Ktorú zeleninu sa oplatí začať pestovať?
Ahojte, viem, že je január, ale keďže je také hluché obdobie na zeleninku, tak rozmýšľam ktorú zeleninu sa oplatí pestovať :D Gazdinky, čo za zeleninu tento rok budete sadiť? Ktorá sa podľa vás najviac oplatí, prípadne dajte rady aký druh či odroda 🙂 Teším sa na príspevky 🙂
Ahojte, keďže tu viaceré pestujete mrkvu, napíšte, ako ju treba správne pestovať. Celé detstvo sme mrkvu sadili takže nie som úplný neznalec. Ale takto: mrkva z obchodu je taka sladka, plna vody, svieža. Napr.ta z lidla, balená v sáčku. Samozrejme, ak ju nedám do chladničky, vysuši sa. Ale je chuťovo skadkasta, deti ju ľúbia aj surovú. A na druhej strane, dostala som teraz mrkvu od svokry. Pestovanu bio, bez hnojív, postrekov. Pochybujem, že ju nejako špeciálne polievala. Len dážď. Ale tá mrkva je taká trochu štipelkava, nie je taká chutná ani sladka. Čím to je, neviete? Je to v pestovani, hnojeni, polievani? Alebo ju trebs skôr vybrať zo zeme? Pozorovala som, u nás na poliach sa pestuje vo veľkom, ale tam mrkvu sadili v riadkoch (hroblikoch) ako zemiaky a dvakrát do roka... Je to tým? Že ju netrebs dlho nechať v zemi? Alebo len odrodou? Ďakujem za každú radu.
@ajsha123 Odrodou, plus ta sladká mrkva je rychlena mladá
@ajsha123 mrkva z obchodu je preto taká, lebo je rýchlo "vyhnaná" pomocou umelých hnojív, každodennej závlahy a postrekov, je plná dusíka, preto je vodnatá. Tá mrkva, akú ste dostali od svokry je mrkva ako má byť, plná ochranných látok, ktoré dávajú tej mrkve aj tú mierne štipľavú chuť. Keď sa zelenina "chráni" chemickými postrekmi, tak potom ona sama nezačne ochranné látky tvoriť, lebo niet proti komu. Lenže ony sú dôvod, prečo je zelenina zdraviu prospešná aj pre nás! To isté platí aj pre inú zeleninu, ako reďkovky, kaleráb, kapustoviny. Doma pestované majú všetky výraznejšiu chuť, ale tak to má byť. Mne mrkvu z obchodu ani pes nechce žrať. Ak máte zeleninu štipľavú veľmi, skúste zavlažovať.
@zuzanaam Ďakujem za vysvetlenie, už tomu lepšie rozumiem ☺️ Vždy ma odradzalo pestovať mrkvu doma, lebo bola drobná a tá chuť. Ale keby som skúsila zasiať na jeseň, prezimuje v zemi a povedzme v júni vytiahnuť, a potom ešte raz zasiať a vytiahnuť takto na jeseň... Skúšal to takto niekto? U nás sa siala mrkva na jar a vyberala na jeseň. Tak to robí aj svokra.
@ajsha123 išlo by to aj tak ak nemáte veľa myší, lebo da jari by ju zožrali. Nám sa mrkva aj sama presieva, len má sklon vrátiť sa k divokej bielej forme. Veď si vysejte viac odrôd, ak chcete mladú sladkú, vysejte karotku vhodnú na rýchlenie, vysejete zavčasu na jar, zbierate od júna.
@ajsha123 kľudne vysej mrkvu, môžeš aj teraz, dokiaľ nemrzne, ak chceš aj petržlen.
Vyberaj si skoré odrody, s krátkou dobou vegetácie, tá je často uvedená na zadnej strane obalu. Vyklíči síce menej semien, ako pri sadenej na jar, ale vyrastie skôr a využije zimnú vlahu, takže bude šťavnatejšia.
Tento rok skúšam cibuľku zo semena, vysievala som začiatkom septembra, momentálne vyzerá ako pažítka, ak sa podarí, máme na jar mladú cibuľku a zvyšok nechám dorásť do cibule.
@jana91701 Uz som zasiala asi pred týždňom, vyskúšala som zasiat skoré aj neskoré odrody (co som mala doma). Akurát už to asi neporovnam, lebo si nepamätám, kde som čo siala ☺️ Začínalo pršať a bežali sme s malou dovnútra... Akurát dnes mi bol manžel kúpiť zimný šalát (hlávkový, a ak mali, tak aj ľadový). Mamina mi hovorila, že ona zvykne hodiť semena na povrch pooranej zeme, vyslovene len rozsiat, kde padne, tam vyrastie. A že hneď na jar má čerstvý šalát. Tak to idem vyskúšať aj ja, a zasejem aj špenát. Čo stihne vyklicit, to asi zimu prežije. Uvidíme, nechám sa prekvapiť.
Siali sme mrkvu a petržlen. Tá cibulka je dobrý nápad, mám doma semena, zasejem.

@simca06022011 aha..🤔premyslim ešte. vdaka