Kúrite a svietite už doma?
Ako to máte doma vy, kurite už a svietite?
Není ešte skoro na to?
Ja zakurim tak na večer aby sme neboli v zime a svietiť po 18 už musíme lebo je tma.
Lenže každý mi hovorí že je to skoro že budem mať potom veľké nedoplatky na plyn a elektrinu.
Zatial nekurime, mame doma 21,5°C. Mne je zima a tak uz som vytiahla svetre a vecer pri telke sedim pod dekou. Ale je to aj sokom, v pondelok sme mali v byte este 27° C.
@kavasmliekom na dvojke to sko keby nic
Nie lebo v byte nam nekuria keby to slo uz zapnem ja som zimomrava
Svietila som aj v lete 🤣🤣🤣 a nekurim
Nekurime sre máme v dome 24 stupňov. A svietim aj v lete, vždy keď treba. Korytnacke svietim celý rok. Moja 11 rocna dcéra spi pri zapnutom svetle celú noc. Ide nám aj filtrácia v bazéne ešte 10 hod. denne a pôjde ešte určite do novembra, tak ako každý rok. Plyn nemáme, kurime tepelným čerpadlom za elektrinu platíme v priemere 120 eur mesacne
Nekurime ale pec dnes 2 h isla … ale mam otvorene vetracky a svietim ako potrebujem. Keby mal svietit len pocitac odidu mi oci a slepa som uz aj tak.
My ešte nekurime, máme doma tak akurát 23,5 stupňov. Ale najviac ma pobavila odpoveď, nekurime, susedia kúria. 😅
Kúrime už pár dní, sme z Hornej Oravy, je tu zima😍
Kurime aj svietime 🙂
Užívam si že sa konečne dá dýchať takže nie nekurime.
Nekúrime. Svietime, ale svietili sme aj v auguste večer ak bolo treba. Autorka u vás nie je vo zvyku svietiť ak je vonku tma?
u nás nekúrili, u rodiny na západnom slovensku ale áno
Nesvietime, keď zájde slnko ideme rovno do postele pracovať na nových daňových poplatníkov, zároveň ušetríme aj na kúrení. Ber si príklad.
Ci svietime? Ani ma nenapadlo,ze niekto moze setrit na svieteni. Samozrejme,ze si zapnem svetlo,ked je tma. Nebudem varit alebo citat pri svieckach. Alebo po tme sediet,aby som usetrila par €. Este nekurime,nemame vnutri zimu. Ak mi bude chladno,zakurim.
Ahoj, som v Bratislave a kurilo sa od stvrtku, aj v bytovke aj v praci. V byte aktualne 25 stupnou.....a svietime stale, deti maju nocnu lampu celu noc uz niekolko rokov,akvarko svieti takmer pocas celeho dna, na noc zhasina...my teda svietime, ked je tma
Bývame na severe Slovenska. Nie ešte nekúpime, ale kopec ľudí okolo nás už áno ale tak záleží od domu, bytu. Stále mame v dome 25 st. A samozrejme svietime, nejdem sa zabiť o detské hračky kvôli pár drobnym.
Sever SVK a ešte nie, v dome cca 22 stupňov. Maximálne si večer pre romantiku hodím pár polienok do krbu.
Mame doma 24 stupnov (nova stavba, dobry energeticky certifikat 🤷🏼♀️), takze nie nekurim a ta otazka o svieteni to beriem ako vtip, lebo teda svetlo pouzivame celorocne 🙈
My ešte nekurime. Ale teda dom máme poriadne zateplený a veľa slnečných ziskov. Včera napríklad super vykútilo slnko. Zajtra zase varím a to tiež vykúri pol domu. A to bývame na Liptove. Ale to je nasa situácie... Tá tvoja môže byť úplne iná... Ludia v bytoch ešte určite kúriť nepotrebujú. No v dome to je iné. Ak máš starší dom, ktorý nie je dobré zateplený, tak tam si born predstaviť, že už môže byť aj teplota okolo 19-20°c. A v tom prípade by som už dávno kurila.
Čo sa týka svetlá... Dnes sú už také žiarovky, že to neberie skoro nič. Omnoho viac energie a teda aj peňazí berie napr. pracka, sušička, či zlý výber vykurovania. My máme tepelné čerpadlo, takže náklady nemáme vysoké. Ale napríklad veľký rozdiel je aj medzi podlahovými kúreniami ... Ak je vodné vykurovanie napojené na tepelko, alebo plyn je to lacnejšie, naopak podlahové kúrenie postavené na elektrické rohože to žerie extrémne veľa.
Kurime od soboty samozrejme ak sa oteplí prestaneme...v BA v dúbravka sa kuri tiež a syn je v Bardejove a tiež už sa kúri...bohužiaľ je fakt zima...
Svietime aj v lete a kurime odkedy začalo pršať. Kotol zapne možno 3x za deň. Mame radi teplo. A na to, aké peklo sme mali vnútri v lete, cca 29st., tak sa to tu rýchlo vychladilo, keďže pár dní bolo u nás cca 7 st. ráno, aj v noci. Ale my neriešime, keď je zima, kurime, aj svietime, aj keď je september len.
Inak autorka ja este aj spim pod otvorenou vetrackou
Ja už kútom od minulého týždňa mali sme u nás pod 10 stupňov cez deň. Aj svietim keďže je tma.
Len mali sme debatu v práci a jedna kolegyňa ona má také reči že treba šetriť so všetkým. Odkedy má manžela a ostala doma pred rokmi na RD tak dostala hubovú od manžela že na čo kúri a svieti stále či to bude ona platiť keď budú mať nedoplatok. Tak začala šetriť na kúrení na svieteni aj na vode a na ostatnom. A ostalo jej to a každý rok sa nám vysmieva keď dôjde vyúčtovanie že ona má preplatok a my ostatné nedoplatky lebo nevieme šetriť energiami.
Oprava kurim
No neviem, ja svietim stále, telka ide stále, laptop zapnutý stále, dokonca svietim aj v noci, keďže dcéra sa tmy bojí a to denno denne. Zatiaľ nekúrim, keďže centralne kúrenie v bytovke ešte nie je zapnuté. Klíma mi ide každé leto od rána do večera. V zime kúrim nonstop všade, síce len na 3ke, ale kúrim v 3 izbovom byte v každej miestnosti a ešte ani raz som nemala nedoplatok. Dokonca v lete sa dcéra vo vani kúpe aj 3x za deň. Susedia, čo nekúria, nesvietia, málo varia, o hygiene ani nevravím (cítiť to, vidieť to) tak oni stále nedoplatky a ja stále preplatky 🤔
Svietim bez ohľadu na čas....keď je hnusne sychravo tak aj doobedu
A čo sa kúrenia týka, bývam v byte...nekúria, ale ja zapínam klímu hlavne ráno a večer, na pocit je chladno
My nie. Nekúrime. Prievidza.

nekúrime, máme v dome 24,5 st.
dokonca máme ešte všade otvorené vetračky. aj v noci.
svietime asi aj za susedov.... 😉 všade.