Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
@zazvorka87 ale ved to sa deje veky vekov...nie pred mesiacom,alebo rokom...
@ivivaiveta pýtaš sa prečo sú vojny a podobné násilie na svete. Nie je to nič nové, je to tak od počiatku ľudstva. Boh dal človeku veľký dar, slobodnú vôľu. Človek má na výber, či bude konať dobro alebo zlo. Ale potom bude aj niesť následky. Otázku, prečo Boh dopustí smrť detí, našich blízkych, nevinných ľudí, som si kládla už asi milión krát. Jednoduchá odpoveď neexistuje. Väčšinou ľudia vinia Boha za všetko zlé, čo sa deje. Málokto si však naňho spomenie v súvislosti s niečím dobrým a poďakuje hoci aj za prežitý deň. Je veľmi trúfalé, ak niekto povie, že pozná Boží zámer. Sú veci, ktoré nám nedávajú zmysel. Tak ako naše rodičovské príkazy a zákazy našim deťom. Keď choré dieťa dostáva injekciu s liekom, je to preň bolesť a utrpenie. Nechápe, že je to pre jeho dobro. Tak nejak je to aj s ľudským utrpením. Tiež nevieme, prečo to Boh dopustí. Veriaci však Bohu veria, ako dieťa verí svojim rodičom. Neveriaci ho obviňujú. Ale všetci majú slobodnú vôľu a tak sa aj rozhodnú.
@canerko caf zenus...tak si videla, ako som zas dostala? 😀 ...ona je normalne xenofobna, totalne vysadena...som zvyknuta, uz som si tu zastala cigana, homosexuala, araba, vzdy sa najde niekto, kto ma iny nazor, ved to je normalne...ale ona je fakticky posadnuta 😎
@liebling98 Nikdy ma nenapadlo obvinovat Boha za to, co sa komu deje...aj ked aj mne samej pri urcitych situáciách vyletelo z ust ,ze Boze preco ma takto tresces...Vzdy spolieham na jeho ochranu, len neviem, preco niekoho chrani a niekoho nie...
@ivivaiveta su otazky, na ktore nepozname odpovede... a je prirodzene, ze aj krestan sa vie dobre dohadat s Bohom...citi sa aj frustrovany, citi nespravodlivost... sme ludia... Boh vie, ze mame urcite vnimanie...a ze urcitym veciam neporozumieme...
@ivivaiveta nečítala som komenty - ale prečítaj si knihu Hovory s Bohom 1,2,3 - teda v jednotke nájdeš odpoveď na otázky ktoré si tu položila
asi ziadne...mohla by som tu pokojne povedat, ze spravne je napriklad to stare severske a hybajde oslavovat Odina. Neviem akakolvek skatulka nabozenstva moze byt dost nebezpecna. Krestanstvo, islam to su uz take povedala by som ciastocne ideologie, pretoze si vezmime kolko to ma odnozi, jedno aj druhe. Cokolvek,co robi clovek v zivote dobre ci uz veri v jedneho Boha, alebo 20tich je stale ok, hlavne ak tym v co veri neublizuje inym ludom okolo seba.
@ivivaiveta podľa mňa to nie dobrý postoj nechodiť do kostola preto, že sú tam "zlí" ľudia. Lebo po a) ak hovoríš, že je niekto horší ako ty, tak ho súdiš a povyšuješ sa nad tú osobu hoci nepoznáš dôkladne celý životný príbeh dotyčnej osoby ( možno by si v jeho koži obstála podobne ). Veriaci človek necháva tieto súdy na Boha. Po b) určite sú v kostole aj slušní ľudia, z ktorých sa dá vziať si v niečom príklad. Ale celkovo pointou kostola nie je chodiť tam kvôli ľuďom, ale kvôli Bohu.
Čo sa týka správneho náboženstva...to je tazke...podla mna je to kazde, ktore clovek preziva uprimne a verí. Ale nenávisť do náboženstva nepatrí, preto tí, ktorí sa nenávidia úprimní určite nie sú.
@ivivaiveta a čo sa týka toho či Boh chráni alebo nie, tak toto je veľmi pekný obrázok o tom 🙂
@maculo abslutne suhlasim s tym, co pises..ja nikoho nesudim, lebo si nieco myslim.. pisem o ludoch, ktorých osobne poznam,(snad nemusim polemizovat, ci tyranie deti napr. u cloveka, ktorého tam vidam je spravne), nikdy som sa nad nikoho nepovysovala, som opacny typ povahy..moja otazka bola skratena, no ma sirsi rozmer..mna na tom celom zaujalo tiez to, preco mne v zivote uz bolo zopárkrát vytknute, ze do kostola nechodim...som horsia ako oni?..ved mozno verim v Boha viac ako ti, co tam stoja..oni sa nepovysuju nado mna, ked som v ich ociach ten "zly neznaboh" a oni su ti dobri veriaci?
@maculo ak vies english, toto je nieco podobne..a krasne..
.Man: God, can I ask You a question?
God: Sure
Man: Promise You won�t get mad �
God: I promise
Man: Why did You let so much stuff happen to me today?
God: What do u mean?
Man: Well, I woke up late
God: Yes
Man: My car took forever to start
God: Okay
Man: at lunch they made my sandwich wrong & I had to wait
God: Huummm
Man: On the way home, my phone went DEAD, just as I picked up a call
God: All right
Man: And on top of it all off, when I got home ~I just want to soak my feet in my new foot massager & relax. BUT it wouldn�t work!!! Nothing went right today! Why did You do that?
God: Let me see, the death angel was at your bed this morning & I had to send one of My Angels to battle him for your life. I let you sleep through that
Man (humbled): OH
GOD: I didn�t let your car start because there was a drunk driver on your route that would have hit you if you were on the road.
Man: (ashamed)
God: The first person who made your sandwich today was sick & I didn�t want you to catch what they have, I knew you couldn�t afford to miss work.
Man (embarrassed): Okay
God: Your phone went dead bcuz the person that was calling was going to give false witness about what you said on that call, I didn�t even let you talk to them so you would be covered.
Man (softly): I see God
God: Oh and that foot massager, it had a shortage that was going to throw out all of the power in your house tonight. I didn�t think you wanted to be in the dark.
Man: I�m Sorry God
God: Don�t be sorry, just learn to Trust Me�. in All things , the Good & the bad.
Man: I will trust You.
God: And don�t doubt that My plan for your day is Always Better than your plan.
Man: I won�t God. And let me just tell you God, Thank You for Everything today.
God: You�re welcome child. It was just another day being your God and I Love looking after My Children.
@petraxy6, @ivivaiveta
mas pravdu, aj taky ludia chodia do kostola, ale myslim, ze maculo chcel povedat jedno (nechcem rozpravat za neho, iba mam podobny nazor), ze do kostola by sme mali chodit, lebo my sami chceme a a ideme kvoli Bohu a nemali by sme riesit inych ludi, z akych dovodov tam chodia. Ja verim, ze su aj taki ludia ako opisala
@petraxy6. Ak sa chcem s Bohom stretnut v kostole, tak pojdem do kostola a snazim sa neriesit inych ludi - mne to tiez vela krat nejde neriestit. A co sa tyka toho co napisala
@ivivaiveta - ti ludia, ktori ta odsudzuju bez dovodu a nepoznaju tvoje priciny preco nechodis do kostola ta odsudzuju a povysuju podla mna nerobia spravne, ale ty to chces po nich opakovat? Neries ich, lebo tym padom tiez odsudzujes. 🙂
Ja som vas tym nechcela skritizovat, lebo mne sa tiez obcas nedari neodsudzovat inych ludi 🙂
Možno lepšia možno horšia ( aj keď osobne verím, že lepšia 🙂 ), no to sa naozaj dozvieme až na konci pozemského života. 🙂 Rozumiem Tvojmu znechuteniu aj ja by som určite bol, ale nemôžem ani súhlasiť s tou neúčasťou, lebo je to proti 3. Božiemu prikazaniu. No u nich je to urcite velmi pokrytecke...ked ich stretnes im povedz, ze caute farizeji :D
@jojake co ja viem...do hociktorej institucie, domu, priestoru predsa nechodime, ked sa necitime dobre medzi ludmi, ktori su tam...tak ja sa s Bohom porozpravam doma.. napr. neznasam klebetenie a roznasanie klebiet o inych...suseda pride z omse so vsetkymi klebetami z celého okolia, ked ju pri praci v zahradke cez plot,chtiac-nechtiac pocujem referovat dcere.....tak naco tam isla?..kvôli Bohu, ci?
@maculo si ma rozosmial 😀 😀 😀 to mozem???
@ivivaiveta Ja chapem, asi robi zle, ked tam isla klebetit (ale my jej dovod nepozname), ale ty ju tiez riesis teraz a tu..... Ci? 😉
@ivivaiveta Povedz jej cau klebetnica .... ako pise maculo 🙂
@petraxy6 podmienkou spovede je rozhodnutie polepsiť sa, ak to nie je tak, ta spoved nie je platna...takze je to smutne... no smutne je, že ti ludia negativne ovplyvnuju nie len svoj zivot, ale aj tvoj... Sadni si niekam kde na nich nebudes vidiet... vykasli sa na ludi, tí boli, sú aj budu hriesni...chod tam kvoli sebe a kvoli Bohu 🙂
@ivivaiveta A čo Ťa po nej? Rozum sa mi zastavuje.
@maculo takto: ja do kostola nechodím kvôli tomu čo som písala. ALE v Boha verím 🙂 ale nenapísala som to, že náš kostol nie je jediný do ktorého môžem vstúpiť 🙂
ja viem, že podmienkou spovede je aj to, že to máš myslieť úprimne a zjavne to veľa ľudí chodiacich do kostola neovláda...lebo povedať hriechy hala-bala, len aby to mal človek rýchlo za sebou - nemá to význam.
a je to aj zásluha farárov - lebo taký "skutočný" to vie svojim "ovečkám" vysvetliť 🙂 ale to je zase iná téma 😀
@jojake ja riesim postoje, ktore nechapem...a dovody na rozoberanie veci cudzích ludi su ake prosim ta?..teda ona ich mala ake?
@natalym draha, mna sem diskusia "dopravila"..pisem, preco nechodim do kostola a ci som horsia ako ti, co chodia, ked mi to vytykaju..a co ti rozum stoji 😀 , co si na konovi necitala uz vacsie sprostosti?
@ivivaiveta Na dovody sa spytaj jej! 🙂 neries ju. Pozri, ak by sme uznali, ze suseda robi chybu (na to na tomto svete nie sme, sudit bude niekto iny), bude z teba lepsi clovek, lebo je jasne, ze ona robi chybu? 🙂
@ivivaiveta ak nevieš neriešiť iných ľudí v kostole, skús ísť do kostola v inej časti mesta, do inej dediny, neviem, kde bývaš, takže podľa toho... tam ťa nikto nepozná, ty nikoho nepoznáš, takže sa nemusíte navzájom riešiť. Lebo ty riešiš, oni riešia a je to pre teba prekážka posunúť sa ďalej...
Toto je problém ľudí, ktorí nie sú zvyknutí praktizovať vieru aj návštevami kostola - všetko im je čudné, všetko potrebujú riešiť, nevedia, čo majú kedy robiť, všetko im je blbé 🙂 Dôverne tieto pocity poznám, bola som na tom rovnako. Len praktizovaním viery získaš aj iné prepojenia k Bohu, jednotlivé nitky, ktoré ťa budú posúvať ďalej a ďalej.
@petraxy6 nie je dôležité len veriť v Boha, ale ešte dôležitejšie je: veriť Bohu 🙂
- teda napríklad osobný postoj človeka, že príkazania sú tú na to, lebo sú pre mňa usmernením na správnej ceste... ja síce niekedy nerozumiem, ale Boh vie prečo.. 🙂 nie sú obmedzením, ale usmernením, pretože Boh mi chce dobre a vie čo je pre človeka najlepšie 🙂

@zazvorka87 moslimovia maju teda napr. vyhodu, ze islam nepozna dedicny hriech ...to som si musela nastudovat, inak to neobhajim...tak to maju lepsie potom..ale stale tam nevidim odpoved na otazku, preco, ak je Boh milostivy a spravodlivy a clovek je dobry, preco dopusti, aby mu zomrelo dieta?..tak ak nam Boh uz nevladne, aky zmysel ma v neho verit, prosit ho o nieco?..to je nejake divne..a naco Boh potom obetoval syna, ked sa narody totalne nicia navzájom?