icon

Kto študuje prekladateľstvo - tlmočníctvo?

starsirius
18. sep 2012

ahojte, studuje/val niekto prekladatelstvo-tlmocnictvo? v BB najlepsie. potrebujem trochu poradit,hlavne,kde sa s tym budem moct zamestnat a ci by nebolo potom lepsie dat si jazyky ako ucitelstvo.

Strana
z2
denisece
27. sep 2012

@palomablanca nie v BB je uroven na styl, co sa nenaucis sam to nevies
v Nitre uplne super, Dr. Svarbova na franine, Dr. Hviezdoslava Zbojnikova, este lepsia, tam ani nemas zlych odbornikov...
a na nemcine boli strasne prisni profesori, ale naucili nas vela za ten rok...
nemcina, anglictina ako tak v bb, ale ostatne jazyky cista bieda, ked ti poviem ze na vsetky predmety su tam cca traja ludia tak to je bieda... akoze kazdy je odbornik na vsetko, v Nitre bola jedna profka na literaturu, druha na gramatiku, tretia na syntax atd... tu vedel kazdy vsetko a dokopy nic takze asi tak...

palomablanca
27. sep 2012

@denisece ja som mala štátnice v roku 2008 a hmm... moc si už nepamätám koľko bolo tých učiteľov. mam AJ-ŠJ. tak tú NJ-FJ neviem posúdiť, ale určite aspoň zopár z nich boli dobrí odborníci, aj keď teraz ako nad tým rozmýšľam... na ŠJ to bolo horšie...čo už, ako si povedala, časom a praxou sa z nás môžu stať skutočne dobrí prekladatelia.

anculala
27. sep 2012

@palomablanca mna preklady a tlmoc. aj celkom bavia, ale neviem si predstavit zivit sa tym, resp. iba tym. Pat rokov stresu a nevyspatosti pocas vs mi stacili. Neviem si predstavit, ze by som mala mat zivnost a zit tak stale. Uvidime, ako to nakoniec vypali

gabii83
25. aug 2013

@starsirius ahoj ja studujem 5. rocnik zacinam. ozvi sa do ip ak chces. dps idem teraz robit od sept. ale chodim sem malo. ale odpoviem rada na tvoje otazky.

gabii83
25. aug 2013

@cammille to odkial vies ze jazyk mozes ucit bez ped. minima? mne vraveli ze nemozes.

gabii83
26. aug 2013

@palomablanca chcem sa ťa opýtať, porÁd mi prosím koľko si pýtať, ak chcú ma zobrať do Bp. Tlmočiť im. .ohladom uzavretia zmluvy s novým klientom-oblasť čistiace potreby veľkosklad nitra.mne poradila spolužiacka50na deň.lebo je to prax a za to tí vlastne ani platiť nemusia.chcem to určite.volali by ma častejšie.no a ako riešite keď si pýtajú od vas faktúru?.

andula77
5. nov 2013

@iva87 Ahoj. Chcem sa spytat, ma UMB si studovala externe, po sobotach, ci inak? Dakujem. PS studium mas uz zzrejme uspesne za sebou..!? ;)

iva87
5. nov 2013

@andula77 ahoj, nie ja som studovala denne, dochadzala som, a ano uz mam nastastie za sebou, v auguste som mala statnice 😉

andula77
5. nov 2013

Tak gratulujem! ;) Uf, dochadzat kazdy den...klobuk dolu a sa necudujem, ze to mas uz rada za sebou :D Ja som v juni robila aj statnicu z Aj a Spanielcinu som mala na gympli (matura pred x rokmi), potom nejake studium tu v ZA a rada by som sa jej venovala viac, ale v Spanielsku som nikdy nebola (v anglicku ano) a mam pocit, ze bez pobytu v danej krajine sa do toho jazyka uplne nevzijem...ty si pobudla aj nejaky cas kdesi v spanielsky hovoriacej krajine??

iva87
5. nov 2013

@andula77 len cez prazdniny a na dovolenke, inak nie, ale ja som predtym 5 rokov chodila na spanielsky gympel takze spanielcinu som mala na super urovni, dokonca za tie prve tri roky na VS by som povedala, ze sa mi dost zhorsila 🤐

andula77
6. nov 2013

@iva87 Ktovie aka uroven spanielciny bola vyucovana UMB okolo roku 1998 lebo vtedy som tam robila prijmacky na cestovny ruch + Aj + Sj....teraz sa uz ta VS citim "stara", ale jazykovka tu v Ziline ma myslim dost dobru urovn tak asi skusim pokracovat tam...a ako pisu niektore baby, nie j podtstaneci clovek vie a ako dobre ale najma aby sa vedel "predat"! Spanielcina je krasna tak snad sa snou uplatnime! Ved ju snad neovlada az take vela ludi na SK 😉

julia225
15. jan 2014

@cammille ahoj a ako mozes prekladat, ked to nemas vystudovane? Lebo ja si otvaram zivnost na prekladatelstvo, ale musim mat statnicu z jazyka, do alebo z ktoreho chcem prekladat. Pytam sa, lebo som si tiez myslela, ze po anglicky viem super a teda budem toto robit,
Touto cestou by som sa chcela aj opytat, ci niektora z Vas vie, ktory stupen statnej jazykovej skusky musim mat na otvorenie zivnosti "prekladatelstvo, tlmocnictvo"
Dakujem 🙂

cammille
16. jan 2014

@julia225 statnicu mam, na sjs som si externe spravila🙂

julia225
20. jan 2014

@cammille a v akom meste sisi to robila?
ja som chcela Liptovsky Mikulas, ale neda sa tento rok, malo ludi, tak asi Zilina 🙂

cammille
20. jan 2014

@julia225 v ba, na statnej jazykovej skole 🙂

gabii83
18. máj 2014

joj sot 14. dokoncila 5 ročne trapenie moje, tak som rada, konecne Mgr.... zasluzila som to , cely studium - 5 rokov s detmi....2 roky s jednym, posledne 3 s dvomi. ale mam to :D V BB na FF UMB - nanovo, uz nie FHV....

gabii83
18. máj 2014

@gabii83 uzviem ze fakt nemozes... ucit jazyk, a nic bez dps. pytaju si peg. vzdelanie, pomaly ale isto vsade...

ziziliti
13. júl 2014

Študoval niekto v BB prekladateľstvo tlmočníctvo anglický jazyk v kombinácii s francúzskym jazykom?

erikaaa1982
13. mar 2015

Ahojte je tu niekto kto studuje na umb v bb prekladatelstvo a tlmočnictvo nemecky jazyk?

samaneviem2
1. sep 2015

taktiez zvazujem prekladat.-tlmoc. na UMB v BB, cisto anglicky jazyk. Uvitam par nazorov na tuto skolu

briketa
21. feb 2016

Viete mi niekto povedat ci sa da robit prekladatelstvo na volnej nohe aj bez statnej skusky na Slovensku? Jazykovu znalost mam, ale danu skolu nie.

ewellina
30. mar 2016

@briketa Ahoj, treba mať minimálne tú štátnu jazykovú skúšku.

ewellina
30. mar 2016

@briketa Myslím, že aj preukázanie aspoň 10-ročného pobytu v krajine by moholo stačiť.

mnuska
31. mar 2016

Prosím Vás vedel by mi niekto poradiť, aký stupeň jazykovej skúšky by stačil na prekladateľstvo

abbey1
31. mar 2016

@mnuska Ak sa jedná o bežné prekladateľstvo bez úradnej pečiatky, tak ti stačí základná štátna jazyková skúška. A vedomosti k tomu.

anduliacik
4. dec 2018

https://idealagency.sk prenájom tlmočníckej techniky

Strana
z2