Lutujete prijatie priezviska bez koncovky -ová?
Ženy ktoré ste sa vydali a dali ste si muzove priezvisko bez OVÁ , lutujete to? Ja napriklad mam chlapa ktorému konci priezvisko na a. Dam priklad Šidora. A vzdy som chcela bez toho Ová. Nebude to blbe? Napr. Iveta Šidora? :D
@bobrina1 ja nehovorím, že to je nejaký problém, len že už aj ja som bola zaskočená aspoň raz, že som vlastne netusila, či komunikujem so ženou či muzom. Nakoľko som písala s konkrétnym človekom, a mala som na neho prosbu v mene klienta, zvykla som namiesto oslovenia "Dobrý deň", písať Vážený/á pán/pani, bežne to tak robíme. Ale ako som písala vyššie, vyriešila som to ináč. Pracovala som aj v kancelárii, kde aj písanie mailov, oslovenie klientov malo nejakú formu, teraz je to viac menej ponechané na nás, ale ak ide o menej bežnú komunikáciu, napr. slušnú urgenciu, a viem, kto mi písal na druhej strane, snažím sa nejak automaticky sa vyhnúť všeobecnému "dobrý deň", pokiaľ to uznám za vhodné. Ale keď už iné krajiny. Napr. ak si píšem s klientom či s uradnikom z HU, tak oni tiež nemajú koncovky ová, dokonca si nepotrpia ani na tituly, ako u nás (všakže), a aj v oficiálnom styku sú menej rigidní, a bežne mi píšu email, začínajúci oslovením Milá/ý, Vázená/ý, ibaže oni to neriešia najmä z toho dôvodu, že nemajú ženský a mužský rod, čiže ani koncovky "á" či "ý". Takže keď im píšem, napr. "Kedves XY...", kedves bude aj žena, aj muž, nepridáva sa na rozlíšenie rodu koncovka.
Ako píšem vyssie, sama mám nezvyčajné krstné meno (ľudí zaskočí), dokonca 2 priezviska, z toho prve po mužovi v tvare bez ová, cize ja z toho nerobím vedu.
Mám priezvisko po manželovi bez - ová, keďže v práci prichádzam do kontaktu s ľuďmi zo zahraničia, kde je to bežné. Tak ma to absolútne neobmedzuje. S našimi slovenskými zákazníkmi sa predstavujem menom aj priezviskom, ale nevzniklo nedorozumenie.
za slobodna som sa volala Marencsáková, kolko skrateni vzniklo kvoli dlhemu priezvisku a to aom este Katarína. V UK keď som nahlasovala na helpdesk problem tak som vždy musela vyhlaskovat priezvisko - uz v polovici ma zvykli stopnut tak som vysvetlovala ze som este neskončila priezvisko 😆
No a kedze helpdesk bol v indii a kolegyna im nikdy nic nerozumela, toto bola moja dennodenna robota 🤦
Cize ked doslo k tomu ze sa s muzom berieme, vobec som nezvazovala priponu ová, ja aj dcera mame priezvisko Seiner
@alba13 ja mam tiez dva. svoje som -ová a mužove bez 😁

@cina1 ja by som nesklonovala a pouzivala nominativ, ale pre mna je to uz normalne neprechylovat. Co by na to povedali jazykovedci, netusim🤷♀️