Ktoré náboženstvo je to pravé?
Dnes som taka rozbehnuta...dokoncila som bakalarsku temu "Manzelstvo v islamskom pravnom systeme"...po prestudovani vsetkej moznej dostupnej liteatury som zistila, ze aj oni, aj zidia, aj my krestania (monoteisticky)vyznavame jedneho Boha..len my, tri nabozenstva, ostatne to maju inak.....tak ktorého Boha potom?..toho istého?..a preco sa nenavidime, ked Boh je len jeden...a este nieco..mna nasi pokrstili, tak som krestanka, nedali mi na vyber..do kostola nechodim, lebo mi je zle, ked idem okolo a stoja tam zlodeji,klebetnici, zli rodicia, ktori sa tam prisli co?vyspovedat z hriechov a zivot ide dalej?...ja stale nechapem, ci je horsi ten, co do kostola nechodi a zije slusny zivot...ci zid,krestan,moslim, alebo ten, kto robi zle, ale si ide potom pre "odpustok"., ci ako sa to vola....
Ludia, uz ma nerozoberajte, vsak sa tu tocime uz dookola. 🙂 Majte krasny vecer a sviatky. 🙂
Keď je niekto zavretý v pivnici, kde nie sú okná a on nevidí slnko, ešte neznamená, že slnko neexistuje.
Každý človek spozná Boha v inom období svojho života a iným spôsobom ako si to predstavuje.
Niekedy veľmi nečakane.
@annazozelenehodomu1 krásne zakončenie dnešného večera 🙂
@annazozelenehodomu1 Nic v zlom: Tak isto mozem tvrdit, ze existuje nejaka fyzikalna castica a pokial mi to nevyvratis, tak proste existuje. :D Ale to by sme sa nedohadali, kazdy nech si veri svojmu. 🙂 Dobru noc.
@aamelkaaa ked tak citam,co si si odzila,ani sa necudujem napisanemu ☹
hm...kazdy si nesieme svoje smutky a aj nespravodlivosti,s tym sa neda urobit nic,iba zabudnut a ist doznova dalej-nie,nie je to vobec jednoduche,by si sa divila,kolkokrat som si tak ja s Bohom vydiskutovavala svoj zivot,preco bolo veci ako boli,preco prave ja...najma po smrti mojho otca,kt.bol uzasnym clovekom a vela dasich veci,porod a tehotenstvo radsej nespominam 😒
no,s odstupom casu som zistila,ze prave tie na figu situacie ma nasmerovali inde-sice kruto,ale som rada
ked sa cloveku dari a v zivote riesi len,kde co lacnejsie kupi,aka kabelka sa mu hodi k novej bunde,atd,vtedy sa malokedy dostane do svpjho vnutra,az bolesti nutia cloveka rozmyslat,az tie z nas "vychovaju"lepsich,hodnotnejsich ludi
si na zaciatku novej zivotnej cesty,cakas babatko....zabudni na vsetko to zle a bolestive,ja viem,sa to lahko povie,ale ver,ze viem,co pisem 😒
cim skor sa tym vyrovnas,tym lepsie pre teba
mozno to vsetko,co si si musela zazit z teba urobilo silnejsieho a empatickejsieho cloveka,mas moznost byt rodicom,kt.svojim detom pripravi krajsie detsvo ako si mala ty-na zaklade preziteho a urcite budes super mama
prajem ti vela zdravicka,aj drobcekovi v brusku 😉
srdiecko mas odo mna,priznanie je len preto,ze si pochybovala o uprimnosti 😀
bolo poslane uprimne...
ja som si svoju "nevieru"prezila...a viem,ze hladanie nie je ukonceny proces...ja rada hladam,pytam sa,riesim,bavim s Bohom ...malokedy sa modlim presnymi predpisanymi slovami-tie su iba pomocne,ked clovek nevladze pouzit svoje slova
mozno by som vela veci neustala svojimi silami-ja viem,neveris mi 😀 ale nejde mi o to,aby som ta presvedcila,iba o to,aby som ta povzbudila(cisto s ludskeho hladiska),ze smutky a bolestivu minulost treba nechat tak,mozno odplakat,mozno odzurit,mozno sa vo vnutri vyhadat,ale nechat tak...
Zelam Ti,aby sa vsetky bolesti minulosti babatkom stratili.
este raz,krasne sviatky
@zazvorka87 Ano citala som to cele, ale bolo to.dost krkolomne napisane.
@terezka1947 Dakujem Ti velmi pekne si to napisala. A dakujem aj za srdiecko. Ja viem, ze je to len na mne odpustit, aj ked mi to hlava neberie, preco niekto ostava s tyranom a aj preco niekto si o sebe moc mysli, ze moze tyrat druhych. A hnevam sa aj na mojho biootca. Mala by som zabudnut a mysliet si radsej, ze som len tu bez minulosti, lebo by ma asi muselo porazit. Chcem to nejako spracovat, neboj sa o mna. 🙂
@aamelkaaa Keby ta najskor bili, bicovali a ked spominas tu historiu, tak si mozes pozriet, co to znamena rimske bicovanie, kolko ran, akymi nastrojmi a po celom tele, nie iba po chrbte a potom by si vliekla to tazke bremeno a este by ta tam pribili na kriz a nechali ta tam visiet par hodin, pochybujem, ze by si skoncila omamena. Ostatnych, co krizovali, totiz nebicovali. Preto podla evanjelii zomrel Jezis skor ako ostatni, co je uplne logicke. Navyse, je to taky paradox a pise sa to aj v evanjeliach. Apostoli najskor neverili zenam, ze vstal z mrtvych. A zrazu sa nieco stalo (podla evanjelii prisiel medzi nich samotny Jezis) a oni isli pre svoju vieru na smrt. Logicky sa na to pozri ocami sucasnika, najskor neverim, ze sa to stalo a potom sa za to necham aj mucit a zabit? Len tak mi prepne. Pritom bolo take jednoduche sa zachranit od mucenia a smrti, jednoducho povedat, ze to nie je pravda. A neurobili to. Ty by si sla na smrt za svoje klamstvo, ktore si vymyslis len tak, na oblbnutie ludi?
inak, nemam rada pojem "nabozenstvo", vyvolava to vo mne odpor... pretoze pre mna viera v krestanskeho Boha je vztah s Nim, nie prikazy,zakazy, nariadenia... vyhrazanie sa, demonizovanie atd.
@ivivaiveta moja odpoveď na otázku v názve témy: žiadne. Je len pravá viera a to je tá, ktorá vychádza zo srdca. Nie z žiadneho učenia, náboženstva, alebo filozofie. Tak to cítim.
@aamelkaaa ovečky? 🙂 Človek, ktorý má vieru, je slobodnejší, než ten, komu chýba...to by si ale pochopila až vtedy, keby si prijala to, čo sa ti stalo. Snáď si nemyslíš, že si jediná, ktorá sa trápi...si len schopná zaoberať sa iba vlastným utrpením, nimrať sa v ňom a obviňovať všetkých naokolo. A čo sa týka fyziky...skús dať upgrade na kvantovú 🙂
@alaguema Keby si ty verila sama sebe, nemusela by si sa spoliehat na vyssie sily, ktore s Tebou mavaju a ty si spokojna tam kde Ta zaveju, lebo mocnejsi Ta tam poslal...
Nikde som nepisala, ze som jedina, ktora sa trapi, ak si precitas moje prispevky vyssie, najdes aj to ze som pisala, ze kazdy ma nejake trapenie a ze na co sa tu rozobera moj zivot.. To som nechcela rozoberat tak dopodrobna.
Ano zaoberam sa radsej sebou ako bachorkami o Bohu a pribehmi spred 2000tisicrocnej noci. Na co sa ty zaoberas Jezisovym utrpenim? Kazdy si nesie svoj kriz, aj on si niesol. On vstal aspon z mrtvych. 😀
@alaguema A este ak chces vediet, co sa tyka mna, minulost kazdeho ovlyvnuje... A vzdy musis pochopit najskor minulost a zistit, ktore veci sposobili to, aka si teraz.. Preto sa v tom hrabem. A ze obvinujem druhych? No ano, ak nemam na to podmienky, tak si decko nerobim! A tym, ze je niekto rodic nema svatoziaru pre mna. Preco by som si mala nechat ublizovat od rodicov a hlavne v dospelosti?Ja uznavam byt si rovnocenny, mozem si povedat co si myslim komu chcem.
@aamelkaaa slovo kozmos (ktorého sme súčasťou), znamená poriadok. Vylučuje náhodu. Ten, kto toto pociťuje ako pravdivé, chápe, že všetko sa deje podľa určitých pravidiel, že všetko má svoj význam, ktorý možno nie je celkom zrejmý na prvý pohľad. Nejde o spoliehanie sa na mávanie vyšších síl. Ide o prijatie tohto poriadku. Z toho ti musí byť úplne jasné, že taký človek nevyhnutne musí veriť aj sám sebe.

@mima4 Je to v poriadku, drzim Ti palce v dalsom zivote. No ja si chcem seba riesit racionalnejsie, viera v Boha s tym nic nema. Ale chapeme sa, tak to je dobre. 🙂