Lutujete prijatie priezviska bez koncovky -ová?
Ženy ktoré ste sa vydali a dali ste si muzove priezvisko bez OVÁ , lutujete to? Ja napriklad mam chlapa ktorému konci priezvisko na a. Dam priklad Šidora. A vzdy som chcela bez toho Ová. Nebude to blbe? Napr. Iveta Šidora? :D
Každý nech si dá, čo sa jemu páči, len nech si zváži, že druhí ho oveľa častejšie tým menom budú oslovovať, nebude prioritne svoje meno používať dotyčný. Pri prvom kontakte môžu nastať kadejaké situácie.
Skôr je zaujímavý ten dôvod, čo ľudí vedie k vyberaní mena, a dôvod odlíšiť sa od svokry mne teda osobne pripadá detinsky.
Véd je to žena, ktorá porodila môjho muža, nosila ho v tele, aj jej pricininenim je muž taký dokonalý, že som si ho vybrala za muža, a zrazu je to bosorka.. Ani náhodou sa nebodem volať šandorova, lebo aj svokra je, radšej budem Ivana Šandora...
Tak ci tak budete v jednej rodine, ova to nezmení.
@stevvvka Ja som si napríklad chcela ponechat aj svoje dievčenské, cely život, tridsať rokov som sa s tým menom stotoznovala, som to JA, no a páčilo sa mi, bolo by mi ho škoda. Nešlo o to, že by som sa nevedela rozhodnúť, čo chcem, práve naopak. Keď sa nad tým zamyslím, moja svokra sa volá úplne ináč, lebo sa vydala druhýkrát 😅
Inak Sidora je podla mna v pohode. Aj matka Andyho Warhola sa volala po svadbe Varchola (ako jej muz) 🙃
@nikola81 a to ta tak vytaca, ze ta oslovuju pan? Ved ich oprav, ze pani. Akoze realne ako casto sa ti to stava? Pri zahranicnych menach tiez nikdy nevies, tak zacinas konverzaciu neutralne, v zahranici uplne normalne a slusnost neznameho v pisomnej komunikacii oslovit obojako alebo neutralne. Nie je nic zle na tom povedat ze hladam/dostala som kontakt na pana alebo pani s menom xy.
@oblecenie99 presne, mne aj dlho trvalo zabudnut, ze sa tak uz nevolam. Uz to nie je ako kedysi ze zena mala priezvisko 16 rokov a potom ho zmenila lahko na jednom doklade. Teraz maju zeny pred svadbou pokojne aj svoj biznis a v nom svoje meno, pripadne skoly a karieru zalozenu na tom mene. Uz to nie je len o cakani kym sa dobre vydam a stanem sucastou muzovej rodiny ako kedysi.
@oblecenie99 ale ved ja to beriem, mne sa tiež moje rodne priezvisko páčilo, presne ako píšeš, bola som to ja.
To niekto iný písal, že sa osoba asi nevie rozhodnúť. Podľa mňa to vôbec nesúvisí. Neznamená to, že neviem, či chcem byť taká alebo taka, ale ze som aj aj.
Len autorka spomenula, že dôvod celej diskusie je ten, že sa nechce volať ako svokra..
Ja mám bez ova. S ova, by moje priezvisko znelo komicky 😂
@biba_18 áno, je to možné, kamoškina sestra je pani "Veszelý" (nepoužila som jej skutočné meno, ale veľmi, veľmi podobné)
@maranta_leuconeura lenže v angličtine alebo v nemčine podľa slovesa alebo prídavného mena nevieš či ide o muža alebo ženu - v slovenčine alebo španielčine to už vedieť musíš o koho ide, aby si vedela použiť správny tvar…
@maranta_leuconeura lenže oni boli rusnáci - a rusi či ukrajinci neprechyľujú, resp. prechyľujú -a a nie ako u nás -ová…
Nejdem nikoho urážať, len čisto môj subjektívny názor.
Chápem vynechať "ová" pri zahraničných priezviskach - kedy to s "ová" dokáže byť aj dosť jazykolam a neprirodzené.
Alebo keď rodina vie, že ide žiť do zahraničia na "uľahčenie".
Ale nepochopím to pri slovenských menách, nebodaj končiacich na Y - pani Králik, pani Mokrý....
A argument, že "veď chodím do zahraničia na služobky" je pekne stupídny. Naša firma bežne spolupracuje so zahraničnými, a relatívne často k nám chodia technici zo zahraničia.
Napr teraz boli u nás Francúz a Ind s prakticky nečitateľnými menami a priezviskami. Myslíte, že sa teraz dajú premenovať - poangličtiť, aby to ich obchodní partneri mali ľahšie? 😃 to je len tá naša slovenská malosť....
alebo milióny Turkov v Nemecku či si menia mená, aby to mali ľahšie 🙄😃
alebo Islanďanka napr Hansdottir či sa dáva premenovať na Hansson 😃
Zalezi od prizviska. Niektore zneju dobre aj bez ova a niekde je to ako past na oko.
Moje rodne priezvisko by som kludne uhrala bez ova, no nove uz nie, ani som neuvazovala nedavat ova, zmelo by to hrozne.
Vyssie spominana Cajka je podla mna jedno z tych co zneju dobre bez ova.
@petracandle a teba niekto nuti volat sa tak ako nechces? Tak preco chces nutit druhych ludi? Ktorej sa paci ova, automaticky ho predsa dostane k menu. Ktorej sa nepaci, moze sa uz nastastie rozhodnut ho nemat. A ludia sa davaju premenovavat, robia to dobrovolne, aj Turci v Nemecku, aj ine narodnosti v inych krajinach. A niektori sa napriklad citia uz ako Nemci, kedze su uz tretou generaciou povodnych pristahovalcov, ale meno si nechaju turecke, ak to tak chcu. A kto nechce, toho hlavne nikto nenuti to menit podla nemeckych pravidiel, tak ako donedavna nutil nas stat zeny Slovenky povinne mat -ova, hoci castokrat to znelo naozaj hrozne.
@maranta_leuconeura jasne som napísala, že je to MÔJ SUBJEKTÍVNY NÁZOR, takže o akom nútení hovoríš? Ja som písala ako sa to MNE páči/nepáči a nie ako si to ženy MAJÚ dávať 😃 mám kamarátky bez "ová" v jednom prípade, kedy to pôsobí stupídne, ale je to JEJ voľba, nikdy som jej proti tomu nič nehovorila, ani by som si to nedovolila. Ale toto je diskusia, tak som si dovolila vyjadriť sa.
@petracandle jasne v pohode 🙂 nie kazdy lipne na tpm dedicstve v podobe prechyleneho (alebo inak upraveneho) priezviska svojho naroda
@drahomirrra ona žije vo Francúzsku, je to takto pre ňu jednoduchšie
Najprv boli moje deti bez koncovky. Potom sme sa zobrali a mam tiež. Neľutujem to. Švagriná ma normalne s ova a to sa mi vôbec nepaci. Práveže väčšinou mi povedia, že mám zaujímavé priezvisko
@majusqwa pre taketo pripady treba vzdy pridavat aj krste meno. Ja to tak robim a nikdy nebol problem. Akurat raz som si isla pre doporuceny list na postu a pani sa ma pyta ze v akom vztahu som k adresatovi. Ja ze to som ja. A ona ze aha, ze omylom v rychlosti precitala krstne meno Michal. Ja som Michaela😁
Keby išlo len o nejaké vynechanie -ová, tak by bolo v všetko v poriadku, ja osobne vidím v tom vynechavaní gramaticky problém. V slovenčine sa priezviská normálne skloňujú, akonáhle zmeníme tvar zo ženského na mužský vytvára to problém a znie to fakt otrasne. Neviem, ako sa to v praxi rieši, ale hovoriť poďte dnu pani Čajka, mi ani do úst nejde a keď človek povie poďte dnu pani Čajková, tak sa pani ešte otrči.
@sisaka riesi sa to normalne, v nominative pouzijes zakladny tvar, kto co, pani Cajka/Kovac. V ostatnych padoch sklonujes podla pravidiel a mozes povedat s kym s cim, s pani Cajka/Kovac aj s pani Cajkovou/Kovacovou. Co nam bez ova vadi je, ked to tam niekto pridava v nominative. Podobne ako pri zahranicnych priezviskach: Mikaela Shiffrin, s Mikaelou Shriffrinovou. Nevola sa Miska Sifrinova.
@maranta_leuconeura tak toto ma zaujalo. Pani Čajková prekáža ak je základný tvar pani Čajka, ale už s pani Čajkovou neprekáža? ja som si myslela,že potom treba vždy použiť len s pani Čajka
@cina1 asi zalezi, najlepsie je sa opytat dotycnej. Ale pravidla hovoria tak, ze ova/a sa ma pridat k zenskemu priezvisku, aby sa priezvisko dalo sklonovat. Niekto to chape tak, ze sa musi napchat vsade, hoci to naozaj nie je potrebne, niekto tak, ze ho nemusi pouzit vobec, ale potom je clovek zvacsa odkazany na pomocne slova ako pani, slecna, ktore sklonuje.
@sisaka alebo podte dnu pani Kohut…🤔To zas mne znie divne
@maranta_leuconeura prepáč, bez urážky, ale toto môže znieť normálne fakt len Maďarovi, lebo v slovenčine nikdy nepoviem idem od pani Brna, ani nejdem s pani Brna a dupľom s pani Modrý. To môže znieť normálne len ľuďom čo nevedia skloňovať
@lucykelly Viem, ale znie to priserne. Mokry a Mokra by bolo v pripade jej priezviska uplne jedno. Francuz to beztak vyslovi zle.
@oblecenie99 toto predsa nie je problem, existuje neutralne oslovenie, ako pises: "Dobry den", " Vazene damy, vazeni pani" apod. Co myslis, ako to funguje v krajinach bez "ovà"? Ja zijem v krajine, kde nemame ziadne rozlisovacie "pomocky" a nikdy som toto neriesila, ze ako mam ludi oslovit.

Kedz uz sme pri tom , tak mi povedzte ci znie lepsie Petra Králiková alebo Petra Králik.
O par rokov manželia chcú ist do zahranicia... ale teraz este budu na sk