Má triedenie odpadu skutočne zmysel?
Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem
@mariska1989 ono to aj zhori aj sa nadychaju susedovie deti. Tak dik. Vies, ze slovensko lame rwkordy v pocte takychto ochoreni?
Triedila som, ale ako som videla pár rokov dozadu smetiarske auto a všetky odpady dokopy dali tak už nie,, muž áno ja nie, ak to do večera nevynesie tresknem to ráno cestou do roboty do jedného,,
Triedim a učím to aj deti. Sme z dediny takže máme zvlášť bio, kartón,plast,sklo odvazam osobne a komunalny. Našla som si v tom systém a miesto kde kartony a plast skladujem keďže sme 5clenna domácnosť+😺🐶tak je toho veľa
@aandrea9 ani ich netreba umyvat
@zuzulka558 vsetky urcite nie. Papier a plasty isto nie skloa dobre davno to muselo byt a to sa triedilo na triedickach.
@zuzulka558 ked to sypu do jedneho ide to do triedicky (tak ako som napr. pisala, u nas sa spolu zbieral plast a kov roky),ja som dlho skumala kam sa to vyberie ten plast od nas... a minuly tyzden som veru bola vo firme kde to spracovavaju odniest nejake veci... inak tiez bachorky isli o tom, ako to vysypaju na skladky vsetko. A ano, to som aj ja videla, ale potom som citala, ze 1) kontaminovany, spinavy od olejov a pod pripadne ak netriedia uz potom odpady a je tam kadeco nahadzane = ide do komunalu 2) rozne igelity atd nejdu do recyklacie vraj, bud idu na skladku alebo sa spaluju, alebo na nieco ine estepo uzivaju... a to ide potom z triedicky, to co sa neda recyklovat, vraj to byva aj polovica triedeneho odpadu.
@simca06022011 všetko čo berú smetiari, čiže komunal ide na jednu kopu. Všetko sa spáli alebo sa to dá na skládku. Nič z auta sa netriedi. Keď sa berú plasty, tie sa roztriedia. Čisté sa zlisuju, idú preč, špinavé hádaj kam. Bio odpad zo záhrad ten buď len na skládku alebo sa pripravuje ako kompost.
@tetapetra ja nepisem ze sa komunal triedi a velmi dobre viem co sa u nas s odpadom robi ;)
@simca06022011 máš pravdu, zle som si prečítala začiatok
My triedime úplne maniakalne. Plast, papier a zvyšný odpad je predpísaný, odpad sa platí podľa veľkosti nádoby na zvyšný odpad (netreba rátať osoby), papier a plast zbierajú "zadarmo". Potom zbierame plastové fľaše a konzervy, ale vďaka "premyslenej" EU regulácii pekne rakúske a slovenské fľašky zvlášť, každá krajina má iný kód a treba ich deliť podľa pôvodu. Bioodpad z kuchyne chodíme sypať erarnym sliepkam a chodime si raz do mesiaca za to po 10 vajec na miestny úrad 😁 Bioodpad zo záhrady si chodí brat suseda. Sklo nosíme do kontajnerov ale nie fľaše od suseda (víno, šťavy, lekvare, kompóty), tie si kasíruje sused späť. A ako bonus recyklujeme aj kávové kapsule (vo Viedni patrili do plastov a tu ich chcú do zvyšného odpadu. No, nebudem vyhadzovať alobalove obaly do zvyšného odpadu) a nosíme ich naspäť do nespressa.
@sandokan1009 a aj si videl ako to vyzerá v tom svete, že máš v prírode pohádzané plastové obaly od jedla a pitia?
@sandokan1009 tak toto je teda "úžasný" pristup
Triedime, odkedy sme na dedine, veľmi poctivo. Mne to už nedá ani mimo domu a vždy hľadám príslušný kontajner, keď nie je, vezmem veci na vyhodenie domov a doma vytriedim. Aj baterky nosím do DMka, zubné kefky zbiera syn v EKO škôlke a podobne
Učíme tomu aj deti, jw to budúcnosť.
Oblečenie charita a darovanie známym, prip z toho mám handry, alebo odnesiem do škôlky, vyrábajú z toho. V živote som oblečenie nevyhodila do kosa. Aj v H&M je kontajner
Čo sa mi neosvedčilo je ta Eko kozmetika na doplnenie, z bioobchodu, bolo to strašne drahé. Radšej kupujem tie náplne.
Inak čo to je s tými zubnými kefkami? To tu nemáme (teda, zubné kefky máme 🤣, len sa nijako špeciálne nezbierajú a neseparuju). A teda chápem (aj keď nesúhlasím) aj ľudí, ktorí na to kašlu. Keď sa dívam na tú zvlášť idiotsku buzeráciu ohľadne vratných obalov, z hĺbky srdca by som zodpovedným vytala zopár chladených, aby sa im to v hlavickach utriaslo....
@tetapetra, to je skoro taká pravda,ako keby mu to samotný Danko našepkal. 🤣 Alebo ľudskou rečou, je to nezmysel. Nič sa na jednu kopu nezosypa, normálne sa zverejnuje, koľko a akeho odpadu sa zozbierali a čo sa s ním ďalej dialo. V časoch počiatkov separovania sa v mestách so spalovnami ku komunalnemu (zle horlavemu) odpadu pridávala aj časť plastov. Desiatky rokov sa to už nerobi, ale historky o zosypani na kopu ešte asi budú počúvať aj naše vnúčatá. Vo Viedni normálne ponúkajú prehliadky spalovne aj s výkladom, že fakt spaľujú len zbytkovy odpad a nič iné. Dokonca aj centrálnu klímu tvoria len z komunálneho odpadu (chlap vysvetľoval celý postup, ale zabudla som ho rýchlejšie ako skončila prehliadka) Ale zase buďme úprimní, smetiari nebývajú práve intelektuálna elita (aj keď sú tu tak platení), ich (niektoré) historky treba brať s rezervou.
@tetapetra Rakúsko patrí k lídrom v odpadovom hospodárstve..
@tetapetra, môžu byť. Robia smradlavu a nevďačná robotu. Potiaľ všetko ok. Aj to, že sú kralovský platení. V tých kontajneroch sa skutočne nájde vselico. Ale ich historky sú proste mrsknute. Ako keby si sa murárov pýtala na kvalitu architektonických projektov. Toľko domov sa v dejinách ľudstva ani nepostavilo, koľko podľa murarskych partií už videli v živote spadnúť...Vtipné, možno aj so štipkou pravdy, ale miliónnásobne zveličené a prekrútené. 🤷🏼♀️
@jana_eyre_2 nevravím,že nie.
@vroni to máš tak ako kuchárky zo školskej jedálne chodia domov s nabalenými taškami, podnikateľ má 3 autá vilu a milenku, biela a čierna dodávka unáša deti ktoré uniknú len o vlások a práškujú nás
každý má mobil, môže smetiarov natočiť na video a obúchať to starostovi v miestnej FB skupine
@tetapetra, o slovenskom systéme ani netuším, takže uverim vsetkemu. 😁 Ale po rakúskom som pokukovala už od šiestich rokov, odkedy som sa dozvedela, koľko zarábajú zametaci ulíc. A hneď to bolo moje povolanie snov 🤣🤣🤣 Vlastne, čo sa tu blbo rehocem. Stále zarobí ten zametac ulíc viac než ja na manažérskej pozícii. 🫣 Ale fakt tu ten odpad triedia aj naozaj a nielen na oklamanie nepriateľa.

@bielasovicka vies, lebo mladi ludia maju uz ovela uvedomelejsie postoje k zmene klimy a udrzatelnosti zivota na zemi a pristup netriedit, lebo mam v panelaku malo miesta, je nlaeym strasne trapny a tyka sa ich zivota viac nez toho tvojho. Ty este tazis z postoja tvojich predkov a zanechavas po sebe co? Hovorim o principoch.