Kto určuje rozdiely v ľudskom šťastí?
jedny ziju v hojnosti a velkom pocte v zdravi ( relativnom) a nepoznaju pomaly za cely zivot co je to trapenie
iny umieraju a maju problemy cely zivot sa trapia
preco niekto tak strasne v zivote tyrpi a ini to ani nepoznaju
(viem ze kazdy ma problem)
ale pisem vyslovene o hranicnych situaciach ako umrtie ci choroba
nerozumiem, tomu, potom vravim ze to je vsetko za moje hriechy a pritom som nikdy nikomu neublizila a nechcela zle. :(
Mne na tieto výčitky pomohlo až keď sme pochopili, že naozaj nebolo čo viac a čo inak urobiť. Koľko potokov sĺz som vyplakala pri sebaobvinovani a nič ale absolútne nič mi to nepomohlo. Až sme sa dostali ku veľmi dobrej psychoterapeutke a tá ma naučila s tým pracovať ale je to veľmi tvrda praca na sebe samej. Ja osobne som sa nastavila tak, že koho mam skutočne rada, tak dbám na to aby ti ludia vedeli, že som tu ak ma budú potrebovat, lebo to je to najviac čo viem dať. Môj čas. A niekedy si poviem, že mohla som aj viac
@michala.s lenze to psycho da len lieky a co dalej kde hladat pomoc.
Mne lieky nedala. Chodila som na psychoterapie bez medikamentoznej liečby.
Pozri, môžeš sa do konca života trápiť výčitkami alebo sa môžeš posunúť ďalej. To je tá práca na sebe. Nie, nedá ti kniha odpoveď, ale ty máš k akémukoľvek vyliečeniu veľmi odmietavý postoj. V tej knihe by si sa dočítala, že ľudia pod tlakom okolností museli urobiť strašné veci. Tiež si museli buď odpustiť, prijať to, spracovať alebo sa naveky sužovať. Je hrozné žiť s výčitkami. Treba si odpustiť, byť k sebe láskavý a posunúť sa dopredu. Minulosť nijako nevieš ovplyvniť a preto je obrovská chyba upínať sa na ňu. Nevieš ju zmeniť ale vieš pracovať so sebou teraz v prítomnosti. Pomoc nájdeš len v sebe. Ty si musíš uvedomiť, že je to na tebe. Ty si musíš odpustiť, ty si musíš dovoliť byť šťastná, ty si musíš uvedomiť, že treba všetko čo nevieš zmeniť nechať tak a ísť dopredu. Terapeut ťa len sprevádza, tie kroky musíš robiť TY. Keď ti teraput len dáva lieky a nič … hľadala by som iného.
@yoxinka teraz polozim otazku inac, preco napriklad ma tendensiu sa clovek sebaobvinovat aj ked vie ze za to nemoze.
No tak na to u univerzálna odpoveď neexistuje. Môže to byť dôsledok výchovy, zlé vzorce naučené v rodine, veci, ktoré vznikli v ranom detstve … celkovo 90% našich problémov je dôsledkom vecí, ktoré sa nám stali v detstve. Ja som dlho bojovala s mentalitou obete. Stále ma to občas drapne, ale už si to viem uvedomiť a stopnem to v zárodku, takže ma tá emócia tak nezvalcuje. Ty si dokážeš veci zvedomiť. Keď sa začneš obviňovať dá sa od toho odstúpiť, pozorovať tú emóciu a ubedomiť si, prečo sa obviňuješ a potom si povedať OK, ale nenecháš sa ňou uniesť. Toto je ale práca, ktorú treba robiť na terapii. Máš svoje dôvody prečo sa obviňuješ, na to prídeš v terapii a potom sa s tým dá pracovať. Ale dnes je plný internet informácií, aj tam sa dá čerpať.
Tu tendenciu sebaobvinovania si skus rozlozit a rozanalyzovat. Odkial sa berie, preco prichadza a skus si to zracionalizovat. Vzdy, ked sa to bude vynarat, si sama sebe vysvetli, ze nie, nemozes za to. Niektore veci sa deju tak, ako sa deju a clovek nema inu moznost ako ich prijat.
@autorka nikto. Život proste je. A prvá odpoveď od @martinmmartin to vystihla, hoci si ju asi nepochopila podľa reakcie.
@tiezjedna tazko. pochopit.
@0silvia0 v zivote som neublizila, a sama som bola znasilnena, a nehcem o tom pisat
@0silvia0 nikdy somneublizila ked niekomu poviem ze je to pi.a snad nie som vinna
@diaszoky a Spiderman je podľa teba ako čo? Diablove plemeno?
Samozrejme, že strašia, od mala. Ak nebudeš poslúchať, príde si pre teba čert. Alebo.... Ježiško všetko vidí, nedonesie ti darčeky.. Samé podmieňovanie, dupanie po poslušnosti, dokazovanie sily vyššieho. Viera a cirkev (s ich černokňažníkmi a brainwashingom) sú 2 diametrálne odlišné pojmy. Keby sa ľudia správali, tak ako sa káže, ani Čert by nemusel chodiť a Slovensko by malo byť Zemou Zasľúbenou, hotovou Rajskou záhradou 😉
@0silvia0 samozrejme nadavku si poviem len doma. nie pred nou
@tiezjedna nie je a teraz s aoptam nie je lahscie prist o dieta v 10 rokoch
ako v 40tke zivota dietata? zamysli sa.
ziadna smrt nije je dobra v mladom veku co ale viac uskpodi rodicovi ???
rodicovi uskodi ked ma nie 10r vztah ale 40 r vztah k dietatiu a toto nik neriesi
Citaj s porozumenim kazdy si za svoj osud moze sam.
Ale ja nepisem o nadavkach, ani nepisem o tom, ci si ty niekomu ublizila. Vyjadrila som sa k tvojmu sebaobvinovaniu. Mam dojem, ze sa nechapeme. Asi bude treba pisat polopatisticky. Tak napis konkretny problem, lebo ked sa pise takto vseobecne, mam pocit, ze jedna pise o koze, druha o voze
@tiezjedna :(
@viestta no to je diskutabilne. Ale urcite aj hriechy rodiny a rodicov sa odrazaju inde. To ked pocujem a taka dobra zena bola a zomrela ale vies to o svojej rodine povie kazdy to ze sikanovala v praci bola na potrate uz rodina nepovie( a poznam xy ludi ktori vraj boli super a hĺa )
@vanilkovazmrzka to je velka hlupost toto tvrdenie, ak clovek rozhoduje o stasti sam, potom by s nerodili postihnute deti alebo ta ozran nabura na ceste a ty ostanes trvale postihnuta
@katulienkax presne
@dharmasanata veľmi zrelo napísané, súhlasím.
@dharmasanata
So človek svetla! Ako som už písala, nejde o to, čo sa deje okolo, ide o to, čo s tým robíme vo svojej hlave, ako sa k tomu postavíme a ako k tomu pristúpime. Nech sa ti darí 🤞.
Prísť o dieťa v žiadnom veku nie je ľahké. Porovnávať stratu 10 ročného a 40 ročného je úplne mimo. Z toho čo píšeš mám pocit, že si zažila veľa zlého, ale nemala si nikdy okolo seba ľudí alebo systém podpory, aby si to dokázala v sebe spracovať. Preto sa teraz tak strašne umáraš, preto riešiš všetky tie nezodpovedateľné otázky. Múdro píše @dharmasanata. Žiješ v tme, prázdnote a umáraš sa, potrebuješ trochu svetla. Nemáš priateľov, vieru v hocičo, nejaký systém o ktorý by si sa mohla oprieť??? Veľmi by ti pomohla terapia. Nie chodiť k nejakej pani, ktorá ti predpisuje lieky, fakt dobrá hĺbková terapia.

@michala.s co s vycitkami svedomia ze sme pre toho cloveka neurobili viac? pocas jeho zivota...dokonca sme boli ked umrel. :( a toto je silne velmi silne co ma snad bude stale strasit