icon

Ktoré náboženstvo je to pravé?

ivivaiveta
1. apr 2015

Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....

monicm
1. apr 2015

@ivivaiveta k debate sa nezapojím,ale čítala som tu debatku a nedá mi nenapísať ti,že ty sama si napísala,že ti je zle,ked ideš okolo kostola,hned v prvom príspevku,citujem : "do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?" len toľko som chcela

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@liebling98 v tomto som uplne dešuge...ani sa uz asi nejdem nic pytat, lebo mam v tom gulas...len mi povedz este prosim ta, ked ides na spoved, to sa tam ohlasis, ci ako?...alebo vlastne kto do kostola nechodi, ten sa na spoved nedostane?..myslim, ze nie som sama, koho rodicia k nicomu neviedli, len ho pokrstili a ja teraz neviem nic...a stale neviem, aj ked v Boha verim a do kostola nechodim,chodenie do kostola je niekde v Biblii taka podmienka?

natalym
1. apr 2015

@ivivaiveta Dušina, to vieš strašne málo. 😀 Prečítaj si bibliu, to bude na začiatok stačiť. Potom existujú aj rôzne vysvetlenia k biblii, ale rovno bibliu s vysvetlením. Potom si daj životy svätých etc. etc. etc.

amanda0405
1. apr 2015
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@ivivaiveta
potrebuješ sa teraz vykrúcať?
veď v tvojom úvodnom príspevku si to napísala...či mám čítať medzi riadkami?
áno, máš pravdu v kostole je kľud, pokoj...a našla by si ho tam aj ak by tam boli iní ľudia okrem teba,ak by si si vypočula omšu a zaujímala ťa viac podstata návštevy kostola, nie ľudia okolo a ich charaktery...ale to ťažko očakávať od osoby, ktorá ak si dobre pamätám oblieka syna do moslimského odevu so šatkou na hlave...

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@monicm mne nie je zle z tej budovy ako takej, ale z toho pokrytectva...ano, tak som to napisala, ked to teraz citam, ale ten "dom" za to nemoze, kto tam pride, takze tak to bolo myslene...neviem, ci byvas v meste, ci na dedine, ale u nas, ked idem okolo cez omsu, tak stoja aj vonku..sorry, su tam aj ludia, ktori fakt okolo ani len ist nemaju co, lebo mi to osobne povedali(teda nie takto) 😎 ..preto som tam s malym isla, ked nikde nikoho nebolo...

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@amanda0405 ja mam sirokorozmerny zivot..vela som videla, zazila..stale nie dost, aby som vsetko pochopila, asi na rozdiel od teba....neviem ako ty, ale ak by mi niekto zazelal pekne sviatky, pre mna by to bolo koniec diskusie...neviem, kto z nas dvoch tu viri hladinu...

liebling98
1. apr 2015

@ivivaiveta hovorí sa mešuge - to je židovský výraz.
Na spoveď (hovoríme teraz o r-k cirkvi) ide človek vo vyhradené dni, napr prvý piatok v mesiaci, prípadne po dohode s kňazom pred omšou. Pred veľkými sviatkami je aj niekoľko dní vyhradených, kedy spovedajú aj viacerí kňazi. Prípadne po dohode s kňazom aj kedykoľvek.
Ale spoveď neznamená, že tam len naklušeš, niečo porozprávaš a bude Ti odpustené. Tak to nefunguje. Na spoveď sa treba pripraviť. Ako voditko môže slúžiť 7 hlavných hriechov, 10 Božích prikázaní. V každej modlitebnej knižke máš všetko podrobne popísané. Aj priebeh omše, aj spoveď. Spovedajú sa členovia cirkvi, čiže pokrstení.
Čo sa týka podmienky chodenia do kostola, jedno z prvých prikázaní hovorí, "Spomni, aby si deň sviatočný svätil"

0silvia0
1. apr 2015

@ivivaiveta citujem: "myslim, ze nie som sama, koho rodicia k nicomu neviedli, len ho pokrstili a ja teraz neviem nic" Toto isté robíš svojmu dieťaťu, tiež nechávaš všetko na ňom a o to to bude mať ťažšie, bude musieť dlhšie hľadať. Ja ťa nesúdim, tiež som bola len pokrsteným dieťaťom, ktoré rodičia k ničomu neviedli a nič som nevedela, tak isto ako ty 🙂

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@0silvia0 prave to hladam 😎 a moje dieta bude musiet tiez...
@liebling98 dakujem...to je cela veda normalne, ked s tym nezijes...

amanda0405
1. apr 2015
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@ivivaiveta
ak si si nevšimla si na slovenskom fóre kde môže diskutovať každý a každý si môže napísať svoj názor...či popriala si mi sviatky a nemám nárok ďalej prispievať?
opýtam sa ťa priamo, konvertovala si? mala si alebo máš vzťah s moslimom?

canerko
1. apr 2015

..

0silvia0
1. apr 2015

@ivivaiveta no hej, ale musíš takto hľadať od úplných základov, ktoré si už mohla dávno vedieť. Čo je to spoveď, eucharistia, ako spoveď prebieha, čo to robí/nerobí s tvojou dušou atď.
Ale je to samozrejme tvoja vec.

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@amanda0405 ale co si sa ty zblaznila?.inak, pytas sa to tak, ako keby som tym hned niekoho zabila....ja som len vela cestovala, inde pracovala...mam vela priatelov z roznych krajin, roznych vierovyznani...tiez vela moslimov, obycajnych, normálnych, s takymi starostami ako bezni ludia...nemam rada, ked sa ludia skatulkuju kvôli viere...
kludne mi pis, ja sa s tebou budem bavit v pohode..len sa mi tazko diskutuje, ked sa mam hadat...
urobila som zle, ze som zacala, ako som zacala...ale fakt nebyt tej prace, nemrvim sa v knihách, v tomto pripade som musela aj v nabozenskych a nedalo mi to...to ma vlastne aj doviedlo k otazke, ze preco si myslime, ze to nase nabozenstvo je to prave..preco nie zidia, budhisti, ci kto...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@zazvorka87 si mila...dakujem...ak je normalne k dostaniu, ja si ju pojdem kupit..ako sa presne vola, od koho je?

amanda0405
1. apr 2015

@ivivaiveta
ja sa takisto nepotrebujem hádať, len som ti položila pár otázok...mnohé tvoje slová by sa tým vysvetlili...reagovala si tak ako si reagovala, zrejme som stúpila na otlak...ja som tiež veľa cestovala ale nestretla som sa s tým, aby niekto obliekal dieťa do ortodoxného moslimského odevu ak aspoň jeden z rodičov moslimom nie je...ak sa nechceš k tomu vyjadrovať nakoľko sa jedná o tvojho syna a neželáš si ho "ťahať"do tejto debaty, rešpektujem to...

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@amanda0405 vôbec s tym nemam problem....cestovali sme z jednej z navstev nasich známych...tym, ze nema otca, zboznuje pristup moslimov k detom...vzdy sa tam tesi...darovali mu oblecko, tak v nom aj letel v lietadle...spachali sme zlocin?...a vôbec si mi nestupila na otlak...nebolo ako...

hori
1. apr 2015

@ivivaiveta je sympaticke, ze ked chces veidet viac, tak sa pytas... tak trochu sa spoznavam, mna rodicia tiez k nicomu neviedli... pamatam sa, ze raz som prisla za fararom, ze sa chcem dat pokrstit, bol to taky stary dedko, ale spravil jednu uzasnu vec, dal mi do ruky Bibliu, ze nech zacnem citat Novy zakon a zapisujem si vsetko, comu nebudem rozumiet, ze mi povysvetluje... no a vobec som nebola jedina, stretavali sme sa tam takto unho viaceri, otazky nemali konca-kraja, miestami bol z nas "sedivy", ale on to bral ako svoje poslanie... ked sa na to pozriem tak spatne, tak niektori z nas sa stali krestanmi, boli aj taki, co sa rozhodli ze (radsej, este) nie... mna osobne ale tieto diskusie celkom dobre v zivote zorientovali...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@hori zlaty pan farar...asi na neho velmi spominas...vies, ked mi je tazko, alebo si neviem rady, tak sa modlim..a posledne dni, aj ked mi je dobre, tak dakujem, ze mi je dobre......stale si hovorim, ze ma snad Boh pocuje, aj ked do kostola nechodim...taha ma tam, ked je prazdny..
posledne tyzdne som chtiac-nechtiac musela prezriet vela nabozenskych knih, ked som to chcela vypracovat, lebo tam aj musis komparovat a ich pravny system vychadza priamo zo svatej knihy, ktora svojim spôsobom nadvazuje na nasu bibliu..a ked tak citas, zistis, ze vsetci mame jedneho Boha, len ho inak volame...mrzi ma, ze to hned niekoho poburi..a som rada, ze aj ty, aj ine zeny ma pochopili...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@zazvorka87 rozumiem...neviem presne, ale svedkovia Jehovovi su odnoz krestanov, ci tak nejak?..stretla som ich zopar, len stale neviem, ako ich mam chapat, lebo nabozenstvo ako take asi nie su..a preco si myslis, ze to ich vierovyznanie je to prave?..zase sme pri tom...co je to prave a spravne?..na to asi nikto nevie odpoved..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@zazvorka87 a ktore nabozenstvo sa podla svateho pisma zapaja do politiky?..teda ak vychadzam zo svatej knihy toho ktorého nabozenstva...lebo taku svatu knihu nepoznam..okrem toho, kazda svata kniha, ako aj biblia je pristupna kazdemu, tak si ju moze precitat ktokolvek...pravda v nej nie je skryta..ci som ta zle pochopila?

ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@zazvorka87 ja sa nemam za co hnevat, ja sa ucim...pre mna su to nove veci..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ivivaiveta
autor
1. apr 2015

@zazvorka87 prave tu pise jeden pan, ze mu zomrel syncek...ani si to neviem predstavit...preco to Boh dovoli potom?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená