Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@eva8 je to oveľa zložitejšie, celá situácia, riešenie ake bude, ja mám obavy.
mne sa do politiky velmi nechce zapajat lebo si myslim ze miesat sa to tu bude aj tak aj tak a je jedno ktory politik bude pri moci. inak by sme mali komunizmus. ale ludia su zvedavi, chcu cestovat a chcu vediet co sa deje v celom svete takze miesaniu kultur sa nebude dat zabranit. radsej chcem najst v tejto teme nejake riesenie cez kompromisy ak nechceme vojnu.
@adsumus Teraz opat neviem .....ze a co sa stalo? Stale sa totiz nieco deje 😠 Napr. mna praskla bonzacka/bonzacky adminke na vztahu s moslimom a nasledne mi zablokovali konto. To sa mi nemusi pacit, mozem mat vyhrady ku sposobu kedy nic dopredu neoznamili a neunuvali sa dlhsie ani potom. Ale ako som povedala je to ich priestor, ich pravidla, ze napr. maju radsej slnieckarov, ktorym odpustia aj duskusiu od temy, ovovzlivy ton a klamstva, je ina vec, na ktoru maju tiez pravo. Ani mna by vsak neblokli keby ma nejaka (mozno) krestanka nebonzla. Nie, mas pravdu, nie je to krestanske, ale nech je jej nenavist a zast prejavena prakticky tymto cinoim voci mne, ktoru vsak paradoxne vytykala prave mne na diskusii (typicky psychologicky syndrom zrkadlenia), odpustena.
Ked vak myslis (fakt uprimne neviem na co presne narazas) tu vrazdu tej britskej poslankyne (jedine co by som si ako tak vedela vydedukovat ze na to mozes narazat), ktora je spomenuta tu vyssie (btw ale mimo temy, malo by sa neodbacat od temy a ked chces toto preberat presunut sa na politicku diskusiu, nakolko taky bol zrejme aj motiv) lebo jednak nema ale vobec nic s nabozenstvom pokial viem, ci..? A potom ako som uz pisala aj v minulych debatach, to ze je nejaka spolocnost povedzme na krestanskych zakladoch neznamena automaticky ze tu bude Raj na zemi alebo co. Ista skupina vadnych jedincov je v uplne kazdej spolocnosti, my ich tu mame este relativne malo.
Tam kde napr. vladne islam sa mydlia tiez, na vyssom leveli, ked nie diktator vlastne permanentne vojny kmenov, je lahke ich vyprovokovat ved preto aj viz. jednak vselijake tie vyprovovkovane bars arabske jara, a po nich uplna neschopnost stabilizacie zvnutra, lebo tam ten mier nema az taku hodnotu ako u nas, kde tiez su incidenty a byvali aj boli vojny, ale sme pouceni.
Ale aj toto s tou političkou bude najskor vyprovokovane, aby sa podporilo zotrvanie v EU, tak sa pro forma to poisti nejakym cinom ze sa z relativne doteraz nevyznamnej postavy, predsa len vsak vyznamnejsej tvare zotrvania spravi martyrka tymto sposobom. Ano, to sa deje.
Polita vzdy bola a je svinstvo. Je toho malo, co se robi skutocne pro ludi, vacsina politickych rozhodnuti je prijimanych s urcitym cielom, ktery ma poslouzit tej ci onej strane alebo vplyvnej skupine. To sa deje aj na globalnej urovni, napr. roznymi snahami o prepisovanie dejin, aktualne napr. zamlcovanie a klamanie ludom ohladne riesenia uteceneckej krizy. Zatajovanie zverstiev, kterych se dopousta napr. Turecko na Kurdoch alebo mlcanie o Erdoganovej podpore ISIS a mnoho dalsieho.
Na bavenie sa o tejto teme ale naozaj prosim presun do politickej situacie, tu je to o nabozenstvach.
@horana1 ty nemáš právo v prvom rade tu dávať diskutujucim kadejaké povymýšľané nálepky, ak ta zablokovali vobec to nemuselo byť, že ťa niekto bonzol, proste blokuju užívatelov, ktorí nejakým sposobom porušuju pravidlá, možno sa na teba sťažovalo viac ludí, zybtočne tu konšpiruješ na tu temu. druhá chorá konšpirácia, že niekto obetuje člena svojej strany aby z neho urobil martýra, to je jednoducho cez takéto konšpirácie. bez dokazov, choré proste, realita je chlapík podporoval krajnu pravicu, mal aj dlhodobe spory ohladom politiky so svojou ino-farebnou sestrou a rozhodol sa nakoniec zučtovať so svojim politickým oponentom, vyrobil si strelnu zbran, priniesol nož a strielal jej do tváre........to je smerovanie, ktoré si niektorí predstavuju, že nás povedie asi k lepšiemu svetu, podla mna rovno do pekla na dno. čo sa týka vašej diskusie, nebudem tam prispievať, pretože vaše príspevky su jednoducho príliš utočne a jednostranne zamerane a častokrát vobec nereagujete nato, čo človek píše, ale len reagujete nato, čo si myslíte, že píše a nálepkujete, obvinujete nevinných a želáte ludom zle, to nie je nič pre mna, mne ostrá diskusia nevadí,ale toto je jednoducho nefer a cez.
@trisssha Pre moslima su tri sucasti neoddelitelne, Koran, Sury a Hadisy (v nich je o Mohamedovom zivote viac). Ale aj z Koranu vidime ako myslel a ako konal.
K ostatnemu neviem ci potrebuje reakciu, moznost postarat sa o vdovy ci zeny bez muza sa da aj inak ako polygamiou, jasne ze ked im to vyhovovalo preco nie, je to ich vec, ale uz to nie je v sulade s Genesis kde jeden muz a jedna zena tvoria dohromady akoby jedneho cloveka, a toto je v pripade polygamie narusene. Neviem ako to napr. citis srdcom, ci by ti nevadilo keby si tvoj muz priviedol domov dalsie zeny, a vsetky dosledky z toho prameniace, citove, emocionalne, materialne (ano o vsetky by sa mozno postaral rovnako - v praxi to pokryvkavalo boli viac a menej oblubene, o patricnu cast menej 🙂), ale aj sexulane napr. ci by to to nevadilo. Mne to uz takto pri naciteni prijde nevhodne. Btw aj stari slovania este dokonca pred prichodom krestanstva mali nepisane ale pevne pravidlo ze ked zene zomrie muz, ze ju prichyli povedzme napr. brat a pod. ale nebolo to o zdielani typu polygamie. Teraz mame pomerne stedre socialne systemy, tak uz nemusime za kazdu cenu chrlit novych potomkov aj so zenami brata, ci ineho blizkeho vramci kmena, co bol hlavny dovod preco to bolo u moslimov zavedene. Ide o udrzanie a zvysenie pocetnosti potomkov aj za cenu zvazkov napr. aj vramci rodiny, co u moslimov bezne funguje a verejne sa vedecky pise o vlyve tohto nie malo rozsireneho chovania na ich genofond.
V starom zakone je polygamia mozna, Boh to vtedy este nechaval na cloveku (bolo malo ludi, zaludnovala sa Zem..) ale pripustalo sa ze prinasa tazkosti a nezriedka vedie k hriechu. Postupne sa upustalo. Jezis ktory neskor vyjavil pravy vyznam manzelstva a jeho sviatost, pokladal polygamiu za nepripustnu. Krestanstvo potom definitivne prekonalo mnohozenstvo a zaroven postupne urcilo muzovi a zene pred Bohom tu istu cenu (tieto dve veci idu ruka v ruke). V manzeltve sa maju dvaja doplnat, prave ako ta spominana mandala.
@adsumus
1. nie je to naša téma
2. pretože bočíš od témy a jedna téma kvôli trpezlivému vysvetľovaniu už bola uzamknutá.
3.v téme z linku sa diskutuje o politicko-náboženskej situácii v európe - tam si môžeš napr. prečítať i viac info o mienke na trumpa - aj preto som radšej nie v skupinke
@adsumus Viem (uz) ze ma bonzli, a ked niekto tvrdi ze davam nalepky, nech to dokaze, alebo nech ma neuraza, pokial sa tyka tej jednej jedinej a sice ze slnieckari, to nie je nalepka ale fakticke pomenovanie ktore uz pouzivaju aj politicy koretne mienkotrvorne denniky ako Sme a pod, takze doporucujem sa skludnit a stale to je mily vyraz oproti extremistlach a xenofobkam ako tieto castuju mne podobne, takze minimlane je to kvit ak nie su este agresivnejsie, co su, ved nevahali sa virtulane spolupodielat na virtualnej vrazde... to som mmch chcela aj vtedy (dokazy) a kedze to niektore nevedeli dokazat, pre svedomie bolo lepsie tak uroboli ako urobili. Ich vec, mne vadila strata udajov z posty a profilu, to je fakt ze ma namichlo, ine je mi na smiech, ako aj tvoje terajsie pitvorenie ohladne udajnych konspiracii. Klud, mna to fakt nese**, to nech tie, co to spravili.
To druhe, mne je fuk, kto to urobil a preco, pokial viem, este ziadne vysetrovanie nie je ukoncene, aj tvoje su konspiracie teda. S nabozenstvom to nic nema. Ze sa bojis ist niekde na diskusiu, ved ked ti tam nadavaju neopravenene, co sa bojis, bonzni a ked to bude v neporiadku, admini ta zastitia. Tu nemienim diskutovat od temy.
@horana1 dtak sa triafaj presne do tých, kto teba ozančuje ako ťa označuje a nehádž tu špinu po všetkých ludoch vymyslenými neexitujucimi skupinami, nikto nechce prísť o svoju kulturu, ty to pripisuejš slniečkárom, že su takí sprosti, ale nie je to tak.
@eva8 náboženstvo a plitika uzko suvisia, pretože sa návzájom prelínaju a ovplyvnuju, vaša diskusia nemá správny názov, tam to nie je o politike, tam sa zhromažduju jednostranne správy, uznáva jeden pohlad a utočí na všetko odlišne, už som ti navrhla premenovaťju, tak aby obsah vystihoval zameranie.
@horana1 jasne ze by som nechcela aby mal moj muz dalsie manzelky ale kebyze som zila pred 1500 rokmi a moje deti by zomierali od hladu a ten muz by bol normalny a mal by mal dost penazi aby sa o nas postaral aj s tym ze nam zabezpeci samostatne byvanie tak by som to asi brala lebo mame nejaku hierarchiu potrieb a v prvom rade musime prezit aby sme sa mohli zaoberat dalsimi potrebami.. nechcem sem aj ja tahat politiku ale pripomina mi to jedneho slovenskeho politika ktori ma viac deti s roznymi zenami a o vsetky sa stara, tie su s tym asi vpohode a vsetci su spokojni.. mohamedov zivot a to co platilo davno by som som az tak neriesila ale precitam si aj toto aby som lepsie rozumela preco v korane povedal co povedal..
@trisssha A keby si si mohla vybrat ci by si ako zena co stratila muza dostavala nejake prispevky od "statu" (nejaka ta forma starovekeho dochodku, myslim ze v starovekom grecku napr. take nieco fungovalo), ktore by ti sice ledva ale vysli na aky taky zivot aj s dietatom/detmi, alebo by si ta vzal muz, ktoreho by si si samozrejme nemohla vybrat a bola rada ze sa niekto ponukol, aj keby mal povahu uplne hroznu, najskor by nebol ani bohaty ani pekny, ale kedze zena si nemoze zarobit vobec nic, bez neho zomrie tak vezme hockoho kto ma nu ukaze ako na trhu otrokov, a narobil by ti ako spravny muslim hlavne dalsich vela deti, ked preziju preziju ked nie tak nie, ale sanca na rozrastanie kmena, myslim ze to nebolo zdaleka take romanticke ako princ z rozpravky pomahajuci chudobnym vdovam mat sa este lepsie naz sa mali predtym, a samostatne byvanie este jej postavil, to mala sancu tak jedna z pol miliona, ostatne nadalej ledva prezivali a este museli znasat maniere, sluzit nielen muzovi ale aj vyssiepostavenym zenam dalsim, ta hierarchia medzi nimi potrdena bola, oficialne ci nie, to sa vytvori, takze este aj tym musela byt k ruke...
No hej, ten politik co ma tu velku rodinu je taky ten rozsievac, ale hlavne nasiel dost zien, ktore nepotrebuju muza na vztah, ale hlavne len ako financnu zabezpeku, same citovo ochudobnene, dali za nachytat za kus renty. Nechapu vyznamu vztahov a preto su "spokojne" (pochybujem ze tak vnutorne naplnene). Ci to bude stacit jeho detom je otazne, takze by som nepovadala s takou istotou ze vsetci su spokojni.
@horana1 objednala som si uz mohamedov zivotopis, potrebujem si najskor nieco precitat.. neviem ake socialne zabezpecenie mali vtedy vdovy ale asi nemali uz ani velke sance na dalsi plnohodnotny vztah a aj tak to asi nemali tak ze sa so svojimi muzmi delili kazdy den o svoje starosti a radosti lebo muzi mali svoje povinnosti a zeny svoje a zili dost oddelene.. ak sa rozhodli ze bude pre ne aj pre deti lepsie ked budu financne zabezpeceni ako keby sa mali len pretlkat zivotom tak mozno to aj lepsie bolo. neviem ale nemam pocit ze by muzi isli plodit deti s cielom aby sa rozrastal kmen a tie zeny co zili s jednym muzom mam pocit ze skor medzi sebou sutazili o jeho lasku a keby to bol uplny debil tak by im to asi bolo jedno.. kolko nezaopatrenych vdov by sa dnes rado stretlo s politikom.. a pritom sa pre taky zivot rozhodli zeny ktore mali na vyber.. on tiez nikoho neoklamal, o deti sa vraj stara aj inak ako financne.. takze neodsudzujem aj ked nam (aj mne) zalezi aj na vztahu.
@trisssha Ja to neodsudzujem, ako som uz aj pisala ze je to ich vec, jednak historicky ako a preco to bolo, a druhak ze sa odvtedy to neposunulo o tolko co u nas, stale sa to praktizuje, aj ked ten dovod zabezpecenia vdovy sa v tomto storoci uz moze riesit elegantnejsie a spravodlivejsie. Zostalo to zo zvyku a pretoze to tym muzom vyhovuje, zaroven tym vyjadruju status a odtien nadradenosti. Bohaty ma viac zien, ako na okrasu. Kedze muzov a zien sa stale rodi priblizne napolovicu, vidno ze priroda ich ako rovnocennych ma, ten co si berie viac zien, ubera tomu co na to nema, nasledna frustracia, atd. Nejak podrobnejsie to nepotrebujem studovat, nakolko sa mi to usporiadanie 1 muz a 1 zena pripada naozaj lepsie a to univerzalne. A javi sa mi to jednak intuiciou a jednak aj zdravym sedliackym rozumom. Som rada ze som sa narodila v tejto kulture. Taky vztah je viac o doplnani sa v style monady, uplne chapem preco ho Jezis vyzdvihuje.
Ja polygamiu neodsudzujem, v istom zmysle je prirodzena v zmysle prirody, ako hra pudov, podliehanie vzplanutiam vasne. Monogamia je vsak dalej/vyssie, je o rozhodnuti, sice laskou zapalene ale rozhodnutie a vytrvalost v usili, ako naplnutie luku, ktory zacielime len jednym smerom. Je to prejav vyspelosti civilizacie. Citala som volaku analyzu kde bolo ze monogamia je aj evolucne vyhodnejsie a tie civilizacie, ktore ju maju, tym clenom sa uvolnuje viac energie pre tvorivost, nemarnia ju zbytocne len do smeru okolo vyhladavania a ziskavanie priazdne samic. Dokazovalo sa tam, ze prispela k explozii kultury.
Mali by sme byt na to hrdi a rozvijat to, hoci sucasny konzum ponuka ako lákavy tovar neveru. (Potazmo polygamiu sa snazia prinavratit rozne LGBT komunity)
Zaroven psychologovia upozornuju na vyhodnost vyvoja staleho vztahu, kde clovek sa nemusi vracat spat k zamilovanosti a riesit vztahy v roznych obdobiach. Pracuju na jednom a jeho vyvoji, dava to vraj vacsiu psychicku zrelost, pokial tie fazy prejdeme postupne, chapeme vyznam toho co je na tom cenne. Nez sa smykat od vztahu ku vztahu. Je to viac o splynuti srdc nez tiel, potazmo je tam uz potrebna vacsia dusevna a duchovna zrelost a nielen potrebna ale dalej ju to aj dava.
krásna pieseň
tato sa vam nepaci? 🙂 ide vikend, chcem si dat uz chvilu pokoj..
@adsumus Su to hlasy z tam aj onde po svete, nechce sa mi to dohladavat komplexne, uplne narychlo napr.:
http://www.lui-magazine.cz/co-se-deje/item/6976...
http://pohladobcana.blogspot.sk/2015/01/lgbt-pr...
...
opat vsak pripominam, ze to bola este najmenej podstatna vec z mojho prispevku a zaroven tema o ktorej ma uz z podstaty veci nebavi sa bavit, rozdmychavat vasne, vedie to k preniciam a prave na poli ktore sa ma netyka a je mi v podstate volne, nijak neovolyvnuje moj zivot. Zaroven vsak ma potencial rozvirovat emocie a preto ludia, ktori sa nimi radi zivia, ich radi otvaraju, ako bolo pri referende a pod. Radsej sa sustredim na pozitivne veci a podstatne veci, lebo tam kde je pozornost, tam je aj energia.
Idem si vypocut pesnicky co ste nalinkovali a skor spat, tyzden to bol narocny...
@horana1 no aspon vidno, že nevychádzaš z toho, čo tvrdia komunity,ale z dezinformácii, ktoré o týchto komunitách tvrdia ich nepriatelia, aj poznám gay ludí a NIE SU polygamní, o nič viac ako bežna populácia, oblbuj v teme kde nie som ja. ake témy živia teba je jasné, kde môžeš tam si kopneš ale ty nič ty muzikant.
@adsumus Prosim vsetkych aby si vsimli tvoje neustale nenapadnie, si na mna ako osa, len preto ze mam ine nazory, co nevies vystat, pouzivas zadrapovanie, vypichujem: "oblbuj v teme kde nie som ja" - toto je co prosim ta?! toto nieje tvoja tema, a nebudes si na nu robit narok, kedze sa sama bojis ist kde je viac ludi s podobnymi nazormi ako ja, mne su tieto strachy cudzie, nakolko nepotrebujem dominovat, ide o normalnu debatu, neboj sa, nik z nas ta nekusne... nicmenej nemienim sa nechat takto od teba oslovovat, husi som s tebou nepasla. Neurazaj, neprovokuj! Ty urazas a potom si presne to co vycitas mne "ty nic ty muzikant", len sem tam zadrapnes, ale inak niiic 😠 .Porusujes pravidla fora! Ked so mnou nesuhlasis, argumentuj, ale slusne, a osobne invektivy si odpusti. Ja ta to postupne naucim, pozri, robi sa to takto: vynechaj slovo oblubuj a napis namiesto toho: nesuhlasim s tymto a tymto pre to a pre toto. Tak sa to robi, vies?! A hned to bude mat inu uroven.
Mam napisanu odpoved pre teba, ktora vyvracia, bez urazok a inteligentne, to co si nazyvas hanlivo "kopanim", tieto slova si tiez odpusti, su len provokacie totiz. Ale prave som sa rozhodla ze to sem zavesim, az ked budes debatovat slusne. Preformuluj teda svoj predosly prisepvok bez inevktiv, a ja to sem zavesim. Ked nie, budem diskutovat s tymi co si protistranu v diskusii aspon zakladne vazia.
@horana1 a inač ja nie som na teba ako osa, prečo by som mala byť, ked ti napíšem, že nesuhlasím čo tu šíriš o LGBT komunite a že tvoje výroky považujem za klamstvo to nie je napádanie ale vyjadrenie nesuhlasu. možno som si mala odpustiť vyraz oblbuješ, ale možno ani nie. takže nepíš o mne ale k teme, ja tiež nebudem písať o tebe a k teme a sme si quit.
Takže, aby sme sa trochu prinávratili k povodnej teme, o náboženstve, ktoré je to naj, tak pre mna je veľmi zaujímavý aj TAOIZMUS týmto svojim učením a Tao te ting a Lao c boli pre mna jedným z najpešie zrozumitelných náboženskych textov, kopírujem z wiki. Knihu už nemám podarovala som ju človeku, ktorého si vážim, ale mienim sa k nej neskor vrítiť, ked podem mať viac času.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Taoizmus
Tri klenoty Tao
Tri klenoty Tao sú: súcit, jednoduchosť a trpezlivosť (taktiež aj Ťing a Šen Čchi). Niektoré preklady ich uvádzajú v inom význame. Sú súčasťou Tao Te ťing:
Tri drahocennosti v sebe mám a ako tie najväčšie klenoty si ich opatrujem:
prvú nazývam: súcit,
druhú nazývam: skromnosť
a tretia je: nedovoliť si v Podnebesí stavať sa do popredia!
Pretože mám súcit, viem byť odvážny,
pretože mám skromnosť, som schopný byť obetavý,
a pretože si nedovolím považovať sa v Podnebesí za popredného,
som schopný stať sa nástrojom vodcovstva!
Pre taoistov, jednoduchosť a trpezlivosť idú ruka v ruke so súcitom.
Jednoduchosť je dôležitá pre filozofiu taoizmu, pretože zložité akcie sú väčšinou ničivé a môžu porušiť rovnováhu prírody a jej chodu tým, že človek ktorý ich robí využíva v akcii priveľa intelektuálneho jangu. Konanie v jednoduchosti umožňuje viesť k harmonickému životu a úprimnosti – čím jednoduchšia akcia, tým je úprimnejšia pre jej autora.
Trpezlivosť je dôležitá, pretože jej nedostatok je spôsobený chcením a túžbami, ktoré sú nezdravé a vedú k nerovnováhe – napr. chamtivosť. Trpezlivosť znamená konať "nekonaním". To sa nesprávne interpretuje ako nečinnosť, presnejšie však ide o konanie, ktoré je v súlade s prírodou a rovnováhou. Tento koncept sa volá wu wei.
Súcit je jednoduchý a vyžaduje trpezlivosť pre toho a to s čím máme súcit. Taoisti vidia všetko ako obraz samotného Tao, a tak súcit so všetkým znamená súcit so sebou a vedie spätne k rovnováhe a pokoju.
Koho by zaujímalo viac. http://www.satguru.cz/upload.cs/d/dae9e8e3_0_la...
Ešte pridávam Lao c citáty ale v angličtine lebo ten preklad do slovenčiny sa mi až tak nepáči.
https://www.goodreads.com/work/quotes/100074
http://citaty-slavnych.sk/autori/lao-c/

nie je všetko o strachu. Keby sa kresťania báli moslimov, neprijímali by ich na svoje územia. Je to o tolerancii.