Ktorý katolík si všimol, že RKC protirečí Biblii?
Zdravím, chcem sa vás opýtať či má niekto také skúsenosti alebo sa dočítal niečo v biblii čo protirečí s RKC ja už mám takúto skúsenosť napríklad desatoro si RKC zmenila , všimol si to tiež niekto?
@livegame45 Kašli na to ,my neurcujeme ,komu bude odpustené. Komu sa odpustí. Ja osobne som pokrstená aj biblický. Je to moja vec,dala som sa pokrstiť aj v dospelosti vo viere ,lebo som uverila . Nechodim na žiadne spolky,v podstate nikde.Myslím si,že aj keby človek chcel,nikdy sa mu nepodarí ,to čo sa píše. Takto žiť, môže sa iba pokúsiť. Dlho som nečítala,ale viem,že je dôležité umrieť vo viere, dôvere. Lebo ten kto ,verí,dôveruje tomu bude odpustené. Snáď ta obeta ,nebola iba rozmar . Všetci sme iba ľudia a často sa mýlime.
@tiimka Ano, viem ze je u Adventistov, ono otazka je, ci by bolo "lepsie", ked by bol kdekolvek inde (reformovani, metodisti, babtisti, pentekostalni...?). Kazda cirkev / denominacia ma svoje dorazy. Ja u neho kvitujem, ze sa tak do hlbky venuje temam, ktore inde v cirkvach az tak nezaznievaju (skumanie proroctiev a ich reflexia v sucasnom svete, rozpoznavanie antikrista - selmy - neviestky babylon, z vedeckeho podkladu tema stvorenie - evolucia, minulost (hist. dokazy, vykopavky) ako dokazy pravdivosti Biblie a pod.). Malokto zo sucasnych cirkvi sa tymto temam venuje takym zrozumitelnym a doslednym sposobom.
@zbruna vsetko dobre prajem nech sa vam polepsi. Ono vam je teraz to vedomie ze je niekto pri vas, dobre na psychiku. Kto hlada boha najde ho aj v odrezanom krajci chleba ja som hladala pravdu. Kazdy chce nieco ine. Ja viem ako to beriete aj ja som kedysi verila kym som sa o to nezacala zaujimat a otvorilo mi to oci. Citim sa slobodne.
@livegame45 náhodne som otvorila článok,ako je to po smrti?Zaujíma ma to
@monikamama Je to paradox, ale svojim sposobom som vdacna aj za takuto "skusku", lebo ma to pritiahlo este viac k Bohu a ucim sa mu doverovat. Velakrat predtym som mala tendenciu "mat vsetko pod kontrolou", orientovat sa na vykon, karieru (az workoholizmus) mysliac si, ze ved patrim Bohu, snazim sa zachovavat a zit Jeho slovo, verim Mu (Kristu som odovzdala svoj zivot, ked som mala 14 rokov). Teraz vsak, ked som vdaka tazkym okolnostiam mozno viac "nastavena" pocuvat Boha a nejdem si len to svoje, mi tie biblicke texty idu doslova "na telo", vo viere prehlasujem toto Slovo nad svojim zivotom / zdravim a Boh mi ukazuje, ako moze byt toto Slovo efektivne, priniest ovocie v praxi. Na margo tej slobody - ja sa tiez citim slobodne, a teda u mna to nie je len pocit, ale aj vedomie, realita a presvedcenie zalozene na viere, ze jedine Jezis Kristus je ten, co oslobodzuje, dava skutocnu slobodu.
@monikamama Dakujem za prianie 🙂 ... este som sa chcela spytat, co sa stalo, ked spominas (dufam, ze mozem tykat), ze si kedysi verila, a potom si sa zacala zaujimat (o co?) a sa Ti otvorili oci - mala si nejake negativne skusenosti alebo preco?
@zbruna zacali sme sa o to zaujimat s muzom a nasli sme si kopec diskusii a dali sme si tu namahu precitat bibliu a dokonca sme sa dobrovolne rozpravali s jehovovymi svedkami 😁 co som az vtedy pochopila ze oni aspon vedia o tom comu veria maju to nastudovane. Ja uplne chapem tym ktori veria lebo sa na to pozeras skrz toho ze chces aby to tak bolo. Aj mne bolo prijemne vediet ze je niekto pri mne a ze po smrti sa vsetci zideme nuz nie je to tak. Ale ja vad nejdem ani nechcem presviedcat o opaku. Som rada/nerada ze vidim ake zlo to napachalo po svete vsetky nabozenstva a je to smutne. Ja som si napriklad vzdy predstavovala ako deti vediem k bohu ale dnes uz viem ze chcem aby poznali len pravdu aj ked je castokrat bolestiva. Ako to ze ked niekto umrie uz nikdy viac ho neuvidime, ze musia zabit zviera aby mal toto jedlo na stole, ze do cirkusu nepojdeme lebo tym podporime tyranir zvierat a podobne. Vedia co je len v rozpravke a vymyslene rovnako ako boh. ☺
Ty si jehovista? Moja Biblia má rovnaké prikázania ako sú v Katechizme katolíckej cirkvi. Máš divný preklad a bohvie, kto to prekladal....
@lujza123 a veľa nekatolikov si zase o VŠETKÝCH katolíkoch myslí to čo ty, bez toho, aby vedeli aká je pravda. Mne napríklad nevadia gejovia, serú ma tí, ktorí sa nimi neustále zaoberajú, akoby naša spoločnosť nemala dosť iných problémov. Veľa politikov ich naoko zas podporuje, podporuje ich sobáše, či adopcie... ale len preto aby si získali liberálnych voličov. Na ľudí (aj tých gejov) zvysoka...
Prečo sa toľko nekričí a nepochoduje hoc' aj dúhovo, za obyčajné matky, ktoré vychovávajú deti, chcú sa o ne postarať OSOBNE a udržať si aj prácu, aby štát podporil zamestnávateľov, zaručil to legislatívou, aby sa mohli rodine venovať viac, bez toho aby padali na hubu alebo nestratili prácu? Na Slovensku je na tom najhoršie obyčajná, biela, heterosexuálna, pracujúca matka s deťmi (budúcimi daňovými platcami). Ale nie je taká zaujímavá. Pre médiá ani pre politikov. Z gejov sa stala téma, akoby šlo o chránený druh, či nevinných psíkov na ulici.... Fakt tu nemáme čo iné riešiť? A keď toto niekto povie nahlas a je k tomu ešte aj katolík! je to jasné. Na Slovensku je každý rozumný, normálny, pracujúci, uťahaný človek ktorý povie aj to čo si väčšina myslí, hneď rasista, homofób, či rovno fašista, a samozrejme bigotný katolík 🤦♀️...
@zbruna hovoris mi z duse, uplne zdielam tvoj nazor. Ten kto toto neprezil, vobec nerozumie o com pises.
@montemotherone To tu radšej ani nepíš 😌 nevypláca sa mať svoj názor,hneď si homofob,fanatik,rasista ,pacient na psychiatriu a čo ja viem čo😓 len preto,že ti nevadí ,ako vedú ostatní život,ale skrátka, ty si ho chces viesť po svojom .
@montemotherone neviem ktory politik sa v dobrom zaobera gejmi, skor by som povedala ze je celonarodny sport byt proti. Pritom ide o maximalne nenapadnu mensinu, vsetci riesia jeden pochod raz rocne na ktorom sa zucastni okolo 1500 deciek, co je presne 0,6 % vsetkych teplych zijucich na SK....ale samozrejme treba to povazovat za krik a predvadzanie sa.
Vsetci riesia adopcie pricom im unika jeden podstatny fakt a to je ten ze homosexualne orientovany clovek si moze dieta adoptovat uz aj dnes na Slovensku, ako jednotlivec. Kludne ho moze vychovavat so svojim partnerom ci partnerkou ale oficialne je rodic len jeden. Adopcia pre par je len formalita, ludia si myslia ze o tejto teme mozu rozhodovat sa a starat sa, ale pravda je ze aj v sucastnosti je na sk vela duhovych rodin ci uz z vlastnymi biologickymi detmi alebo adoptovanymi aj bez laskaveho zvolenia naroda
Je chybou Slovakov ze ich toto dookola vzrusuje a vyvolava vasne, pricom naozaj vazne temy ako matky s detmi, ekologia, zdravotnictvo su im uplne lahostajne. Sikovny politici len vyuzivaju to ze si touto temou mozu prilepsit, lebo dialnici do Kosic v roku 2010 uz nikdo neveri.
A to iste plati o krestanoch, vobec netvrdim ze su vsetci fanatici, podla mna ta vacsina ich je normalnych. A vratim sa spat k tej Biblii, da sa tam najst vela poucnych a mudrych veci ale treba prihliadat aj na to, ze ide o tisice rokov stare texty, este k tomu milion krat prepisane a poupravovane. Jednoduho zijeme v inej dobe a veci ako mnohozenstvo, otroctvo, pravo na znasilnenie, zabijanie nevercov, carodejnic, sodomistov a ine pikosky je nutne brat s nadhladom.
@dajana555 pozri si toto
https://www.youtube.com/watch?v=81ZZdnSvtsU@adreen určite nie som jehovista 😊
Tu máš 10 prikázaní:https://biblia.sk/public/citanie/roh/ex/20
@livegame45 To je Roháčkov preklad, a? To je protestantský kňaz. Je to totožné s tým, čo ja mám v mojom katolíckom preklade, Roháčkov preklad vyznieva trochu archaickejšie. Katolícka cirkev nezakazuje čítať iné preklady. Kľudne môžeš aj Roháčkov preklad. Ja som chodila na katolícke gymnázium a nám profesor náboženstva zase odporúčal ekumenický preklad, že jemu sa najviac páči. Nevidím v mojom katolíckom preklade nič, kde by bol napríklad pozmenený zmysel slov v prikázaniach. Roháček používa výraz "Hospodin", katolícky preklad "Pán". Je na tebe, čo preferuješ. Kľudne môžeš patriť do katolíckej cirkvi a čítať Roháčka a lebo iný protestantský či ekumenický preklad. (pokiaľ to nie sú jehovisti samozrejme, tí už to teda majú riadne upravené.) A ozaj, v protestantských knihách nenájdeš 7 kníh ktoré sú zaradené do katolíckeho kánona Luther ich v 16. storočí z kánona vyhodil.
@adreen a za katolika sa nepovažujem , prečítaj si zjavenie a pochopíš prečo
@adreen všimol som si že som to poslal stým prekladom inak čítam s ekumenickým prekladom.RKC vynechala 2 prikázanie to si si nevšimla ?
@livegame45 Zjavenie apoštola Jána myslíš? Čítala som niekoľkokrát a zostala som katolíčkou....
@livegame45 Aké druhé prikázanie? Prvé je milovať a ctiť jedného Boha a druhé je nevyslovovať jeho meno nadarmo. Vidím to aj v tom Roháčkovom preklade, aj v katolíckom. A tak je to aj Katechizme KKC.
@livegame45 ten link co si dal o mrtvych, tak takto to je aj so zjaveniami Marie a svatych
@adreen Neurobíš si modlu ani nijakú podobu toho, čo je hore na nebi, dolu na zemi alebo vo vode pod zemou! 5 Nebudeš sa im klaňať ani im slúžiť, lebo ja som Hospodin, tvoj Boh, Boh žiarlivý, ktorý trestá viny otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, čo ma nenávidia, 6 ale milosť preukazujem tisícom tých, čo ma milujú a zachovávajú moje prikázania
@adreen tak ho prečítaj ešte raz , veľký Babylon ktorý sa rozprestiera na siedmich pahorkoch, ktorý bude zvádzať ľudí, toto si si nevšimla ?
@livegame45 Aký Babylon? Ty si poslal toto: 1 A Bôh hovoril všetky tieto slová a riekol: 2 Ja som Hospodin, tvoj Bôh, ktorý som ťa vyviedol z Egyptskej zeme, z domu sluhov. 3 Nebudeš mať iných bohov predo mnou. 4 Neučiníš si rytiny ani nijakej podoby tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú dole na zemi, ani tých, ktoré sú vo vodách pod zemou. 5 Nebudeš sa im klaňať ani im nebudeš slúžiť, lebo ja Hospodin, tvoj Bôh, som silný Bôh žiarlivý, ktorý navštevujem neprávosť otcov na synoch do tretieho i štvrtého pokolenia tých, ktorí ma nenávidia, 6 a činím milosť tisícim tým, ktorí ma milujú a ostríhajú moje prikázania. 7 Nevezmeš mena Hospodina, svojho Boha, nadarmo. Lebo Hospodin nenechá bez pomsty toho, kto by vzal jeho meno nadarmo.

@zbruna keby W. Veit nepatril k adventistom bolo by to lepsie ...