icon

Ktoré náboženstvo je to pravé?

ivivaiveta
1. apr 2015

Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....

eva8
16. jún 2016

@adsumus áno, aj v kresťanstve je muž "nadradený" žene, ale nie spôsobom, že je presne popísané, ako ju má trestať v prípade neposlušnosti. V kresťanstve má človek slobodnú vôľu. A ak kňaz kázal spôsobom ako si opisovala, tak keďže si taká aktívna na fóre, tak predpokladám, že i v živote a ísť za dotyčným farárom a pýtať vysvetlenie (ja by som šla), aby si zachránila aj manželky slovenských nevzdelaných "chmuľov" od zlého si vysvetlenia, nielen obhajovala správanie moslimských migrantov....

adsumus
16. jún 2016

@eva8 no neviem ako si koncepciu slobodnej vole v kresťanstve davaš do suladu s vyjadrením knaza, že muž má rozhodovať a žena suhlasiť, nesedí. čo sa týka toho, čo ja mám alebo nemám robiť, spýtam sa ak budem zevdava na tvoj názor, ja ti tiež nepredpisujem, čo by si mala robiť alebo nerobiť. inak v skupinke ťa asi nebavilo moc diskutovať.

trisssha
16. jún 2016

najviac sa mi paci vysvetlenie postavenia muza a zeny podla taoizmu ze su dva rovnako dolezite principy ktore nie su uplne protiklady lebo kazdy ma v sebe nieco z druheho ale jeden je aktivnejsi a druhy pasivnejsi a navzajom sa ovplyvnuju a preto sa potrebuju.

eva8
16. jún 2016

@adsumus nie, nebavilo.

eva8
16. jún 2016

@trisssha myslím, že v oboch náboženstvách by mal byť v manželstve muž hlavou a žena krkom.
Ale v kresťanstve sa vyzdvihuje odpúšťanie, v islame je popísaný trest za neposlušnosť.

adsumus
16. jún 2016

@eva8 a prečo ťa to nebavilo? ved diskusia ako diskusia, máš tam málo obecnstva, som zvedava na odpoved.

eva8
16. jún 2016

@adsumus mám radšej verejné diskusie, kde môže každá prejaviť svoj názor.

eva8
16. jún 2016

a nie je diskusia ako diskusia....

horana1
16. jún 2016

V krestanstve su vyznamne zeny uz v samotnom jadre, svatice, abatyse, vzdelane zeny. Aj v historickom jadre panna Maria, Maria Magdalena...nic take v islame nie je.
Naopak to bolo, vdaka postupnej pokrokovosti krestanstva bola sekularizacia nasej civilizacie vobec umozena.
Pri islame sekularizacia nie je mozna z hladiska extremnosti ideologie, ktora to jednoducho neumozni, alebo len vo velmi obmedzenej miere.
Manzelstvo je v krestanstve sviatost, v islame obchod, pravna zmluva ako narok na telo zeny, nanajvys ak bohumila vec, ktora udrzuje poriadok v obci. V krestanstve maju byt jedna mysel a jedna dusa.
Nema vsak zmysel nadavat na islam, pohorsovat sa nad nim, ani Jezis nekomentoval ine, ale rozvijal to svoje. Preto my tu len pekne rozvijajme nas odkaz a aj pripadnym zadubenym knazom ukazme a v diskusii s nimi, ktora je dovolena aj zenam (!), vysvetlime si akoby by to malo byt, smerujme k idealom stale viac.

adsumus
16. jún 2016

@eva8 aj tam si mohla prejaviť svoj názor, ale asi to je pre teba strata času...

adsumus
16. jún 2016

@horana1 ty smeruješ k akému ideálu čo sa muslimov týka stále viac?

eva8
16. jún 2016

@adsumus komunikovač s jedinou osobou ma nebavilo....

adsumus
16. jún 2016

@eva8 tam by sa určite dievčata pridali.

eva8
16. jún 2016

@adsumus v politickej sme sa o trumpovi porozprávali - teba vždy len niečo zaujíma (napríklad konkrétna osoba, ktorá to o trumpovi povedala a nedala si vedieť ani ako ti to pomohlo) Niekto len rád diskutuje, ja rada diskutujem o niečom...

adsumus
16. jún 2016

@eva8 no nijako mi to nepomohlo, tebe niekto niečo povedal a chceš diskutovať o tom názore, ja som suhlasila s tebou, že to bola blbosť a potom ťa už diskusia nezaujímala, neviem prečo. co hovoríš nato, že nacionalisti už vraždia na uliciach vlastný národ, rovnaku krv?

Útočníkom bol zrejme nacionalista.

http://hnonline.sk/svet/681145-v-britanii-zastr...

adsumus
16. jún 2016

Mala dve deti.

eva8
16. jún 2016

@adsumus že nie sú rasisti

eva8
16. jún 2016

@adsumus a som z toho zhrozená ako ty

eva8
16. jún 2016

@adsumus ale to nepatrí do tejto témy

adsumus
16. jún 2016

@eva8 ale patrí, to su nesledky kydania na muslimov hlava nehlava, budu zomierať nevinní. 😔

adsumus
16. jún 2016

@eva8 ty vieš, či ten človek čo ju zabil nie je rasista?

eva8
16. jún 2016

@adsumus dobrú noc

adsumus
16. jún 2016

@eva8 nevedela by som si na tvojom mieste predstaviť dobru noc, ale budiž, dobru.

horana1
16. jún 2016

@adsumus nerozumiem tvojej vete, resp. jej druhej casti a jej napojeniu na prvu a nasledne ich dokopy 😉
moslimovia nech si ziju ako chcu, ak im je tak dobre
nicmenej idealom bolo myslene naplnanie idei krestanstva a zaroven demokracie, byt lepsimi ludmi, byt slobodny, mat vyvazene prava a povinnosti, zit s prihliadnutim k tradiciam a zaroven sa vyvijat dalej, nielen mierni ako holubice ale aj ostraziti ako hadi

adsumus
17. jún 2016

@horana1 toto, čo sa teraz stalo má ale k ideálom kresťanstva a demokracie velmi, velmi, velmi daleko.

trisssha
17. jún 2016

@adsumus stale rozmyslam nad tym ze co by urobil jezis keby chcel dnes zabranit sireniu islamu a vidim to tak ze by urobil presne to iste co predtym. ak si krestania myslia ze sa to tak neda tak im asi chyba viera a potrebuju aby prisiel zase niekto kto im to vysvetli. moslimom zase viera az tak nechyba ale nepochopili spravne koran. ved napriklad vo versi 256 v sure 2 sa pise ze nech sa viera nevynucuje nasilim a vo versi 106 ze niektore verse sa mozu nahradit lepsimi tak neviem preco alah este nikoho neoslovil aby to urobil..

natuska87
17. jún 2016

@alotrie Nuz, vtedy si dovolili...Dnes ma syn 22 rokov...A na jeho strednej si "dovolili" podstatne viac.Ale tam pan "riaditel" nechapal, dokonca ani netusil, ze pedagogicka rada je a ma kompetencie.Zial, nekompetentnych je v skolstve kvantum, ze?

adsumus
17. jún 2016

@trisssha všetko je to o strachu, tak ako sa boja kresťania muslimov, boja sa aj muslimovia kresťanov, su ludia, ktorí tieto strachy využívaju na širenie ideologii, či už protimuslimskej alebo protikresťanskej, zdravý stred sa dufam nenechá ovplyvnovať ani jednou z nich.

trisssha
17. jún 2016

@horana1 v sure 66 pise koran o zenach ze noemova a lotova zena zradili ale chvali faraonovu zenu a mariu. koran nie je o zivote mohameda tak ako je biblia o jezisovi preto o jeho zivote toho az tak vela neviem, musim si nieco este precitat, neviem ci niekde najdem napisane aj to co si myslel o svojich zenach.. ale s tym ze mal viac manzeliek som celkom vpohode lebo zil v dobe ked sa bojovalo a zien bolo vtedy potom asi viac ako muzov a nemal sa o ne kto postarat a on v korane dost zdoraznuje ze muz sa ma o vsetky svoje zeny rovnako postarat. ked im to takto vsetkym vtedy vyhovovalo tak preco nie..

trisssha
17. jún 2016

@eva8 ano, v korane sa pise vela o treste za neposlusnost. toto beriem tak ze bolo treba ziskat priaznivcov ucenia tak mohamed chcel aby ludia mali dovod sa tym zaoberat. samozrejme suhlasim ze strach by nemal ludi doviest k tomu aby boli veriacimi, potom veria preto ze sa boja ze co bude ked verit nebudu a nevedia ani comu maju verit takze cele zle.. krestanstvo mi zase pripada tak ze si chcelo ziskat priaznivcov rozpravanim o zazrakoch. nehovorim ze sa nejake nemohli stat ale taketo veci si pri citani knih az tak nevsimam.