebakriticky h, keďže vždy sa dá zhodiť niečo na druhých, ja vlastne za nič nemôžem, keďže v Číne to tak robia, ale snažím sa uribitvsetko co je v mojich silách a možnostiach, aby som si raz mohla povedať ze a som urobila všetko o sa dalo a nevyčítala si ze som dosrala budúcnosť mojim deťom.
@niki_j kde máš napísané že žiješ na tomto svete aby si si robila radosť a ze tak máš žiť? Keďže ľudia sú aj napr ti v Afrike a ti potom na toto nemajú právo, ti proste sa snažia prežiť co najlepšie ako vedia a majú to sakra ťažké, a to napr môžem povedať aj u nás o Rómoch a iných ľuďoch.
@stanielka17 (poďakoval som Ti za 👍 príspevok), napísal “svoj” a tým táto téma pre mňa hasne… 😉
Správam sa podľa “svojho” najlepšieho presvedčenia, možností, myslenia a vedomostí.., nie je mi veľmi veľa “vecí” ľahostajných, mám rád svoj domov čiže planétu… Podstatu “tohto” problému vidím aj v “nesprávnej” výchove pri slove DOMOV (pretože sa zväčša spája s priestorom, kde bývame - nie s planétou a i preto žijeme v pohodených atď. odpadkoch.).
Pekný dník
@stanielka17 kde som pisala,ze ludia nic nesposobili🫣😅
Vieš čo, keď ťa to tak trápi, kľudne to môžem ísť niekam napísať 🙂 Preboohaa sa preber … áno ľudia v afrike nežiju tak dobre ako my ( aj keď podľa mňa asi nepoznáš veľmi Afriku, kedže sú tam aj veľmi vysoko civilizované štáty, nieke celá Afrika len Keňa a poď 🙂 ) , ale k veci .. aj oni žijú najlepšie ako vedia 🙂 určite sa nesnažia zmiť horšie než môžu. Takmer každý sa snaží žiť tak aby sa mal dobre a bol šťastný. Či podľa teba mám žiť bez radosti, pretože ty si to povedala? :D
Planeta Zem ma asi 4,7 mld rokov, vzdy ma fascinuje,ako my ludia, velmi mladi zivocisny druh vieme pouzivat vyrazy ako maximalne v historii Zeme a podobne.Merania su viazane na metody a technologie,ktore sa menia a vyvijaju. Poslednych 200 rokov sa otepluje, to je fakt.Prognozy su rozne, rovnako ako boli aj pri rieseni krizy s ozonovou dierou, s preludnenim,kedy uz mnohi odbornici deklarovali,ze zem nedokaze uzviti viac ako 3mld ludi,ze to je max.Ale k veci. Ja osobne poznam viac ludi,ktory sa o zivotne prostredie zaujimaju a staraju ako tych,ktorym to je jedno.Zaciatkom stredoveku ludia vyrubali v Europe sialene plochy povodnych starych lesov,lebo sa proste rozsirovali a potrebovali material. Potrebovali,chceli...V kazdom pripade prirodu casto vyuzivali/drancovali rovnako ako my,samozrejme v inom meradle.My mame tu nevyhodu,ze vdaka pokroku mame vplyv na celu plante a naopak vyhodu,ze vdaka pokroku si to dokazeme zacat uvedomovat a snazit sa riesit.
Moja skúsenosť je, že ľudia, čo najviac takto vyskakuju a odsudzujú druhých, sami nevidia, akú uhlíkovú stopu oni za sebou nechávajú. A skromní ľudia, ktorí žijú celkom obdivuhodný život, čo sa ekológie týka, to nikde neprezentujú, nevystavujú sa s tým a druhých ani neodsudzuju. Je to o Láske - k sebe, druhému, životu a prostrediu v ktorom žijem. Proste dobro vidieť a cítiť na kilometre.
Vidíte milé dámy, darmo ste na sebe makali, študovali a tešili sa z toho čo ste v živote dokazali, keď máte deti, idete raz za rok na dovolenku, nakupujete plasty ste ničitelky tejto planéty. Suché WC, jedna izba pre 10 ľudí je teraz IN...darujte všetko čo máte utečencom a zachranite planétu. Autorka chod bývať do jaskyne.
Nečítam diskusiu, ale desí má, kde skončí všetok ten tovar, s čím sú plné obchody typu: KiK, pepco, Teddy, sinsay....ktoré sa použijú nanajvýš raz, alebo nik to nekúpi? Kopec plastových somarin, ktoré pre nabs vyrobili v Ázii a cestovalo to sem v kontajneroch....koľko toho tovaru je v každom meste iba na Slovensku...
@panonia aké bývanie, aká jaskyňa….Jedine správne riešenie je nemnožiť sa a svoju uhlíkovú stopu zmazať. Úplne. Hm.. to už nie, všakže, stačí chodiť vybľakovať na socialne siete a prstom ukazovať na druhých, z tepla vykúrenych domov, s tanierom teplej večere a po horúcej sprche, s plne nabitým smartfonom pripojeným na wi-fi 🤦♀️
Slovenčina na to nemá asi výraz, v angličtine to voláme virtue signaling.
@markus1 asi si nepochopila pointu príspevku, to nie je o kočíku, ale celkovo o zmyslani človeka, nás ako jednotlivcov
@panonia nepreháňaj s tými vyjadreniami, ale radsej sa vzdelavaj aj v tejto oblasti a konaj. Vdaka

Tak keď robíš takú osvetu a "pracuješ v odbore" tak prečo vystupujes ako anonym 🤦♀️