Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@aamelkaaa
@alaguema
len čisto teoreticky
kvantovka možno dokazuje to, že jedna častica sa môže súčasne nachádzať na viacerých miestach (paralela - boh je všadeprítomný), alebo nikde. každá častica má pravdepodobne antičasticu, hovorí sa o paralelných svetoch, hmote, antihmote (teda by sa dalo pozrieť na duchovno a antiducovno), atď... Keď vedec vysloví: "Tak isto mozem tvrdit, ze existuje nejaka fyzikalna castica a pokial mi to nevyvratis, tak proste existuje. ", tak to skonštatuje len na základe nejakých indícií, výpočtov, predpokladov. Myslím si, že i ľudia, ktorí uveria v p. Boha, tak na základe niečoho, nie všetci len kvôli tomu, že ich to učili, že to tak má byť.
Aj Angeliku, markízu anjelov keď bičovali, napustili biče akousi drogou, aby toľko netrpela. Ako by ale totálne ubitý obyčajný človek mohol chodiť na tretí deň, na poranených nohách, akoby sa nič nestalo? Teda aj keby nezomrel a bol len omámený, tak by musel mať fest dobrý koreň, aby to všetko zvládol
pritom kozmos ma napadlo, vesmír je tiež ako špongia - medzi jednotlivými zhlukmi galaxií je nič, ako tá "bublinka" v špongii
viera a rozum nejde vždy dokopy - napr. ja svojmu dieťaťu verím že niečo nespravilo úmyselne, aj keď mi nejde do hlavy, ako ho to vôbec mohlo napadnúť to urobiť. Dôvera je v živote dôležitá, stratená sa ťažko nachádza, ale dá sa to
skvela otazka. Od malička vyrastám v silno katlickej rodine,. Každé obdobie môjho života bolo silne spojene s naboženstvom, ktoré som prebrala od mojich rodičov. Mala som v nom istotu, držala som sa barličiek naboženstva a preberala všetky pravdy, pohlad na Boha tak, ako sa mi predkladal. Bola som si ista, že ho poznam, lebo od malička som s ním vyrastala. Potom asi okolo 25 som nejako precitla. Važne si myslím, že spoved mi zabezpečí čistý štít a čistý začiatok. Skutočne mam istotu v nebi ak budem chodiť prvé piatky na spovede? Je to čo odoma chce Boh aby som chodila povinne v nedelu na omšu napriek tomu, že mi už dlho nič nedava? Chce Boh odomna aby som príjmala pravdy bez toho aby som si na ne mohla vytvoriť vlastný nazor, ktorý možno bude iný ako ten všeobecne cirkvou platne uznavaný? Zabezpečia mi ochranu obrazky svätých a kríže povešané po stenách? Snažila som sa tieto otazky zahnať, lebo som nechcela prísť o istoty. Bolo to fajn, spoliehať sa na tieto zakony, ktoré mi zabezpečia spásu a ochranu. Ale čím dalej viac som premýšlala, okrem iného aj nad tým, čo by bolo, ak by som sa nenarodila tu, ale v krajine, kde kresťanstvo nieje. Kresťanka by som zrejme nebola. Akosi sa to prehlbovalo a ja som si povedala, že to všetko čo žijem je len naboženstvo, a viera a skutočný vzťah s bohom mi ostane ak odhodím všetky tie barličky, všetku tu obradovosť, povery a "istoty" ktorými ma niekto naočkoval... Tak som ich zahodila a zistila som, že to bolo to jediné, čo som mala. že to nebola skutočná viera, len spoliehanie sa na niečo, čo mi niekto predložil. Viera sa neda zdediť, neda sa naučiť, nedá vyžiadať ani prebrať. Preto,, ked sa spýtaš, ktoré naboženstvo je to pravé, nemôžem ti odpovedať, lebo naboženstvo nezodpovedá viere.A to, že ma niektoré naboženstvo patent na pravdu a neomylnosť pochybujem, i ked sa tak väčšina z nich tvári 🙂
@vejula
hmm...kolko otazok 🙂
Len na mnohe z nich sa da odpvoedat neurcito ci silne subjektivne... a neviem ci poskytuju nejake istoty...skor ide o praktizovanie nabozenstva,kde vela ludi zije nieco,robi nieco... a ani tomu nerozumie, ale robi to preto, ze su tak nauceni,ocakava sa to od nich, povazuje sa to v ich cirkvi za standard...
suhlasim, ze nabozenstvo nemusi mat vobec suvis s vierou...a vyhlasovat neomylnost svojjej cirkvi, ci predstavitelov danej cirkvi je tiez iba ruhanie sa...
Vazim si sestry z rkc,su tam aj znovuzrodeni krestania/krestanky...ktori prezivaju autenticku vieru v Bohu, ale ja by som sa v rkc udusila... citila by som sa v klietke...
@aamelkaaa no to ma mrzí, že si diskusné príspevky od @alaguema vyhodnotila ako útok na svoju osobu. Určite to tak nebolo myslené, bolo to v rámci normálneho diskutovania.
Ak si sa spoliehala v minulosti na vyššiu moc a nič ti to neprinieslo, tak si treba uvedomiť, že ako ty hovoríš vyššia moc nepracuje tak, že človeku vyhovie vtedy, keď si človek pomyslí. Vyššia moc funguje tak, že ona vie, kedy vie a môže zasiahnuť a zasiahne/nezasiahne podľa vyšších zákonov, nie podľa zákonov ľudí. Keby stačilo reflektovať na požiadavky ľudí, ktoré sú rôznorodé, ako by to asi vyzeralo? Skús si to predstaviť: tvoja babka by konečne vyhrala v lotérii a bola na chvíľu šťastná, tvoja mama by mala dcéru podľa svojich predstáv, ty by si mala mamu a otca podľa svojich predstáv, všetci ľudia by boli bohatí, šťastní, zdraví, všetky deti by mali šťastné detstvo, všeci seniori by mali starostlivé deti, ktoré by ich dochovali, nikomu by nezáležalo na peniazoch, lebo by mali všetci na účtoch kopy peňazí, ktoré by dostávali za prácu, ktorú by mal každý podľa svojich predstáv. Neexistovali by choroby, aby úbohí ľudia nemuseli nikdy trpieť, neexistovali by detské domovy, lebo každé dieťa by malo tých najlepších rodičov atď. atď. Ak by bol takýto raj na zemi, aký si asi predstavuješ, čo by bolo potom? Myslíš, žeby ľudia potom všetci uverili? Verili by, že toto všetko pre nich pripavil Boh? Obávam sa, že nie. Brali by to ako samozrejmosť a chceli by viac, žiaľ, ľudia sú takíto... Je kopa príbehov, kedy človek, ktorý veľmi trpel ako dieťa, sirota, pozviechal sa vo svojom živote a stal sa veľkým človekom a bol užitočný pre celý svet. Ale základom je, aby človek bol pokorný k životu, aby dokázal odpustiť a nevŕtal sa stále dokola vo svojej čiernej minulosti.
Pozri, aj moja mama bola zo mňa sklamaná, nerešpektovala ma ako individualitu, manipulovala mnou a chcela ma meniť na svoj obraz. Tiež mala tendenciu všetko za mňa riešiť, cítila som sa menejcenná, nesebavedomá, cítila som sa ňou udupávaná vo svojej podstate. Až raz som pochopila, už ako dospelá, keď som prekukla tú faloš a manipulátorstvo, že žiadnemu človeku nedovolím mať prevahu nad mojim životom. Odvtedy cítim manipulátora na 10 kilometrov a vidím mu za tú masku faloše a pretvárky, vidím jeho taktiky ako cez sklo. To, čo som prežila zo mňa urobilo silnejšieho človeka. Viem, že už nikdy nedovolím žiadnemu človeku riadiť môj život. Keby som toto neprežila, možno som dnes niekde inde.
Dúfam, že si pochopila, čo som tým chcela povedať, preto píšem tak obšírne, snažila som sa to podať zrozumiteľne. Aj zlé veci, ktoré prežijeme nás posilnia, ale musíme ich správne spracovať a myslieť na to, že ľudia, ktorí nám ubližovali (možno chtiac, možno nechtiac), tiež mali svoje traumy, tiež možno trpeli viac ako ja. Tiež som si uvedomila, že moja mama trpela nezáujmom zo strany matky, vždy trpela nedostatkom uznania a docenenia, tiež trpela vo vnútri, viem to... Treba sa pozerať na ľudí komplexne a nevidieť ich len vo vzťahu ku mne, ale aj k ich predchádzajúcemu životu a k celému svetu. Aj oni mali detstvo, možno horšie, možno lepšie, ťažko povedať, ale niektorí ľudia sa nedokážu meniť zo dňa na deň, proces premeny človeka je dlhodobý. Skús sa tvojej matky spýtať aké mala ona detstvo, aké mala ona pocity ako dieťa, skús ju pochopiť... odsúdiť je ľahké, ale odpustiť dokáže len naozaj silný jedinec.
@vejula áno, aj to sa stáva... preberáš akože vieru od rodičov, vykonávaš obrady a úkony s vierou súvisiace, ale skutočná viera neprišla do tvojho srdca. Je super, že to vieš pomenovať a nehráš sa na pokrytca... ak raz pocítiš Božie volanie, Božie zaklopanie, bez rozpakov môžeš nadviazať na to, čo ťa rodičia naučili a snažili sa ti vštepiť... Ak to nepríde, tak to nepríde...
U mňa to zasa bolo opačne, rodičia ma nikdy ku viere neviedli, ale vždy som cítila, že mi chýba jeden dôležitý rozmer života. Keď sa na to tak spätne pozerám, krôčik po krôčiku, malými kúskami, fakt vždy len toľko, koľko som dokázala v danej chvíli spracovať a uniesť, som sa posúvala (teda niečo vyššie ma posúvalo presne tak, ako bolo treba) a dnes som tam, kde som a cítim sa silnejšia a istejšia ako kedykoľvek predtým 🙂
Každý máme inú cestu a pre každého je pripravené niečo iné...
@0silvia0 Ja viem, ze moja mama mala tiez otca alkoholika, a nemala to lahke v detstve ani v zivote, ale preco ona sa nemohla zmenit a urobit ten zlom? Preco to musim az ja urobit pre svoje deti? A myslis, ze sa to podari vobec? Mne alebo Tebe? Mozno budeme odsudene rovnako, lebo nic nezmenime. Mozno zmenime nieco a pokasleme nieco ine. Mozno by sme deti radsej nemali mat.
@aamelkaaa lebo si to tvoja mama jednoducho nedokázala uvedomiť, žila v stereotypoch, ktoré kedysi hovorili, že všetci chlapi pijú, je to ok. V tej dobe nebola jednoducho zrelá veci pochopiť, ale ty môžeš, ty to vidíš, ukáž jej tú správnu cestu TY. Jednoducho niekedy človek nevie pochopiť, aj keď mu všetci chcú otvoriť oči, lebo je slabý, nevedomý. Moja babka si tiež zobrala alkoholika, od ktorého ju všetci odrádzali. Prečo to urobila dobrovoľne? Ja neviem a neviem to zmeniť. Minulosť zmeniť neviem, ale môžem zmeniť prítomnosť a ja ju aj chcem ovplyvniť. Nikdy nechcem byť ako moja mama, mám ju ako príklad. Hoci zlý príklad, ale viem, aký vzťah nechcem so svojimi deťmi mať. Ja už deti mám, viem, že určite kopu vecí pokašlem, ale som len človek a nie som dokonalá a ani sa pred svojimi deťmi neprezentujem ako dokonalá. A ja ani dokonalá nechcem byť, dokonalosť je nudná 🙂 A moje deti sú perfektné a chápavé a viem, že keď niekedy urobím zlé rozhodnutie, tak si to vydiskutujeme a budeme sa to snažiť riešiť 🙂 a ja nie som urážlivá, takže ak mi moje deti raz povedia, mama, urobila si chybu, tak sa budem snažiť to pochopiť a poučiť sa. Fakt ide o toleranciu
@mima4 vieš čo je najväčšia sranda, že ja som bola presvedčená o tom, že tým obradom aj rozumiem, nemyslela som si, že išlo len o nejake zdedenie prebratie vzorov. Ale tým, že všetko som si mohla vysvetliť len štýlom, ktorý mi bol predložený, v určitých hraniciach, ktoré boli akceptovatelné, zobrala som cudzie presvedčenie za svoje a bola presvedčená o tom, že ja to takto vlastne aj citim... LEbo som sa bala, bolo pre mna nemyslitelné, čo i len pomyslieť, že by to takto nemuselo byť.
@0silvia0 ja tak isto citim, že niečo vyššie je, mam vlastne velku tužbu Boha poznať, ale už za žiadnu cenu nechcem prebrať niekoho pohlad na Boha, ak mam skutočne poznať Boha, tak ho chcem skutočne poznať ja tak, ako sa mi da poznať on sam. A presne ako pišeš, zrejme ma Boh pre každého nejakú cestu, verím, že aj pre mna, tak neprepadam zufalstvu 😉
@aamelkaaa odpusti svojej mame, kazdy den jej odpustaj... a nie kvoli nej, ale v prvom rade kvoli sebe,kvoli tvojmu vnutru, zivotu... neodpustenie nici samotneho cloveka... Su veci, ktore nezmenime, ale su za nami a treba ist dalej...treba dat prec to, co nas zranuje a stavat na tych dobrych veciach. Ty mas potencial vela veci zmenit a neopakovat jej chyby, pretoze si uvedomujes tie jej chyby a vies co bolo zle. Verim, ze to zvladnes!
Nabozenstvo je len ramec, ci je prave ci nie, sa ukaze pri jeho naplneni. Nieco ako ked mame akvarium, zalezi aku vodu don nalejeme. Vzdy treba hodnotit podla toho ako s danym kontextom, ramcom dokazu ludia pracovat. Z tych velkych svetovych nabozenstviev je na jednej strane vela nepochopenia, ludia si ho vykladaju kazdy inak, prisposobuju svojim individualnym nastaveniam, ci uz do prilisneho fanatizmu, alebo naopak prilisnej vlaznosti a tym minaju jeho skutocneho ducha. Nie je to vsak chyba nabozenstva/iev ale ludi. Nabozenstvo je system, nastroj, je ale hlavne aby ho podpierala prava a ziva viera. Meyrinkov citat: "Kto je to islamista, kto zid, kto pohan a kto krastan? Len meno pre tych, ktori maju nabozenstvi miesto viery." Ked sa najde skupinka ludi kde toto je, ziva viera, su to "ti pravi". A je jedno ako ich my, alebo oni sami seba onalepkuju, mozu byt paradoxne bars aj ateisti a pritom mnohi z nich ani nevedia ze tu pravu vieru v sebe maju. Nevadi, hlavne ze nou ziju. Ze plody ich zivota to dosvedcuju. O nalepky sa od isteho casu nezaujimam, su ako saty, tie este nerobia osobnost.
@ivivaiveta Spomenula si, že tvoj syn (predpokladám, že nie je moslim) dostal od vášho známeho moslimský odev a cestoval v ňom v lietadle. Zaujímalo by ma či by si si trúfla dať moslimskému dievčatku, ktoré je dcérou známych a ktoré máš rada, napríklad retiazku s krížikom. Myslíš, že by jej rodičia boli radi že si malú parádnicu obdarovala a dovolili by jej ho mať v lietadle na sebe? Odpoveďou na túto otázku zistíš do akej miery je tá tolerancia druhého náboženstva vzájomná.
@namornicka ahoj...to nie je dobre prirovnanie...v prvom rade, moj syn nie je krestan a nie je ani moslim...co sa tyka odevu, je to ich tradicny odev(ktory niektori z nich nosia denne, niektori vynimocne), ako keby sa doteraz u nas nosili kroje..a keby som dala kroj malej pradadnici, tiez by v nom bez problemov cestovala, nereprezentuje spojitost s vierou..neda sa porovnavat kokretny symbol toho ktorého nabozenstva s oblecenim..to uz je neznalost, ktora moze vyvolat problem..
@vejula velmi pekne napisane, v niecom z toho, co pises, som sa sama uvidela, aj ked z iných dovodov ako ty..
@aamelkaaa ahoj..citujem"Obcas si aj ja pomyslim na Boha, alebo.duf ze nieco dobre.dopadne, pripadne ho poprosim (aj podakujem potom na rozdiel od vacsiny)"..nie si na tom az tak zle, ako si povodne napisala o panovi na oblaciku...po vsetkom, co citam, ze si prezila, sa len hnevas..na matku na otca, na vsetkych...uplne ta chapem, detstvo som nemala ruzove a tiez ma to poznacilo... zelam vsetko dobre, hlavne zdrave babatko a vela pokoja v dusi...
@ivivaiveta písala si moslimský odev, čiže spojitosť s vierou je tam jasná. Moslim je ten, kto vyznáva islam, nie? To je ako keby si mala dcéru a darovali by jej burku. Či ty si to tak nevnímala?
@ivivaiveta niekedy tak spätne rozmýšlam, ako som mohla tak nekriticky príjmať všetko, čo vyšlo z ust nejakej náboženskej autority. Fakt dlho. Ale ono je to pochopitelné, ked sa niečo do dieťaťa dostáva od detstva, príjme to tak za svoje, že si nevie predstaviť, že by to mohlo byť inak. Lenže tak ako som bola presvedčená o pravosti naboženstva a jeho učení, tak su presvedčení i ludia vyrastajuci v iných náboženstvách. Tak ako sa zázraky aneuveritelné veci deju medzi kresťanmi, tak sa deju i v iných náboženstvách 🙂 Nevidím v tom rozdiel a nenašla som zatial dôvod, aby som nejaku nabožensku teoriu vyvýšila nad inu. Nevylučujuem nič, srdce mam otvorené, len už nemam strach počuvať aj iných, premýšlať volne o kresťanstve ale i iných náboženstvách. Nevidím dôvod pokladať všetko, čo nieje kresťanske hned za dielo diabla. Prečo? PRečo by som mala odmietať niečo, čo ani nepoznam, čomu nerozumiem? Len preto, že sa naša krajina stala kresťanskou? Len preto, že som sa narodila práve tu? Nemam dôvod poukazovať na druhých, nemam dôvod ich spochybnovať, napriek tomu, že zrejme mnohí veria preto, lebo si nikdy nedovolili volne rozmýšlať nad tým, či je skutočne to čo učí práve to ich naboženstvo tá jedina neomylná pravda. A ak ich niečo také napadlo, tak radšej tie myšlienky zahnali a potom sa vyspovedali z toho, že si dovolili zapochybovať o pravosti jedineho praveho náboženstva 🙂 LEbo to sa moc nenosí premýšlať za hranicami prijatelnosti. Ale ja to beriem, možno je pre niekoho prijatelnejšie žiť s obrazom Boha prevzatým od iných ako stratiť istotu v tom jedinom, čo od malička vnímali ako samozrejmosť. Každý mame svoju cestu.
@namornicka tak si to este raz precitaj...ja som napisala "oblecko" 😉 ..a ta pani, co tomu nerozumie splietala ortodoxného a neviem co este, len skoda, ze tomu nerozumie.....takze si si to mozno zle precitala, nejdem do dozadu hladat...ved to je jedno, ona to vytiahla, nie ja...pre mna je zid, krestan, hinduista, budhista jedno...pointa bola v niecom inom..
@vejula krajsie si to napisat nemohla..ako som z spominala, ja som pokrstena...matka ma ale do kostola nevodila, ja o tom vsetkom okolo toho pramalo viem..jeden cas nas ako deti vodila do jednej sekty a mam v tomto smere chaos, pretoze aj to ma svojim spôsobom poznacilo, pomylilo...vzdy som ale rozmyslala, co je to spravne a ci sa modlim tomu pravemu Bohu..mam okolo toho milion otázok...napríklad v nasej biblii je, ze (KOPIRUJEM Z NETU)Prvé a druhé prikázanie znie: „Ja som Pán, tvoj Boh, ktorý ťa vyviedol z egyptskej krajiny, z domu otroctva. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa! Neurobíš si modlu, ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou! Nebudeš sa im klaňať, ani ich uctievať, lebo ja, Pán, tvoj Boh, som žiarlivý Boh, ktorý tresce neprávosti otcov na deťoch do tretieho a štvrtého pokolenia u tých, čo ma nenávidia, milosrdenstvo však preukazuje až do tisíceho pokolenia tým, čo ma milujú a zachovávajú moje príkazy.“..tak preco mame kostoly plne sôch?..ci to bolo ako myslene?..
@ivivaiveta je to velmi zvláštne... modliť sa k prravému Bohu. No to je práve o tom, pokial sa modlime k nejakej predstave Boha, pokial je naš boh len obrazom prevzatým od niekoho iného (či už rodiny alebo cirkevných autorít) vždy tam bude ten otaznik. Niektorí si to už neuvedomuju, lebo natolko cudziu predstavu prijali za svoju, že sa s nou stotožnili. Tak som žila ja 25 rokov 🙂 No a potom su tu ludia, ktorí hovoria, že zažili skutočný dotyk Boha, ktorý sa im dal poznať a tí cítia Boha a väčšinou nepotrebuju, aby im ho sprostredkovaval niekto iný. Tí si ale väčšiou uvedomuju, že poznanie boha je skúsenosť neprenosná a nemožno ju teda aplikovať na niekoho iného. Nemožno niekoho na vieru obrátiť, to si myslím, že môže len samotný Boh, ked sa dotkne srdca. To mne osobne napríklad aj celkom vadí na všetkých tých obradoch a ceremóniách, kde sa snažia tí čo su v hierarchickom rebričku akože bližšie k Bohu hovoriť druhým, kto je Boh, aký je a čo od nich chce. Nepodniecuju ludí k hladaniu Boha, ale sa snažia vytvoriť jeho uniformný obraz a ostatných príjmuť k tomu aby ho prijali. Toto je pre mna nonsens, fakt... Čo sa týka sôch a obrazov, na to mam tiež svoj nazor. Ludia, ktorí neudržiavaju skutočne živý vzťah k bohu si potrebuju vytvarať predmety, ktorým potom prikladaju Božské vlastnosti, klanaju sa im a veria, že ich ochrania rôzne agnužteky a obrazočky 🙂 Ak niekto hovorí, že žije s Bohom, potom neviem načo by potreboval nejaké predmety, ktoré ho znazornuju. KEd maš vedla seba milovaného človeka, tak nepotrebuješ bozkávať jeho fotku predsa, radšej objímeš jeho samotného. Ak ludia tvrdia, že maju vedla seba Boha, potom načo by im boli nejaké predmety, ktoré ho znazornuju? Toto je podla mna presne dôkaz toho, že ludia proste stále potrebuju barličky, ktoré im nahradzaju skutočný vzťah skutočnu vieru.
@vejula niekedy si rada s tebou popisem aj cez ip, ak ti to nevadi..mame totozne nazory..dakujem,ze si sa "zjavila" 🙂 ...dobru nocku
@aamelkaaa Najskor som Ti chcela napisat nieco velmi negativne na tie tvoje "prvotne-slaboduche" prispevky...ale po precitani diskusie som uplne pochopila odkial vietor fuka. Ty nepotrebujes lutost, mas pravdu. Ty potrebujes dostat vsetky svoje myslienky a negativne zazitky z detsva von....A to sa da iba pri riadnom, dlhom a velmi detailnom rozhovore s mamou. Vsetko jej to povedz, od A do Z. A potom zacni zit SVOJ zivot. A toho Boha skus najst neskor....
@ivivaiveta V tvojom uvodnom prispevku by som chcela reagovat na tvoju otazku: preco sa tak nenavidime, ked Boh je len jeden?
Tak, pokial viem jedini muslimi prehlasili do celeho sveta, ze chcu zniest zidov z povrchu zemskeho, potom nasleduju krestania a tak dalej....
Myslim, ze budhisti, krestania, zidia, hinduisti a ostatne (menej zname) nabozenstva taketo vyhlasenia nikdy neprezentovali pred celym svetom. Myslim, ze my vsetci dokazeme zdielat maticku Zem.
Ta nenavist veje len jednym prudom....Preco? To by zaujimalo aj mna.
@digysa ale no, nikdy nemali take vyhlasenia? Ved katolicka cirkrev viedla rozsiahle kriziacke vypravy kde v krvi kosila ako travu tych nespravne veriacich, dalej z vlastnych radov odstranovali cele zastupy nevinnych co umucili ci upalili len preto ze sa ich nazor chlp nezhodoval s "vladnucou dokrinou" mocenskej organizacie ako kazdej inej - cirkvi, komunisti suvix. A to nielen babky bylinkarky, ale aj vyznamnych vedcov, obycjne matky apod. Nasilne obracanie na vieru sa vo velkom dialo po svete, aj na SK pod hrozbou smrti vtedajsich miestnych vladarov, poddanym tiez, nasledne zhabania majetku. Staci si nastudovat trestny zakonnik Cyrila a Metoda, malo sa o tom vie, tutla sa to, ale kto chce spravne info, najde si. Teraz uz sa mi lahko vyjadruje proti nasiliu, jednak sa uz "vyburili" napriec storociami, jednak su na strane vitazov vladnucej civilizacie, ktora si uziva (neopravnene) plody niekdajsich bojov, takze nemaju dovod cokolvek menit. Ich vlazny postoj voci nacizmu, dohody, ktore skor boli smerom k akceptacii za cenu istej spoluprace, tak isto sa prizivovali na socializme, mnohi ako agenti, vlastne teraz v pozicii takych blch v kozuchu, ktore preziju kazdy aj totalitny rezim,lebo postoje nebudu mat zasadne ale skor kam vietor tam plast, ich vlazny postoj k SNP lebo nie az tak bolo v ich zaujme, atd atd...Pritom cela ta korupcna vrstva (viz napr. na co upozornil Bezak je len spicka ladovca). Ta pozemska organozacia cirkvi je uz davno prehnita (ta neustala chaba vyhovorka: sme "len" ludia je dost trapna),s vynimkou par nadsencov, ktorych potom pouziva ako vykladnu skrinu a PR aby zakryla co sa deje v jadre. Hrabanie majetkov a sustredovanie moci sa tiahne v roznych formach historiou.
Volakedy boli nenavistni (skryvajuc sa za horlivost), teraz su lahostajni (pozicie im vyhovuju, snazia sa ich udrzat aj za cenu nehorlivosti za spravne veci). Mohamedani maju len jednu nevyhodu oproti nej, su historicky pozadu. Teraz iba prichadzaju do stadia, ktore maju katolici uz davno za sebou.
Zidia detto, napr. ako ziskal kral David Jeruzalem? Zeby ho pekne vystaval zo svojim mierumilovnym ludom? Nie, dobyl ho, dokonca dost podlo a zobral ho povodnym obyvatelom, ktorych vyvrazdil. Ake "svate"! (asi mal tiez vyhodorku "sme len ludia resp. vtedy boli vsetci taki")
Zidovstvo, krestanstvo (nie to povodne Jezisove ale pozdejsia cirkev ktora sa k nemu hlasi), aj moslimovia su 3 nabozenstva ktore vraj veria v jedneho Boha. Vsetky sa vsak vyformovali v krvi a podla univerzalnych zakonov, aj tak padnu, lebo kto s cim zachadza tym tiez schadza.
Myslim si ze to prave z nich pretrva, ale az potom ked sa dokazu dokladne ocistit od tejto historicky sprofanovanej formy ktoru ako neviditelnu gulu vlacia za sebou chtiac nechtiac, a tomu z obsahu, ktore sa pouzivalo ako zastierka za rovnako hrozne ciny "v neme Boha"ovsem, ako ktorykolvek ini barbari.
@digysa Nazor na Boha nesuvisi s mojim osobnym zivotom. Bola som veriaca, lebo ma tak k tomu viedli, ale potom som pochopila, ze nemusim nutne robit ziadne sviatosti a podobne veci. Co sa tyka cirkvi u mna uz nema ziadne miesto, proti Bohu nemam nic, ale zase ho ani neriesim. Ak je, nech je, podla mna nie je. Vobec sa nim nezaoberam. A nemyslim si, ze tym niekomu ublizujem a ani mi to nechyba.
S mojou mamou sa rozpravat neda, lebo podla nej to je jej sukromie a nebude mi nic hovorit a co by som s nou uz aj mohla rozoberat... Mne to uz detstvo nevrati, darmo sa len budem rozculovat. Podla mna taki ludia by nemali mat deti, za kazdu cenu aj cez mrtvoly. Mam neplodneho muza, hura spravim si dieta s inym... super napad! Hlavne ked ten neplodny mal vzdy sklony k alkoholizmu. Absolutne nevhodne podmienky pre dieta, financne aj vztahovo a aj byt jedinacik je naprd.
@horana citujem: "Mohamedani maju len jednu nevyhodu oproti nej, su historicky pozadu. Teraz iba prichadzaju do stadia, ktore maju katolici uz davno za sebou"
dodávam - ešte jednu nevýhodu - porovnaj Ježišovo a Mohamedovo učenie (aj vzhľadom k vtedajšej a súčasnej dobe)
inak máš pravdu, ľudia pod rúškom kresťanstva spravili rôzne neprijateľné veci
@horana K tvojmu prispevku asi tolko: Poznam dejiny, viem co BOLO, presne taketo protinazory mi dava kazdy... (krizacke vypravy, upalovanie carodejnic a pod 😉 )
Zivot ide dalej, spolocnost ide dopredu. Zaujima ma co je a co bude. Ide mi o to, cim sa prezentuju dnesne nabozenstva v sucasnosti. Kto sa z historie poucil a kto v historii zije doteraz?

@alaguema Nie su, to viem aj sama, ale mozno najdem ten zmysel zivota aj v dietati alebo aj v inom konecne uz. Nepaci sa mi ked su deti vyrabane za ucelom zmyslu zivota ich matky, no v dost vela pripadoch to tak je. Clovek totiz ani nema velmi dovod tu byt na Zemi nerobit radost inym, alebo zit pre niekoho. Ale moje dieta urcite nemusi trapit to, ze ci mne sa tu chce byt alebo ako sa zamyslam nad zmyslom zivota. To je len v mojej hlave, no ak dieta zije s alkoholikom, toho je plny dom a nema utocisko kam sa skryt... Nema s tym co urobit.
Ja ani nie som tak proti Bohu, mozno je mozno nie je... Ale rezolutne som proti cirkvi a nabozenstvam a rozpravkam v nich. Boha urcite si nedovolim riesit ci existuje, aj ked v predoslych prispevkoch som to pisala v globale.
A to nevadi ci sudim a odsudzujem, mna tiez kazdy sudi a rozobera, je to normalna ludska vlastnost. A minimalne moja mama ta ma vzdy chcela mat na svoj obraz a ja som bola nestastna zit to co mi nalinajkovala. A to vratane zamestnania. Po materskej sa tam uz nevratim a budem sa venovat tomu co ma bavi. Takze si len zacinam zit svoj zivot. Volakedy som bola poslusna ovecka a ani som si nedovolila mysliet nieco ine ako mama chcela. A teraz ked si chcem zit ako sa mi paci, tak jej sa to nepaci, ze ma nespoznava... no za to si moze sama. Nikdy ju nezaujimalo co ja citim, vyberala mi to co si myslela, ze bude pre mna dobre, ale pre mna to dobre nebolo a nikdy nebude. Urcite sa ja budem o svoje dieta viac zaujimat a nielen na urovni sledovat kazdy jeho krok, ale hlavne na urovni co si mysli, co ho bavi, co ho zaujima, co chce robit...
Inac jedine kvoli Tebe mam chut odist z tejto diskusie, lebo tu na mna utocis. Ako keby ste tu vsetci boli perfektni a urcite sa na nikoho v zivote nehnevali a nemrzela vas nespravodlivost. Len ja sa tu rozoberam, lebo som napisala nieco o sebe, druhi asi taku odvahu nemaju. Hlavne ze ste tu vsetci super pobozni.
Pre mna bola viera skor utrpenie, spoliehala som sa na nejaku spravodlivost a na vyssiu moc, ale nic mi to neprinieslo. Nekonam proti viere, iba sa k nej uz neutiekam.
Majte sa tu vsetci krasne, uz nic neprispievam, nema to pre mna vyznam. Ocividne ste tu niektore velmi nepriatelske ovecky, nejdem ja radsej do vasho kosiara. Lebo budem udupana. 🙂