icon

Mačka v byte - starostlivosť

14. jan 2022

Máte niekto v byte mačky? Je to náročné na starostlivosť? Bývam sama v 1,5 izbovom byte a chcela by som si vziať buď mačičku z útulku alebo od známych (tá by ešte ale nemala hygienické návyky). Kedysi som bývala v dome kde sme mali rôzne zvieratá od psov, mačiek až po sliepky ale vždy všetko von na dvore kde tá starostlivosť nebola tak náročná. Čo obnáša mať mačku v byte? Dá sa nejak naučiť aby neskákala napr. na linku a podobne? Bude jej stačiť 1,5i byt?

Strana
z3
ladycat2021
14. jan 2022

@h2 ano je to kocúr.. pre mna je mačka ako mačka 😁😁😁 nerozlišujem pohlavie 😅

ada1981
14. jan 2022

@medina20 ak nechcete mat zbytocne maciatka ani necakajte, lebo Vam ti dvaja nieco spachaju. Pudy su pudy, je to otazka casu. Nasa macka sla na kastraciu ked este nemala ani 5 mesiacov a veterinar vravel, ze uz by coskoro mala ruju, stihli sme to pred nou. Kocur siel ako 7mes. nic sme necakali, ani nikdy neznackoval.

medina20
14. jan 2022

@h2
@ladycat2021 Jeeeej velmi su pekne😍😍😍

siba171
16. jan 2022

Ahoj,ja mám dve mačky v byte,ktorý má 57m2. Čo tu píšu o škrabani nábytku,je to individuálne,my máme veľký mačaci strom ,ktorý využivaju,ale úprimne neobídu ani sedačku. Na rohoch sedačky vidno,ze mame doma mačky,inde je nabytok v poriadku.Je však pravda,že postele nie sú čalunene, takže tie neškrabu. Čo sa týka smradu z mačacieho wecka ako tu ktosi písal, celkom s tým nesuhlasim, pokiaľ sa wecko čistí pravidelne a jedná sa kryté wecko, ktoré má filter,smrad doma nie je. Avšak,pracujem na HO,teda čistím wecko 3-4 x denne.Mačka je čistotne zviera a pokiaľ vykoná potrebu mimo wc je to znak,že má zdravotný problém, prípadne sa je niečo nepáči, napr.. náhla zmena v byte. V lete som robila rekonštrukciu bytu , komplet od podláh, mačka bola toho súčasťou a všetko bolo v poriadku. Bývať s mačkou je skvelá vec, mačka má pre Vás pochopenie, keď máte zlý deň, ona to vie a príde k Vám,má terapeutické schopnosti. Druhé mača čo mame,je ešte mačiatko, a ano je to malý diabol. Ale po kastracii sa mačka ukľudni a v živote Vám dá viac ako by ste čakali. Niekedy v minulosti keby mi niekto povedal, že budem mať v byte zviera ,tak by som si iba poklepala po čele,že to v ziadnom pripade. Dcéra ma však ukecala,keď mala 10 rokov,že by chcela na narodeniny. Teraz máme spoločný život s značkami 6 rokov a nikdy by som ich nedala preč.Takže ano,je potrebné sa o ne starať, koľkokrát v noci vstanem z postele,keď počujem,že boli na wecku, tiež behaju v noci a niekedy sa až bojím čo mi povie sused pod nami,ale v čase keď som mala iba jednu mačku,tak sa po nociach nenahanala.Je potrebné,aby boli okná zabezpečené sieťkou, mačaci strom, co najvyšši a obycajne kryte wecko. Macka prespi cca 16 hod denne. Čo sa týka vracania,pokiaľ sa mačke podáva mačacia tráva,tá jej pomáha s trávením chlpov .Zdravá kratkosrsta mačka sa moze vyvracat -2x za pol roka, naša staršia z útulku má rok a 3/4 a vracala za celý čas 2x a to len taký malý pluvanec. Za mňa áno,život s mačkou vám prinesie pozitíva.

layla123321
21. jan 2022

Mačka je fajn aj v byte. Treba počítať s nejakým zničeným nábytkom (ale dá sa to naučiť, vždy keď škriabe, tak trochu posprejovat čistou vodou), smrad - na to je ideálny taky ten záchod, do ktorého mačka vojde ako do búdky, s absorbcnym pieskom a uhlíkovym filtrom (je to drahšie, ale stojí to za to). Kamarátka naučila mačky cikať/kakať do wc. Potrebujú samozrejme aj nejaké hračky. Čo sa týka bytu, je fajn sa na to pripraviť (podobne ako na deti) - čiže žiadne strapce na zaclonach, voľné visiace káble a iné veci, čo môžu byť hračkou. Potom doplnky stravy - napr na trávenie chlpov, čistiť zúbky a podobne... Jedine, čomu sa nedá zabrániť vôbec je plznutie... A samozrejme závisí od samotnej mačičky, ideálne je vždy kastrovat, ale aj po kastrácii môže byť stále divočák :D

akvi
21. jan 2022

Mačka je skvelé zviera. Nechápem niektoré komentáre, co tu odzneli, píšu ich podľa mna tì, co macku nikdy nemali. Ak sa chces vyhnúť problemom, ktoré je možné, že budú, tak si vezmi dve dospelé vykastrovane samice. Väčšina docasiek a utulkov ti s radosťou da macky dve, ktoré su na seba zvyknuté, často sa stáva práve to, ze su na seba naviazane a docaskar ich chce umiestniť spolu. Nebudú sa nudiť, budú už naučené na wc, nebudú súperiť o teritórium a budeš mať skvelé parťácky. Mačka väčšinu dňa prespí, takže netrpí samotou, ako pes. Nepotrebuje venčiť, ani extra pozornosť, ideálne zviera.

lusyyy36
21. jan 2022

Mame perzanku, cely deň prespi, večer a ráno si pobeha po byte, nahana s hrackami alebo s hocijakou spinkou co najde na zemi. Mnauci iba keď je doma muz, ona ho ma strašne rada, to sa tak rozprávajú spolu. Do wc treba silikat, pohlcuje pach,takže ani po 3 týždňoch nieje nič cítiť, potom už vymienam.samozrejme hovienka vyhadzujem každý deň a najlepšie hneď lebo ona si ich nezahrabava. Jedine,co nám zničila bola stará sedacka v starom byte, ale to len ako chodila a zatrhavala sa. Ona nieje ten typ, čo by naschvál kdesi skrabala, nikde neskace, nic nevyjeda, proste zlata mačička. Až na tie chlpy vsade😄 a áno, grca asi 1x za mesiac chlpy co poje

caray
21. jan 2022

ako pri každom zvieratku, proste vás čaká zvýšená hygiena ale ta nič čo by sa nedalo zvládnuť. kamoška má doma 5 mačiek v 3 izbovom byte a je to tam také, ako keby tam ani žiadne zviera nebolo

ali007
29. aug 2022

Tak ako? zaobstarala si si mačku??

romanadam1626
17. dec 2023

@caray aj u nas tak isto 🥰

tmonika
12. nov 2024

Aj my máme britsku modrú je to na zvážení kazdeho ci ma cas starat sa este navyse o zviera, a možno by som teraz nešla do toho vobec. Prvé prispevky su pravdivé. Mačka škrabe, moja mi kym bola mala doskriabala gauč, rozthala zaves a ine úžasne veci.. a naucit macku aby nevyskocila na linku rada by som videla ako…nepomohli spreje odpudzovace, šic, heš a iné… nakolko je moja sama doma cez den a kuchyna obyvacka tam ma pristup, tak to radsej nechcem vidiet co a kde je, teraz ma rok a pol je skludnena, vykastrovana samozrejme aj teraz obcas vyskočí na tu linku, ale okamzite ide dole ked to vidim, ale vravim teraz je to mozno raz za 2 tyzdne nema preco tam liezť a uz sa ani neopováži teraz ked aj varim ze by mi maso potiahla alebo pod. uz ju to prestalo bavit, vie ze nesmie, ale ked ju chyti raz dva krat do tyzdna amok tak lieta po celom byte skáče bezi ako sialena lebo sa chce hrat a mame doma maltezaka od mala su spolu takze obcas je aj sranda ked na nich pozeras macka skoci labkami na psa zapára prva a chce ho biť a hryzie mu usi a inokedy mačka keď jej dam granulky papa a pes pride a zahryzol jej do krku 😂 ale vsetko v ramci srandy a jemne to len taky náznak záparania, to nie ze sa bijú, ale jeden druheho provokuje pod sa hrat… mačacie hovienka ehmmm, ano smrdí to neskutocne a ano treba to hned vyhodit lebo ked ide na toaletu tak bezim radsej prec a krizom otváram okna asi tolko… ak maju hore vyssie zeny radu co konkretne aky prípravok zázračný maju, napiste mi konkretne značku rada si ho zaobstaral. Krmim výlučne granulami a obcas tiez kapsickami ziadne ľudské jedlo nema ani pes ani macka a tiez ziadny odpad… voda cista samozrejmosť, nasa macka napriklad ma v miske vodu a strci si celu hlavu do mojho pohara s vodou… a vypije mi polovicu , aj pri tom som ju napriklad prichytila. Inak je samostatná nekonfliktný znesie naozaj aj deti neurobi nic, hladkať a na rukach byt nechce ale ked uvidi ze lezim pri telke prve co je pride ku mne a pradie ci uz vecer nadránom ľahne si ku mne na gauc ku telke a chce sa hladkať to je najlepsie mojkanie co moze byt pretoze vela mačiek vobec nechce nic a nechce kontakt… popri tom snad čistí a zachytáva neg. energie, takze na zváženie…

daniela626
23. mar 2025

Ahoj 😊 tvoja otázka je úplne na mieste a skvelé, že sa o tom chceš najprv poradiť.
Mám pre teba jednu dobrú správu – mačka v byte nie je žiadny problém, ak jej vytvoríš podnetné prostredie a venuješ sa jej aspoň trochu každý deň.

✅ 1,5-izbový byt je úplne v pohode, ak tam nie je 10 ľudí a chaos 😄 Mačka nepotrebuje kilometre štvorcové, ale svoje miesta, výhľad na okno, skrýše a priestor na hru.
✅ So zápachom to nemá nič spoločné – ak sa čistí záchod denne a používa kvalitná podstielka, necítiť vôbec nič. Kastrácia (či už kocúra alebo mačky) je tiež veľké plus.
✅ Hygienické návyky sa dajú naučiť veľmi rýchlo – najmä pri mačkách z útulku, ktoré už bývali niekde dočasne. Dokonca aj malé mačiatka to často pochopia samé. ✅ A to „nudí sa na smrť“? 😅 Mačka v byte, ktorá má okno, škrabadlo, pár hračiek a najmä teba ako parťáka, sa má ako kráľovná.
A skákanie na linku? Dá sa to odnaučiť – jemne, trpezlivo a s dôslednosťou.

PS: Ak chceš, napísali sme na túto tému aj pár článkov – zhrnuli sme tam aj tipy na obohatenie života bytových mačiek:
👉 https://labenka.sk/clanky/5-tipov-ako-obohatit-...

Držím palce, nech si vyberieš tú pravú mačaciu parťáčku 🐾❤️

malita
23. jún 2025

Nabytok ani tak nie, ale nam poprehryzal kable od lampy, nabijacky, tenisku mi pohryzol jednu..atd. a nasa boka netykavka. Nechcela sa velmi mojkat. Inac chodila tak ako macka pekne na zachod.

katrin21
23. jún 2025
@lenuska9999

Áno dá sa naučiť. Určite by som si ale nebrala kocúra, max vykastrovaneho. Kocuri totiž vypúšťajú také smradlave hormóny a bude ti smrdiet z toho cely byt. Moja babka si tak vzala kocúra z ulice, ten to pustil na gauc a ten smrdel aj po vytepovani. Musela ho vyhodiť.. plus počítaj s tým, že ti môže zničiť nabytok a dvere so svojimi pazurmi. Treba mu kúpiť skrabadlo a naučiť ho chodiť skrabat tam, no nie vždy sa to da ustriehnut.. hlavne keď nebudeš doma. Inak mačku v byte mat obnasa aj mat niekde vystavené mačacie wc a to stále čistiť.. poznám ľudí čo to mali v obývačke, proste hnus..

@lenuska9999 kocur kastrovany nesmrdi, mali sme viacerych..

Autorka: macka v byte je menej starosti ako pes.na linku odnaucis skakat, voda s rozprasovacom, ked skoci,streknes, spoji si to s neprijemnym zazitkom a prestane... aj na sietky sme tam odnaucili.
Inak ked maju skrabadlo,tak nic nenicia, preferuju ho.
Kludne chod do toho, macky su uzasne tvory a okrem toho aj odoberaju zlu energiu a liecia vibraciami.
Velmi vdacne a mojkave byvaju klasicke tigrovane, tie su asi top.....rysave su zivel,akcne, dvojfarebne a cierne zas ukecane... s nimi si pokecas😉

katrin21
23. jún 2025
@tmonika

Aj my máme britsku modrú je to na zvážení kazdeho ci ma cas starat sa este navyse o zviera, a možno by som teraz nešla do toho vobec. Prvé prispevky su pravdivé. Mačka škrabe, moja mi kym bola mala doskriabala gauč, rozthala zaves a ine úžasne veci.. a naucit macku aby nevyskocila na linku rada by som videla ako…nepomohli spreje odpudzovace, šic, heš a iné… nakolko je moja sama doma cez den a kuchyna obyvacka tam ma pristup, tak to radsej nechcem vidiet co a kde je, teraz ma rok a pol je skludnena, vykastrovana samozrejme aj teraz obcas vyskočí na tu linku, ale okamzite ide dole ked to vidim, ale vravim teraz je to mozno raz za 2 tyzdne nema preco tam liezť a uz sa ani neopováži teraz ked aj varim ze by mi maso potiahla alebo pod. uz ju to prestalo bavit, vie ze nesmie, ale ked ju chyti raz dva krat do tyzdna amok tak lieta po celom byte skáče bezi ako sialena lebo sa chce hrat a mame doma maltezaka od mala su spolu takze obcas je aj sranda ked na nich pozeras macka skoci labkami na psa zapára prva a chce ho biť a hryzie mu usi a inokedy mačka keď jej dam granulky papa a pes pride a zahryzol jej do krku 😂 ale vsetko v ramci srandy a jemne to len taky náznak záparania, to nie ze sa bijú, ale jeden druheho provokuje pod sa hrat… mačacie hovienka ehmmm, ano smrdí to neskutocne a ano treba to hned vyhodit lebo ked ide na toaletu tak bezim radsej prec a krizom otváram okna asi tolko… ak maju hore vyssie zeny radu co konkretne aky prípravok zázračný maju, napiste mi konkretne značku rada si ho zaobstaral. Krmim výlučne granulami a obcas tiez kapsickami ziadne ľudské jedlo nema ani pes ani macka a tiez ziadny odpad… voda cista samozrejmosť, nasa macka napriklad ma v miske vodu a strci si celu hlavu do mojho pohara s vodou… a vypije mi polovicu , aj pri tom som ju napriklad prichytila. Inak je samostatná nekonfliktný znesie naozaj aj deti neurobi nic, hladkať a na rukach byt nechce ale ked uvidi ze lezim pri telke prve co je pride ku mne a pradie ci uz vecer nadránom ľahne si ku mne na gauc ku telke a chce sa hladkať to je najlepsie mojkanie co moze byt pretoze vela mačiek vobec nechce nic a nechce kontakt… popri tom snad čistí a zachytáva neg. energie, takze na zváženie…

@tmonika mali sme britsku a bola bezproblemova, ni neznicila,,na linku nechodila.

Strana
z3