icon

Kresťanstvo a IVF: Etické úvahy a otázky viery

babushkaem
22. sep 2024

Stretla som sa s dvoma nazormi. Jedny zavrhuju IVF uplne cele ako take, jedny kvoli tomu, ze ak zene zoberu trebars 5 vajicok, ktore aj oplodnia a ma z toho aj realne 5 embryi, tak by si mali po spravnosti vlozit vsetkych 5-ziadne nenechat ,,znicit”. Ale vedia napriklad, ze to ze ide zena na IVF, to neznamena, zw bude mat dieta? Ze zena moze ist aj na 20 vkladov a moze byt z toho jedno velke nic? Ze stale je to kvazi vo vyssej moci, ci otehotnie alebo nie?
Lebo je nas podla mna dost, a teda ja som najprv isla do IvF s tym, ze ved to sa urcite podari a konecne budeme mat dieta aj my. Avsak prvy vklad ani tuk, druhy vklad s najvacsou pravdepodonostou biochemko a ostava nam posledny mrazacik. Tak len tak uvazujem, ze preco vlastne s tym maju veriaci problem. Asi mam v nedelu vela volneho casu 🧐

kacena4
22. sep 2024

ide o akt pocatia ako taky, pri ivf tento akt pocatia nie je medzi manzelmi prirodzene z lasky, ale umelo medzi pacientkou a lekarom

kiki68
22. sep 2024

@kacena4 ale ved tam lekar je iba ten, co da tie bunky dokopy. Nejde o jeho bunky, cize je to stale o tych dvoch. Ci z tych buniek bude zive dieta rozhodne naozaj Boh/ priroda. Kym to dieta samo nedycha v maminom naruci, tak je to otazne. To je ta vyssia moc, ze nech to spravime akokolvek, moze sa to napr v 20tt zastavit, v 39tt sa to moze zastavit … to je ta vola niecoho vacsieho v tom celom

gab1sol
22. sep 2024

@babushkaem poradím len jedno, nezamýšľaj sa nad tým… Viera je jedna vec, ale veci s tým súvisiace si každý môže vysvetliť inak.

Dám jeden príklad - boli sme na predmanželskej príprave - bol tam kňaz a niekoľko manželských párov. Musím povedať, že to bolo super, od všetkých sme si vzali cenné rady (do života, nie ohľadom viery). Až na jeden pár a doteraz netuším, čo tam robili - zavrhovali akúkoľvek antikoncepciu (aj napr. prerušovaný styk), zavrhovali IVF… Boli mladučkí, podstatne mladší od ostatných. So sexom počkali až po svadbe a na prvý šup aj žena otehotnela… Počas kurzu bola ešte tehotná. Prednášali nám o manželskom sexe. Sám farár nad tým krútil hlavou a čudoval sa, čo tam práve oni robia. Vôbec sa nestotožňoval s ich názormi. Vieš, ono ľahko sa to hovorí tým, ktorým sa to podarilo na prvý šup. Nechápu tú snahu a túžbu po bábätku (tým nechcem povedať, že oni po ňom netúžili, len ich cesta bola jednoduchšia). Na druhej strane nechápu, ak žena rodí ako jabloň a preto sa chce chrániť (oni považovali sex len na robenie deti, ak niekto nechcel ďalšie deti, nemal sexovať).

tehulka2011
22. sep 2024

ja som bola v tom, ze maju problem hlavne s tymi embriami, ktore sa nevlozia ale zlikviduju alebo co sa s nimi vlastne robi

hugoboss1923
22. sep 2024

@babushkaem Kresťanská náuka vznikla aj na téze, že žena môže otehotnieť bez toho, aby mala pohlavný styk (Panna Mária). Vyznieva to celkom úsmevne, ale práve kresťanskí duchovní by mali vyzývať ženy na umelé oplodnenie, ako súčasť Božieho plánu.

zic
22. sep 2024

mozes to brat tak, ze panbozko ti zoslal lekara, aby ste pocali...

gladys_07
22. sep 2024

Mozes to brat tak, ze z Bozej vole si narodila v dobr, ked IVF existuje, aby ti niekto dokazal pomoct.

Mozes to brat tak, ze Boh nechce aby ste mali deti a vy sa burite jeho voli.

Mozes to brat tak, ze sa budes riadit svojim svedomim a nie knihou, ktora bola nespocetne krat prepisana a mam pocit ze kazdy si ju vysvetluje po svojom. A zit tak aby si raz nemala pocit ze si nieco zmeskala…

mabenn
22. sep 2024

ludia maju problem so vselicim...a nielen "veriaci"...zamyslat sa nad tym mi pride zbytocne, nech si kazdy vyberie stranu a nazor a podla toho zije hlavne on sam

viestta
22. sep 2024

@kacena4 medzi pacientkou a lekarom? Ty snad nevies ako to prebieha, inac by si tuto blbost nenapisala. Je uplne jedno kde je vajicko oplodnene, ci v maternici alebo na mikrospokickom sklicku. Vzdy je to len spojenie dvoch pohlavnych buniek, lekar tomu spojeniu len asistuje

30majka71
22. sep 2024

@babushkaem odporúčam prečítať si Evangelium vitae od Jána Pavla II., možno pochopíte na čom stojí kresťanská viera. Takže je zbytočne diskutovať o tom, že obyčajný radový veriaci človek uznáva alebo neuznáva umelé oplodnenie, nechajme tieto veci na autoritach, často sú to dosť vzdelaní a múdri ľudia. Veď predsa Janko Hraško tiež nebude vysvetľovať biochémiu, keď nemá na to patrične poznatky.

30majka71
22. sep 2024

@gab1sol veľmi pochybujem o týchto zážitkoch s kňazmi uzanavjucimi umelé oplodnenie, kondóm, prerušovanú súlož, zaujímavé, že ja som nikdy na takého nenarazila a to ich poznám teda, že dosť. Netvrdím, že výnimka nie je, ak to nie je tajné, kde a kedy sa konal ten kurz, prípadne meno kňaza. Zaujímal by ma teda jeho názor na to.

taktotedanie
22. sep 2024

@babushkaem nemaju, maju s tym akurat tak problem zienky, ktore az velmi a nezdravo prilnuli k bohu pretoze si cosi vsugerovali do hlavy, ze to je zle a hriesne a je to silnejsie ako tuzba po vlastnom dietati
Ja sama poznam greckokatol farara, ktory s manzelkou podstupili ivf, jednoducho sa v centre dohodli, ze odobrat len 3 vajicka resp oplodnit len 3 vajicka, manzelka mala 5 vajicok, dve z nich neoplodnili, vybrali tie 3 naschopnejsie
Maju dve deti, treti vklad im nevysiel a spokojni su vsetci
Konzultovali to s niekym vyssie postavenim a ze takto je to v poriadku

gab1sol
22. sep 2024

@30majka71 poukazovala som na fakt, že manželia, ktorí podľa ich slov mali sex len raz v živote a hneď ostala žena tehotná, idú poučovať iných o manželskom sexe. Potom mi to sedí na ten tvoj výrok o Jankovi Hraškovi. Trochu nonsens. A bolo to v Žiline v roku 2013-2014 (už neviem presne, či to bolo od jesene, či z jari).
Mimochodom, pochybuješ aj o tom, že mnohí farári majú deti? Sexujú? Častokrát sú to práve tí najzarytejší - vodu kážu a víno pijú. A svedčí o tom aj moja osobná skúsenosť z minulosti, keď som bola ešte dieťa, keď ma jeden farár (aj napriek tomu, nech mu je zem ľahká) obchytával, hladkal. A bolo to kúsok od teba (Lutiše).

jankafresova
22. sep 2024

@babushkaem "vedia napriklad, ze to ze ide zena na IVF, to neznamena, zw bude mat dieta?" - kto či to vie? O kom presne sa pýtaš?
... áno, IVF nie je záruka, že sa oplodnenie ozaj aj podarí. Stojí to veľa peňazí a výsledok nulový, čo je veľmi ťažké a smutné.

Veriaci sú rôzni, cirkvi sú rôzne. Niektoré cirkvi s tým problém nemajú.

dobryden
22. sep 2024

@babushkaem A preco to rieis co veria veriaci?Podla nich je to hriech ale teba to nema preco odradiť ak nie si veriaca.

babushkaem
autor
22. sep 2024

Ale ja som to nemyslela zle 🙂 mna to len zaujima, absolutne nikoho neosuduujem, ja som bola len rozculena, ze mi nevysiel dalsi vklad a tak som sa nad tymto iba zamyslela, ale to nie ze by som chcela odsudzovat, bola to cisto iba zvedavost

mantilka
24. sep 2024

Minule som o tom rozmýšľala. Nielen to, že nie je to medzi manželmi ale lekár vezme a kontroluje genetiku....vyberá. Život tam už je a dal ho Boh. Lekár nema právo odsúdiť embryo na smrť pre zlý geneticky material. Tieto "nepodarené embrya" používajú do omladzujucich výrobkov
.. Ďalšie je, že dávaš do rúk cudzích ľudí životy svojich detí. Si si istá ako s nimi naložia? Tak ako existuje obchod s orgánmi ...kľudne aj obchod s embryami...nebuďme naivní. Ľudia sú veľmi vynachadzavi, neverím, že sa to nikde nedeje.
Ďalšia podstatná otázka. Embryo zmrazia, má už dušu lebo je živé. Čo sa deje s tou malou nevinnou dušičkou? Kde sa nachádza a čo prežíva pri zmrazení ?
Čo sa deje s dušou človiečika, keď je zmrazené dlhé roky ?
Hrozna predstava ale je žiaľ reálna. Takže je tam nezodpovedané mnohé z duchovného hľadiska.
Vedci sa zaoberali iba materiou...čo je úbohé, lebo telo a duša k sebe patria.

mantilka
24. sep 2024

Ešte dodám, že viem pochopiť ženy, ktoré túžia po deťoch. Neodsudzujem, ale ja by som to nepodstupila lebo som veriaca a záleží mi aj na duchovnej podstate mojich detí.
My sme počali až po 1,5 roku. Tesne ako sa to podarilo sme zvažovali adopciu, IVF sme vylúčili ako možnosť.
Každý má svoju voľbu.