icon

Ktoré vianočné tradície ste vynechali?

michaela12_34
5. dec 2024

Ktoré vianočné tradície ste sa doma rozhodli úplne vynechať? Môže sa to týkať upratovania, pečenia, darovania darčekov - na ktoré veci kašlete a nebudete ich robiť, ani tento rok, ani budúci rok?

deedol
5. dec 2024

aj moj muz ma taku mamu a totalne mu znechutila vianoce. teraz sa ja musim snazit, aby si ich zas oblubil 🙂 nastastie moja mama je normalna a moj oco robi v domacnosti nad ramec "bezneho" chlapa, takze my sme si ako deti vianoce vzdy uzili.
neupratujeme viac ako inokedy, neumyvame okna, peciem jeden druh ja, jeden druh moja mama a vymenime si (ja linecke, ona medovniky), ine velmi nemame radi. strom mame (aj kvoli synovi, ale aj kvoli mne), jedla tak primerane (salat musi byt, to muz zboznuje), rybu nerobim, ale nasi mavaju lososa, tak si zas vymenime (ja robim rezne). nie sme veriaci, takze do kostola nechodime, cize odpadaju vsetky zvyky s tym suvisiace. darceky si davame, ale skor prakticke (ponozky, rukavice apod.), synovi par hraciek a kniziek.

nairia
5. dec 2024

@karmen118 och jezis, tak to ste mali pekne naprd. u nas to az takyto hardcore ako vy ste mali, nebol. az mi srdce stislo, ked si predstavim tie pocity vas- deti. strasne. pozitivne vidim to, ze niektore sialenosti nasa generacia uz vypusta. ono asi to ide aj s dobou a dnes uz vela ludi funguje tak, ze sa neriadi heslom "co povie marka z horneho konca, ked uvidi, ze nemam umyte okna a napecenych 30 druhov kolacov". ale v dnesnom hektickom svete viac sa ide trendom spomalit a uzit si cas spolocne straveny.

elanor
5. dec 2024

a hlavne sme zrusili tu pripecenu tradiciu - na stedri den sa nic neje az do vecere. Ked je clovek hladny je nervny. Presne preto boli nervne nase mamy, aj vsteky mamy, ako tu tak citam, lebo bolo nervozne od hladu, od ocakania ktore sa nich kladlo, ze musi byt za kazdu cenu vsetko tiptop, lebo co by susedia povedali a podobne dristy.
Prvy rok dva, sme to tiez tak isli, ked sme spolu zacali byvat, ze vsetko sa chysta iba a jest aj veceru. Aha, prvy rok sme sa tesne pred vecerom pohadali, druhy rok sme sa opat posekali, kvoli uplnej kravine.
Na treti rok, som povedla dost, mozem cele "zlate prasa" okaslat. Dali sme si ranajky, navarile sme, dali sme si obed, nachystali vecer, zblajzli veceru a pohodicka, klidecek, paradicka. Odvtedy somariny typu post aka zlate prasa ide mimo...

ivik4
5. dec 2024

My nepecieme ziadne tie stariny suchotiny kolace co ma kazda domacnost. Vobec by som to kontroverznym nenazvala, preco aj, len nam nechutia tak ich nechceme. Co sa tyka ineho, vianoce mame radi klasicke,keby sa mi nepaci alebo nemam rada este nieco, nerobim to tiez.Ani pôst nemame

lucia13022023
5. dec 2024

Môj kontroverzný názor je jedlo. To, že sú Vianoce neznamena, že človek nevie kde ma dno a je rad za radom, a potom ty vyplakuva, že pribral a ci pribrali aj druhí.
My máme večeru - kuracie rezne a grilovaného lososa s pečenými zemiakmi a šalátom. Samozrejme kapustnicu. Pecivo mame suché - linecké, medovníky. Ostatné dni sa stravujeme normálne zdravo ako po celý rok s tým, že si za deň dáme sem tam nejaké sladké pečivo. A hýbeme sa, cvičíme, chodíme ako po celý rok.

kiki68
5. dec 2024

@michaela12_34 ziadne, vsetko ma svoj dovod by som povedala. Takze u nas nic nevynechavame. Hlavne u nas su vsetci tak nastaveni

kiki68
5. dec 2024

@deedol to sa tak robi, ze ked 23 neskoro vecer zdobis strom, hned sa pod nim zrobi blowjob a muz sa bude tesit na dalsie Vianoce uplne zarucene😀😀😀 U nas taka tradicia😀 24 je vysmiaty, ja svokre ponalievam vajecny liker a mame naladu ako ma byt 😂

kiki68
5. dec 2024

@ivik4 ja poznam viac ludi,co maju napr francuzke kolaciky rozne, bud to objednaju,alebo upecu. Tiez poznam ludi, co preferuju kremove rolady. Toto je na kazdeho chuti. Tak nebudu jest cosi, do coho kazdy dobne a necha tak

lenka.25
5. dec 2024

Neumyvam okna , upratujem tak ako cely rok , nepeciem vôbec , pečie mi mamina a keby mi nepiekla , tak tých par koláčov kúpim . Na večeru robím kazdemu inú rybu , taku ako ma kto rad . Nie že všetci musia mat kapra , aj keď ho nikto neľúbi 😆 . Nejdem 23.12 s plnym košom jedla z obchodu a 12 kilov banánov mi tiež po Vianociach potom doma nehnije 😝

akvi
5. dec 2024

Ako dieťa som Vianoce milovala, ale postupom času ich nemám rada vôbec. My ak by sme nestrávili Vianoce s rodičmi, tak by sme ich asi vôbec neriešili. Ok, možno by sme si spravili lepšiu večeru, ale inak asi nič. Ja nemám rada ani žiadne výzdoby a pod., čiže to ja doma vôbec neriešim. A presne neznášam ten stres, ktorý ľudia okolo toho vedia vyrobiť, moja mama v tom úplne vedie. Ja sa snažím dať sa do kľudu a nič neriešiť, tie dva dni dáko prežijem 😅 A už vôbec nechápem nejaké to upratovanie a pod , upratujem priebežne a ani by ma nehlo umývať okná a pod. Piecť upečiem max medovniky, nič viac.

vroni
5. dec 2024

Ja sa pridávam k neupratujucim. Inak pečiem, lebo ma to baví a masochisticky si vždy nataham aj ďalšie deti navrch k tomu. Na na štedrý večer sa u nás nepozerajú rozprávky ale Smrtonosná pasca. Môj cteny manžel, ktorý inak s nadšením pozerá Lásku nebesku alebo Griswoldovcov alebo ľubovoľný animák proste musí mať na Štedrý večer Smrtonostnu pascu (nakoľko ju skutočne v telke každý rok opakujú, asi je to naozaj nejaký miestny vianočný úlet. Rakúska verzia Kevina sám doma). A tiež nikdy na Vianoce nechodíme tour de rodina.
K tej nervozite našich mám - tiež si z detstva pamätám hystériu a stres, plno ľudí a kriku, proste nič pre mňa. Keď sme si k sebe brávali moju mamu, pokúsil sa jej môj muž ukázať, aké pekné vedia byť Vianoce v kľude (toľká naivita!). Snáď päť rokov mu trvalo než pochopil, že moja mama sa práve v tom strese vyžíva a bez neho to pre ňu nie sú Vianoce. Pre ňu proste boli Vianoce o trieskani hrncami, nadávani na bordel a ako sa to nestihne a miliontom preložení koláčov v krabiciach (toto sledoval môj muž morbídne fascinovaný "zmysluplnostou" tejto činnosti) a následnom sadnutí za stôl, kde zrazu nastal kľud a svet zastal a boli vianoce. Môj nervový kostým tento rytmus nikdy nezvládal, ja nie som vypinacia, takže som rada, že to máme doma inak.

deedol
5. dec 2024

@vroni jasneee, smrtonosna pasca je naj vianocny film 🙂

vroni
5. dec 2024

@deedol, ja o tom ani po vyše 20 rokoch akosi nie som presvedčená, ale tak, beriem, že iný kraj, iný mrav. 🤣🤣🤣

bosorkabb
5. dec 2024

No je toho dosť. Okná neumyvam, cielene neupratujem, nepeciem koláče. Tie si objednávam. Dokonca si občas zaplatím aj upratovanie, tepovanie a tak.
Máme kapustnicu s údeným mäsom a klobásou. Zemiakový šalát a rezne. Nič viac.
25 máme chlebíčky, 26 kačku.
Robím veci ktoré vyhovujú mne a mojej rodine.

deedol
5. dec 2024

@vroni tak vies, je to akcak, ktory si pozrie hociktory chlap (na rozdiel od napr. love actually alebo popolusky) a su tam vianoce = vianocny film :D

tetapetra
5. dec 2024

Neumyvam okná, nerobím šalát 🤣,

vroni
5. dec 2024

@deedol, teraz si odcitovala chlapa skoro doslovne 🤣🤣🤣

mamamasama
5. dec 2024

@elanor haha. Tak toto presne. Nech sa každý normálne naje. U nás sme síce nezrušili pečenie, lebo to milujem, ale pre môjho muža bol šok, keď som napiekla skôr a on nemusel čakať až do Vianoc. Jeho mama mu vždy zakazovala vyjedať koláčiky skôr a na Vianoce ich už aj tak nikto nechcel.

nevenka
5. dec 2024

@thirstymonk ja zavidim toto "sa to nepoje", u nas sa zozerie este aj to, co som len planovala upiect 😅🤣. Napriklad vcera prisli deti zo skoly a zozrali zvysok lasagni, co som nechala najmladsej, lebo zjedla len polievku a sla spat a zobudim sa s nou a lasagne v keli...🙃. A to prosim, obedovali a rovno prisli z jedalne domov 😅🤣.

nevenka
5. dec 2024

Ja ked si predstavim, ze si mam objednat kolace, tak ma obleje pot pri tej predstave, kolko by to stalo, teda na mnozstva, ktore sa u nas zjedia. Ale mozno kupenske by sa tolko nejedli. Aj okna umyvame, ale to preto, ze tam mam hrozne capkance od deti. Ale nerobim dramu z nicoho. Vsetko sa pekne nachysta, aj salat den vopred...
No ked sme stihli pekne vsetko bez nervov, ked som rodila tyzden pred Vianocami, tak uz nemam stres z nicoho na Vianoce 🤭

ina2405
5. dec 2024

@bosorkabb úplne ako u nás👍

1mata
5. dec 2024

@michaela12_34 neupratujem. Snažím sa priebežne celoročne upratovať. Žiadne blbosti, ako sú sklenené obývačkové zostavy plné bučorín a pohárov, sošiek a neviem čoho nemám. Mala by som umyť aspoň okná, ale keďže sú každý deň oblapávané deťmi, kašlem aj na okná 😃

bubinko1506
5. dec 2024

Moja mama patrila k tomu typu, co musi pred Vianocami okna umyt, x druhov kolacov napiect, pripravit tony salatu, vyupratovat cely dom, kazdu jednu skrinu, vitrinu, takze si pamätam, aka byvala nervozna, podrazdena skludnila sa, az ked si sadla vecer k stolu. S muzom sme si zaviedli nas vlastny system - salat robime pre nas dvoch na 2 dni, decka maju zemiaky,upecieme asi 3 druhy kolacikov, urobime bezny nakup. Stromcek zdobime 23.12., vtedy vytiahnem vacsinou aj adventny veniec, na ktory kazdy rok zabudnem. Darceky kupujeme od polovice novembra. Na Stedry den pozerame rozpravky, ideme na prechadzku.
Moja sestra funguje ako moja mama, takze je permanentne nervozna, zduta, steka po kazdom a kazdy sa jej radsej az do vecera prace z cesty.

marsmykkok
5. dec 2024

@vroni Ono generácia našich mám na tom upratovaní lipla veľmi, nielen na Vianoce, ale aj upratovacie soboty od skorého rána a podobne. Proste nejako to tak berú, že spokojnosť môže byť iba v čistej domácnosti. A nemali predsa toľko podnetov ako internet, dovolenky, výlety, tak ulietavali na tej čistote. Naša generácia už proste vie, že čistá domácnosť neprinesie šťastie a má iné priority a upratujeme, ale nie sme otrokom domácnosti a znesieme aj neumyté okná, že v sobotu sa pôjde na výlet a povysáva sa až v nedeľu a tak.

petronelag
5. dec 2024

@marsmykkok Aj mne to pripadá tak, že generácia našich mámvenovala viac času upratovaniu, aj my sme mali vždy všetko čisté, ja sa tiež snažím udržať všetko aspoň na priemernej úrovni.

oblecenie99
5. dec 2024

Keďže som mala a mám podobnú mamu, ako opisujete, tak som sa začala hrať s myšlienkou, že tohto roku nepôjdem domov (ku nim akože) na Vianoce vôbec. Nemám rada rodinné oslavy a svokra každý rok robí také veľké rodinné posedenie a ja tam už nechcem byť, nemám rada tieto nanútené akcie. Následne sa presunieme k našim, kde sa mama zdúva, lebo sme najprv išli k svokre. Manžel veľmi lipne na tom, že chce byť aj doma u rodičov, a mne Vianoce pozostávajú zo zhonu v práci, naháňaní zbytočných darčekov, varenia a pečenia, aby som potom ešte aj kapustnicu balila a prenášala 25.12. 120 km dalej. Myslím si, že som sa už roky obetovala pre sviatky iných, moja predstava by bola oslava v komornom rodinnom kruhu iba my a deti, žiadne prežieranie, sväty pokoj, prechádzky, možno niekde v horách, vypadnúť... Ale mne v tomto ohľade nikdy nebolo vyhovené. Čiže naozaj zvažujem tento rok, kontroverzne, zostať proste doma. Aj keby to bolo za cenu, že manžel ide s malým, ja zostanem aj sama.

luccija
5. dec 2024

Som sa pobavila na niektorých prispevkoch to moja babka bola taká tristo druhov koláčov pre jedných suché, pre druhých mokré, naskrobene závesy, vylestena vitrína to som mala asi 10 r a chodila k nej čistiť to so Sídolom😉k nám chodili obidve babky, keď už boli vdovy teraz to vyznie škaredo, ale to zasadli a rozprávali o chorobách, liekoch mama už bola na nervy ešte sme doobeda išli na cintorín otec mal celý deň čas a chvíľu ako sme išli jesť sa išiel sprchovať, babka už chcela jesť, lebo lieky musí brať a potom jej bude ťažko😉, keď sa neskoro naje.Potom rozbaľovanie darcekov ukáž nevidela som čo tam máš potom povinný telefonát rodine do iného mesta kto čo dostal, piekli, varili teraz sa usmievam, ale vždy bol nejaký stres.Babka mala spat u nás vždy po večer povedala, že ide domov za mačkou.Moja mama nestresovala upratovaním nekricala, piekla babka, ale vždy sme museli mať dokonalý živý stromček bývali sme blízko trhu a bola schopná tam ísť 3x pokým nejaký kúpila🙂potom otec zúril, že musí odrezavat, lebo sa nezmestí do stojanu a kúpila moc hrubý.Ale sú to pekne spomienky som zvedavá čo na nás povedia raz naše deti😏

vroni
5. dec 2024

@marsmykkok, tak moja mama v živote na upratovaní nelipla, čo mi pamäť siaha vždy sme mali upratovačku. Na dovolenkách a výletoch sme boli hodne často. Len teda ten internet nebol, zato televízor bol naramny kamarát (a že sme v Bratislave chytali aj rakúšanov aj maďarov, tak tam aj občas bolo čo pozerať) 🤣 Zato vždy lipla na obdive svojej osoby a keď boli na vianoce všetci doma, tak mala neobmedzenú pozornosť a rochnila si v nej blahom. Ale to bol asi jeden z dôvodov toho vianočného stresu všade. Že zrazu boli ženy dôležité a mali v ruke taktovku.

ina2405
5. dec 2024

@marsmykkok upratovacie soboty som nenávidela, toto moje deti nepoznajú, také "manévre"

iwesska
5. dec 2024

Cele to divadlo okolo vianocnej vecere nerobime. Ziadne tradicie,bez kt.sa nesmie zacat/skoncit jest ci odist od stola. Proste si dame polievku - kapustnicu na obed a vecer si sadneme k rybe so salatom a ked vsetci dojedia,ideme k stromceku. Ziadne zbytocne natahovacky. Po darcekoch si da kazdy co chce - oblatky, kolace...Doma sme to dodrziavali a strasne mi to vadilo.