icon

Ktoré náboženstvo je to pravé?

ivivaiveta
1. apr 2015

Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....

natalym
2. apr 2015

@ivivaiveta No si horšia, lebo nedodržiavaš pravidlá, že v nedeľu nejdeš do kostola a hľadáš si výhovorky.
Ale ja Ťa súdiť nebudem, lebo mi to neprislúcha. Veru sem tam nejdem ani ja a z dôvodu, že sa mi nechce, prosto mám niečo iné a nezmestí sa mi do programu.

petraxy6
2. apr 2015

@maculo ja toto ovládam 🙂 aj v praxi 😉 škoda len, že to neovládajú "veriaci"

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@natalym pocuvaj, jedno z bozich priakazani je, ze nepokradnes, je tak?..potom mi ale vychadza, ze minimalne par dni pred podanim danoveho pokradlo pol Slovenska, lebo si napchali do vydavkov vsetko mozne, co kde pozhanali, aby neplatili vysoke dane...cize okradli stat...vôbec sa im nedivim...no vsetci zhresili.. ja som zas zla, ze nejdem do kostola?..poznas aj takého, co zije do bodky podla Biblie?

natalym
2. apr 2015

@ivivaiveta Pozeraj na seba nie na druhých. To je všetko. Ty si dôležitá nie druhý.
Alebo takto: Keď umrieš a budeš pred Bohom pred bránou do neba, budeš hovoriť o sebe alebo o susede?

maculo
2. apr 2015

@natalym pre take pripady je omsa v sobotu vecer ako nahrada za nedelu 🙂

natalym
2. apr 2015

@maculo Viem, priznala som otvorene, že nie som dokonalá.

maculo
2. apr 2015

@natalym no to sme vsetci aj keby sme chodili na vsetky omse 🙂

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@natalym tema suseda, alebo tyran su za priklad...neviem, ako inak by som nejaky priklad uviedla...a ano, budem riesit seba, ziaden kostol sa nekona...mas pravdu, Boh do nas vidi najlepsie, nech posudi...
aspon som sa naucila rozoznat eucharistiu od odpustku a pochopila niektore veci...debata nebola zbytocna..

0silvia0
2. apr 2015

@ivivaiveta udivuje ma, že do tejto debaty si vopchala aj daňové priznania 😎 Možno väčšina tých, ktorí tie priznania podali, nie sú veriaci a nepotrebujú dodržiavať žiadne prikázania.. Pozri, ak nechceš žiť vieru, nikto ťa nenúti, možno máš ešte čas, viera je dar. Viera sa nedá len tak odtrhnúť zo stromu a nedá sa povedať si, že od zajtra verím. Uvidíš, čo ťa v živote osloví a kedy začuješ vnútorné volanie a potrebu hľadať Boha...

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@0silvia0 preco to nepochopenie...proste ja som porusila bozie prikazanie,ci pravidla, tak ma napadlo v tom momente, ze ved asi denne ich porusujeme, chtiac, nechtiac...tak nech Boh sudi teda aj mna, ci a preco chodim, alebo nechodim do kostola...co uz za tym hladas... 😉 ja som to uzavrela s tym, ze je to dobre, ako to je..urcite sa necitim horsia alebo menej veriaca, alebo menej bohabojna,ak do kostola nepojdem..

0silvia0
2. apr 2015

@ivivaiveta ale ja nehovorím o tom, kto je horší alebo lepší, ani nič za tým nehľadám... a práveže ja ťa dosť chápem, pretože som bola pred rokmi presne na tvojom mieste. Všetci hrešíme, všetci potrebujeme odpustenie, ale stále mám pocit z tvojich reakcií, že sa málo pozeráš do svojho vnútra a stále pozeráš, čo robia ostatní (viď poznámku o daňových priznaniach). V prvom rade treba riešiť svoje vnútro a tých ostatných prenechať ich svedomiu.

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@0silvia0 ano, spominala si...ja sa pozeram do svojho vnutra, nevedela som, ze chodenie do kostola je vlastne povinnost...a ze ma to robi horsou v ociach tych, ktori tam chodia(keby sa oni poniektori radsej pozreli do svojho vnutra) a vlastne aj v ociach Bozich...ale tak to uz neriesim...budem zit najlepsie ako viem nadalej...

0silvia0
2. apr 2015

@ivivaiveta no chodenie do kostola je 3. Božie prikázanie a 1. cirkevné prikázanie... Treba to brať tak, že vlastne tieto prikázania sú pre dobro človeka. Nakoľko človek je tvor slabý a keby nemal nad sebou pevnejšiu ruku, tak by zvoľnoval, zvoľnoval... Pri počúvaní Božieho slova na sv. omši je človek posilňovaný a tak sa stáva jeho vzťah k Bohu pevnejší... teda aspoň ja to tak vnímam 🙂

canerko
2. apr 2015

@ivivaiveta Servus fesanda,nic si z toho nerob ak mislis na spolocnu kamosku. 😉 ja mozem k tvojej teme povedat takto: Uz par dni som chora od potrebi za nejakimi slovami,za niecim co ma dusi,co nechava rany na mojej dusi.Ako kazdy normalny clovek som rada medzi ludmi,abi som precitala nieco co si ludia mislia,co zdielaju,ako sa vyjadruju,ako ziju ako mislia,Ale co som hlbsie vliezla a citala ludske vyroky a spravy aj tu na Mk zivot mi bol horsi a horsi a ludska rasa vzdialenejsia a vzdialenejsia.Mislim si aj tak ze su aj dobri ludia ale ty su schovany a boja sa neviem coho.Tak sa sama sebe pytam:Co je to v cloveku ze nenavidi brata svojho,matku aj otca svojho,dieta svoje a ostatne netreba ani pripominat lebo to nema vyznam.Kde sa straca nase osvietenie a dobrota,kto smea ktorou cestou kracame?Toto psem vsetkym dobrim ludom aj zlim ktori stratili sudnost a obvinuju vsetkych okolo za svoje nestastie.....vsetkym ludom ktori pochadzaju z jednej zeme,z jedneho jazyka a jednej svatej knihy.Vy dajte nazov tej zemi odkial ste povodom,dajte nazov svojmu jazyku aj svatej knihe ktoru citate lebo pre mna je to nepodstatne.Vsetke vojne nenaucile su nas nicomu nez len nenavisti,zakorenenej hlboko v nasej genetike,viery sa nam zmiesale ako aj krv nasa a zabijame a nenavidime jedni druhych.Opytal sa niekto kto sme a ako zijeme dnes,co nam je s detmi,co ich ucime a co im nechavame ako dedicstvo?Kym svetom hori ohen mi rozvirujeme ten plamen nase zlihanie,nasu agoniu,a nenavist voci druhym.Uplne mi je jedno ako sa kto vola,ci Abdullah,Rebeka alebo Jozef,ktoremu sa Bohu modli alebo ako ho vola.pre mna je Boh len jeden.Luto mi je nasich deti lebo oni nemozu za toto vsetko co sa okolo nas deje,nemozu za to kde sa a komu narodili. Ale mi mozeme vela,mozeme vychovat svoje deti abi nikoho nenavideli,abi nepozerali ludi po mene a viere ani ktoremu Bohu sa modli.Kto sme my...kto su nasi kamarati....kto je nasa rodina....komu dnes mozeme verit....dufat a prisahat????Komu dnes mozeme verit ze nas ochrani od zbrane zlocinca,kto nepozna nasu dusu....kto nevie kolko mozeme lubit....a ktori nam to vsetko zoberie len preto ze sa volame Abdullah,Rebeca,Jozef...Zachran nas Boze od ludi ktori nemaju nic okrem zbrane a nenavisti...od tych ktorym meno znamena viac ako ludske nadanosti,....od tych co nevidia dalej ako pred seba.

Mislim si ze sa clovek cely zivot hlada.A ak niekto veri ze Boh je nespravodlivy ja neverim.Boh kazdemu nalozi tolko co vladze nosit a odmena sa nam dostane.Dostava sa nam v malickostiach ale akosi to ludia nevidia,stale hladaju nieco viac.Clovek bi sa mal tesit z malickosti a bit vdacni za kazdy den co prezil v pokoji lasky ale predovsetkym kazdy bi mal zacat od seba,optat sa sameho seba aky je clovek,aj ked vam niekto robi zle aj tak ho mat rada a vazit si ho.Kto sme mi abi sme druhym sudili?Čím viac niekto sleduje chyby druhých ľudí, tým menej sa stará o poznanie svojich vlastných chýb.

eva8
2. apr 2015

@ivivaiveta som na druhej strane diskusie. Prečo si základné otázky o kresťanstve (chodenia do kostola, odpustky - mimochodom sa o tom učilo i v škole) nezistíš napr. z internetu, dostupnej literatúty ? Až potom o tom môžeš diskutovať a hodnotiť, keď poznáš. Ak deti chodía v škole na etiku miesto náboženstva, môžu sa dostať aj na strednú cirkevnú školu - teda žiadna diskriminácia, tam už máš ale náboženstvo povinné. A gratulujem k ukončeniu diplomovky, je to taký malý sviatok 🙂

demo
2. apr 2015

@canerko pekne a od srdiečka napísané. Akoby to ani nepisala ta istá osoba, ktorá sa na inom mieste vyznala, že by pre svoju moslimsku vieru aj vrazdila.

canerko
2. apr 2015

@demo Čím viac niekto sleduje chyby druhých ľudí, tým menej sa stará o poznanie svojich vlastných chýb. 😉 nevyberaj slova z kontekstu vety.Pekne sviatky ty zelam.

canerko
2. apr 2015

@demo A este nieco pre teba: titulky su anglicke::

https://www.youtube.com/watch?v=SJoNaMDnCNM
ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@eva8 ahoj, na druhej strane diskusie?..tu su dve strany?
na nabozenstvo som nechodila, takze ma to v skole nanucili...
preco sa to nenaucim z internetu?..lebo som dostala odpoved tu, je to zrozumitelnejsie, ked diskutujes a pytas sa, lebo pan Google ti da len stroho precitat a pripadne otazky ti nezodpovie...tiez nebudem pani v teme s otázkou Driclor odkazovat na net, nech si precita pribalovy letak...
ja som odpustky nehodnotila, prisli do debaty...ja som chcela vediet, preco a o co som horsia, ked verim v Boha, ale nechodim do kostola...
dakujem, je to taky maly sviatok, odmena za mesiac, vkuse straveny nad knihami..

eva8
2. apr 2015

@ivivaiveta len keď si písala, že "po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury", tak som si myslela, že na základné otázky tam bola odpoveď, ak nie, mohla si siahnuť po inom, napr. cez internet a potom diskutovať o neznámom,. Ja som tiež nechodila na náboženstvo a o odpustkoch viem z dejepisu. Ale v poriadku, tiež som sa niečo nové dozvedela, aj keď som došla len po druhú stranu diskusie. Prajem všetko dobré

terezka1947
2. apr 2015

...vzdy je lahsie povedat:
JA verim v Boha...aaaale nechodim do kostola,leeeeeebo vsetci,co tam chodia su taki a taki....ja sice nechodim,aaaale verim,som dobra a som dokonca aj lepsia kao ti ostatni farizeji,co tam kazdu nedelu postavaju a tlacia sa na prijimanie

ano,svoje svedomie si tym mozno uspime....

ale raz za svoj zivot budeme zodpovedta sami,nenude sa dat vyhovarat-aaale ten a ten toto a hento 😒

totalny alibizmus a slabostvo je povedat,verim v Boha,chodil som na nabozenstvo,mal som taku vychovu-bol som nuteny ...ale teraz som zistil(dospel) aaa kostol,farari eeeee,eee

tak bud verim a beriem vsetko a zijem podla urcitych prikazani...alebo jednoducho neverim,to sa neda aj,aj

preto si ja viac vazim ludi,kt.normalne priznaju,ze im nabozenstvo nic nevravi a ziju podla svedomia a srdca
neda sa sediet na dvoch stolickach
ani sa vypichnut to,co nam pasuje a ostatne eee
je tazke byt dobrym krestanom..je to kazdodenne vztavanie a padanie-nie sme nadludia
nikto nie je horsi a a ni lepsi iba chodenim do kostola
ale neda sa byt ani vlaznym a lavirujucim clovekom
byud v nieco verim alebo v to neverim

terezka1947
2. apr 2015

najvacsie zlo vzdy v kazdej dobe a v kazdom nabozenstve robili jedinci,co spekulovali a nezili to,co mali-obycajny zivot s laskou...s laskou a uctou ku kazdemu cloveku...a kvoli takym spekulantom,prekrucacom a vypichovacom toho,co im kde pasuje bolo,je a bude na svete este vela zla

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@eva8 tu vsetku moznu dostupnu literaturu som mala na mysli v ramci mojej temy...som sa stretla s nabozenstvami pri tom, o ktorých som ani netusila, ze existuju...

eva8
2. apr 2015

@ivivaiveta v tvojom úvodnom príspevku ma zarazilo "...a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...." nemôžeš zovšeobecňovať také silné slová
a ešte keď nechodíš do kostola, ako vieš kto tam chodí, na základe predpokladov?

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@eva8 vies preco?..ja som naozaj vo svojej praci spomenula aj fora a diskusne temy na spracuvanu problematiku, pretoze kolko osocovania a neznasanlivosti, co som v nich videla..hadaznie vsetkych podla nabozenstva ,ci vierovyznania do jedneho vreca..a potom sa nakoniec dozvies, ze jedna svata kniha vychadza z tej predoslej a ze teda ked je Boh len jeden, ibaze kazdy ho inak vola, preco sa kvôli tomu ludia odsudzuju a nenavida, lebo ten je takého a ten onakeho vierovyznania...
ja si neviem prestavit, keby si tu jedna nemenovana pani na mojej skole vytiahla otazku islamského prava, ci anglosaskeho pravneho systemu, ved ich je tolko...tak ona tusim ani nebude odpovedat, vlozi do toho svoju xenofobiu a zacne spominat teroristov... 😔 ..tak to neviem, kedy by dostudovala..
u nas ludia stoja aj pred kostolom, tak ich vidim...samozrejme, ze su tam aj naozaj taki, ktori tam idu uprimne, za Bozím slovom...vies, ked si tam odmalicka, mas to vzite, ides, neriesis...ked sa tym zacnes zaoberat ako dospely clovek, uz to vidis inak...

eva8
2. apr 2015

@ivivaiveta "jedna svata kniha vychadza z tej predoslej" - ale pokračovanie je iné

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@eva8 ak aj pripustime, ze ano...tak rimsko katolicky veriaci a evanjelici snad pouzvaju tu istu svatu knihu, ci?..tak co si ju vylozili inak?

alice107
2. apr 2015

pani zakladatelka, to, akeho boha maju krestania a zidia nema nic s islamskym pravnym systemom...

ak si pisala na to diplomovu rpacu, tak musis toot vediet... tak nerozumiem podsatate tvojho uvodneho prispevku. pretoze zacinas jednym,a pokracujes uplne od veci.......

no ale mna by zaujimalo, co si sa dozvedela studovanim islamskeho pravneho systemu. mohlo by to zaujomat zeny, co si chu zacat z muzmi, ktori zili , ziju a boli vychovani podsla pravidiel dsaria......

ivivaiveta
autor
2. apr 2015

@alice107 Islamské náboženstvo bolo ovplyvnené judaizmom (židovským náboženstvom) a kresťanstvom, s ktorými zdieľa väčšinu prorokov a vyznáva toho istého Boha. A zakladnym pramenom ich pravneho systemu je islam ako nabozenstvo. Je to ako u nas kanonicke pravo, ibaze nie sme cirkevny stat, takze nebolo povysene na zakon..Takze nemas spravne info, ze to spolu nesuvisi.. Budem rada, ak budem moct plnohodnotne odpovedat na tvoje otazky..
a uz som pisala, ze tie uvodne vety som si mohla odpusit, ale nebyt tej prace/preto bola spomenuta/ a teba Alic, tak sa nedopracujem k rozsireniu svojich vedomosti a odpovediam na otazky, ktore ma zaujimali......
dufam, ze mas dobru naladu a nedostaneme sa od môjho nechodenia do kostola k uzamknutiu temy...

eva8
2. apr 2015

@ivivaiveta z dejepisu: v r. 1517 pribil Luther svojich 95 téz proti obchodovaniu z odpustkami na dvore zámockého kostola vo Wittenbergu (Čoraz menej hodnostárov i prostých ľudí sa riadilo božími zákonmi)
pozri si to niekde, čo znamená reforma, v súčasnosti populárna ekumenizácia, atď