icon

Má triedenie odpadu skutočne zmysel?

6. apr 2025

Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem

jana_eyre_2
6. apr 2025

@sissy27 blok z nákupu (pokiaľ je to z toho termopapiera) aj má patriť do komunálneho odpadu a nie triedeného.. pretože obsahuje bifstelol A a S, nedá sa recyklovať a môže kontaminovat ostatný papier..

Najlepšie je mať aplikácie pokiaľ sa dá a doklad o nákupe fyzicky ani nedostať..

tribratri
6. apr 2025

@masinka stastny to clovek... my triedime a odpad ide furt hore

biba_18
6. apr 2025

ja triedim ako manžel @hopatko - okrem bioodpadu, to som robila jeden čas ale máme tak hnusné tie nádoby, že sa mi bridí otvárať to cestou do práce a potom cestovať hodinu so špinavými rukami… inak triedim a buzerujem celú rodinu 😂 ale už si zvykli… u nás v ke to zmysel má, aj keď to ide do spaľovne, je rozdiel páliť separovaný odpad ako zmiešaný, tak už len kvôli tomu to robím…

biba_18
6. apr 2025

a áno, zberný dvor, to tiež buzerujem rodinu, aj keď u nás sa všetko zužitkuje, lebo spoluobčania… ale nosíme aj do zberného dvora…

hopatko
6. apr 2025

@tribratri odpad ide hore kvoli nezodpovednym obcanom, ktori bezne polozia ku smetnym nadobam staru umyvacku, postel, stavebny odpad a cokolvek co patri na zberny dvor, akoby to same odpochodovalo a mesto musi firmu na odvoz objednat a zaplatit z nasich dani...

sissy27
6. apr 2025

@jana_eyre_2 to bol priklad, ale tak uvediem iny - pribalovy letak z liekov, lepsie? 🙄 ako pisem, odpad triedim ciastocne a nehanbim sa za to. A fakt na blockoch z obchodu nestoji a nepada cela ekologia.

mandzula
6. apr 2025

@sissy27 sklo ani tie kelimky umyvat nemusis, staci ked su vyprazdnene, bez hrubeho odpadu.

hopatko
6. apr 2025

@biba_18 s tym bioodpadom mam aj ja mentalny problem 🙂 zanasa uz iba manzel

jana_eyre_2
6. apr 2025

@sissy27 čo si podráždená, len som doplnila že robíš dobre že ho nehadzes do recyklácie, ale do komunálu.. bože ale dobre sorry že som sa ozvala s informáciou, budem už vedieť že tu sa dá len hádať a nie niečo sa dozvedieť a oceniť to 😒

rohypnol1
6. apr 2025

Triedim absolutne poctivo, aj na dovolenke. Komunal, bio, plasty, sklo, papier, nebezepecny (baterie). Je rok 2025, som myslela, ze ludia co netriedia, uz su len z naozaj starsej generacie….

januska12323
6. apr 2025

Triedim ale nepreháňam to a ani nemám zlé sny ak netrafím.

tejana
6. apr 2025

Áno všetko triedime.. sklo odkladám a raz za čas ho zoberiem po ceste do obchodu. baterky do ovládačov, hračiek dávam do jednej nádoby a to tiež potom odnášam na zberné miesto ( u nás v Kauflande), lieky po záruke- ked robím generálku, tak tiež dám do jedného sáčku a zanesiem do lekárne, kde odoberajú lieky po záruke a dávajú na likvidáciu. Využívame aj zberný dvor atď.. Mňa výsostne seru lenivci, ktorí si povedia, že sa to nedá a že to nemá zmysel.. všetko beriem keď mám cestu okolo daného miesta, len rozmýšľam troška skôr..

biba_18
6. apr 2025

na dovolenkách mám ale problém, keď nemajú separovaný odpad, normálne neviem dať všetko do jedného koša a v robote tiež…

henka123123
6. apr 2025

Iba flasky plastove a papier triedim..ostatne vsetkk spolu davam

mandzula
6. apr 2025

@biba_18 presne, ja som z prace domov plasty a papier nosila.

lasona
6. apr 2025

Doma triedime . Sok bol pre mňa, keď sme boli v Ázii, kde neboli žiadne koše. Odpadky sa hádzali jednoducho na zem. Plienky , plasty a všetko ostatné chodili domaci páliť na koniec dediny v džungli. Tam nemajú žiadne technické služby. V obchode tovar zabalili takmer každu vec do tašky a ešte pozerali ako puk, keď sme povedali ze stačí jedna taska.

muchotrafka298
6. apr 2025

Triedit mozem kolko chcem, ked vidim, ze ludia to absolutne ignoruju a sypu to tam hlava nehlava. Proste v plastoch su vrecia s komunalom, v papieri stare preumatiky, kusy kobercov. Pritom vedla maju kontajnery na komunal, ked uz to tam musia hodit. Takze v tomto pripade je separovanie zbytocna strata casu a energie.

kikazoe
6. apr 2025

triedim všetko a poctivo... ešte aj mačacie wc. a mám aj keď žijeme v bytovke- kúpený vlastný kompostér s dážďovkami na bio odpad

danielle21
6. apr 2025

Ano, snazim sa, ale mam vyhodu ze som v dome, tak bioodpad si vyhadzujem na jedno miesto na zahrade, papiere u nas zhoria a zvysok do vriec, u nas je naplnena nadoba do plna na komunalny odpad raz za 4 mesiace, a kedze mame vazeny odpad tak aj dost usetrime

hiro
6. apr 2025

No, každý z nás už má plastovú lyžičku v mozgu... Tak to aj tak dopadá. Ľudia čoraz menej veria že sa má triediť.

andaluzia12
6. apr 2025

Som v šoku že v dnešnej dobe sa nájdu ľudia čo netriedia!!!! My triedime všetko, papier, plasty, fľaše, sklo, bio, komunálny. Keď je obal kombinovaný plast a papier, aj to oddelim a roztriedim … za smeti platíme veľa a keď vidim kolko vás netriedi, už viem prečo.. a budeme platiť čo rok zo viac!!!

akvi
6. apr 2025

Triedim všetko poctivo. Neobťažuje ma triediť, akurát ma vytočili tým, ako sa na SK implementoval v štvrtiach s rodinnými domami door to door zber 🙄 Akože vývoz plastov raz za mesiac je žalostne málo a máme na dvore skladisko odpadu. Kým existovali stojiska, tak som nemala problém odniesť raz za týždeň vrece plastov do kupy. Teraz mi tu na konci mesiaca stojí 5 vriec odpadu, fakt úžasné. Bio my máme svoje kompostovisko, takze s tým problém nemám.

senta_sofia
6. apr 2025

Triedim, na dome mame 4 smetiaky, uz to nemame ani kde mat… Do dediny nosim sklo, elektroodpad, raz za dva mesiace mame mobilny zber oleja. Vacsinu papiera odkladam detom do zberu, skola ma z toho aspon par centov. Aj tak sa mi zda, ze v tom komunale je toho dost, ked si zoberiem, ze to skonci na skladke.

saxana000
6. apr 2025

Kym sme mohli vyhadzovat kolko sme chceli tak som netriedila ale odkedy sa u nas na dedine zmenila odpadova politika a mame 4-ria narok na jeden 240l sud oznaceny nalepkou a viac ani chlp alebo doplatit dalsiu nafobu tak davame vsetky plasty bokom a veru sama som bola prekvapena kolko sa ich nazbiera.dva 240 litrove mechy priemerne do mesiaca.rovnako papierove kartony a krabice ked si objednavam z eshopov uz neodhadzujem. na balkone mam velku krabicu do ktorej rozrezem kartony a tak si setrim miesto v komunali.obycajne male papiere co si kresli dcera idu do komunalu.sklo odnesiem raz za cas v taske k obecnemu uradu a vyhadzem tam do skla.. zvysky z jedla idu vacsinou sliepkam alebo mackam a co nezjedia zvery to vyhadzujem do komunalu. Na jarne a jesenne upratovanie sluzi zberny dvor.. na baterky mam kyblik to nosime do skoly.ono sa to naozaj da a ked si zvyknes tak s tym ani neni velky problem ale clovek je tvor pohodlny a pokial nemusi robit to nebude.ale aj svojim sposobom lakomy takze staci zaviest urcite pravidla a hned sa da aj separovat.. brat v DE to maju uz davno ze im odpad vazia a zaplatia len tolko kolko vyprodukuju.tam uz je tiez riadna motivacia.

tejana
6. apr 2025

@muchotrafka298 "Takze v tomto pripade je separovanie zbytocna strata casu a energie." Netreba si všímať zaostalé opice... Či? Sa treba po nich opicit? Či čo? Nechápem.. raz keď si na to človek zvykne a bude viesť ku tomu aj svoje deti atď.. tak sa toto správanie určite eliminuje... Moja neter má 4 roky a niečo.. a sama vie, kde čo patrí.. ten základ myslím ( komunal,papier, sklo, plast) ...

sara07
6. apr 2025

ano triedime všetko čo sa da
tiež sa snažim mat látkové sačky zeleninu, ovocie, pripadne sem tam aj pečivo
my to nosime každy tyžden vyhodit, pokial sa da kupim bez obalu
nestačili nám kontajnery pre bytovky, tak sme pisali žiadost a po jednom plastovom aj na papier dali ešte , tiež zvyšili aj vyvoz po žiadosti a fotkách
skuste požiadat o častejšie vyvažanie

karolinakr_ba
6. apr 2025

My doma triedime. Byvame v byte a da sa to v pohode aj tu. No uplne ma vytaca, ako sa clovek snazi, a pak pride niekto kto to ma cele uprdele a hodi komunal napriklad do papiera.. naozaj nerozumiem.. U nas napriklad naozaj krasne informuju o tom co kde patri, ze kuchynsky odpad bud vyhodis v kompostovateknych sackoch, alebo to tam hodis BEZ obalu.. napriek tomu su ludia co vyhadzuju zvysky obedov v plastoch.. minule som otvorila nadobu a tam x metrov kabla.. niekto zrejme renovuje byt a tato nadoba bola najblizsie.. Tak toto ma napriklad vie extremne nasrat, lebo x ludi sa snazi o nieco a pride potom jeden lenivec a cele to pokasle..

svokrinjazykmonika
6. apr 2025

Triedime. Na balkóne dva smetiaky - plast a kov. Pod stolom na balkóne v taške sklo a plechovky do obchodu. Žiadne smetisko, normálne to tam máme. Papier v krabici pred dverami.

angeli121212
6. apr 2025

Triedim podľa mňa veľmi poctivo.. dokonca rozoberám papierové sáčky od pečiva na papier a plast aby som plastovú časť mohla hodiť do plastov.. triedim aj sklo, elektroodpad, žiarovky, baterky dokonca aj kuchynský olej.. plast a kov sú samozrejmosť...v koši na komunálny odpad máme ozaj minimum vecí

zuzanockamt
6. apr 2025

V dome áno, v byte minimálne.