Lutujete prijatie priezviska bez koncovky -ová?
Ženy ktoré ste sa vydali a dali ste si muzove priezvisko bez OVÁ , lutujete to? Ja napriklad mam chlapa ktorému konci priezvisko na a. Dam priklad Šidora. A vzdy som chcela bez toho Ová. Nebude to blbe? Napr. Iveta Šidora? :D
Ja to tak mam, aj dcera. Nelutujem to, prave naopak. Ale teda myslim, ze to zalezi aj od priezviska, ako to znie spolu s krstnym menom. Musi sa to pacit hlavne tebe.
Mám nemecké priezvisko a bez prechylovania. Neľutujem. Ale vadí mi, keď sa podpíšem na konci mailu svojím priezviskom a odpoveď príde - "vážená pani ....-ová"... Mnohí to nerešpektujú. 😁
inak, ked sa ludia beru, moze si manzel zobrat aj priezvisko manželky, a teda asi by si ho nikdy nevzal s ová ale bez...a vobec, toto by povolili? ze Michal Krásna napríklad? nerýpem, len mi to tak napadlo 🙂
Na SK su ludia zvyknuti na zenske priezviska s -ová, preto sa mnohym zda divne napr. uz spominane pani Cajka. Vo svete je to bezne a nie je s tym ziadny problem. Co ja povazujem za absolutne nevhodne, ak sa k original zahranicnym zenskym priezviskam na Sk pridava koncovka -ová, napr. lyziarka Mikaela Shiffrinová, Federica Brignoneová apod. Fakt to nechapem, ved v zahranici tiez pouzivaju original slovenske meno, neodoberaju koncovku -ová.
Mám bez -ová a dcéra rovnako, bolo mi jedno, či sa to niekomu páči alebo nie, a neľutujem, ja som maximálne spokojná. Pri prvom kontakte som ešte nikdy nezažila aby ma niekto oslovil ako ,,pán XY", a už vôbec nie u lekára, kde má sestrička moju kartu s celým menom, prípadne kartičku poistenca, kde si to hádam dokáže prečítať. V mailoch sa vždy podpisujem celým menom, aby im bolo jasné, že som žena. Ja mám skôr skúsenosť, že mi staršie úradníčky alebo sestričky pridávajú -ová a to ma vytáča.
Inak to nie je nič nové, moje obe babky mali priezvisko bez -ová, len keď sa museli ,,poslovenčiť" tak im to pridali. Pôvodne mali ženy rovnako mužskú podobu priezviska, treba si niečo o tom doštudovať, keď už sa tu vyťahuje, že je to módny výstrelok.
Pri mene konciacom samohlaskou to znie otrasne
Z prechylenych zenskych priezvisk sa robi pomaly narodna tradicia 🥱 V priebehu storoci to vsak bolo aj nebolo. Moja prababka bola bez -ova, ma to tak aj na nahrovnom kameni a to bola Slovenka (a chcem vidiet kolke s madarskym ci nemeckym povodom mali ova a rovno odpoviem ze asi ziadne) 😱 a mozno to tak mali aj vase.
Ja som po svadbe bez ova, domace priezvisko, mam dlhe priezvisko a ova by mi pridalo dalsie dve slabiky. Predstavujem sa v telefone Meno Priezvisko. Nelutujem a neviem si to predstavit inak.
To ze sa to niekomu nepaci, nuz... Mne sa tiez nemacia mena ako Nicolas ci Sofia, ale nepridem za nimi ze vies co, ja ta budem volat Mikulasko a Zofka, lebo vase mena su divne, na Slovensku po slovensky 🤨🙄
@bobrina1 presne toto. Tak Slovenkám povolia dať si mužskú podobu priezviska, ale keď ide o osobu zo zahraničia, ktorej reálne meno žiadne ová nemá, tak to tam o 106 pchajú a znie to teda otrasne. Taká Merkelová, Rowlingová… ma až striasa, keď to počujem, ale už pani Hruška a pani Polonec to je úplne fajn a také prirodzené 🤦♀️
Môj osobný názor - nie, slovenské priezviská bez koncovky sa mi nepáčia, nemá to žiadnu logiku a zbytočne to mýli ľudí. Asi je ľuďom strašne “ľúto” že ich pohlavie bolo podľa mena hneď ľahko identifikovateľné, tak majú radi to vzrúšo, ako už vo vyššie spomenutých prípadoch, keď ľudia hľadajú muža a tam žena a ešte tá sa aj otrči, že každému nie je hneď jasné, že ona je Brna a nie ten pán vedľa nej.
Mimochodom v zahraničí žiadna tragedia s -ova nie je, ľudia berú meno ako celok a netušia, že to ova niečo znamená, takže dávať si to meniť koli možnému životu v zahraničí tiež nemá význam.
@maranta_leuconeura no vidíš a moja prababka mala za muža Nemca, s veľmi nemeckým menom a mala koncovku ová, dnes by už mala vyše 100 rokov, keby žila.
@sisaka ja myslim obdobie este pred rokom 1900
@simca06022011
no vidíš a ja som pol roka volala som zahraničným kolegom a podla hlasu som bola v tom, ze je zena. Priezvisko samozrejme zahraničné, bol Američan. Ked som sa dozvedela, že je chlap ani veriť sa mi nechcelo.
Ja som ho vzdy chcela odtrhnúť to ova, ale preto lebo nežijeme na sk. Priezvisko mam od narodenia nemecké, od Sk rodicov. Po svadbe som vyriešila odstránenie ova, nechala som si svoje priezvisko. Muz je z De a mimo sk zijem uz dlho, a na Sk sa vratit nechystam. A neľutujem to. Keby som žila na SK, vobec to neriešim a ova si nechám. Tam nevidím dôvod prečo blbnut zbytocne bez nejakého hlbšieho zmyslu.
@maranta_leuconeura s madarskym priezviskom ova ma napr moja svokra a svagtrina. Keďže mužové končilo na ó, tak ony majú óová na konci. Že im to inak na matrike nechceli zapísať...
Ja som si nechala svoje priezvisko a mám najlepšie 🙂
Ja mam priezvisko bez ová a mam problem ze meno mam ktore sa pouziva v zahranici aj pre muzov - Nikola
Par krat sa mi stalo u doktora ze vysla sestricka a zavolala pan S…….. Nikola nech sa paci. Aj v telefone obcas pocujem “Mozem hovorit s panom S……?”
Skoda ze som si to neuvedomila ked som sa vydavala
Po vydaji mam stale moje priezvisko za slobodna, ale dala som si ho skratit bez - ova a znie uzasne, nie slovensky, ale tak medzinarodne, nic lepsie som urobit nemohla. Som jedina na celom svete s mojim menom a priezviskom dokopy, aj ked priezvisko ma niekolko desiatok ludi, vacsinou v USA (vsetci moja vzdialenejsia rodina, odisli zaciatkom minuleho storocia zo Sk).
@svetlonos tak to je myslím menej časté ako to, ze zháňaš pána Zajaca a prídeš na to, ze to je žena.. ak vôbec sa dovolas, alebo nájdeš tu osobu.. keď tam je niekto komu nedopne, ze to bude kolegyňa Zajac ktorú má zháňať 😂
Ako som písala mimo SR by mi to bolo asi fuk ale tu je to nepríjemné a divne
Autorka, ku priezvisku Sidora urcite ova nechaj. Znie a vyzera to hrozne ci k tomu rodne priezvisko nechas, alebo nie. To uz potom Iveta Sidorova Luptovcova.
Mám ako prvé mužove bez ová a ako druhé svoje dievčenské s ová. Bežne sa predstavujem dievcenskym, takto si ma zapamätali aj klienti, dokonca mám pocit, že ľudia inklinujú k tomu druhému, lebo priezvisko s tým ová si viac zapamätajú, plus toto je na konci. Oficialne priezvisko (priezviská teda) používam ozaj iba v úradnom styku, v banke a všade, kde sa podpisujem. Ja som si už takto zvykla, nejak ma to neruší...
@maranta_leuconeura No s tým maďarským je to zaujímavé, záviselo to aj od toho, ako aktuálne išli hranice. Ale babka, aj prababka boli oficiálne s ová sa mi zdá, ak tak samozrejme slovenske občianstvo.. Maďari mali zaujímavé aj to, že oni dokonca v úradnom styku používali priezvisko aj krstné meno po mužovi, aj v našom katastri nájdeš takéto mena doteraz, pokiaľ sú zápisy z obdobia, kedy to územie patrilo pod HU. Dokonca tak mali aj v občianskom preukaze ženy, aj na nahrobnom kameni. Príklad: narodila si sa v Maďarsku ako "Nagy Erzsébet" (u nás by si teda bola Alžbeta Nagyová)vydala si sa za Andreja Kovácsa (Kovács András) a už si sa volala po novom aj oficiálne "Kovács Andrásné" (v preklade niečo ako (žena) Andreja Kovácsa) 😁
Moja kamoška hovorí, že už by si dala klasicky s ová. Použijem tvoj príklad - že jej už lezie na nervy keď v telefóne a u lekárov (nie ženskej) na ňu volajú pán Šidora. A to podotýkam, že jej priezvisko znie zahranične, žiadne typicky Slovenské
Za mna,ak je priezvisko zahranicne znejuce napr. Walter, Schalke, Krause...kludne bez ova. Ale ak sa niekto vola Koza a byt pani Koza by som teda nechcela😃🙈 Spomenula som si na riaditelku banky Regina Straka Ovesny🙈 Aj ked ona ma rakuske ci nemecke korene, tato kombinacia znie bizardne. A presne ako bolo spomenute, ze cloveka podla priezviska stale oslovuju ako pan.
Ja aj moje dcéry sme bez -ová...priezvisko mame Piovarči...dcéry Michaela a Karin...neľutujem to, je to aj kratšie...
@iwesska Ja som už zažila, že som musela písať email na úrad, a sekla som sa hneď v oslovení vážená/ý, lebo človek na druhej strane mal? aj úplne netradičné, cudzie krstné meno, pravdepodobne zahraničné. Tak som zostala pri "Dobrý deň" 😅 ale podobný problém by chudáci ľudia riešili asi aj kvôli mne, nebyť ponechania si môjho dievčenského priezviska s ová, takto aspoň idú na istotu 🙈
Tak si nechaj autorka dievcenske meno ak sa ti protivy meno tvojho partnera. Beries si predsa jeho,nie svokru. Ja osobne tym dvom priezviskam celkom nerozumiem. Bud som rada,ze som vydata a pouzivam nove meno,alebo si necham stare meno,ale toto je take,ze sa vlastne neviem rozhodnut,co chcem. A na to,ze sa volate po svadbe inak si snad kazdy casom zvykne,pokial nie ste kralovne,alebo ine VIP osoby,ktorych priezvisko je spojene napr.s podnikanim,resp.obchodnou znackou.

Ja mam dve priezviska - muzove bez -ova, ktore konci na o a moje dievcenske s -ova. Nechcela som muzove s -ova, lebo mam rovnake krstne meno ako jeho macocha a tiez som si nevedela predstavit, ze sa mam zrazu predstavovat inym priezviskom 🙂 takto mam aj inicialky, ktore nema nikto v mojom okoli🙂