Majiteľka bytu zapríčinila smrť mačky
Dobrý deň, chcem sa spýtať ako mame riešiť túto situáciu. Bývame v prenajatom byte od jednej pani ktorá nám povolila zvieratká. Mame 2 mačičky ktoré sú od narodenia iba v byte takže nie sú zvyknuté chodiť von. Skúšali sme ich aj von ale keďže bývame v ulici kde je častá premávka áut je to pre micky stres a ťahajú sa skôr dnu. Micky sú plaché voči iným ľuďom ktorý prídu k nám na návštevu.
Majiteľka bytu nás upozornila ze bude chodiť na nánatkove kontroli s čím sme problém nemali ale požiadali sme ju aby nám to ohlásila keďže micky pri kontakte s cudzími sa vyplasia a hrozí riziko ze vybehnú na ulicu. Majiteľka s tým súhlasila.
No a práve včera poobede prišla na namatkovu návštevu keď sme neboli doma. Otvorila si byt náhradnim kľúčom a keďže micky jú nepoznali splasili sa a vybehli von na ulicu. Bohužiaľ došlo ku kolízii kedy auto zrazilo obe. Jedna uhynula na mieste a druha ušla a zranena. Som neskonale nahnevaná a frustrovana lebo to bol pre nás sok keď sme ju našli len tak pohodenu vedľa cesty aby nezavadzala. Nedokážete si predstaviť aký sok sme z toho mali a hlavne nás synček ktorý ju zbadal ako prvý. Majiteľke som okamžite volala a ta sa mi priznala ze jej ušli keď otvorila dvere.
Môžeme žiadať odškodné alebo ako ju môžeme potrestať pretože ako mam syncekovi vysvetliť,že kvôli nej sme prišli o mačičky ktoré ozaj s nikým nemali problém a boli ako členovia rodiny? Stále hľadáme druhú mačičku ale zrejme tiež niekde zomrela v bolestiach. Placeme celá rodina pretože to neboli obyčajne mačičky. Ďakujem a prosím blbé komentáre si nechajte pre seba
Napíš do právnej poradne aké máš možnosti, situáciu by som určite riešila. Okrem straty mačiek mi tiež nepríde úplne ok že vstúpila do bytu v čase, keď ste tam neboli. Tiež máte nárok na súkromie, mohlo vám niečo zmiznúť. Kontroly bytu sa majú robiť v prítomnosti nájomníkov. Úplne od veci ale v tiež sme bývali v podnájme a rozhodli sme sa odísť do vlastného. Počas trojmesačnej výpovednej lehoty, keď sme spokojné večer sedeli sa gauči sa len otvorili dvere bez nášho vedomia a prišla kamarátka majiteľky, že ide byť ukázať novému záujemcovi. Okamžite sme kontaktovali majiteľku, nájom sme ukončili do týždňa a mesačný nájom sme mali ako odškodné.
@andreatytler vies co, nech ju to stresuje, ak je raz doma a je to pre nu bezpecne byt tam, kedze je sibnuta a uteka von pred kazdym, tak bude zavreta v urcitej casti bytu, ktora sa da oddelit od vchodovych dveri. Stres / bezpecnost, co je pre koho dolezitejsie. A viem, ze na co si zviera nauci clovek, to ma. Nech si povazuje za svoj rajon co len chce. Pokontroluje to vtedy, ked je s nou niekto doma.
Asi takto nejako to vypada, ked ludia nepoznaju svoje prava.
To, ze byt patri prenajimatelke, este neznanena, ze do neho moze, v pripade prenajatia vstupit, kedy sa jej zachce a uz vobec nie v pripade, ze najomnik nie je doma.
V takom pripade je povinna, navstevu oznamit dopredu a v ziadnom pripade, jedine, ze by sa jednalo o poziar, ci unik vody, alebo nieco podobne, do bytu v nepritomnosti najomnika vstupovat nesmie.
V tomto pripade, ju mozes zalovat nie len za porusenie povinnosti prenajimatela a porusenie tvojho sukromia, ale aj o nahradu skody, za macky.
@petedea Je evidentne, ze prenajimatelka, je arogantne prasa.
V tomto pripade ti radim, najst si iny podnajom a zatial vymenit vlozku v zamku, pretoze prenajimatelka v prenajatom byte, v nepritomnosti najomnika a bez predosleho nahlasenia navstevy a bez pritomnosti najomnika proste nema co robit, pretoze je to trestne.
A tiez, ani ohlasene navstevy nemozu byt bezdovodne caste, pretoze to je sikanovanie.
@petedea A okrem toho, by som ti poradil, kupit si nejaku kameru so zaznamom a s wifi a nasmeruj ju na vchodove dvere, aby si mala dokaz v pripade, ze este raz vstupi do bytu.
A samozrejme, ju treba dopredu informovat, ze svojim konanim porusuje tvoje prava, pretoze v byte bez predosleho ohlasenia a v tvojej nepritomnosti nema co robit.
A treba ju upozornit aj na to, ze pokial sa este raz stane, ze do bytu vstupi bez predosleho ohlasenia a v tvojej nepritomnosti, budes volat policiu.
@oliolijanka odkazujem tomu panovi ze pozdravujem jeho kolegyne a odkazujem im ako kolegyniam, aby sa zacali venovat detom a uceniu, lebo ako ucitelka nemam kedy ani na wc skocit, tak si viem predstavit uroven skoly, kde znudene tetky, ktore si dovolia nazyvat sa pedagogmi stihaju vymyslat pribehy na modreho konika a sledovat reakcie prispievatelov.o tom, aky biedny sukromny zivot musia mat tie kolegyne ani nebudem diskutovat
A keby vám zmizli osobné veci kto by niesol zodpovednosť? Prečo si dovolila cudziemu človeku aby za vašej neprítomnosti vošiel do bytu? Prepáč, ale je to tvoja chyba. Cudzí človek(aj keď je vlastník bytu) mal povolený vstup, nič nezmožeš.
@nenne9 Ano, aj mna to zosmutnelo/sokovalo, ze kam sme sa ako spolocnost dostali, ked ucitelia namiesto toho, aby ludi vzdelavali, smeju sa z ich akoze hluposti a sami nevidia, ze su hlupi.
Lebo ano, na mk je velke mnozstvo vymyslenych prispevkov, ale ocakavala som, ze ich pisu teenegeri, ktori este nevyspeli ani vedomostne ani empaticky a nemaju nic ine na robote. Nie ze ucitelia🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ked som mu napisala, nech teda nami hlupymi nestracaju cas a radsej nech citaju knihy a venuju sa detom, odpisal, ze ano, asi mam pravdu, ale ze mi jeho kolegyne hned skopiruju ich vyplatne pasky a budem rozumiet tomu, preco nie su motivovane robit svoju robotu. (Co je samozrejme tiez blud.)
A jasne, nie vsetci ucitelia sa tu zabavaju. Mojim prispevkom som neutocila proti ucitelom. Iba som odovodnila, preco som mala pochybnosti o tom, ci popisana situacia je realna. Lebo ano, tie vymyslene prispevky tu su.
@oliolijanka no ja som v soku, ze vyplatne pasky.teda ja tiez zarabam zrejme ako ony, ale takyto argument????tak akoze im sa mali, tak budu flakat robotu?ved mozu ist robit nieco ine, mozu sa hanbit.fuj! A tym detom sa mozu pozriet do oci?ah, smutne to je, mrzi ma to:(
Neviem odkial je ta uzasna partia, prepytujem pedagogov, ale nastastie v v mojom okoli poznam velmi vela ucitelov, co maju k praci a studentom diametralne odlisny postoj
@nenne9
@oliolijanka Mne pisal, ten pan to iste, k nejakemu prispevku. Svedci to iba o ich ubohosti. Musia mat velmi prazdny zivot, ked ich toto tesi 🤷♀️. Vsak nech si pisu. Stale si vsak myslim, ze je tu dost ludi, ktori tu napisu a ozaj sa potrebuju z niecoho vypisat alebo po radu.
@oliolijanka je to tým, cest výnimkám, ze pedagógovia už často vôbec nie sú nejaká " inteligencia" národa, ktorá vzdelava... bohužiaľ neplatí to. Preto aj takéto prízemné hobby môžu mať. Môžu ísť robiť inam, ako deťom v školách život kaziť.

Nečítala som celú diskusiu, tak ak to tam niekde už je uvedené, tak sa ospravedlňujem, ale mimo hlavného problému - to je normálne dovoliť niekomu chodiť do domácnosti bez prítomnosti nájomcov? Toto by som si v živote nedovolila a v živote ani nedovolila, ale tak možno som len ja na to taká citlivá 😀