icon

Konzumný životný štýl vs. budúcnosť našej planéty

8. dec 2023

V dobe kedy hrozí klimaticka kríza, globálne znečistenie prírody, vody, ovzdušia, tak ženy riešia farbu kočíka aby bolo naj pre jej dieťa (nový, bazarovy je fuj a nesedel by tak dokonale) , XY nepotebnosti na vianoce, Mikuláša, sviatm, dovolenky a iné spotrebné zbytočnosti ktoré k zivotu až tak nepotrebujú a tým zas zbytočnou nad spotrebou predstavujú zas záťaž pre našu planétu? Zamysleli ste sa nad tým akú budúcnosť týmto konzumnym správaním v dobro svojich detí a seba, deťom pripravujete? Pozrieme si scenáre vývoja klimatickej krízy a s ňou spojenú migracnu krízu,, pozrite sa okolo na znečistenie planéty, prírody.. toto chcete pre svoje deti a ich deti?

0silvia0
8. dec 2023

Moja babka odchytavala vodu z umyvadla a z vane a s kyblikom splachovala zachod, smrdelo to u nej, ale setrila pitnu vodu. Pridavam ako tip pre tie, ktorym to este nenapadlo.

tiezjedna
8. dec 2023

@autorka čo má spoločné klimatická zmena s migračnou krízou?

lelelienka
8. dec 2023

@markus1 tak to sa prid pozriet k hociktorym kontajnerom na triedeny odpad, ako to “klise robi pomaly kazdy druhy” 😉 ani zdaleka…

lelelienka
8. dec 2023

@tiezjedna jasny priklad, ako ludia nevidia veci v suvislostiach 😉 ked sa zmenou klimy stanu niektore oblasti neobyvanymi, co myslis, co nastane? No ano, migracna kriza.

j_m
8. dec 2023

@0silvia0 🙂 nahrala si mi … 👍
🤔 Malý černoško sa pýta “bielej” pani: je to pravda, že wc splachujete pitnou vodou?

maminkasisa
8. dec 2023
lelelienka
8. dec 2023

@0silvia0 ty to zjavne myslis ironicky, tak vedz, ze dnes sa to robi tiez, len teda samozrejme sofistikovanejsimi metodami…

tiezjedna
8. dec 2023

@lelelienka migračné krízy posledných rokov sú kvôli vojne v Sýrii a konfliktu Rusko - Ukrajina. Nevedela som, že za ne môže zmena klímy😒

mclissa
8. dec 2023

Mna skor trapia ine veci m kt. nas ovplynuju denno denne. Ja si zelam aby sa deti nemuseli bat ist do skoly, koli sikanovaniu, aby nejaky debil neprisiel do skolky a neroztrielal tam deti. Teenegery sa vrazdia medzi sebou a nenavist medzi detmi je coraz vacsia. Aby sme slobodne zili bez strachu z ludi. Ale to je uplne ina tema. To, ze ja kupim o tri darceky menej, alebo pojdem o dve dovolenky menej za rok. To nepomoze ani Anicke od vedla, ani cernoskovi a Afriky. Ani celej spolocnosti o 60 rokov.

lelelienka
8. dec 2023

@tiezjedna boze ved nie za tieto, ale za tie v buducnosti…🤦‍♀️

panonia
8. dec 2023

Ešte stále nevieme ako zachranuješ planetu ty. Už mám to konečne napíš.

tiezjedna
8. dec 2023

@lelelienka ...a ty máš krištáľovú guľu😉 ahaaa....

0silvia0
8. dec 2023

@lelelienka myslim tym, ze starsie generacie mali prirodzene fungovanie v skromnosti. Aj ked sa im financna situacia zlepsila (moji stari rodicia mali velmi dobry dochodok) boli nauceni setrit a nedozicit si. Nedokazali si uzit zivot. Peniaze, ktore usetrili, aj tak davali svojim detom, vnucatam. Nikdy neboli na dovolenke, nikdy neboli v kupeloch, len setrili, neviem naco. Aj moj otec prevzal tento model, len makat, setrit, nedozicit si. My sme vyrastali tiez ako deti v tomto, uz nam rodicia dozicili nejake vylety, ale za cias socializmu sme boli vsetci nutene skromni. Prelomilo sa to rokom 1989, kedy nastal boom konzumu, znackovych veci. Trocha sa to vymklo spod kontroly, a tazko to vratit spat.

panonia
8. dec 2023

Elektrickou energiou nešetríš inak by si tu nepisala kraviny a už davno spala, ja to vidím ako plytvanie prúdom...tuším máš nejaké nedostatky. 🤣

tiezjedna
8. dec 2023

@0silvia0 nepovedala by som, že sa to po 89. vymklo spod kontroly. Ono sa to len dostalo do normálu. Nebuď naivná. Vladári a vyvolení si aj pred 89. dopriali to, čo mnohí ani dne nie😉

autor
8. dec 2023

@tiezjedna tak vo som počúvala klimatologa, tak vravel o suchú, ktoré v Rusku bolo, a Rusko vyvazalo obilie aj pre atabov, ale keďže bolo sucho, prestali vyvazat aby mali hlavne pre seba a vlastne aj vďaka tomu ze ti obyvatelia nemali čo jesť, hladovali, tak vzišli protesty aká arabska jar. A reálne taketo konflikty môžu vyústiť v migrácnu krízu, a myslím ze ti ľudia z Afriky co tu chodia lodkami idú aj z klimatických dôvodov tu

tiezjedna
8. dec 2023

@autorka prepáč, ale tvoje vyjadrovanie aj argumenty sú dosť chabé. Vieš meno toho klimatológa? Zaujímala si sa viac než nad úroveň podcastov a predpovedí? Pretože v dnešnej dobe dostupnosti informácií je až tristné neoverovať si zdroje.

0silvia0
8. dec 2023

@tiezjedna ja nepisem o hornych 10000, ale o beznych ludoch. Dostalo sa sem prirodzene to, co bolo dovtedy v komunistickych krajinach tabu. Ja sa nad tym nepohorsujem, pisem ako si to pamatam. Podla mna je to vyvoj. Niekomu sa ten vyvoj paci, niekomu nie.

lelelienka
8. dec 2023

@tiezjedna nemusim mat, ved to je uplne logicke, staci sa trochu zamysliet…😉 alebo si nieco precitat

tiezjedna
8. dec 2023

@lelelienka a čo čítaš? Rada si rozšírim obzory

autor
8. dec 2023

@tiezjedna áno tejto téme sa momentálne viac venujem, teda už dlhšiu dobu. Ale proste nejde o to aby som ja v nej vedela všetko, ved na to máme vedcov co to riešia a ja si prečítam k tomu už len report alebo nejakú správu, keďže reálne nejde ponat každú tému do hlbky

tiezjedna
8. dec 2023

@autorka pravda, pravda, reálne nejde ani zachrániť svet tým, že nepoletíš na dovolenku😉

lelelienka
8. dec 2023

@tiezjedna v poslednych rokoch sa podchvilou objavuju clanky presne o tomto ocakavanom jave, neukladam si linky, staci si vygooglit

tiezjedna
8. dec 2023

@lelelienka no, na google sa dočítaš kde čo, aj to, čo okolo pravdy ani nebežalo😉 očakávala som trošku konkrétnejší zdroj...

autor
8. dec 2023

@tiezjedna ale mu ani nepomôžes tým ze na ňu pôjdeš, alebo ze budeš plytvať zdrojmi (voda, energie, suroviny, potraviny). Keby každý človek rozmýšľa ako zachráni planétu, ako reálne obmedziť, spolu by sme boli silnejší a malo by to reálny efekt.

lelelienka
8. dec 2023

@tiezjedna google je samozrejme len vyhladavac, na to uz mas vlastnu hlavu, aby si si nasla a vybrala relevantne zdroje, ak ta to tak zaujima 😉

tiezjedna
8. dec 2023

@autorka premýšľaš takto aj o vojnách? Ako ich zastaviť? O digitálnych hrozbách? Pretože keby sme nepoužívali internet, tak by reálne svet bol oveľa bezpečnejší, že? Ale tak ďaleko ekoterorizmus nepozerá, pretože by sám sebe zúžil možnosti.
@lelelienka to má byť odpoveď alebo výhovorka??😉

autor
8. dec 2023

@tiezjedna inak teraz je ešte taka doba kedy proste sama zvazis co pre záchranu planétu urobis/neurobíš, ako sa k tomu postavíš. Ale reálne môže prpist doba, kedy pre to aby to nedopadlo mega katastrofálne, tak bude ľudstvo musieť prehodnotit svoju činnosť a to radikálne. A aj to už nepôjde tak ľahko, keďže zvysenou globálnou teplotou sa aktivujú pozitívne spätne väzby, ktoré už aj bez ľudskej činnosti budú oteplovat túto planétu (rozmrazenie permafrostu napr, alebo zmenšenie plochy ľadovcov, a tým padom menej slnečného žiarenia odrazeneho dpo vesmíru, viac vodnej pary v atmosfére..

autor
8. dec 2023

@tiezjedna nechápem prečo ekoterorizmus, týka sa to nás všetkých čo chceš ci nie.
A áno, aj ostatné hrozby sú, vojny a pod, ale ak nebdde e riešiť toto, tak za pár desiatok rokov tie ostatne problémy budú len kvapkou v mori.
A ak chceš nejaké zaujímavé čítania, tak odporúčam zájsť si do knižnice a prečítať si, ked z Google si nevieš vybrať, napr posledne varovanie-sest stupňov

candii
8. dec 2023

No tak isto ako my nevieme čo robíš ty, ty nevieš čo robíme my. Tak na čo súdiť ? 🤦🏼‍♀️🤷🏼‍♀️